رفتن به محتوای اصلی

انقلاب یا اصلاح؟ | مناظره بیژن عبدالکریمی و مجید توکلی
27.08.2023 - 20:26

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

انتشار از:

ازیز دادیار

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

دیدگاه‌ها

فرامرز حیدریان

درووود!

مختصر و موجز.

1)/ مثل کثیری از کژفهمی مفاهیم و اصطلاعات که مسبّب فاجعه های زیادی در جامعه ایران شده است، این دو کلمه نیز تا امروز کژ فهمیده شده اند و همچنان در زبان و قلم تحصیل کردگان و کنشگران ایرانی، کژ فهمیده میشوند.

کلمات اصلاح و انقلاب، پیوندی درهمسرشته دارند که کاربست اجرایی آنها به ذهنیّتی آگاه و فرهیخته و دانا و دوراندیش منوط است؛ زیرا عدم تشخیص تفاوت معنای آنها باعث میشود که عین سُرنا نتوان فهمید که از کدام طرف  در آنها باید دمید. اصلاح، اقداماتی کلیدی و راهگشا، ولی بطئی هستند که اگر سیستماتیک و برنامه ریزی شده و گام به گام به پیش بروند، در انتهای راه به «انقلاب کارساز» در تمام مناسبات کشوری و اجتماعی می انجامد، بدون آنکه آسیبی به جامعه و مردم بزند. و این یعنی نواختن سُرنا از طرف صحیحش. امّا انقلاب، حرکتی زیر و رو کننده است که نه تنها هیچ مشکلی را حلّ نمیکند؛ بلکه تمام ساختارهای اچتماعی و کشوری را داغان و متلاشی میکند و حتّا جوامع را قرنهای قرن به قهقرایی و عقبماندگی مبتلا و خوار و زار میکند عین انقلاب در ایران. ...

2- مسئله همانطور که گفتم: فهم و درک و پی بردن به معنا و مغزه دو کلمه «انقلاب و اصلاح» است که امکانهای اجرایی و پیامدهای آنها را در عرصه اجتماع به همّت کنشگران و مسئولان و تحصیل کردگان و متخصّصان و غیره و ذالک امکانپذیر میکند. گرایشهایی که تصوّر میکنند، انقلاب میتواند راهی به سوی حلّ و فصل کردن ضربتی مسائل و معضلات جامعه و کشورداری باشد، مناسبات اجتماعی و کشوری را به سوی جهنّم مسائل لاینحل سوق خواهند داد. از طرف دیگر، حکومتگران و کنشگرانی که موانع اصلاح و ترمیم و بازسازی را با تمام ابزارهای دم دست، توسعه میدهند و از هر گونه «اصلاحاتی» پرهیز میکنند مبادا که سر سوزنی از اقتدار و قدرت مطلق خواهیشان کاسته شود یا اینکه اصلاحات را فقط در سمت و سوی دوام ابدی اقتدار و منافع و امتیازات خودشان میدانند و میفهمند، به دوام وضعیّت ناگوار و معضل ساز و تبدیل شدن مناسبات اجتماعی و کشوری به جهنّم خانمانسوز، شدّت و امکان میدهند که متعاقبش انقلاب ویرانگر وقوع پیدا میکند. به دلیل عدم درکی که تحصیل کردگان و زمامداران و کنشگران ایرانی از دو مفهوم «اصلاح و انقلاب» تا امروز داشته اند، مناسبات کشوری و اجتماعی در ایران به فجایع پی در پی انجامیده است.
همواره خطا و کژروی از نقطه ای شروع میشود که انسانها، مفاهیم و اصطلاحات را کژ میفهمند یا عوضی میفهمند یا اصلا نمیفهمند. حتّا کژفهمی در ذهنیّت گرایشهای مارکسیستی نیز غوغا میکند؛ زیرا «مارکس» در مقام رسول عقیدتی به کژفهمی مبتلا بود و اصلا درک درستی از مقوله «تغییر» نداشت. اینکه او گفته است « همه فیلسوفان، جهان را تفسیر و تعبیر کرده اند، در حالیکه بحث بر سر تغییر جهان است»، نشانگر نفهمی مارکس از مفاهیم بوده است. چنین حرفی، مسبّبب خبطهای رفتاری و پراکتیکی و فلاکتها و فاجعه ها در جوامع از طرف مومنین به مارکسیسم شد؛ زیرا «مارکس» به دلیل نیندیشیدن و نفهمیدن مقوله «تغییر» به شعاردهی و هوچیگری بها میداد. مارکس آن فهم را نداشت تا دریابد که «هر گونه تفسیر و تعبیری از جهان به معنای پی ریزی تغییر جهان» است و حتّا تعبیر و تفسیر خود مارکس از تاریخ و مناسبات اجتماعی، دقیقا «تفسیر و تعبیر» بود؛ نه قانون دگم و آهنین برای تغییر!.
مناسبات کشوری و اجتماعی را میتوان از راه اصلاحات و ترمیمها و بهسازیها و بهبودیها متحوّل کرد، اگر در جامعه ای کنشگران و گرایشها و زمامداران و غیره و ذالکش، شعور فهمیدن معنای «اصلاح و انقلاب» و تفاوت و پیوستگی آنها را عمیقا فهمیده باشند؛ وگرنه بساط فلاکتها به روال سابق، بویژه در جامعه ایران ادامه خواهد داشت و کلکلکلکلکلکلکل کردنها نیز کما فی السّابق برقرار و پایدار.
شاد زیید و دیر زیید!
فرامرز حیدریان
د., 28.08.2023 - 08:15 پیوند ثابت
کیارش خجندی

