رفتن به محتوای اصلی

گم شدن ۴میلیون یورو، بقایی راست می گوید یا سپاه قدس؟
16.03.2018 - 21:15

داستان سپاه قدس و حمیدرضا بقایی، مدتی است که به یک علامت سوال مهم تبدیل شده است. ماجرا ارتباط این دو از ۸ آبان۹۶ رسانه ای شد. نادر قاضی پور، نماینده ارومیه در مجلس به طور سربسته درباره بقایی گفت: «۳میلیون و ۷۶۶ هزار یورو و ۵۹۰هزار دلار بیت المال سال۹۲ به آنها داده شده تا در اجلاس سران کشورهای اسلامی هزینه شود، اما این میزان هزینه نشده است.» شریک بقایی در این ماجرا، حبیب الله جز خراسانی، ذیحساب وقت نهاد ریاست جمهوری بوده است.
۲۹ آبان در نامه مشترک حمید بقایی و خراسانی به حیدری، قاضی شعبه ۱۰۵۷ دادگاه کیفری ۲ کارکنان دولت، اشاره شد «اختلاس چندین میلیون یورو و دلار نهاد انقلابی» جزو کیفرخواست است. شنبه۴آذر۹۶ هم یک ویدئو از این دو نفر منتشر شد که به بند دوم کیفرخواست دادستانی اشاره داشت: تحویل چند میلیون یورو و دلار از یکی از نهادهای انقلابی کشور در تاریخ ۱۴مرداد۹۲ برای کمک به سران کشورهای آفریقایی. نهاد انقلابی هم دیگر مشخص شده بود که سپاه قدس است.
حضور سپاه قدس در کشورهای آفریقایی تازگی ندارد و حداقل در سال های گذشته دو پرونده قضایی درباره قاچاق سلاح علیه ماموران سپاه قدس در کشورهای آفریقایی گشوده و سپاه قدس متهم به مشارکت با حزب الله لبنان در آفریقا در حوزه های مختلف قاچاق شده است. با این حال کمک مالی مستقیم به سران کشورهای آفریقایی توسط سپاه قدس تاکنون کمتر رسانه ای شده بود.
بقایی در پایان اولین جلسه تجدیدنظرش که ۱۴بهمن۹۶ برگزار شد، به طور صریح درباره این موضوع صحبت کرد: «می گویند سپاه پاسداران به تو ارز داده و تو آنها را هاپولی کردی.» بقایی همان روز در کانال تلگرامی اش نوشت بابت این اتهام به ۱۵سال حبس و ۴۰میلیارد تومان رد مال محکوم شده است. شاکی این بخش از پرونده سازمان اطلاعات سپاه است و جرم بقایی هم اختلاس اعلام شده است.
بقایی چند روز بعد نوشت «تنها دلیل اطلاعات سپاه»، «اعتراف گیری از متهمانی است که در سلول های انفرادی بند ۲ الف اطلاعات سپاه بازداشت بوده اند.» او نوشت: «آیا تاریخ مصرف برخی تمام شده و قرار است تصفیه هایی در سپاه صورت گیرد و من باید بهانه و قربانی اختلافات درونی سپاه شوم؟» او همچنین پرسید که «اگر ادعای اطلاعات سپاه صحیح است، چرا فرماندهان سپاه قدس که بی حساب و کتاب بدون اخذ سند و رسید به اینجانب ارز داده اند، دادگاهی نمی شوند؟» طبق دیدگاه بقایی کل این ماجرا سناریو است و سازمان اطلاعات سپاه با طرح این اتهام واهی، قصد داشته است پرونده را محرمانه کند.

بقایی ۱۷اسفند۹۶ در نامه ای به قاسم سلیمانی نوشت این این ادعا کذب محض است از او خواست که «ضمن مکاتبه با قوه قضاییه نسبت به رد و بطان این ادعا» اقدام کند. قاسم سلیمانی به این نامه جواب نداد ولی رمضان شریف، سخنگوی سپاه گفت این نامه را «فرافکنی و سناریوی تکراری» و «تشویش اذهان و منحرف کردن افکار عمومی از جرایم و تخلفات» بقایی توصیف کرد.
بقایی یک روز بعد متن کیفرخواست را منتشر کرد که نشان می داد قوه قضاییه در این زمینه از سپاه قدس استعلام کرده و آنها تایید کرده اند چنین پولی پرداخت و « در تاریخ ۱۲مرداد۹۲، تحویل آقای حبیب الله جزء خراسانی شده» و «در تاریخ ۱۴مرداد۹۲ توسط رابط در آدرس ملاصدرا کوچه لادن به دفتر کار آقای بقایی برده شده و برابر نظر آقای بقایی کل مبلغ تحویل آقای حبیب الله جز خراسانی گردیده است و محل هزینه کرد ارزهای مذکور صرفا در راستای تحقق وعده های ریاست جمهوری به سران کشورهای آفریقایی و ... واگذار شده است.»

