رفتن به محتوای اصلی

سپاه، انتخابات مجلس شورا، خبرگان و ولی فقيه آينده
24.01.2016 - 08:10

سپاه پاسداران به اژدهای سيرناپذيری تبديل شده و از چنگ انداختن برحوزه های مختلف اجتماعی باز نمی ايستد. اين بار نوبت به مجلس شورا و مجلس خبرگان رسيده است. و نوبت بعدی تعيين جانشين ولی فقيه است. 

از چند ماه مانده به انتخابات ٧ اسفند، سپاه بر تحرکات سياسی و اقدامات خود افزود و دو نشست بزرگ برگزار کرد. اولين نشست، برگزاری دومين مجمع عالی بسيج در روزهای ٢٥ و ٢٦ آذر در شهر مشهد بود. در اين مجمع هم فرماندهان سپاه شرکت داشتند و هم چهره های شاخص راست افراطی. مجمع عالی بسيج در پايان قطعنامه  سياسی صادر کرد. مجمع در قطعنامه خود از شورای نگهبان خواست که با توجه به اهمیت انتخابات مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی، در برخورد با بررسی صلاحیت نامزد‌ها، با «شجاعت» و «قاطعیت» اقدام کنند. مجمع عالی بسیج هم چنین تائید صلاحیت نامزد‌ها را «حق الناس» دانست و از شورای نگهبان خواست که از تائید صلاحیت افراد فاقد صلاحیت، به هر «دلیل و مصلحتی» خودداری کند.

دومين نشست بزرگ، همايش سراسری هاديان سياسی در روز دوشنبه ۷ دی در تهران بود. به گفته علی سعیدی، نماینده ولی فقيه در سپاه، کارویژه هادیان سیاسی "بصیرت‌افزایی" و "جهت‌دهی به آرای عمومی" برای "انتخاب اصلح" است. هادیان سیاسی در پایگاه‌های بسیج٬ مساجد و رده‌های مختلف سپاه به صراحت به نفع نامزد‌های مورد نظر فرماندهان سپاه تبلیغ می‌کنند. هادیان سیاسی در سال ٩٢ حدود ۱۴ هزار نفر بود. آن ها در انتخابات سال ۱۳۸۴ و ۱۳۸۸ نقش موثری داشتند. برگزاری همايش های منطقه ای و سراسری هاديان سياسی، خيز برداشتن سپاه برای دخالت در انتخابات است.

در ماه های گذشته فرماندهان سپاه بارها از شورای نگهبان خواستند که "فتنه گران" را به مجلس راه ندهند و در مقابل سونامی کانديداها بيايستند. شورای نگهبان هم به اين خواست پاسخ مثبت داد و اصلاح طلبان، اعتدال گرايان و اصول گرايان ميانه رو را رد صلاحيت کرد و زمينه را برای مجلس يکدست اصول گرايان فراهم آورد.

سپاه از يکسو بر شورای نگهبان فشار می آورد تا با «شجاعت» و «قاطعیت» در رد صلاحيت ها عمل کند و از سوی ديگر سهم کلانی از کرسی های مجلس را می خواهد. سهم کلان در بولتنی که توسط فرماندهی ستاد سياست گذاری سپاه تهيه می شود، آمده است. سپاه از شورای نگهبان می خواهد ١٨٠ کرسی مجلس اعم از سپاهی و غيرسپاهی را در اختيار داشته باشد (اين بولتن به دست حسن روحانی افتاده است). سپاه با اين تعداد نماينده می خواهد  مجلس شورا را در اختيار داشته باشد، دولت را کنترل کند، جلو تصويب لوايحی که به زيان سپاه و نهادهای تحت مسئوليت ولی فقيه است، بگيرد و لوايحی که منافع سپاه را تامين می کند به تصويب برساند.

سپاه در گذشته از حضورش در مجلس بهره برده است. وقتی احمد خرم وزير راه و ترابری در مقابل سپاه ايستاد و ساخت فاز دوم فرودگاه امام خمينی را به شرکت ” تاو ” (شرکت ترکيه ای) واگذار کرد، سپاه فرودگاه را بست و به هواپيمای مسافربری که قصد فرود داشت، با پرواز درآوردن يک فانتوم و يک ميگ ٢٩ اجازه فرود نداد. بدنبال آن سپاه که جای پای قوی در مجلس هفتم داشت، احمد خرم را به استيضاح کشاند و مجلس آن را برکنار کرد. سپاه می خواهد  چنان جای پای قوی در مجلس داشته باشد که هر موقع لازم باشد وزراء دولت روحانی را به استيضاح بکشاند.

