رفتن به محتوای اصلی

هرم «مدیریت اداری و فرهنگی
20.07.2023 - 12:02
تهیه و تنظیم:
مطا لعات کانون علوم اداری ایران
تفسیر از:
فریدون مجلسی

فریدون مجلسی (زادهٔ ۱۳۲۳) دیپلمات و نویسنده و مترجمِ ایرانی است

هرم مدیریت اداری و هرم فرهنگی جامعه    ( مطالعه « کانون علوم اداری ایران» با حضور استاد فریدون مجلسی )

 

خوانندگان گرانمایه عنایت داشته باشند که دبیر کانون الزاما بایستی مطالب را بنام خود درج نماید تا سیستم بپذیرد ....

بي آنكه بخواهيم وارد بحث فلسفي مباني اعتبار حكومت‌ها شويم و اينكه اين اعتبار يا مشروعيت از بالا به پايين بسط مي‌يابد يا برعكس يعني با مشاركت عمومي و گزينش از پايين به بالا مشروعيت و اعتبار مي‌بخشد .... بحثي كه با توجه به ميزان توسعه فرهنگي  بيشتر در جوامع متاخر مطرح مي‌شود، میتوان گفت :

 از زماني كه تاريخ مدون حكايت دارد حاكميت و مديريت جوامع مانند هر نظام يا سيستم ديگر كه هدف مشخص خود را در تامين امنيت ، عمران ، آبادي ، بهبود شرايط زيستي و دفاع در مقابل تهديدهاي خارجي تعريف مي‌كند، شكلي هرمي دارد.

 در راس هرم بالاترين مقامات تصميم‌گيرنده قرار دارند و در سطوح پايين‌تر از ميزان نفوذ و تاثيرگذاري افراد كاسته مي‌شود و بيش از بيش از سطوح فرماندهي كاسته و به سطوح‌ فرمانبرداري افزوده مي‌شود.

در كنار اين هرم سياسي و اداري « هرم تاثيرگذار ديگري »وجود دارد كه بر مبناي« اعتبار فرهنگي اشخاص »يعني مجموع ارزش‌هاي ادبي ، هنري ،علمي و صنعتي افراد در جامعه ارزش گذاري می‌شود كه با احترامي كه جامعه بر مبناي آن قائل است نوعي هرم به موازات هرم سياسي و حاكميتي تشكيل مي‌یابد .

بدنه هرم فرهنگي با توجه به ظرفيت و توسعه اجتماعي جوامع مي‌تواند گسترشي بيشتر يا كمتر از قاعده داشته باشد.

 تفاوت ارزش گذاري هرم سياسي و هرم فرهنگي در اينستكه در هرم سياسي باقي ماندن در سطوح بالا بستگي به بقا در مقام سياسي دارد و با از دست رفتن كرسي سياسي آن ارزش يا احترام نيز از ميان مي‌رود يا فراموش مي‌شود.

اما ارزشمندي در جايگاه هرم فرهنگي قابل عزل نيست و حتي پس از مرگ هم فراموش يا بي‌اعتبار نمي‌شود.

مطالعه ساده تاريخي نشان مي‌دهد كه از قديم نوعي تداخل يا تقارن در ميان اين دو هرم وجود داشته  كه معمولا اوج درخشش سياسي را تشكيل مي‌دهد که معمولا مصاديق روشنگرترند :

 دوران ساساني هرم ديواني يعني مجموعه قضايي ،مالياتي ، نظامي و مقامات آنها از شخص فرمانروا گرفته تا وزرايي چون بزرگمهر در جايگاه شخص يا شغل اعتبار فرهنگي خود را از دانشگاه و بيمارستان جندي‌شاپور و دارالترجمه فرهنگي كسب مي‌كنند و در آن هرم حضور شخصي يا متقابل دارند.

هرم ديواني ايران به خلافت عباسي هم منتقل شد و ارزش‌هاي فرهنگي برمكيان هنوز زبانزد است.

در دوران استرداد حاكميت سياسي ايرانيان در دوران ساماني كه عينا به دولت‌هاي غزنوي ، سلجوقي و خوارزمشاهي منتقل شد، مي‌بينيم كه در قلب و راس حاكميت دانشمندان ، اديبان و شاعران بسيار جايگاه ويژه و حمايت شده‌اي دارند.

