رفتن به محتوای اصلی

سایهء یک جنگ دیگر در خاورمیانه
29.06.2009 - 17:18

چهارمین قطعنامه سازمان امنیت علیه ایران (1929)، و اینک بیانیه گروه 8 در حمایت از قطعنامه سازمان امنیت، فشار علیه ایران را افزایش میدهد. با این وجود محمود احمدی نژاد چهارمین قطعنامه تحریمی سازمان امنیت علیه ایران را "بی ارزش" و آنرا "مثل دستمال مصرف شده‌ای دانست که بايد در زباله‌دان انداخته شود".

با وجود اینکه قطعنامه چهارم تحریم های گسترده ایی را علیه ایران در نظر گرفته است، اما بعد از تصویب این قطعنامه تحریم های یکجانبه از سوی کشورهای مختلف و از آن جمله آمریکا و اتحادیه اورپا و کانادا به مرحله اجرا گذاشته شده است. تحریمهای یکجانبه کشورها عمدا صنایع انرژی ایران را هدف قرار داده و خرید و یا فروش فرآورده های نفتی و بنزین تصفیه شده به ایران را در تنگنا قرار میدهد. لازم به یادآوری است که فروش نفت بيش از ۸۰ درصد از منابع درآمد ايران را تشكيل مى‌دهد.

اظهار نظر رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، علی صالحی، در روز چهارشنبه 23 جون، مبنی بر اینکه؛ ایران به توانایی تولید ماهانه پنج کیلو گرم اورانیوم 20 درصدی رسیده و اینک بیش از 17 کیلوگرم اورانیوم با غنای 20 درصد در اختیار دارد، دامنهء بحران اتمی ایران را افزایش داد.

به دنبال این خبر رئیس آژانس فضائی اسرائیل روز پنج شنبه 24 جون در مصاحبه با یک روزنامه معروف اسرائیل اعلام کرد که اسرائیل ماهواره ایی را برای رصد کردن فعل و انفعالات اتمی ایران به فضا پرتاب کرده است.

در عین حال انتشار یک نظرسنجی جهانی آمادگی افکار عمومی مردم نسبت به یک جنگ تازه را نیز برملا کرد. این نظرسنجی جهانی نشان میداد که اکثریت مردم کشورهای غربی و در برخی از کشورهای اسلامی، مردم از حمله نظامی آمریکا به ایران حمایت می کنند.

دامنه شائبه های یک جنگ تازه در خاورمیانه با سخنان لئون پانتا، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، چهره دیگری به خود گرفته است. رئیس سازمان اطلاعات آمریکا، سیا، اظهار داشت؛ گرچه تحریم‌های تازه حکومت ایران را بسیار تضعیف می‌کند اما احتمالا تهران را از پیشبرد برنامه هسته‌ای‌اش منصرف نخواهد ساخت.

وی همچنین تصریح کرد که به باور واشینگتن، ایران هم‌اکنون مقدار کافی اورانیوم کمتر غنی‌شده برای ساخت دو بمب اتم دراختیار دارد. رئیس سیا گفت: ما برآورد می‌کنیم اگر ایرانی‌ها تصمیم گرفته باشند، احتمالا در عرض یک سال به آن نقطه (ساخت بمب) ‌برسند، احتمالا یک سال پس از آن هم به نوعی سامانه پرتاب، دست می یابند

بعد از انتشار این خبر آقای دیمیتری مدودف در حاشیه اجلاس جی‌۲۰ در کانادا نگرانی خود را اعلام کرد و گفت؛ این اطلاعات باید بررسی شود اما چنین اطلاعاتی همواره «نگران‌کننده» است چراکه جامعه جهانی هنوز در مورد شفافیت برنامه هسته‌ای ایران به نتیجه نرسیده است.

با صدور چهارمین قطعنامه تحریمی علیه ایران و با وجود تحریمهای یکجانبه از سوی دولتهای امریکایی و اروپایی و نگران شدید اسرائیل از مسلح شدن ایران به سلاح اتمی و در عین حال اظهار نظر رئیس سیا مبنی بر امکان ساختن دو بمب اتمی در ایران، گزینه نظامی دوباره به مثابه ابزاری برای مقابله با برنامه های ماجراجویانه ایران حداقل در صحنه مطبوعات خودنمایی میکند.

لئون پانتا رئیس اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، می گوید؛ "فکر می‌کنم اسرائیل می‌خواهد به ما فرجه‌ای بدهد تا ما بتوانیم تغییر دیپلماتیک و فرهنگی و سیاسی ایران را به بوته آزمون بگذاریم تا اینکه آنها را از راه نظامی تغییر دهیم"

سوآل اصلی این است که؛ آیا شگردهای دیپلوماتیک دول جهان، ایران را به پیروی از قانونمداری و عمل به قطعنامه های سازمان امنیت وادار خواهد کرد؟ ایران در چند ساله گذشته واکنش عکسی به این پرسش از خود نشان داده است. به نظر میرسد که روند رو به رشد تنشها در قبال بحران اتمی ایران، منطقه خاورمیانه را بسوی یک جنگ تازهء دیگر هدایت می کند.

2010-06-28

Yunes.shameli@gmail.com

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

ایران گلوبال

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.