رفتن به محتوای اصلی

ترامپ: شاه سعودی اطلاع نداشت...شاید قاتل‌ها خودسر عمل کردند!
ترکیه قصد دارد از ماجرای خاشقجی برای اهداف سیاسی استفاده کند
15.10.2018 - 18:28

‍ 

به گزارش خبرگزاری فارس، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا روز دوشنبه در اظهاراتی که تلاشی برای مبرا کردن سعودی‌ها از اتهام دست داشتن در مفقود شدن «جمال خاشقچی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی باشد، مدعی شد که ممکن است کسانی بدون اطلاع سران سعودی این کار را انجام داده باشند.

ترامپ که دقایقی پس از گفت‌وگوی تلفنی با پادشاه عربستان سعودی در جمع خبرنگاران صحبت می‌کرد، با تکرار اینکه سلمان به کلی اطلاع از وضعیت خاشقچی را انکار کرده، گفت: «شاه به من گفت که ترکیه و عربستان سعودی همکاری نزدیکی در این مورد دارند و می‌خواهند سر در بیاورند که چه اتفاقی افتاده است.»

وی گفت به «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا دستور داده که فورا برای روشن شدن قضیه به عربستان سعودی و در صورت لزوم به ترکیه سفر کند. قرار است پامپئو ساعتی دیگر واشنگتن را به مقصد ریاض ترک کند.

رئیس‌جمهور آمریکا افزود: «شاه اطلاع از وضعیت او را کاملا انکار کرد. شاید هم واقعا نمی‌دانست... به نظرم آمد که شاید قاتل‌های خودسری بوده‌اند [که این کار را کرده‌اند]. چه کسی می‌داند؟ ته و توی قضیه را در خواهیم آورد.»

ادعای ترامپ درباره خودسر بودن قاتلان احتمالی خاشقچی در حالی مطرح شده که بر اساس گزارش‌های متعدد، این حادثه در ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول رخ داده و قتل احتمالی این روزنامه‌نگار توسط تیمی انجام شده که همان روز از ریاض عازم استانبول شده و ساعتی بعد هم به عربستان بازگشته‌اند. شماری از اعضای این تیم، از افراد نزدیک و محافظان «محمد بن سلمان» ولی‌عهد سعودی هستند.

 شبکه قطری «الجزیره» در مطلبی به پشت پرده استراتژی ترکیه در پرونده جمال خاشقجی اشاره کرده و بر آن است که ترکیه قصد دارد از ماجرای خاشقجی برای اهداف سیاسی استفاده کند.
در همین زمینه، یک استاد دانشگاه روابط بین الملل كادیرخاص (قدیر خاص) ترکیه به الجزیره گفته است: ترکیه در ماجرای ناپدید شدن جمال خاشقجی مکانیسم های سیاسی و دیپلماتیک را به پیگیری اقدامات قضایی و قانونی ترجیح داده است و تلاش دارد از این طریق پرونده را پیش ببرد.
سرحت گوانک افزود: اگر مقامات ترکیه با این رخداد به عنوان یک مورد قضایی رفتار می کردند، آن ها باید شواهد را در معرض عموم قرار می دادند.
وی در ادامه اظهار داشت: در نبود برخی اطلاعات، ترکیه در حال تلاش برای شکل دهی به افکار عمومی و اعمال نفوذ بر برخی دولت ها و از جمله آمریکا و عربستان برای راه اندازی مذاکراتی سیاسی با آن هاست.

