رفتن به محتوای اصلی

د. عبدالباسط سیدا، رئیس شورای میهنی سوریه‌ طرح کوفی عنان در سوریه‌ شکست خور
09.07.2012 - 16:11

گفتگو: مادح احمدی

مقدمه‌: بحران سوریه‌ هرروز عمیق تر می شود و توجه‌ کشورهای منطقه‌ و جامعه‌ی جهانی را بیشتر به‌ خود جلب می کند. بیش از 16 ماه‌ است نزاع میان تظاهر کنندگان و اپوزیسیون با رژیم بشار اسد ادامه‌ دارد و هیچکدام نتوانسته‌اند بر دیگری فایق آیند. ناظران سیاسی معتقدند که‌ حاکمیت کنونی سوریه‌ هر روز ضعیف تر و شکننده‌تر می شود و این مرحله‌ را مرحله‌ی پایانی رژیم بشار اسد بر می شمرند. از طرف دیگر برخلاف نقشه‌ی راه‌ نماینده‌ی سازمان ملل متحد برای پایان دادن به‌ خشونتها، هر روز بر شمار قربانیان افزوده‌ می شود، برای بررسی اوضاع کنونی سوریه، در این شماره‌ی «کوردستان» گفتگویی با دکتر عبدالباسط سیدا، رئیس جدید شورای میهنی سوریه‌ انجام داده‌ ایم، نامبرده‌ سال 1965 در شهر «عامودا» از استان «حسکه‌» غرب کردستان متولد شده‌ است. دکتر عبدالباسط وابسته‌ به‌ هیچ کدام از احزاب و جریانات سیاسی نیست و پس از اعلام موجودیت شورای میهنی سوریه‌ در استانبول، بعنوان یک شخصیت کرد در این شورا حضور یافت. پس از آنکه‌ اخیرا «برهان غلیون» استعفا کرد، هفته‌ی گذشته‌ اعضای شورای متفقا «د. عبدالباسط سیدا» را بعنوان رئیس این شورا برگزیدند.

 «کوردستان» : با روی کار آمدن شما چه‌ تغییری در ساختار شورای میهنی سوریه‌ صورت گرفته‌ است؟

د. عبدالباسط سیدا: شورای میهنی سوریه‌ از جریانات مختلفی تشکیل شده‌ است که‌ برای تغییر در سوریه‌ فعالیت می کنند. بدون تردید تلاش می کنیم همواره‌ در ساختار شورای میهنی اصلاحاتی صورت گیرد. زیرا ما معتقدیم که‌ شورا بایستی فراگیر تر شده‌ و کلیه‌ی جریانات در آن حضور یابند. برای آنکه‌ فعال تر شویم نیاز به‌ اصلاحات داریم، به‌همین جهت قصد داریم در آینده‌ اقداماتی در راستای رفرم در شورا صورت دهیم. اکنون رژیم سوریه‌ وارد مرحله‌ای پیچیده‌ و بحرانی شده‌ است، بدین جهت می خواهیم با همکاری و هماهنگی بیشتر جریانات سیاسی همه‌ با هم تلاش کنیم تا رژیم سوریه‌ ساقط گردد و در آینده‌ حاکمیتی دمکراتیک با شرکت همه‌ی جریانات در سوریه‌ سرکار آید. رژیم سوریه‌ طرق مختلف اقدام به‌ حمله‌ و سرکوب تظاهر کنندگان و شهروندان مدنی کرده‌ است، در راستای رهایی مردم سوریه‌ همگی باید متحد شویم و در این راستا شورای میهنی سوریه‌ با تمام توان مبارزه‌ خواهد کرد.

«کوردستان»: آیا شورای میهنی سوریه‌ کلیه‌ی تظاهر کنندگان و مخالفان حکومت اسد را نمایندگی می کند؟

 د. عبدالباسط سیدا: این شورا در پی نشست و تصمیم چندین جریان و شخصیت سوریه‌ در کنگره‌ی استانبول تشکیل شده‌ است. این کنگره‌ در ماه‌ 4 سال گذشته‌  برگزار شد. حال شورای میهنی بعنوان نماینده‌ی مردم سوریه‌ قلمداد می گردد. ما در این راستا تلاش نموده‌ایم و تشکیل این شورا حاصل مبارزات مردم سوریه‌ است و حاصل مبارزات جریانات و شخصیتهایی است که‌ برای رهایی مردم سوریه‌ می کوشند.

«کوردستان»: برخی از جریانات کوردستانی می گویند انتخاب  د. عبدالباسط به‌ ریاست شورا در راستای مخالفت با کردها می باشد. نظر شما در این رابطه‌ چیست؟

 د. عبدالباسط سیدا: این روزها حرفهای زیادی در این رابطه‌ گفته‌ می شود. می گویند وی برای کردها هیچ گامی ننهاده‌ است و تا کنون حضور فعالی نداشته‌ است و .... همه‌ی اینها تبلیغات و ادعا می باشد. هرکسی آزاد است هرچه‌ می گوید‌، این اظهارات و دیدگاههای این جریانات می باشد. آنها بایستی از انتخاب من بعنوان رئیس شورا خرسند و راضی می بودند، زیرا همه‌ی جریانات درون انجمن بر انتخاب من بعنوان رئیس شورا توافق داشتند و وظیفه‌ی خطیر و بزرگی برعهده‌ی من گذاشته‌اند. بجای تبلیغات ناروایی که‌ علیه‌ همدیگر راه‌ می اندازیم بهتر آن است بعنوان کردها مواضع مشترک و همصدایی داشته‌ و حضور گسترده‌تری در قیام مردم سوریه‌ داشته‌ باشیم. چنانچه‌ مشارکت کرد در پیروزی این قیام گسترده‌تر باشد، جایگاه‌ کردها تقویت خواهد شد و در آینده‌ نیر بهتر خواهیم توانست از حقوق خود دفاع نمائیم. تأکید می کنم که‌ سنگ اندازی برای همدیگر، ما را یاری نخواهد کرد بلکه‌ بایستی با اتحاد هرچه‌ بیشتر حضور یابیم.

