رفتن به محتوای اصلی

خفه ام کنید، اما سنگسار نه!
04.08.2014 - 00:07

 

مجازات سنگسار ، پیشینه تاریخی بلندی دارد و در کتب تاریخی و احکام نیز ، از دوران یونان باستان تا ادیان ابراهیمی همچون یهودیت، مسیحیت و اسلام به آن اشاره شده است. در شریعت اسلام با آنکه در این خصوص آیه روشنی در قرآن نیست و به صورت روایتی از پیامبر بر جای مانده است (جواهر الکام ، محمد حسن نجفی ، نشر اسلامیه)، سنگسار یا رجم حد شرعی در خصوص مرد و زن زناکار اعمال می شود.

همه نیک می دانیم که خیانت به همسر کار پسندیده ای نیست ، اما در نظر گرفتن مجازاتی با این سطح از خشونت ، با قوانین و مواضع انسانی - حقوق بشری کاملا منافات دارد و جامعه بین‌الملل نیز سنگسار را «عملی وحشیانه و سبعانه» تلقی می‌کند. در این میان ایران نیز یکی از معدود کشورهایی است که مجازات سنگسار را در قوانین جزائی خود جا داده است ، به عنوان مثال :ثریا منوچهری که در سال ۱۳۶۵ هجری شمسی (۱۹۸۶ میلادی) محبوبه محمدی و عباس حاجی زاده در ۱۷ اردیبهشت ۱۳۸۵ (مشهد) جعفر کیانی در ۱۵ تیر ۱۳۸۶ (روستای آقچه کند، تاکستان) سنگسار شدند. و در تاریخ ۱۳ ژانویه ۲۰۰۹ میلادی نیز، سخنگوی قوه قضائیه ،سنگسار دو شهروند ایرانی در شهر مشهد را تائید کرد (نفر سوم که یک تبعه افغانی بوده، خود را از چاله رها و از مرگ نجات می دهد.) اگرچه این روزها ، با تلاش فعالان داخلی و کمپین قانون بی سنگسار که توسط جمعی از فعالان جنبش زنان و حقوق بشر هدایت می شود ، اجرای این حکم در جهت حذف کامل از قوانین حرکت می کند و از سال 1390 لااقل در ظاهر با مجازات اعدام جایگزین شده است .

سنگسار چیست ؟

سنگسار، یک نوع مجازات مرگ از طریق پرتاب سنگ و به صورت گروهی است تا شخص مجرم به تدریج جان دهد . کسی که به سنگسار محکوم می‌شود، در پارچه‌ای سفید پوشانده شده و اگر مرد است تا لگن خاصره و اگر زن ، تا کمر او را در خاک دفن می‌کنند و سپس با سنگ‌هایی که یکباره محکوم را نمی‌کشد ، به‌تدریج و با تحمل درد موجب مرگ وی می‌شوند. در شریعت اسلام ، سنگسار یا رجم حد شرعی ، مجازات زنای محصنه است که در خصوص مرد و زن زناکار و تحت شرایطی خاص جهت اثبات احصان می شود . همچنین سنگسار در ایران به عنوان مجازات برای افراد متاهلی که با فرد دیگری رابطه جنسی برقرار کنند و این رابطه با گواهی روشن و همزمان چهار شاهد در دادگاهی عادل مشخص شود ، اجرا خواهد شد .

سنگسار از دیدگاه فقها و مسئولین : طبق نظر محمدبن مکی (از فقهای شیعه) : در اسلام ، سنگسار در صورت وقوع زنای محصنه اعمال می شود ، یعنی وقتیکه شخص زنا کننده دارای همسر دائمی باشد و هرگاه بخواهد با همسر خود نزدیکی کند مانعی در کار نباشد ، اما با این وجود با شخص دیگری نزدیکی کند .

برخی دیگر هم مانند میرزای قمی ، آیت لله صانعی و آیت الله گامی گفته اند که حکم سنگسار در حال حاضر ایران قابلیت اجرا ندارد و موجب وهن اسلام است و به این باورند که به فرض جاری بودن جرم نیز ، شرایط احراز و اثباتش بادر نظر گرفتن شهادت چهار گواه عادل و یا رویت در هنگام دخول امری غیر ممکن می باشد . محمد جواد لاریجانی معتقد است که سنگسار قانونی شرعی و عرفی است که باید اجرا شود ، این تقاوت در دیدگاه است که غرب شلاق را شکنجه می داند ، در صورتیکه ما معتقدیم یک تنبیه است .

با آنکه چنین مجازات غیر انسانی امروزه نیز در برخی نقاط دیده می شوند ، اما دلایل بروز و ارتکاب به خیانت ، مورد توجه و واکاوی قرار نگرفته است. از جمله عوامل تاثیرگذار در عدم پایبندی به رابطه زناشویی :

1 – خیانت متقابل

2- تکرای شدن یا ناکارآمدی رابطه جنسی میان زوج ها

3 -  ازدواج اجباری یا زودهنگام

 4 -  عدم بهره مندی از رابطه ای گرم و صمیمانه

5 -  گذشته بی بند و بار زن یا مرد

6 -  احساس تنهایی

7 -  محدودیت در دوران مجردی

 8 -  مشکلات اقتصادی

 9 -  تنوع طلبی

 10 -  اختلالات خصیصتی زنان و یا حس بی اعتمادی و ظن متقابل هستند ، که هر کدام ار این موارد نیازمند به توجه و موشکافی اجتماعی خاص خود هستند و وجود سیستم و نظامی جهت ترمیم چنین مشکلاتی اجنتاب ناپذیر است.

به عنوان نمونه : 1 -  احساس تنهایی کردن : برخی زنان نمی توانند تمام وقت خود را در خانه و یا در تنهایی بگذرانند ، آنها نیاز به هم صحبتی و معاشرت دارند و هنگامیکه همسرشان به دلایل مختلف چون مشغله کاری نمیتواند زمان کافی را با او بگذراند و یا مانع ارتباط آزادانه وی با سایرین می شود، به مرور زمان شخص دیگری را جایگزین همسر خود می کند.

 2 - محدودیت در دوران مجردی : برخی اشخاص به دلیل داشتن دوران مجردی محدود ، زمانیکه می بینند سایر زنان و مردان به صورت آزادانه معاشرت می کنند ، می خواهند که کمبودها و شیوه زندگی گذشته و دوران مجردی را جبران کرده و میل به ماجراجویی دارند .

 3 - گذشته بی بند و بار : برخی در گذشته و با حضور در شرایط نامتعادل و داشتن بی بند و باری در محیط خانواده به نوع دیگری از زندگی هادت کرده و زمانیکه وارد زندگی زناشوئی می شوند ، طبیعتا با محدودیت هایی روبرو شده که برایشان خوشایند نیست و کم کم روابطشان با همسر به سستی می گراید .

گفتار پایانی

در جوامع دموکراتیک و پایبند به مبانی حقوق بشری اینگونه روابط و مناسبات در حوزه اختیارات شخصی و تصمیم به جدایی و یا بخشش و ادامه رابطه زناشویی قرار می گیرد و پیگرد قانونی در پی نخواهد داشت ،اما متاسفانه در ایران و سایر کشورهایی که مبنای قوانین را با احکام شریعتی می سنجند ، بدون در نظر گرفتن واقعیات میتواند پیامدهایی ناگوار و غیر انسانی همانند سنگسار در پی داشته باشد.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

سمانه گرمرودی
ویکی پدیا پیک ایران

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.