رفتن به محتوای اصلی

چند نفر در دنیا عید نوروز را جشن می گیرند؟
22.03.2018 - 18:54

حوزه اصلی عید نوروز، سرزمین های خاورمیانه، آسیای مرکزی و قفقاز بود، یا بخشی از ایران باستان و قرون وسطایی است که تحت تأثیر فرهنگ ایران قرار گرفته بود. در دهه های اخیر، آن را در بالکان، قفقاز شمالی، منطقه ولگا و غرب چین جشن می گیرند.
نوروز در ایران و افغانستان آغاز سال نو محسوب می‌شود و در برخی دیگر از کشورها یعنی تاجیکستان، روسیه، قرقیزستان، قزاقستان، سوریه، عراق، گرجستان، جمهوری آذربایجان، آلبانی، چین، ترکیه، ترکمنستان، هند، پاکستان و ازبکستان نیز جشن است.
ماهیت آن با سنت باستان مردم کشاورزی اوراسیا مرکزی به عنوان آغاز سال در بهار مرتبط است. برای اولین بار از نوروز بعنوان جشن سال نو در کتاب زرتشتیان ایرانی آوستا ذکر شده است. این آغاز بهار نجومی و اعتدال بهاری است.
در فدراسیون روسیه نوروز را در مسکو، سن پترزبورگ و دیگر شهرهای بزرگ و نیز در تاتارستان و باشقیرستان و برخی نواحی داغستان و چچن گرامی می دارند. برای چندین سال این جشن را در مسکو در محل نمایشگاه سراری روسیه " وه ده ان ها" برگزار می کنند و برای این شهر نوروز یکی از نمادهای توافق بین المللی است. در سال های قبلی در این مراسم حدود 25 هزار نفر و پارسال 37 هزار نفر سهم گرفتند و این تعداد در حال افزایش است.
برای اولین بار نوروز در 2006 در مسکو جشن گرفته شد یعنی سه سال پیش از اینکه یونسکو آنرا جشن جهانی اعلام کرد. راز موفقیت این جشن در بین بسیاری مردمان غیر ایرانی این است که توافق و تفاهم ملت ها را تبلیغ می کند. امسال در غرفه بزرگ نمایشگاه مسکو 17 بخش ملی (عرب، آذری، باشقیر، داغستانی، ایرانی، اویغوری، تاتاری و دیگران) دایر خواهند شد. همچنین برگزاری نمایش لباس های ملی و مسابقات انواع و اقسام کشتیگیری ملی برنامه ریزی شده است. فستیوال پخت و پز پلو نیز بر پا می شود و هر کس می تواند در آن شرکت کند تا مزه آنرا بچشد. در پایان یک کنسرت ترتیب داده می شود که در آن هنرمندان آماتور و حرفه ای شرکت خواهند کرد. نوروز محیط شادمانی و بهار را ایجاد می کند.
رسم فرا رسیدن بهار و نوروز در تاتارستان در 24 مارس در کازان در مرکز اسب سواری جشن گرفته می شود. در این جشن، آذری ها، افغان ها، قزاق ها، قرقیزها، باشقیرها، تاجیک ها، ترکمن ها و ازبک ها غذاهای ملی و نمایش های خلاقانه را در این محل ارائه می دهند. بهترین آشپزان با پیروی از نسخه های ملی مختلف، پلوها و کباب و شیشلیک را درست می کنند. همچنین مهمانان می توانند در بازی ها و مسابقات مختلف شرکت کنند.

در چچن و اینگوش هم عید نوروز برگزار می شود. ناحیه "شلکوفسکوی" این جمهوری روسیه یک منطقه کثیر الملله است. در روز جشن در این سامان نمایشگاه کارهای دستی استادان، کنسرت و مسابقات ورزشی، پحت و پز غذاهای ملی و غیره ترتیب داده خواهند شد. نمایندگان ملل ساکن این حوزه در این مراسم شرکت خواهند کرد: نقایی ها، تاتارها، ترک ها، قزاق های روس و چچن ها.
در اینگوش همسایه در این روز مسابقه تراکتوررانان (چه کسی زودتر و بهتر از دیگران قطعه زمین خود را خواهد کاشت!) با عنولت "روز مزرعه" برگزار خواهد شد. همچنین نمایشگاه تکنیک کشاورزی در چارچوب این مسابقه کار خواهد کرد. در پایان کنسرت موسیقی نشاط انگیز ترتیب داده خواهد شد.
اين عيد با توجه به تقارن با عيدی بومی به نام "ماسلِنيتسا" یعنی وداع با زمستان در روسيه كه پيام آور آغاز بهار است، در ميان روسها مقبوليت خاصی دارد.
در آيين ويژه برگزاری جشن "ماسلنيتسا" مترسك ها را آتش می زنند و اين نشانه رخت بستن سرما و زمستان و آغاز فصل بهار است.
یک خصوصیات مشترک دیگر روس ها و ایرانی ها این است که ایرانی ها سیزده بدر را و روس ها سال نو به تقویم سابق (سال نو قدیمی) که همان روز سیزدهم سال نو است را جشن می گیرند.
گفتنی است که یونسکو در سال 2009 نوروز را وارد فهرست میراث فرهنگی تمدن بشر کرده است. در سال 2010 مجمع عمومی سازمان ملل 21 مارس "روز بین المللی نوروز" را اعلام کرد. اکنون کلا بیش از 300 میلیون نفر در سراسر جهان عید نوروز را گرامی می دارند.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

طاهره بارئی
اسپونتیک فارسی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.