«کوردستان»: گفته‌ می شود که‌ ایران از ابقای رژیم اسد حمایت می کند و گویا نیروهای وابسته‌ به‌ سپاه‌ پاسداران در سرکوب تظاهر کنندگان مشارکت دارند. این ادعاها تا چه‌ حد واقعیت دارند؟

 د. عبدالباسط سیدا: ما هم همچون شما از این موضوع مطلعیم. ما خواستار آنیم که‌ کشورهای همجوار به‌ اراده‌ی مردم سوریه‌ احترام بگذارند. بهتر آن است گذشته‌ی تاریخی و جغرافیایی و همجواری مد نظر قرار گیرد و به‌ آینده‌ای اندیشید که‌ دوستیمان را تقویت کنیم و از رژیمی حمایت نکنیم که‌ روزانه‌ اقدام به‌ قتل شهروندان می کند. «کوردستان»: آیا هیچ برنامه‌ای برای تغییر مواضع روسیه‌ نسبت به‌ سوریه‌ دارید؟ د. عبدالباسط سیدا: در واقع ما تلاش می کنیم تا از طریق دوستان خود به‌ نوعی با روسیه‌ رابطه‌ برقرار کنیم و آنها را متقاعد کنیم که‌ تأمین منافع آنها در گرو سقوط رژیم کنونی سوریه‌ است. تا کنون ما از دوستان خود خواسته‌ایم که‌ با روسیه‌ گفتگو کرده‌ و آنها را متقاعد کنند. ما نمی خواهیم روسیه‌ را به‌ دشمن خود بدل نمائیم، هرچند روسیه‌ در منطقه‌ منافعی دارد ولی یقینا با سقوط اسد و رژیمش و سرکار آمدن نظامی دمکراتیک، روسیه‌ نیز منتفع خواهد شد.

«کوردستان»: تلاشهای نماینده‌ی سازمان ملل متحد جهت پایان دادن به‌ بحران کنونی سوریه‌ را چگونه‌ ارزیابی می کنید؟

 د. عبدالباسط سیدا: راجع به‌ نقشه‌ی راه‌ «کوفی عنان» جهت پایان دادن به‌ خشونتها و بحران کنونی سوریه‌، همچنان که‌ مطلعید ما هیچ مخالفتی نداریم و کشورهای غربی نیز مخالفتی ندارند. از لحاظ بین المللی نیز از این طرح استقبال شد. ولی چنانچه‌ اطلاع دارید تا کنون این طرح از سوی دولت سوریه‌ عملی نشده‌ و خشونتها همچنان ادامه‌ دارند. این طرح بدلیل عدم رعایت مفاد آن توسط دولت سوریه‌ به‌ شکست انجامید و حالا خود کوفی عنان نیز به‌ شکست طرح خود اعتراف می کند. چنانچه‌ بنگریم برخلاف تلاشهایی که‌ جهت پایان دادن به‌ خشونتها در جریان است، خشونت و قتل مردم بی گناه‌ و مدنی ادامه‌ دارد. این وضعیت نشانگر آن است که‌ چنین تلاشهایی موفق نبوده‌ است زیرا رژیم سوریه‌ بدانها پایبند نبوده‌ است. به‌همین جهت بایستی همگی تلاش کنیم، رژیم سوریه‌ ساقط گردد.

  «کوردستان»: بعنوان شورای میهنی سوریه‌ برای رهایی از این مرحله‌ و پایان دادن به‌ بحران کنونی سوریه‌ چه‌ الترناتیوی دارید؟

 د. عبدالباسط سیدا: با مدنظر قرار دادن وضعیت کنونی سوریه‌ و همچنین شکست طرح کوفی عنان  و تداوم خشونتها، خواهان آنیم که‌ سازمان ملل متحد برای پایان دادن به‌ این بحران قطعنامه‌ای تصویب کند. بایستی شورای  امنیت سازمان ملل قطعنامه‌ای تصویب کند که‌ ماده‌ی 70 را در آن بگنجاند تا رژیم سوریه‌را ناگزیر به‌ عقب نشینی کند و جلوی کشتار مردم را بگیرد. چنین قطعنامه‌ای میتواند این فرصت را به‌ مردم بدهد که‌ از طریق حمایت بین المللی به‌ حقوق خود دست یافته‌ و به‌ رژیم کنونی سوریه‌ پایان دهند.

 «کوردستان»: فکر می کنید بحران کنونی سوریه‌ چه‌ مدت دیگری ادامه‌ خواهد داشت؟

 د. عبدالباسط سیدا: به‌ اعتقاد من رژیم سوریه‌ به‌ مرحله‌ی پایانی خود رسیده‌ است. این مرحله‌ بالاخره‌ پایان خواهد یافت زیرا شرایط منطقه‌ و مجموعه‌ای از عوامل بین المللی همگی در راستای سقوط رژیم سوریه‌ می باشد.   این مقاله در شماره 585 روزنامه "کوردستان" منتشر شده، که به صورت روزنامه الکترونیکی در سایت "کوردستان و کورد" موجود میباشد.

منبع: www.kurdistanukurd.com

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.