**از منظری دیگر : شاهي محلي مانند عنصرالمعالي كيكاوس پسر قابوس وشمگير زياري در كتاب قابوسنامه شيوه‌ها و قواعد حكمراني و سلطنت و وزارت را مي‌نگارد، يا در حكومت آل بويه ابن سينا وزارت مي‌يابد، در دوران غزنوي رودكي و شاعران به حاكميت اعتبار مي‌بخشند و زبان فارسي را ابزار اصلي حاكميت مي‌كنند يا در دوران سلجوقي كه پايتخت به اصفهان منتقل مي‌شود همين ابزار ارزنده را از خراسان به اصفهان مي‌برند و در راس هرم حاكميت وزيري چون «خواجه نظام‌الملك طوسي »نويسنده اثر ارزشمندي چون «سياستنامه» و در كنارش دانشمندي چون «خيام نيشابوري» قرار مي‌گيرد.

حتي پس از مغولان نيز «هرم فرهنگي» با دانشمنداني چون «خواجه نصيرالدين طوسي» در دل هرم سياسي جاي مي‌گيرد.

 در دوران‌هاي صفوي و زنديه نيز هرم فرهنگي در حد شرايط زمان در درون يا كنار هرم سياسي صاحب نفوذ بوده است.

به قاجاريه هر انتقادي روا داريم، نمي‌توانيم در موازي و متداخل بودن اين دو هرم ترديد كنيم.

آقا محمد خان قاجار ، فتحعليشاه ، عباس ميرزا تا شخص ناصرالدين‌شاه مرداني اديب و شاعر و آگاه بوده‌اند و وزرايي مانند قائم مقام پدر و پسر ، امير كبير ، ميرزا حسين خان سپهسالار و مشيرالدوله تا رجال متاخر مانند برادران وثوق‌الدوله ، قوام‌السلطنه و در عصر تجدد فروغي ، داور ، تيمورتاش ، نصرت الدوله فيروز و بسياري ديگر هرم فرهنگي را در درون هرم اداري جاي دادند و به آن اعتبار بخشيدند.

اين تداخل تاريخي جامعه را متوقع مي‌سازد كه حكومت‌ها اين تداخل هرم فرهنگي با هرم مديريت سياسي را كه در همه جاي جهان وجود دارد رعايت كنند.

اكنون كه ۴۵ سال از انقلاب مي‌گذرد و مهلت دوران اضطرار مدت‌هاست به سر آمده است! كساني كه روز نخست انقلاب به كار گمارده شدند قاعدتا ۱۵ سال پيش بازنشسته شده‌اند.

 در درون دستگاه‌هاي تخصصي كارشناسان برجسته‌اي تربيت شده‌اند كه به تدريج نوبت مديريت بر مبناي علم ، تجربه و سطح درخوري كه در هرم فرهنگي دارند به آنان مي‌رسد.

در چنين شرايطي كوچك‌ كردن دايره گزينش و بي‌اعتمادي به خيل بزرگ ديگران «بي‌اعتمادي متقابل »مي‌آفريند و گماردن كساني از عروس ، داماد ، خواهر‌زاده و برادرزادگان معتمدان بدون صلاحيت علمي و تجربي به رياست كارشناسان موجه و ارزشمند نه فقط فسادآفرينست بلكه موجب دلسردي و افزودن بر موج مهاجرت و آشفتگي مي‌شود.

 مردم از نشسته گان بر صندلی قدرت  توقع سواد حرفه‌اي و ادبي و سابقه كار تخصصي حداكثري را دارند.....

 تو خود حدیث مفصل بخوان

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

ضیاء مصباح
برگرفته از:
مطالعات و مشاهدات

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

دیدگاه‌ها

ضیاء مصباح

عنوان مقاله
هرم مدیریت و....

جناب مجلسی عضو کانون میباشند و با هماهنگی نظریه شان از طریق اینجانب با توضیح همین نکته منتشر گردید .....چای گزین کردن عکس و انتشار متن بشرحی که اصلاح نموده اید در توان این جانب نبود// و جای سپاس دارد// ضمنا مطلب قبلی از اقای دکتر عبدالحمید شمس و قبل ان از عضو دیگرمان دکتراقتصاد اقای محمود  جامساز نیز را چنانچه بهمین شکل البته بدون تذکر !! اصلاح وتکمیل فر مایند مزید امتنان میباشد 

پ., 20.07.2023 - 16:49 پیوند ثابت

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.