رفتن به محتوای اصلی

مشکلات زنان در جامعه امروز ایران
22.10.2013 - 00:05

پیشگفتار

 

در جوامع امروزی مشکلات و معضلات متعددی گریبان گیر مردم است که این معضلات در اقشار مختلف داری انواع و بسته به نحوه اداره و سطح فرهنگ و ایدئولوژی حاکم بر هر قسمت از جامعه بشری که در تقسیم بندیهای جغرافیایی کشور نامیده میشود دارای شدت مختلف میباشد و در عصر ارتباطات و دهکده جهانی در جای جای این کره خاکی بسیارند مردمانی که با پیگیری خبرها و مطالعه در مورد چگونگی زندگی دیگر فرهنگها، نحوه زندگی ملل دیگر، روابط درون خانوادگی، شغلی و دیگر مسائل هر چه بیشتر به وجود و یا عدم وجود هر مشکلی در زندگی پی برده اند. از دیگر سو با بالا رفتن سطح سواد و آگاهی جوانان و نسل نو بسیاری از مشکلات که قبلتر یا نمایان نمیشد و یا بعنوان قسمتی از فرهنگ در بطن جامعه ریشه زده بود امروزه قابل قبول نیست و در کشورهایی که دارای ساختار قانونی ایدئولوژیک و یا براساس ادیان میباشند برای زنان و جوانان بسیار وجود این مشکلات ملموستر میباشد که برای ما ایرانیان این قضیه بخوبی واضح است چرا که زنان و جوانان بدلیل محدودیت های فراوان، اجحاف در حقوق اولیه، نبود شرایط مناسب پرورش، امنیت روانی و فضای آلوده جامعه که همه و همه ریشه در قانون اساسی دینی و به دور از موازین دموکراسی مدرن و بروز دارد به مبارزه برای تحقق حقوقشان برخاسته اند. در این گفتار تلاش میشود که به بررسی بخشی از معضلات و گرفتاریهای اولیه زنان ایرانی و در عین حال بررسی آماری تعدادی از این مشکلات بهمراه علت بروز و در نهایت راه حل و برون رفت از این بحران برای جامعه ایران بپردازیم به ترتیب اولویت از اصلیترین این مشکلات که مستقیماً آزادی های فردی را صلب نموده و به شخصیت و منزلت انسانی بانوان توهین مینمایند به نظر بنده بشرح زیر میباشد:

 

زنان در ورزش و حاشیه ورزش

زنان ایرانی برای ورود به ورزشگاه برای دیدن مسابقه و بازیهای ورزشهای مردان منع هستند و اجازه ورود به ورزشگاه را ندارند ورود زنان به ورزشگاه در عربستان آزاد است اما در ایران خیر ، زیرا به نظر آقای رادان ممانعت از ورود بانوان به ورزشگاه هنگام بازی اقایان جهت حفظ کرامت و ارزش بانوان است که این به عنوان بخشی از محدودیتهای حاشیه ورزش است در اصل زنان ما به غیر از اینکه اجازه ورود به ورزشگاهها را ندارند بلکه جهت انجام یک سری ورزشها هم باید زیر سوال روند. زنان فوتبالیست و فوتسال و حتی رشته های انفرادی در ایران مجبور به پوشیدن لباسی با حجاب کامل با وجود اینکه نه مردی آنان را میبیند و نه هیچگاه از تلوزیون پخش خواهد شد هستند و این باعث شده که بسیاری از بانوان ایرانی از ورزش بصورت حرفه ای با وجود داشتن استعدادهای فروان خودداری نمایند برای نمونه قهرمان  زنی که رکورد جهانی کرال سینه را در آبهای آزاد از آن خود کرده است فقط و فقط  به دلیل عدم ( داشتن لباس شنای شرعی ) از دید آقایان مدیر در امر ورزش ایران از ثبت این رکورد ممانعت به عمل آوردند .

"الهام سادات اصغری شناگرزن ایران: این لباس مسخره را به تن رضازاده کنید، وی یکی از زنان قهرمان ایران است که اجازه ثبت رکورد خود را ندارد . به گفته وی  با این که هنگام شنا از پوشش کامل اسلامی استفاده کردم و ناظران قانونی هم تمام مدت در پلاژ حضور داشتند، اما پس از آن مسوولان وزارت ورزش به من گفتند که باید ثبت این رکورد را فراموش کنم." هرچند ما در ایران زنانی نداشتیم مانند "آرتمیس" که اولین زن دریانورد بود اما زنی را داریم که به خاطر شرعی نبودن لباس شنای وی اجازه ثبت رکورد را ندارد و این گونه معضلات به خاطر اشکالات اساسی در قانون گذاری و حاکم بودن ایده مردسالاری در ایران میباشد.

