رفتن به محتوای اصلی

تابوی تک زبانی و رهایی از استبداد
15.10.2011 - 12:50

مقاله«چو ایران نباشد ... چه بهتر از این !» از مازیار تپوری، و «یک یادداشت خیلی نادر سیاسی» از هايده ترابی را مطالعه کردیم. چکیده نوشته مازیار تپوری تأیید تمرکزگرایی در سیاست کشور داری و فرهنگ تک زبانی ست. اما هایده ترابی معترض این اصول مرسوم در سیاست و فرهنگ است. و تأکید میکند که « دیگرانی هم اینجا آدم‌اند و آنها هم حق دارند».

سیاست متمرکز و تک فرهنگی را حد اقل در قرن اخیر در جامعه ایران تست و آزمایش کرده ایم نتیجه اش حاکمیت استبداد دو نظام شاهی و آخوندی ست. با کشته ها و زندانیان بیشمار و دیکتاتوری کم مانند . با تبعیضات بسیار در همه عرصه ها. طبق توضیحات تپوری بهتر است جامعه ایران "تمرکزگرایی" و"تک فرهنگی" را ادامه بدهد. او فکر میکند در غیر این صورت ایرانی نخواهد ماند. نتیجه اینکه« ایران با استبداد و دیکتاتوری حفظ میشود». این اصل خلاف جواب تست یکصد ساله است. چرا که آزمایش نشان میدهد مردمان جامعه هیچ موقع حاضر به تأیید آن سیاستها و نتایجش نبوده اند و هر وقت امکان یافته اند در راه زدودن آنها کشته ها و زندانی ها داده اند. انقلاب ضد سلطنتی و حرکتهای ضد حکومت فعلی بیان گر این نارضایتی ست. یعنی دیکتاتوری تولید رضایت نکرده که مردمان، ایران را حفظ کنند. پر واضح است "رضایت" با دموکراسی در عرصه کشور داری و فرهنگ ، عدم تبعیض و غیره حاصل میشود. از اینرو چیزی که میتواند میل آزاد حفظ ایران و باهم زیستن داوطلبانه را بشکوفاند دموکراسی و رفع سیاست تمرکزگرایی و تک فرهنگی و رفع تبعیضات و اجرای عدالت اجتماعی و غیره است.

نوشته ترابی نشان میدهد ایران را با تمرکز گرایی در عرصه های گوناگون نمیتوان اداره کرد؛ و این منطبق با نتیجه تست یکصدساله است.

نوشته های یاد شده را رها کنیم. در جامعه روشنفکری ایران سالهاست "عدم کارایی سیاست تمرکزگرایی " برای حل مسایل جامعه مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. اما هنوز که هنوز است این راه حل آنطور که مورد نیاز جامعه ماست در ذهن روشنفکران جا برای خود باز نکرده است. نظریه "سیاست تمرکز گرایی" مثل همیشه نقش ارتجاعی و عقب مانده خود را ایفاء میکند و مانع تحول نظری افراد جامعه است. بر این اساس هنوز از سیاست تک زبانی و تک فرهنگی دفاع میشود.

استقرار نظام غیر متمرکز بدون فرهنگ نا متمرکز غیر ممکن است. برای پیاده نمودن نظام غیر متمرکز باید سد تک زبانی و تک فرهنگی و تک ملیتی بشکند. نظام غیر متمرکز بر اساس پذیرش " چند فرهنگی " بودن افراد جامعه پا میگیرد.

روشنفکرانی که از استبداد حاکمیتهای گذشته و کنونی کارد به استخوانشان رسیده لازم است متوجه باشند دفاع از سیاست متمرکز و تک فرهنگی باز تولید استبداد است. ضرورت دارد به نقش ارتجاعی خود در این زمینه واقف شوند. تغییر درست حاکمیت کنونی بدون تحول درست ذهن روشنفکران و انعکاس آگاهی در میان توده ها غیر ممکن است.

قبل از اینکه حکومت را تغییر بدهید ذهن خود را تغییر دهید؛ وگرنه از استبدادی به استبداد دیگر در خواهید غلطید و راه رهایی نخواهید داشت.یکی از علتهای مهم دوام حکومت فعلی دوام ذهن بتونی خیلی از روشنفکران ماست. چه سیاسیش باشد و چه غیر سیاسیش.

نوشتن به زبانی غیر از زبان فارسی در اکثر رسانه های فارسی زبان «تابو»ست. از سوی دیگر این رسانه ها از «حقوق بشر» دفاع میکنند. اینان متوجه قتل عام روح بیشماری از انسانها نیستند، متوجه جنایت علیه بشریت در این خصوص نیستند.متوجه نیستند دفاع از حقوق بشر گام اولش دفاع عملی از خصلت چند فرهنگی جامعه ایران است. تابو را تابوتر میکنند و گامهای هرچه بیشتری در کشتنن روح انسانها برمیدارند. قبل از اینکه از حقوق بشر دفاع کنید تابوی خود را بشکنید. یا درست تر خود را بشکنید. با این تابو ها چه کسی میتواند به عمل و سخن شما اعتماد کند؟ در آرزوی تغییر و دموکراسی و آزادی و سعادت هستید. متأسفانه باید نومیدتان کنم، هرگز به آنها دست نخواهید یافت. مگر اینکه نخست تابو های خود را بشکنید و از اسارت آنها خود را رها سازید. عامل ذهنی در جامعه ایران و ایرانی در آن حدی رشد نکرده که بتواند تغییر مثبتی در اصول کشورداری ایجاد کند. از این زاویه هم باید شما را نومید کنم ؛ تا شاید با خفتگان هزارساله یکی نشوید.

بگذریم، اما درمیان این همه نومیدیها برخی از روشنگران و قلمزنان و رسانه ها تابوی تک زبانی و فرهنگی را تا حدی شکسته و به انعکاس روح و احساس و نیاز ها و حقوق محرومین پرداخته اند. سالهاست سایتهای اخبار روز، ایران گلوبال، عصر نو و ... گاهاً به انتشار نوشته های غیر فارسی به همراه ترجمه و یا بدون ترجمه همت میگمارند. مسئله کمیت کار این رسانه ها نیست بل مهم شکستن تابوی سیاست تک زبانی ست. همانطور که در بالا اشاره شد بر پایی نظام غیر متمرکز بدون فرهنگ چند زبانی غیر ممکن است.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

ناشناس

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد!