رفتن به محتوای اصلی

از دموکراسی نترسید، ایران با اتحاد داوطلبانه حفظ میشود
27.07.2017 - 20:52
 
بعضی ها برای« ایجاد اتحاد نیرو ها»، شرط « حفظ ایران»، یعنی عدم جدایی، را گام نخست همبستگی مطرح میکنند، و عمل خود را نیز دموکراتیک میشمارند. و حتی خود را نیرویی دموکرات به حساب میاورند.
کسانی نیز هستند که چون مخالف جدایی هستند خود را دموکرات نمیدانند و روشن میگویند. 
به درستی باید گفت حق با اینان است و شرط حفظ ایران ربطی به دموکراسی ندارد و آنها بدون ریا و تزویر خود را دموکرات نمیدانند. 
اینجا لازم است روی هر دو نظر کمی مکث کنیم. 
 
اینکه نظری از ترس تجزیه ایران دیکتاتورمابانه به تحمیل شرط و شروط خود به دیگران روی آورده و بر دیکتاتوری خود نیز تأکید میکند باعث تأسف است. نشانه ی آن است که هنوز که هنوز است نتوانسته خود را  از فرهنگ کلنگی دیکتاتوری رها سازد. ولی با اینهمه در آرزوی بهزیستی ست.
در واقع این آرزو نقشی برآب است و زندگی اجتماعی بهتر با تحمیل چنین شروطی به دیگری و دیگران ممکن نیست. اگر ممکن بود مردم در جوامع دیکتاتوری از زندگانی خود راضی بودند که می بینیم چنین نیست. راه حل برای مشکل این دوستان ترک اصول دیکتاتوری ست. و پیش شرط حفظ ایران چنین شرطی ست، که ضروتاً باید به دور انداخته شود. اما آلترناتیو آن چه میتواند باشد در زیر میاید.
 
برگردیم به نظز دیگر که میگوید دموکرات است و حفظ ایران را پیش شرط میگذارد. نادرستی  این ایده اینجاست که اولا همبستگی را نفی میکند، دوما چیزی را تحمیل میکند، سوما مخالف « آزادی و برابری» یعنی دموکراسی ست. در واقع با پیش شرط خود هم « اتحاد و هم دموکراسی» را نفی میکند. نتیجتا رسیدن به  رهایی ، دموکراسی، همبستگی،  غیر عملی میشود. باید گفت آزروی زندگی بهتر این افراد نیز نقش برآب زدن است. که نه به رهایی و نه اتحاد و زندگی بهتر منجر میشود. لاجرم مثل دیدگاه اول از سلطه حکومت حاکم و اسارت آن قادر نیستند خود را  آزاد کنند و این هم بسیار طبیعی ست.
 
اگر چهار عنصر اساسی دموکراسی  یعنی « داوطلبانگی، برابری، آزادی، خود مدیریتی» را در نظر گیریم هر دو ایده ی یاد شده نافی این عناصراند و تنها « تحمیل و زورگویی و خود سلطه گری» باقی میماند. مهم نیت این دوستان نیست، بل نتیجه ی عمل شان مهم است که « دیکتاتوری ناب» می باشد. اینان هنوز به این تربیت اجتماعی دست نیافته اند که « حق انتخاب» را به دیگری محترم بشمارند و آنوقت دادشان از دیکتاتوری بلند است. در حالیکه « استبداد» را در تارو پود خود نهادینه کرده اند. اینان در زندگی روز مره ی خود طبیعاً نمیتوانند حق انتخاب را از فرزندان خود بگیرند و مجبورند آنرا رعایت کنند ولی در سیاست میخواهند حق انتخاب و داوطلبانگی اکثریت یک جامعه ی حدود 80 میلیونی را نقض و نفی کنند و کبیر آنها شوند و به بهشت « ایران یکپارچه» هدایت کنند. 
وقتی این اندیشه و رفتارها را مشاهده میکنیم می بینیم اینان نیز مشغول بازی « نمایشنامه ی  ضغارت حاکمان» هستند. و خود خبر ندارند.
بدیهی ست که با این افکار مشکل جامعه ایران حل نمیشود. و هیچ نیروی متحدی برای ایجاد دموکراسی و گذر از دیکتاتوری به وجود نمیاید. اگر هم به وجود آید بدون شک  تبدیل به یک نیروی استبدادی میشود.
 