 

زنان در بازار کار و حق انتخاب شغل مناسب

مشاور کمیسیون اجتماعی مجلس در مورد این وضعیت اظهار دارد : برخی از مشاغل هستند که کاملا مردانه هستند و زنان نمی توانند از پس انها برایند البته شایان ذکر است منظور ایشان به جنبه اسلامی این مقوله میباشد هر چند که به وضوح دیده می شود که در شرکتهای خصوصی کسانی استخدام می شوند که از لحاظ تحصیلات دارای مدارک تحصیلی پائین بوده  و داری تخصص کافی و یا مدرک تحصیلی مرتبط نیز نمیباشند ولی در مقابل زنان تصیل کرده کشور اجازه کار کردن در این شرکتها برای پستی که مدرک تحصیلی شان اختصاصا در این زمینه است را پیدا نخواهند کرد و در مکانهای دولتی هم نه تنها جذب نیروئی وجود ندارد بلکه به دلیل تورم و وضعیت نابسامان اقتصادی کشور عدم تعدیل نیرو هم سر به فلک کشیده است.

در خانواده ای که مردی نباشد و یا ناتوان از انجام کار باشد و در امدی در آن خانه نباشد آیا زن خانواده نباید کاری انجام دهد ؟ از گذشته تا به حال زنان نقش بسزائی در جامعه داشتند چه بسیار زنانی که کارهای مردانه ای  انجام دادند بهتر از هر مردی ما خانواده هائی را داریم که با این وضعیت بد اقتصادی کشور می توان آنها را زیر خط فقر به حساب آورد و مشکلات قانونی برای اشتغال زنان در ایران بسیاری از بانوان تنها و یا نیازمند ایرانی را وادار به انجام کارهایی نموده که در اجتماع نمونه آن بسیارند به عنوان مثال وقتی زنی برای سیر کردن خود شغلی پیدا نکند مجبور به انجام بسیاری کارها می شود مانند ازدواج با مردی که همسن پدرش باشد و فحشا در کشور بیداد خواهد کرد . دختران جوان و زنانی که به خاطر فقر و بیکاری و برای امرار معاش دست به تن فروشی می زنند و هیچ یک از مسئولین چه در مجلس و چه در نهادهای ذیربط به غیرت اسلامیشان بر نخورده و خدایشان را شاکرند که مملکتشان اسلامگراست و قانونشان اسلامی.

 

زنان و بحث ازدواج و طلاق

در حال حاضر تعداد پسر ها از تعداد دخترها بیشتر است، دکتر انور صمدی راد استاد دانشگاه و آسیب شناس در خصوص علل افزایش تجرد دختران نسبت به پسران می‌گوید: وجود برخی سنتها و آداب و رسوم مانند ازدواج دختران به ترتیب سن، لزوم موافقت پدر برای ازدواج، داشتن جهیزیه کامل، مهریه بالا و... را نیز می‌توان از عوامل مؤثر در ازدواج دختران برشمرد.

وی با اشاره به پژوهش خود بر 544 نفر از زنانی که هرگز ازدواج نکرده و در گروه سنی بین 28 تا 55 سال قرار دارند، می‌گوید: برخلاف آنچه در ابتدا به نظر می‌رسد، ازدواج نکردن و نداشتن همسر، مشکل بزرگ و اساسی اغلب دختران مجرد نیست. 5/25 درصد دختران مجرد با این مطلب که نداشتن همسر، بزرگترین مشکل آنان است بسیار مخالف بوده، 34 درصد آنان وابستگی به خانواده پدری و نداشتن استقلال مالی یا درآمد شخصی ( که در بالا به آن اشاره شد ) را مهمترین مشکل خود می‌دانند .وی در ادامه با بیان اینکه 5/50 درصد دختران معتقدند برای ازدواج کردن یک دختر هیچ وقت دیر نیست، می‌گوید: این در حالی است که 70 درصد دختران ازدواج را یک امر ضروری دانسته و 5/49 درصد بیان کرده‌اند برای ازدواج دختران سن و یا محدوده سنی مشخصی وجود دارد که نباید از آن بگذرد.