احمد یاووز، ژنرال بازنشسته ترک نیز اظهار داشت: ترکیه می تواند جستجوهایی را در کنسولگری عربستان به عنوان بخشی از فرایند تحقیقات قضایی راه اندازی کند؛ اما چنین کاری نمی کند؛ به این دلیل که نمی خواهد ریسک قطع روابط با ریاض در صورت واکنش عربستان را بپذیرد.
یاووز در ادامه افزود: مقامات ترکیه با یک رویکرد سیاسی و نه قضایی فقط بخشی از اطلاعات ماجرای خاشقجی را به بیرون درز دادند تا از این طریق بتوانند اهرم فشاری بر سعودی ها برای مذاکره با آن ها در موضوعات مختلف را در اختیار داشته باشند.
از نظر این ژنرال بازنشسته، یکی از مواردی که ترکیه می تواند از عربستان امتیازگیری کند به شمال سوریه مربوط می شود؛ جایی که عربستان از واحدهای مدافع خلق کرد(YPG) حمایت می کند و ترکیه احتمالا از پرونده خاشقجی برای قطع کمک های ریاض به این گروه استفاده خواهد کرد.
از نظر وی، دلیل دیگر ترکیه در این رویکرد این است که عربستان را در یک وضعیت سخت و مخمصه بزرگی گرفتار کند تا از این طریق از یک طرف مسأله اصلاحات محمد بن سلمان در عربستان را در نزد غربی ها زیر سؤال ببرد و از طرف دیگر با ایجاد مسائل حقوق بشری برای عربستان، میان واشنگتن و ریاض شکاف ایجاد کند؛ شکافی که می تواند به انتخاب ترکیه به عنوان متحد اصلی آمریکا در خاورمیانه و دوری از عربستان منجر شود.
یاووزدر ادامه بر این باور است که فقدان اطلاعات کافی از ماجرا که توسط آنکارا مدیریت می شود، با هدف اثرگذاری بر افکار عمومی جهانی است تا علاوه بر زیر سؤال بردن اصلاحات بن سلمان و اینکه عربستان اصلاح پذیر نیست، آن ها را همواره در معرض اتهام نیز قرار دهد.
بنابراین به نظر می رسد، ترکیه ماجرای خاشقجی را بهترین فرصت ممکن برای ایجاد شکاف میان عربستان و آمریکا، زیر سؤال بردن پروژه اصلاحات در این کشور و دور کردن آمریکا از عربستان تلقی می کند.

وزیر خارجه انگلیس روز یکشنبه بار دیگر از سعودی‌ها خواست با تحقیقات درباره سرنوشت روزنامه‌نگار مفقود عربستانی همکاری کنند.

به گزارش فارس، «جرمی هانت» وزیر خارجه انگلیس روز یکشنبه با بیان اینکه عربستان سعودی باید با تحقیقات درباره سرنوشت روزنامه‌نگار مفقود عربستانی همکاری کند، گفت در صورتی که مشخص شود «جمال خاشقچی» به قتل رسیده، باید اقدامی درباره این رفتار سعودی‌ها انجام داد.

به نوشته خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، هانت که در اقامتگاهش در «کنت» انگلیس با خبرنگاران صحبت می‌کرد، گفت: «هیچ‌یک از ما نمی‌دانیم که چه اتفاقی افتاده، اما شدیدا درباره گزارش‌های منتشر شده نگران هستیم و آن کشوری که می‌تواند در روشن شدن مسئله به ما کمک کند، عربستان سعودی است. بنابراین، اینکه از الان به بعد چه اتفاقی می‌افتد، کاملا به عربستان سعودی بستگی دارد.»

وی افزود: «آن‌ها باید به طور کامل با تحقیقاتی که ترکیه‌ای‌ها از ما خواسته‌اند انجام دهیم، همکاری کنند تا به نتیجه‌ای دقیق برسیم.»

روزنامه «گاردین» پیش از این گزارش داده بود که دولت ترکیه از انگلستان خواسته سعودی‌ها را برای مشارکت در تحقیق در مورد وضعیت خاشقچی راضی کند. در حالی که عربستان سعودی ابتدا گفته بود به تیم تحقیق ترکیه اجازه می‌دهد ساختمان کنسولگری این کشور در استانبول را تفتیش کنند، اما ریاض بعدا این پیشنهاد را پس گرفت.

هانت در بخش دیگری از صحبت‌هایش، گفت: «اگر، آنطور که [سعودی‌ها] می‌گویند، این قتل وحشتناک رخ نداده، پس جمال خاشقچی کجاست؟ این چیزی است که جهان می‌خواهد بداند. اگر آن‌ها چیزی برای پنهان کردن ندارند، در آنصورت همکاری خواهند کرد و باید این کار را کنند.»

او در مورد واکنش لندن در صورت اثبات اینکه سعودی‌ها خاشچقی را به قتل رسانده‌اند، گفت: «نمی‌خواهم خودم را درگیر فرضیات کنم، چراکه هنوز نمی‌دانیم واقعیت چیست، اما ما بسیار بسیار صریح گفته‌ایم که اگر این گزارش‌ها صحیح باشد، بسیار وحشتناک است و ما باید به نحوه پاسخ مناسب به آن وضعیت فکر کنیم.»

با وجود آنکه بسیاری از کارشناسان و برخی مقام‌های غربی گزینه تحریم عربستان در صورت اثبات کشته شدن خاشقچی را مطرح کرده‌اند، اما دستکم برخی از این کشورها از جمله آمریکا و کانادا از حالا گفته‌اند که تحریم تسلیحاتی ریاض را برای خود خسارت‌بار می‌دانند و به توافق‌های تسلیحاتی با عربستان سعودی متعهد خواهند بود.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

طاهره بارئی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.