راه حل آلترناتیو چیست؟  رعایت عناصر دموکراسی ست. از جمله «  « داوطلبانگی، برابری، آزادی، خود مدیریتی جامعه» . از دموکراسی نترسید، ایران با اتحاد داوطلبانه حفظ میشود. اگر با اتحاد داوطلبانه حفظ نشود همان بهتر که نشود. با دیکتاتوری نمیتوان مردمان مختلف را به زندان کرد. اگر یک قرن دیگر هم برای اینان زندان درست کنیم سرانجام این زندان ویران خواهد شد و هر یک به راه خود خواهند رفت.
تنها چیزی که میتواند همزیستی و همبستگی و ایران  را حفظ کند همین « اتحاد داوطلبانه» است.
 
فرهنگ نهادینه شده ی ناسیونالیسم خودی را بشکنید، این فرهنگ در مقابل خود ناسیونالیسم های دیگر را ایجاد کرده که به منزله ی دینامیت جامعه میتوانند عمل کنند، در صورتی که به کوره ی ناسیونالیسم خودی بدمید. همه مشکلات جامعه ما تنها از راه دموکراسی قابل کنترول و حل اند. دمیدن به رگه های ناسیونالیسم خودی نمیتواند ایران را حفظ کند. زندگی مشترک تنها با قبول آزادی و داوطلبانگی ممکن است.
اگر میخواهید نیروهای متحدی ایجاد کنید، اگر میخواهید رهایی از حکومت حاکم را فراهم کنید، همزیستی و پیشرفت داشته باشیم ، جز اتحاد داوطلبانه و دموکراسی راه دیگری نیست. مجبوریم این فرهنگ را به جای فرهنگ استبدادی و ناسیونالیسم خودی در جامعه ی سیاسی نهادینه کنیم.
جامعه ی ایران با جوامع دیگر  منطقه خیلی فرق دارد، با تأمین دموکراسی متلاشی نمیشود. چیزی که جامعه ما را میتواند متلاشی کند عدم پذیرش دموکراسی و اتحاد داوطلبانه است. تنها زور گویی و استبداد و دیکتاتوری ست که میتواند آن را متلاشی کند. از این رو تز « اتحاد نیروها با حفظ ایران »، ربطی به دموکراسی ندارد، و ایده ی درستی نیست. و به جای حل مشکل بسیار دشواری آفرین است.
 
ممکن است گفته شود ایده ی « اتحاد داوطلبانه» به منزله ی « جام زهری» ست که به بیمار میدهیم تا بمیرد! گرچه ظاهراً چنین جلوه میکند، ولی در واقعیت امر « جام آب حیات» بیمارماست.
جامعه ی ما به علت نبود دموکراسی مریض است و دارد میمیرد. دموکراسی را فردا لازم ندارد که دیر است، آن  همین امروز ، همین حالا، به آن شدیداً نیازمند است. چرا که امید و اعتمادی به دموکراسی ندارد. 
چون آنرا ندیده، حس و لمس نکرده، و از این رو نیز به سخن جامعه ی سیاسی اعتمادی ندارد. تنها با « مشاهده و تجربه» ی عمل و رفتار و برنامه ی سیاستمداران خود است که میتواند  به وجود و میزان دموکراسی در جامعه ی سیاسی ، پی ببرد و امید و اعتمادی داشته باشد.  برای مردمان بدون امید و اعتماد پیاده شدن دموکراسی در عمل و رفتار و زندگی روزمره ی سیاستمداران، رهگشای اعتماد و همبستگی ست. و این دقیقا همان چیزی ست که جامعه بیمار ما را از تلاشی و ویرانی رهایی می بخشد. جامعه ما به دموکراسی فردا، نیازی ندارد که ممکن است دیگر فردایی برایش موجود نباشد، ولی اکنون چون آب حیات به آن نیازمند است.
و این دموکراسی را در درجه ی اول از کسانی انتظار دارد که خود را عضوی از جامعه ی سیاسی میدانند، و در «عمل و نظر» آنرا نشان میدهنذ. برای حفظ جامعه فردا باید هم اکنون  دموکراسی آن را حفظ و پیاده کرد.  آن هم  دموکراتیزه شدن « عمل و نظر» جامعه سیاسی، و امید و اعتماد آفرینی به آن است. پذیرش ایده ی اتحاد داوطلبانه گام مهمی ست در دموکراتیزه شدن جامعه ی سیاسی ایران. و این برای سعادت جامعه ما به منزله ی جامی پر از  آب حیات است.
 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

آ. ائلیار

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.