میانگین اختلاف سن ازدواج در دختران و پسران 5 سال است که مردان ما متاسفانه در حال حاضر با دخترا کم سن و سال تر ازدواج می کنند که اگر این روند همچنان ادامه یابد تعدا دختران مجرد از یک میلیون نفر هم افزایش می یابد. در ایران پسران مجرد بسیاری داریم که از تشریفات ازدواج می ترسند بسیاری از آنها در دوران عقد جدا شدند ( طبق آمار به دست امده تا پایان سال 91 از جمعیت 35 میلیون نفری جوانان در ایران فقط 150324 نفر را طلاق تشکسل می دهند "که به نظر بنده این آمار قابل استناد نیست و آمار واقعی بیشتر از این رقم میباشد") وقتی دو نفر با هم ازدواج می کنند یعنی مشکلی با اختلاف سنی ندارد اما از مشکلاتی که باعث بروز مشکلاتی در زندگی می شود می توان به مسکن ، نداشتن شغل درامد زا و یا حتی در بعضی مواقع می توان اعتیاد را نام برد.

 

زنان و تفکیک جنسیتی در مدارس و حتی دانشکاهها

از دیگر مشکلات زنان ایرانی در جامعه فضای آموزشی و نحوه غلط ساختار مدارس که از ابتدا سوالات متعددی را برای دانش آموزان در ایران بوجود خواهد آورد که به کدام دلیل کودکانی که در سنین بسیار کم باید از جنس مخالف جدا به درس خواندن و فراگیری علم بپردازند ؟ کودکانی که از منظر شریعت اسلام هم در سن تکلیف نیستند باید با این ایده بزرگ شوند و به فراگیری علم بپردازند، سن بلوغ دختران  12 سال و پسران 14  سال است و دادن آموزش در کنار یکدیگر منع شرعی ندارد چه بسا که در برخی از روستاها  این  دو در کنار یکدیگر آموزش می بینند ، وقتی این دو از دوران کودکی از یکدیگر به صورت تعلیم می بینند منجر به عدم شناخت جنس مخالف می ود و یکدیگر را بسان غول می بینند و این امر باعث بروز مشکلاتی در آینده آنها می شود . وقتی آنها بزرگ شوند تصویر درستی از یکدیگر ندارند و باعث ایجاد مشکلاتی در آینده و حتی بین زورج ها می شود و این مقوله امروزه به دانشگاه ها نیز کشیده شده است با عنوان اسلامی کردن دانشکاهها ! رهبر جمهوری اسلامی آقای خامنه ای می‌گوید: "اسلامی‌کردن دانشگاه‏ها یک معنای عمیق و وسیع و جامعی دارد؛ و به اعتقاد ایشان، از نان شب برای دانشگاه‏ها واجب‌تر است. اگر بخواهید دانشگاه، علمی هم بشود، باید اسلامی بشود؛ از شاخصه‏های اسلامی شدن، علمی شدن و عمیق شدن است، خودباور بودن استاد و دانشجو است، اتکا به نفس داشتن استاد و دانشجو است. همه مسئله این نیست که حالا یکی با آستین کوتاه بیاید، یکی با چهار تار موی پیدا بیاید. مسائل اسلامی کردن که این نیست. البته یکی از خصوصیات دانشگاه اسلامی این است " که تدین در آن وجه غالب است؛ چون جامعه ما جامعه اسلامی است و تدین در آن، وجه غالب است " با روی کار آمدن ریاست جمهوری اسبق ایران طرح تفکیک جنسیت دانشگاهها و اسلامی کردن دانشگاهها نیز بیشتر مورد بررسی قرار گرفت . این طرح 8 سال است که مورد بررسی قرار دارد البته در برخی از دانشکاهها مانند دانشگاه علامه طباطبائی این طرح اجراء شده و حتی تفکیک جنسیتی در رشته‌های كارشناسي ارشد در كلاس‌هاي كمتر از ۱۰ نفر هم اعمال شده است و يك رشته واحد به دو رشته با تفكيك جنسيتي زن و مرد تقسيم شد  اما سوال اینجاست که با وجود ساختار اسلامی قانون اساسی فعلی ایران این طرح در کجای قانون اساسی  آمده است که دختران باید از پسران به صورت جدا از هم تعلیم داده شوند ؟ آیا این طرح توهین به شخصیت زنان و جوانان ایرانی نیست ؟ آیا بهتر نبود بجای 8 سال هزینه و صرف وقت بر سر این موضوع به مسائلی چون بالا بردن سطح آموزشی مدارس و دانشگاهها، ایجاد اشتغال بعد از پایان تحصیل، شناسایی و پرورش نخبگان، جلوگیری از فرار مغزها از ایران، اهمیت دادن به مسائل کلیدی جوانان و بسیاری از این مسائل که هیچگاه در 3 دهه اخیر به آن توجهی نشده است کار میشد ؟ نه تنها هیچگاه به این مسائل اهمیتی داده نشده است بلکه روز به روز زنان در سیستم آموزشی ایران محدودتر میشوند برای نمونه از امسال بعضی از رشته های مهندسی مانند مهندسی عمران برای بانوان در دانشگاهها پذیرش نخواهند داشت و این نیز ریشه در ساختار غلط قانون اساسی و آموزشی ایران که بر اساس دین اسلام نوشته شده است دارد.