 

سپاه و مجلس خبرگان

مجلس خبرگان، مجلس فقها است و برخلاف مجلس شورا، فرماندهان سپاه نمی توانند کانديدا شوند و در آن  حضور يابند. سپاه برای داشتن جای پای قوی در مجلس خبرگان از يکسو روحانيونی مانند مصباح يزدی، احمد جنتی، محمد يزدی، احمد علم الهدی، احمد خاتمی، مرتضی آقا تهرانی، ابراهيم رئيسی، علی فلاحيان، ودری نجف آبادی که در جرگه راست افراطی قراردارند، را حمايت و تقويت می کند و ار سوی ديگر وسيعأ رقبای خود را تخطئه و تخريب می کند تا نتوانند به مجلس خبرگان راه يابند. سپاه از راهيابی رفسنجانی و ياران او به مجلس خبرگان به شدت نگران است. تصور فرماندهان سپاه اين است که اگر رفسنجانی در مجلس خبرگان حضور يابد، فردا در "آن لحظه حساس" در انتخاب جانشين خامنه ای نقش تعيين کننده خواهد داشت. گويا تمايل رفسنجانی به حسن خمينی است که برای او مزيت های زيادی قائل است.

سپاه می کوشد رفسنجانی و ياران او به مجلس خبرگان راه نيآبند تا فردا کانديدای خود را در مقام ولی فقيه بنشانند. از اين جهت انتخابات مجلس خبرگان برای سپاه اهميت به مراتب بيشتری از انتخابات مجلس پيدا کرده است.

 

سپاه و ولی فقيه آينده

بين خامنه ای و سپاه پيوند تنگاتنگی وجود دارد. آندو بهم شديدأ وابسته اند. خامنه ای در وجود سپاه حفظ، تداوم و گسترش انقلاب اسلامی را می بيند. سپاه با حمايت بی دريغ خامنه ای توانسته است اين چنين به حوزه های مختلف چنگ بياندازد و به دولتی قدرتمند تبديل شود و در تصميم گيری های کلان کشور نقش جدی بازی کند. سپاه واقف است که اگر ولی فقيه آينده همانند خامنه ای به سپاه ميدان فعاليت گسترده ندهد، موقعيت سپاه تضعيف خواهد شد و امکان دارد که دست و بال سپاه به تدريج بسته شود و نتواند يکه تازی کند. 

سپاه برای اينکه موضوع تعيين ولی‌فقیه آينده به فردای نامعلوم موکول نشود، از علی خامنه‌ای می‌خواهد که از هم‌اکنون جانشين خود را انتخاب کند. تاکنون خامنه‌ای تن به خواست فرماندهان سپاه نداده است. گفته می‌شود اولويت اول آن ها برای جانشينی علی خامنه ای پسر او مجتبی خامنه ای و اولويت دوم صادق لاريجانی است. بين مجتبی خامنه ای و فرماندهان سپاه رابطه نزديکی وجود دارد.

 

سپاه، مشکل امروز و فردا 

در سپاه تفنگ، سياست، اطلاعات، اقتصاد، پول، امنيت و رسانه متمرکز شده و درهم آميخته است. سپاه در حوزه های متعدد حضور دارد. سپاه به پديده منحصر به فردی تبديل شده است که شايد کمتر بتوان نمونه آن را در ديگر کشورها پيدا کرد. سپاه خود را صاحب اصلی نظام و انقلاب میداند و حفظ انقلاب اسلامی و ارزشهای آن را جزو رسالت خود به حساب میآورد.

سپاه با باور به همين رسالت، از شورای نگهبان دوسوم کرسی های مجلس را طلب می کند، مجلس خبرگان مطيع و سازگار را می خواهد تا فردا کانديدای مورد نظر خود را در مقام ولی فقيه بنشاند. مواضع خامنه ای به سپاه چنين جسارتی را  بخشيده است. او می گويد: "سپاه یک سازمان سر به زیر و سرگرم کارهای اداری خود نیست بلکه یک ناظرِ آگاه و بینا و متوجه مسائل داخلی و خارجی است." او رسالت حفظ انقلاب اسلامی و ارزش های آن در دوره بعد از مرگش را هم به سپاه سپرده است. کشور در حيات خامنه ای با مشکل بزرگ سپاه روبرو است. به نظر می رسد فردای خامنه ای هم، هم چنان با اين مشکل بزرگ روبرو خواهيم بود. 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

اکرم هاشمی
کارآنلاین

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.