۱۲ مرداد روز پایان کار دولت احمدی نژاد بود و در این روز، احمدی نژاد دفتر کارش را تحویل حسن روحانی داد. طبق این سند، این مبالغ با توجه به مراودات بین سپاه قدس و احمدی نژاد جابجا شده است. نکته ای که محمود احمدی نژاد هم در نامه امروز، ۲۵اسفند۹۶ به قاسم سلیمانی آن را تلویحا تایید کرده و گفته «برخی مراودات کاری» بین خودش و سلیمانی وجود داشته است. بر اساس اسکرین شات منتشر شده در برخی کانال تلگرامی، بقایی در دفاعیه خود به دادگاه نوشته: «مطابق نامه جناب آقای احمدی نژاد به دادگاه تجدیدنظر پیرو مکاتبات قبلی ایشان با دادسرا و دادگاه، موضوع ارزهای سپاه قدس موضوعی محرمانه بین ایشان و سردار سلیمانی بوده و ارتباطی به اینجانب ندارد.» این بخش از دفاعیه ابتدا در کانال تلگرامی دولت بهار منتشر و سپس حذف شده ولی نامه امروز احمدی نژاد به قاسم سلیمانی می تواند درست بودن آن را تقویت کند.

پیش از این درباره برخی کمک های مالی احمدی نژاد به سران کشورهای آفریقایی خبرهایی منتشر شده بود. ۲بهمن۹۱، محمدرضا خباز، نماینده سابق مجلس فاش کرد که دولت احمدی نژاد می خواهد ۴میلیون دلار کمک بلاعوض به سه کشور آفریقایی از جمله زیمباوه و آفریقای مرکزی بدهد. با این حال مشخص نیست چرا پول پرداخت به سران کشورهای آفریقایی از طریق سپاه قدس تامین شود؟
اما موضوع مهم تر اینکه این مبلغ اصلا به صورت مستقیم توسط سپاه به بقایی داده نشده، در کیفرخواست اشاره شده که طبق نظر بقایی به خراسانی تحویل داده شده است. اما چرا در حکم صادره بقایی به این علت به زندان محکوم شده است؟ بقایی و حامیان او به طور مرتب تکرار می کنند که در این زمان بقایی مسئولیت دولتی نداشته که پول را دریافت کند. این ادعا ظاهرا درست است ولی بحث این نیست. ۱۲مرداد۹۲ خراسانی مدیرکل امور مالی و بودجه نهاد ریاست جمهوری بود، برکنار نشده بود و طبق ادعای مقام های قضایی او این پول را دریافت کرده است. جلسه تودیع و معارفه خراسانی در تاریخ ۱۷شهریور۹۲ برگزار شده و او حداقل ۳۵ روز پس از زمان دریافت پول موقعیت حقوقی داشته است. مسئله مهم اینجاست که یک نفر رابط این مبالغ را دو روز بعد به دفتر بقایی برده و بقایی گفته دوباره تحویل جزء خراسانی شود. در واقع، حبیب الله جزءخراسانی که در این پرونده به شش سال زندان محکوم شده و اکنون در زندان است، کسی است که می داند این پول چه شده و ماجرا چیست. چه اتفاقی بین او و بقایی رخ داده که سبب شده پای بقایی به این پرونده ۴میلیون یورویی باز شد و به خاطر آن محکوم شود؟
در نامه امروز ۲۵اسفند۹۶ احمدی نژاد به قضات شعبه۶۸ تجدیدنظر استان تهران که رای صادره علیه بقایی را تایید کرده اند، احمدی نژاد مسئولیت برخی کارهای بقایی را بر عهده گرفته ولی اشاره ای به این بحث سپاه قدس نکرده است. چرا او به صورت رسمی مسئولیت این بخش را بر عهده نمی گیرد؟

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

طاهره بارئی
ایران وایر

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.