رفتن به محتوای اصلی

درگذشت پروفسور کیوان مزدا پزشک و جراح برجسته ستون فقرات در دنیا
کیوان مزدا عضو موسسه «زنجیره امید فرانسه» بود
07.10.2018 - 10:14

پروفسور کیوان مزدا، یکی از برجسته‌ترین جراحان ستون فقرات دنیا و از پزشکان نیکوکار درگذشت

پروفسور کیوان مزدا، یکی از برجسته‌ترین جراحان ستون فقرات دنیا و از پزشکان نیکوکار درگذشت.پروفسور کیوان مزدا جراح و پزشک چیره دست بود، همواره در امور خیریه پیش قدم بود. کیوان مزدا، پزشک ایرانی، فرانسوی سال‌ها به عنوان عضوی از سازمان پزشکان بدون مرز در کشورهای توسعه‌نیافته خدمت کرد.
دکتر کیوان مزدا در ۳۱ مرداد ۱۳۲۸ در شهرآبادان به دنیا آمد و از ۷ سالگی در فرانسه بزرگ شد. او رشته پزشکی جراحی ارتوپدی و فلوشیپ جراحی ستون فقرات را در پاریس آموخت و به‌واسطه هوش و پشتکار فوق‌العاده از مشهورترین جراحان ستون فقرات دنیا شد.
تکنیک خاص و ابداعی دکتر کیوان مزدا در اصلاح انحراف‌های ستون فقرات، هم‌اکنون در اکثر مراکز دنیا استفاده می‌شود و با این تکنیک منحصربه‌فرد امکان عمل‌های پیچیده ستون فقرات به وجود آمد.
کیوان مزدا عضو موسسه «زنجیره امید فرانسه» بود. سازمانی غیردولتی که برای درمان کودکان در کشورهای جهان سوم خدمات فراوانی ارایه کرده. او هر سال همراه با همکاران داوطلبش به ایران می‌آمد و کودکان بیمار زنجیره‌ امید ایران را معاینه و جراحی می‌کرد.
دکتر کیوان مزدا در هفته آخر شهریورماه سال ۹۷ بعد از یک جلسه فشرده کاری در پاریس، دچار حمله قلبی شد و به کما فرورفت و در تاریخ ۱۱ مهرماه ۹۷ چشم از جهان فروبست
چندی قبل «شهروند» درباره او گزارش جالبی منتشر کرده بود .
متولد آبادان است، خونگرم و خوش‌صحبت؛ پدرش ایرانی و مادرش فرانسوی است. درباره پروفسور «کیوان مزدا» حرف می‌زنم؛ مردی که به دلیل انجام جراحی‌های سنگین و موفق ستون‌فقرات در دنیا به «مرد کمر» شهرت دارد.گزارش پیش‌ رو، روایتی از حضور داوطلبانه این جراح موفق ستون‌فقرات در بیمارستان فوق‌تخصصی نورافشار برای اعمال جراحی رایگان و داوطلبانه است؛ حضوری که در یکی از صبح‌های آخرین ماه تابستان اتفاق افتاد.
قرار ملاقات، سالن انتظار اتاق عمل بیمارستان نورافشار بود؛ نام مددجو: «فاطمه، ١٣ ساله»، پزشک: «کیوان مزدا». فاطمه چند دقیقه زودتر از دکتر از اتاق عمل خارج شد. به دلایل پزشکی، زمان عمل چند ماهی به تعویق افتاد. فاطمه بی‌حوصلگی می‌کرد، چند عکاس و فیلمبردار از رسانه‌های مختلف شروع به تصویربرداری و عکسبرداری از چهره معصوم فاطمه کردند، مادر فاطمه هم به هم‌صحبتی با فاطمه می‌پرداخت، او سعی داشت تا کودک خود را آرام کند.
بی‌قراری‌های فاطمه ادامه‌دار بود. دکتر هم در همان دقایق از اتاق خارج شد. بدون توجه به دوربین‌ها و سوال‌های مختلف همراهان بیمار به سمت فاطمه رفت و حرف خاصی نزد. تنها چند ثانیه «لبخند» زد؛ لبخندی که فاطمه را آرام کرد. به سمت سالن انتظار رفت و با خانواده چند بیمار هم‌صحبت شد. در این حین یکی از خبرنگارها اصرار داشت با او مصاحبه کند. دکتر با لحنی که علامت تأکید داشت، گفت: «پس از معاینه بیماران.» بعدش هم بلافاصله از طریق آسانسور به کلینیک درمان و مطب رفت. افراد زیادی منتظر دکتر بودند؛ یکی از آنها پدر فاطمه بود.
فرشته نجات بچه‌ها
پدر فاطمه از بیماری دختر خود ‌گفت: «مراجعات مختلفی به مراکز مختلف درمانی داشتم اما به هیچ نتیجه‌ای نرسیدم تا اینکه از طریق یک ان‌جی‌او در حوزه سلامت به بیمارستان نورافشار و دکتر کیوان مزدا معرفی شدم. چند نوبتی است که دکتر، درمان فاطمه را به عهده گرفته و الحمدلله حال فاطمه رو به بهبودی است.»
پدر فاطمه که معلم است، ادامه داد: «دکتر مزدا فرشته‌ نجات کودکان است.»

