رفتن به محتوای اصلی

بازی جمهوری اسلامی با “برجام”
19.01.2018 - 14:26

 “علی خامنه ای” قبلا در شهریور ماه سال ۱۳۹۲ و در اوایل روی کار آمدن “حسن روحانی” در دیدار با فرماندهان سپاه پاسداران، گفته بود: “با مساله ای که سال های پیش نرمش قهرمانانه خواندم، موافقم؛ چرا که این حرکت در مواقعی بسیار خوب و لازم است اما با پایبندی به یک شرط اصلی، یک کشتی گیر فنی نیز برخی مواقع به دلیل فنی، نرمش نشان می دهد اما فراموش نمی کند که حریفش کیست و هدف اصلی او چیست!” خامنه ای در واقع در نزد اصلی ترین نیروی نظامی خود این سخن را می گوید و به روحانی برای حل بحران هسته ای و رفع تحریم هایی که گلوی تمامیت جمهوری اسلامی را فشرده است، چراغ سبز نشان می دهد.

نسلی که دوران جنگ ۸ ساله با عراق را ندیده بود و با شخصیت “خمینی” جز جعلیاتی که در کتاب تاریخ مدرسه خوانده بود، آشنایی نداشت، به وعده های روحانی ایمان آورد و از این که وزیر خارجه حکومت با غربی ها خوش و بش می کرد، هیجان زده شدند.

امروز که بیش از دو سال از امضای برجام می گذرد نه تنها یک قدم در جهت بهبود وضعیت اقتصادی مردم برداشته نشده، بلکه با شروط ۴ گانه، “دونالد ترامپ” که گفت برای آخرین بار این توافق را امضا می کند، به نظر می رسد که حکومت ایران، به زودی وارد بحران تازه ای خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری ها، ترامپ بر شرایط خود تاکید کرده: “هر طرح قانونی که من درباره برجام امضا می‌کنم بایستی شامل چهار مولفه باشد:

اول: بایستی از ایران بخواهد اجازه بازرسی‌ های نظامی در تمامی سایت ‌های مورد درخواست بازرسان بین‌ المللی را بدهد

دوم: بایستی ضمانت کند ایران که هرگز حتی به تملک سلاح هسته ‌ای نزدیک هم نمی‌ شود.

سوم: بر خلاف این توافق هسته ‌ای مفاد آن طرح نبایستی تاریخ انقضا داشته باشند. سیاست من این است که تمامی مسیرهای ایران برای دستیابی به بمب، نه برای ده سال بلکه برای همیشه بسته شوند.

چهارم: این طرح بایستی به صراحت- برای اولین بار- در قوانین آمریکا ذکر کند که موشک‌ های دوربرد و برنامه ‌های تسلیحات اتمی، جدانشدنی هستند و ساخت و آزمایش موشک‌ توسط ایران بایستی مشمول تحریم ‌های شدید شود.”

مقامات جمهوری اسلامی پس از این اظهارات به روش همیشگی خود شروع به ادعاهای کذب نمودند و بار دیگر موضوع برجام را وسیله ای برای بازی با جملات بی محتوا کردند. از جمله “عباس عراقچی” رییس ستاد برجام، روز شنبه گذشته در یک برنامه تلویزیونی، گفت: “در یک سال گذشته ترامپ را در عرصه های مختلف منزوی کرده ایم، آمریکایی ها تلاش کردند اروپا را از برجام جدا کنند اما نه تنها اروپایی ها، بلکه هیچ کس با درخواست ترامپ موافقت نکرد.”

عراقچی که در تمام مراحل امضای توافق نامه در کنار “محمدجواد ظریف” بوده در حالی مدعی می شود که جمهوری اسلامی توانسته آمریکا را منزوی کند که پس از ورود ترامپ به کاخ سفید و مواضع سخت او نسبت به برجام و ماهیت جمهوری اسلامی، دوره ی کوتاه ماه عسل اروپایی ها با ایران نیز رو به اتمام گذاشت و دیگر خبری از ورود هیات های خارجی و عقد قرارداد با جمهوری اسلامی منتشر نشد.

از سوی دیگر در روز سه شنبه نیز شرکت فرانسوی “ایرباس” اعلام کرد که نمی تواند در تاریخ مقرر هواپیماهای خریداری شده را تحویل ایران دهد مگر این که شرایط پرداخت پول هواپیماها تغییر کند. بنابراین عراقچی در برابر میلیون ها ایرانی دروغ می گوید و شرایط تنگ و سختی که جمهوری اسلامی پیدا کرده، به حکومت آمریکا نسبت می دهد!  این مقام ارشد حکومت، دقیقا از تاکتیک نخ نما شده ی دوره خمینی سود می جوید؛ دوره ای که نیروهای نظامی ایران به دلیل ناکارآمدی فرماندهان سپاه پاسداران در عملیات متعدد، با شکست های حیرت آوری رو به رو می شدند و هزاران جوان به همین دلیل کشته می شدند و خانواده ها لباس عزا به تن می کردند، اما رادیو و تلویزیون صبح تا شام با پخش مارش پیروزی، در حال فریب مردم بود.

از آن جا که متاسفانه “حافظه تاریخی” در بین ایرانیان ضعیف است و گفته ها و روایت های سیاسی معمولا فراموش می شود به دوره ای اشاره می کنیم که جمهوری اسلامی بازی با برجام را شروع کرد تا افکار عمومی را امیدوار نگه دارد.

روحانی در سال ۱۳۹۴ می گوید: “به روزی می ‌رسیم که رسما لغو همه تحریم‌ ها اعلام می ‌شود و همه مراحل قانونی را پشت سر گذرانده و اقداماتی که باید انجام دهیم را آغاز می کنیم و ان شاء ‌الله ظرف حدود یک ماه اقدامات خود را انجام می‌ دهیم و آژانس هم آن اقدامات را تایید می‌ کند و عملا لغو تحریم ‌ها به اجرا در می ‌آید.  با لغو این تحریم‌ ها، فضا عوض می‌ شود، سرمایه و تکنولوژی به کشور می‌ آید و دست ما برای فروش نفت باز می‌ شود.” باید پرسید که کدام یک از این وعده ها عملی شد و چه تغییر مثبتی در زندگی مردم اتفاق افتاد؟!

روحانی که نمی تواند سندی نشان دهد که این هیاهوی برجام اثری در زندگی مردم داشته است، ماه ها بعد صریحا می گوید: “می‌گویند با برجام، دولت برای ملت، رفاه بیاورد، مگر ما برجام را آورده ‌ایم؟ ما خادم مردم هستیم، برجام را خدا آورد!” هم چنین “علی مطهری” نماینده مجلس و از حامیان روحانی تاکید می کند: “دولت وعده ‌ای نداده است، هیچ وعده ویژه ‌ای به مردم داده نشده بود بلکه گفتند اوضاع بهتر می ‌شود!”

اما بازی با برجام برای جمهوری اسلامی پایانی ندارد زیرا ماهیت حکومت این است که همواره باید ابزاری برای تولید بحران داشته باشد. در میان ادعاهای کذب و بی معنایی که مسوولان حکومتی می گویند، عباس عراقچی، به دلیل این که سابقه خدمت در سپاه پاسداران را داشته است، پای خود را فراتر از دیگران می گذارد و به دنیا نیز هشدار می دهد: “جامعه بین المللی باید برای این وضعیت آماده باشد زیرا ایران خود را برای شرایط و سناریوهای مختلف آماده کرده است اما جامعه بین المللی و منطقه ای ما از این اقدام ترامپ ضرر بیشتری خواهد کرد زیرا از بین بردن این تجربه موفق، می تواند امنیت را تحت الشعاع قرار دهد.” باید از امثال عباس عراقچی، پرسید: “حکومتی که با خیزش مردم خود که خواهان سقوط رژیم هستند، از فرط هراس دست به بستن شبکه های اجتماعی می زند، چگونه و با کدام سرمایه اجتماعی و کدام منبع مالی، آماده رو به رو شدن با هر نوع سناریو در مورد برجام است؟!”  تجربه جنگ ۸ ساله و نرمش قهرمانانه خامنه ای، به روشنی ثابت کرده که جمهوری اسلامی برای بقای خود همواره درب نرمش ها را در برابر غربی ها تا آخرین حد ممکن باز می گذارد.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

رضا وضعی
دماوند

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.