با نظر خانم گلناز قبرایی موافقم.
این هرگز هرج و مرج نمیشود و این چیزیست که عوامل ریم دارند تبلیغ میکنند.
مردم ایران قرنهای زیادی دچار رژیمهای خوناشامی مثل ج.ا. شده اند ولی همواره خود و کشورشان را حفظ کرده اند.
مقامات رژیم همه کار کرده اند با برنامه بجز حفظ منافع کشور ایران. این یعنی خیانت به ملک و ملت.
اگر صدام درجنگ کل ایران را میگرفت چه کاری بدتر از اینها میکرد؟

د., 28.08.2023 - 07:01 پیوند ثابت
آقای باقرزاده

آیا به دادن عادت کرده اید ؟
چگونه میتوانیم ترک عادتهای بد را تمرین کنیم ؟ آیا تابحال شما داده اید ؟ نگوئید که من نداده ام و هرگز نخواهم داد , دادن فی نفسه چیز بدی نیست , خیلی ها در اروپا و آمریکا در روز روشن با افتخار میدهند و به دادنشان فخر می فروشند بر عکس ایران که برای حفظ آبرو یا اغفال دیگران بعضی ها یواشکی و در ساعات سر شب میروند دریک جای دور افتاده مثلا حوالی دماوند! میدهند , چون هم دلشان میخواهد بدهند هم میخواهند کسی نفهمد؟ اگر هم تا بحال نداده اید شاید سن و سال شما خیلی کم است , هیچ فکر کرده اید در تمام عمرتان چند بار داده اید ؟ وقتی انسان در یک کشور آزاد میدهد , آی کیف دارد ! آی کیف دارد ... اما در ایران بعد از دادن تا دفعه بعدی هنوز جاش میسوزد ؟ چرا ؟ آیا فکر میکنید به دادن عادت کرده اید ؟ اصلا احکام شرعی در مورد دادن چیست ؟ چرا اینقدر آخوندها و مخصوصا آیت الله خامنه ای سفارش به دادن میکند ؟
آیا شما انگشتی هستید ؟ آیا دادن را فریضه الهی میدانید ؟ چرا مو بلوندهای چشم آبی میدهند و از نتیجه دادنشان راضی و خرسند هستند ولی ما ایرانی ها بعد از هر بار دادن از کرده خود پشیمان میشویم ؟ معمولا دفعه اول در کم سن و سالی می دهیم , آنقدر ذوق زده میشویم که شب خوابمان نمیبرد چرا که فردا میخواهیم بدهیم , دادن را نشانه بزرگ شدن میدانیم !چرا ؟
چرا برخی آدمها اینقدر هزینه میکنند تا ما را تشویق و ترغیب به دادن کنند ؟ آیا دادن بد است ؟
غربی ها همینطوری فله ای میدهند و حالش را میبرند , اما برای ما مهندسی میکنند و ما باز هم از دادنمان شرمگینیم !
ما ایرانی ها عادت کرده ایم بدهیم , بدون اینکه به نتایج ان فکر کنیم ! روز دادن که میرسد جو گیر میشویم و خودمان را به زمین و زمان میزنیم که بده

ی., 27.08.2023 - 23:46 پیوند ثابت
نظرات رسیده

Goolnaz Gabrae

  · 

به نظرم گفتگوي بسيار خوبي هست. مجيد توكلي يه جايي گفت من به اين مسائل فكر كردم. اين فكر كردن خيلي خوبه. فاصله گرفتن از خبرهاي حاشيه اي و فكر كردن. هر دو نظراتشان را به درستي بيان كردند. اگر اين گفتگو را با دقت گوش كنيد و در پايانش با يكي از دو طرف بحث همذات پنداري كنيد تا حد زيادي تكليف تان معلوم أست. بدون جنگ و دعوا و پاسخ دادن به همه ي سوالات پنجاه سال گذشته تكليف آدم را مشخص مي كند. من در پايان بحث ديدم خيلي جاها با مجيد توكلي هم نظرم. مخصوصا در مورد استقلال، موضوع شهروندي و گفتن واقعيات. ديدم كه بيژن عبدالكريمي همان عليزاده، خزعلي و تا حد زيادي زيبا كلام است. فقط كمي شيك تر.

ی., 27.08.2023 - 20:29 پیوند ثابت

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.