«مریم» ١١ ساله، مبتلا به معلولیت سی‌پی، یکی دیگر از مددجویانی است که با او به گفت‌وگو نشستیم. او گفت: «من قبلا از پزشک می‌ترسیدم اما یک بار در ایام عید که نزد دکتر آمدم از آن به بعد دیگر از دکتر نمی‌ترسیدم. دکتر مزدا، دوست بچه‌هاست.»
جنگ نباشد، غذا باشد
 دکتر کیوان مزدا با بیان اینکه در طول سال، چهار نوبت برای درمان مددجویان به تهران سفر می‌کند، گفت: «در حدود ٢٠ نفر را در سفر اخیر عمل کرده‌ام. هزینه درمان هم توسط یک ان‌جی‌اوی فعال در ایران و همین‌طور یک ان‌جی‌او در فرانسه پرداخت می‌شود.»
این پزشک داوطلب ادامه داد: «بسیاری از تجهیزات در ایران فراهم است و در صورت نیاز تعدادی نیز با هزینه همان ان‌جی‌اوها وارد کشور می‌شود.»
دکتر کیوان مزدا در ادامه به مشکلات حوزه درمان در ایران اشاره کرد و گفت: «ایران یک کشور در حال توسعه است. متاسفانه زمان ورود بیمار برای درمان با تأخیر صورت می‌گیرد. بیمه در ایران با کشورهای توسعه‌یافته به‌شدت متفاوت است.»
او ادامه داد: «٣٠سال است که کار من این است، فعالیت داوطلبی جزئی از زندگی‌ام است؛ برهانی برای توجیه آن ندارم، همان‌گونه که نفس می‌کشم، کار داوطلبی می‌کنم، به نظر شما نفس کشیدن دلیل می‌خواهد؟»
حرف پایانی دکتر مزدا، آرزویش برای دنیا بود: «جنگ نباشد، غذا باشد. زندگی بدون هیچ‌گونه تبعیض.»او سالها به کشور های مختلف چهان برای مداوای کودکان سفر کرد. افغانستان، پاکستان، ویتنام، ...

دکتر الن دلووش موسس زنجیره امید در فرانسه در سوگ دکتر مزدا، سخنانی ایراد کرده و برای از دست دادن یک همکار، یک دوست، که پابپای هم دنیا را برای مداوای کودکان نیازمند درمان ارتوپدی زیر پا گذاشته اند، ابراز تالم کرد. نشریات فرانسه نوشته اند که  کیوان مزدا در زمره پزشکانی بود که میتوان از اکار آنان به طبابت انسان دوستانه یاد کرد.

getty_image.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

طاهره بارئی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.