رفتن به محتوای اصلی

آیا آمریکا از توافق هسته‌ای ایران خارج می‌شود؟
06.09.2017 - 14:30

او پیش از این در ۲۵ ژوئیه اعلام کرده بود که «اگر دست من بود، عدم پایبندی آنها به برجام را ۱۸۰ روز پیش اعلام می کردم.»

اعلام عدم پایبندی ایران به برجام می تواند به عمر این توافق پایان دهد؛ توافقی که در ازای لغو تحریم‌ها، فعالیت‌های هسته‌ای ایران را برای مدت ۱۵ سال محدود می‌کرد.

آقای ترامپ که این توافق را راه گریز بزرگی برای ایران خوانده، این قدرت را دارد که از این توافق خارج شود و تحریم‌های جدیدی را علیه ایران اعمال کند. اما تا چه اندازه احتمال دارد که این خواستۀ او در شرایط کنونی، محقق شود؟

اعلام مخالفتهای گاه و بیگاه آقای ترامپ در حالی به گوش می رسد که از سوی دیگر، بر شمار شخصیت‌هایی که در حال حاضر مخالف لغو این توافق هستند نیز افزوده می شود.

برخی از سناتورهای جمهوریخواه نگرانی خود را نسبت به تصمیم رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر خروج از این توافق اعلام کرده اند. بسیاری از مقامات ارشد آمریکا نیز از او خواسته اند با ادامه حیات این توافقنامه موافقت کند؛ از جملۀ این افراد می توان به رکس تیلرسون، وزیر خارجه، جیم ماتیس، وزیر دفاع، ژنرال مک مستر، مشاور امنیت ملی و ژنرال جوزف دانفورد رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا اشاره کرد.

سناتور باب کورکر، سناتور ایالت تنسی آمریکا و رئیس کمیته روابط خارجی که پیش از این سناتورهای جمهوریخواه مخالف با این توافق را رهبری می کرد، اخیرا درباره توافق هسته‌ای ایران به دونالد ترامپ هشدار داد. او به آقای ترامپ گفته است که پاره کردن این توافق در وضعیت کنونی باعث می شود که بحران جدیدی توسط خود آقای ترامپ ایجاد شود.

رهبران دیگر گروههای مخالف، از جمله کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل نیز که پیش از این در سال ۲۰۱۵ میلادی کمپینی چند میلیون دلاری علیه توافق هسته‌ای به راه انداخته بودند، ترجیح داده‌اند در وضعیت کنونی سکوت کنند.

مارک دو بوویتز، مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی که پیش تر به دنبال لغو این توافق بود نیز می گوید مایل نیست که به این توافق اکنون پایان داده شود.

دیگر طرفین این توافقنامه یعنی بریتانیا، چین، روسیه،‌ آلمان و فرانسه نیز بطور آشکار اعلام کرده‌اند که به موثر بودن این توافق هسته‌ای باور دارند و بر این اساس در هفته‌های اخیر دیپلمات‌هایی را به کنگره آمریکا فرستادند تا درباره عزم آمریکا و اقدام یکجانبه این کشور برای پایان دادن به این توافق هشدار دهند. به گفته آنها در حال حاضر اتخاذ چنین تصمیمی، باعث منزوی شدن آمریکا خواهد شد.

•             بیشتر بخوانید: سخنگوی موگرینی: همه طرف‌های برجام به تعهدات خود عمل کرده‌اند

http://fa.euronews.com/2017/08/04/eu-supports-ira…

دیوید میلر، تحلیلگر خاورمیانه و مذاکره کننده پیشین در وزارت خارجه آمریکا معتقد است که پایان دادن به این توافق بدون ارائه هیچ مدرکی مبنی بر اینکه ایران بطور جدی آن را نقض کرده است، به اعتبار آمریکا در سراسر جهان ضربه می زند. همچنین باعث می شود که بر خلاف میل کنونی آقای تیلرسون، کره شمالی هرگز حاضر نشود که برای رسیدن به توافقی مشابه، پای میز مذاکره بیاید.

همچنین با توجه به مخالفت دیگر طرف‌های این توافق، بدون حمایت بین المللی، آمریکا شانس کمی برای اعمال تحریم‌های بین المللی علیه ایران یا آغاز مذاکراتی برای تغییر مواد این توافقنامه دارد.

بر این اساس، این احتمال وجود دارد که کاخ سفید به جای لغو این توافق، از گزینه‌های جایگزین استفاده کند. به عنوان مثال دولت ترامپ اعلام کند که ایران این توافق را نقض کرده اما ایالات متحده آمریکا قصد دارد فعلا در این توافق باقی بماند و بسرعت تحریم‌های جدید را تحمیل نکند.

در چنین حالتی کنگره امریکا ۶۰ روز فرصت خواهد داشت تا در این باره تصمیم بگیرد که آیا تحریم‌ها مجددا اعمال شود یا خیر. به نظر می رسد جمهوریخواهان کنگره با وجود تمام اعتراضاتی که در این دو سال داشتند، مشتاق به رویارویی با چنین وضعیتی نیستند.

کنگره ملزم به تحمیل تحریم‌ها نیست و قبل از انجام چنین کاری، باید به دقت تاثیرات اعمال تحریم‌های جدید و خطرات آتی آن را بررسی کند؛ بویژه آنکه بنا بر برجام (پاراگراف ۲۶) تحمیل دوباره تحریم‌ها یا اعمال تحریم‌های جدید، مبنایی برای توقف تعهدات ایران در قبال این توافق خواهد بود.

مقامات ایرانی بطور شفاف بیان کرده‌اند که ترجیح می دهند این توافق حفظ شود و به آن پایدار بمانند اما به جامعه بین الملل نیز یادآوری کرده‌اند که اگر آمریکا خللی در این توافقنامه ایجاد کند، ایران می تواند بسرعت میزان غنی سازی اورانیوم را به سطح پیش از توافق برساند.

منابع:

https://www.nytimes.com/2017/08/27/world/middleea…

https://www.armscontrol.org/blog/2017-08-24/p51-i…

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

رضا وضعی
یورو نیوز

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.