 

زنان و مشکل دیدگاه جامعه مرد سالاری

در جامعه مرد سالاری و دینی ایران به حکم قانونهای اسلامی و آموزههای شریعت اسلام همواره به زنان بعنوان ابزاری برای بقای نسل و رضایت مرد نگاه شده است و هیچگاه زن نتوانسته جایگاه و منزلت انسانی واقعی خود را آنگونه که در حقیقت هست در دنیای واقع بیابد چراکه همه ما میبینیم بسیارند مردانی که با اتکا به قانون و شریعت زن دوم و یا چند زن صیغه ای را دارند و هیچگاه همسرش اجازه اعتراض و یا شکایتی ندارد که این بزرگترین توهین به جایگاه زن بحساب می آید که در دنیای دمکراتیک امروزی بجز در کشورهای جهان سومی اسلامی در هیچ جای دنیا جایی ندارد. در دنیای امروز در حالی که زنان مترقی در کشورهای مطرح دنیا رئیس جمهور و  یا نخست وزیر میشوند و در بزرگترین پروژههای جهانی نقش بسزایی را ایفا میکنند بانوان ایرانی باید به فکر همسرداری و تربیت فرزندان آنگونه که خوشایند شوهر و جامعه مردسالار است باشد و یا اینکه چند تار مو از روسریشان بیرون نباشد که آقایان و خواهران سرباز امام زمان در گشت ارشاد ناراحت نشوند و به لکه ننگی برای آبرو و شرف خانوادگی مبدل نشوند. در حالی که دختران دیگر کشورها با استفاده از بهترین امکانات آموزشی و امنیت اجتماعی و بدون ترس از آینده در هر زمینه ای مشغول به فعالیت میباشند دختران بینوای ایرانی باید با محدودیت در ابتداییترین حقوق شهروندیشان در فضای آموزشی مملو از توهین و جامعه مریض و مردسالار ایران باید به فکر این باشند که با برچسپهای ناموسی و عصر حجری مثل هزاران بانوی دیگر قربانی قتلهای ناموسی، اسید پاشی و یا درخوش بینانه ترین حالت ترد از طرف خانواده و اطرافیان نشوند و یا برای سیر کردن شکم خود و نبود هیچ منبع پاسخگویی مجبور به تن فروشی و روسپیگری نشوند که البته بسیارند از این قربانیان در ایران که روزبه روز به تعدادشان افزوده میشود و هر کسی در خیابان های تهران و دیگر شهرهای ایران بصورت گذری هم عبور کرده باشد به وضوح نظاره گر این قربانیان جامعه نابرابر و زن ستیز ایران بوده و میباشد.

 

گفتار پایانی

مشکل اصلی جامعه ایران برای زنان دیدگاه ابزاری دین نسبت به زنان است که به لطف قوانین اسلامی و دینی در ایران این دیدگاه در بیشتر خانواده ها نیز ریشه زده است که برای درمان این مشکل و بسیاری دیگر از مشکلات و معضلات اصلی و کلیدی ایران باید به فکر تدوین قانونی دمکرات و بر اساس احترام به حقوق همه شهروندان بدون توجه به جنسیت، ملیت و هر چیز دیگر در عین حال یکسان برای همه و همه در جامعه ای سکولار بود که برای آن همه ایرانیان با هر دیدگاه و نظری از هر ملیت و قومی پیرو هر دین و آئینی دارای هر جایگاه اجتماعی و از هر طبقه ای در جامعه به شدت طبقاتی ایران، باید تلاش کرده و به هر نوع ممکن اعم از تلاش پراتیک یا پنهانی با فرهنگ سازی و مبارزه فرهنگی که از داخل خانواده ها شروع میشود قدم در فروریختن دیوار نا برابری، زن ستیزی و دیگر رسوم عقب مانده و ضد دمکراتیک موجود در ایران برداشت و این نیازمند تلاش همه ما بدون توجه به کم کاری دیگری و فقط و فقط برای رسیدن به جامعه ای یکسان و برابر برای همه ساکنان ایران است.

به امید رسیدن به ایرانی آزاد، سکولار، دمکرات و برابر برای همه ساکنان ایران...

منابع :

دانشنامه آزاد ویکیپدیا

آکاایران

آمارهای سازمان ثبت احوال ایران

صلح یک روز

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

ایران گلوبال
برگرفته از:
ایمیل دریافتی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.