رفتن به محتوای اصلی

اعلام نام برنده نوبل صلح با شعار زن، زندگی آزادی+ ویدئو
06.10.2023 - 12:48

او پس از شیرین عبادی که ۲۰ سال پیش جایزه نوبل صلح را دریافت کرد،‌ دومین ایرانی دریافت‌کننده این جایزه معتبر جهانی است.

نرگس محمدی در حال حاضر در زندان اوین در ایران زندانی است اما از داخل زندان هم دست از تلاشش برای حقوق بشر و دموکراسی برنداشته است.

کمیته انتخاب جایزه صلح نوبل صبح امروز ۶ اکتبر،‌ ۱۴ مهر ماه در مقر این کمیته در اسلو پایتخت نروژ نام نرگس محمدی را به عنوان برنده نوبل صلح ۲۰۲۳ اعلام کرد.

بریت ریس، اندرسون، رئیس هیات نروژی کمیته نوبل صلح در اسلو گفت این جایزه به نرگس محمدی به خاطر مبارزه با ظلمی که بر زنان ایران می‌رود، مبارزه برای ارتقای حقوق بشر و دستیابی همه به آزادی اهدا می‌شود. 

او گفت که مبارزه شجاعانه نرگس محمدی با هزینه‌های شخصی بسیار زیادی همراه بوده است. حکومت او را در مجموع ۱۳ بار بازداشت و ۵ بار مجرم شناخته است و در مجموع ۳۱ سال زندان و به ۱۵۴ ضربه شلاق محکوم شده است.

خانم رایس اندرسون افزود: «هم اکنون که من صحبت می‌کنم خانم محمدی همچنان در زندان است.»

اعلام نام برنده نوبل صلح با شعار زن، زندگی آزادی

رئیس هیات نروژی کمیته نوبل صلح در اسلو به اعتراضات سال گذشته در ایران که در پی کشته شدن مهسا امینی در زمان بازداشت دست گشت ارشاد به راه افتاد اشاره کرد و گفت:‌ «با شعار «زن ، زندگی، آزادی» صدها هزار ایرانی در تظاهرات مسالمت آمیز علیه خشونت و ظلم مقامات بر زنان شرکت کردند. »

او با اشاره به سرکوب معترضان افزود: «بیش از ۵۰۰ تظاهرکننده کشته شدند

او با اشاره به سرکوب معترضان افزود: «بیش از ۵۰۰ تظاهرکننده کشته شدند. هزاران نفر مجروح شدند از جمله تعداد زیادی که با شلیک گلوله‌های پلاستیکی ماموران پلیس نابینا شدند. دستکم ۲۰ هزار نفر بازداشت شدند.»

بریت ریس اندرسن، رئیس کمیته نوبل در اسلو گفت: «شعار اعتراضات در ایران «زن، زندگی، آزادی» به درستی بیانگر از خودگذشتگی و فعالیت نرگس محمدی است.»

«زن: او برای زنان و علیه تبعیض و ظلم سیستماتیک به زنان مبارزه می‌کند.

زندگی. او از مبارزه زنان برای حق داشتن یک زندگی با عزت و احترام حمایت می‌کند. زنان در این مبارزه که در سراسر ایران جریان دارد با آزار و اذیت، زندان و شکنجه و حتی مرگ روبه رو شدند.

آزادی. او برای آزادی بیان و حق استقلال زنان و علیه قوانینی که زنان را ملزم به پوشاندن بدن خود می‌کند مبارزه میکند. درخواست آزادی که توسط معترضان مطرح شده فقط در مورد زنان نبوده بلکه این خواسته کل مردم است.»

رئیس هیات نروژی کمیته نوبل صلح در اسلو در پایان سخنانش در پاسخ به سوالی گفت که پیام این اقدام نوبل صلح به حکومت جمهوری اسلامی ایران این است که به صدای مردمش گوش دهند.

«جامعه پایدار، جامعه مدنی نیاز به احترام به حقوق همه تک تک مردم دارد.»

خانم ریس اندرسون در پایان ابراز امیدواری کرد که نرگس محمدی آزاد شود و بتواند در مراسم دریافت جایزه خود که چند ماه دیگر برگزار می‌شود شرکت کند.

نرگس محمدی کیست؛ از اصلاح تا تغییر حکومت

در یک دهه گذشته اخبار مرتبط به زندگی شخصی و سیاسی نرگس محمدی بارها مورد توجه افکار عمومی و رسانه‌ها قرار گرفته است؛ از درخواست تغییر حکومت تا ضرب و شتم در زندان و فلج موقت و مصائب مربوط به کودکان دوقلویش.

نام نرگس محمدی به مرور در یک دهه گذشته به عنوان یکی از صریح‌ترین منتقدان حکومت ایران جا افتاد. پیش از آن اما حکومت او را به خاطر نظارت بر وضعیت حقوق بشر در ایران تحت فشار قرار داده بود.

نرگس محمدی در سال ۱۳۸۹ در مقام نایب رئیس و سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر بازداشت شد. از آن زمان، اخبار او بیش از پیش در کانون توجه قرار گرفت.

او عضو نهادی بود که در اوج فعالیتش در دهه هشتاد شمسی، نظارت بر وضعیت حقوق بشر و دفاع از بسیاری متهمان و زندانیان سیاسی را بر عهده داشت. 

کانون مدافعان حقوق بشر محل حضور شماری از شناخته‌ترین فعالان و وکلای حقوق بشری ایران بود: شیرین عبادی، محمد سیف‌زاده، محمدعلی دادخواه، عبدالفتاح سلطانی، نسرین ستوده و ژینوس سبحانی.

خانم محمدی اما علاوه بر کانون مدافعان به عنوان رئیس هیات اجرایی شورای صلح ایران و یکی از اعضای کارزار "لگام" (لغو گام‌به‌گام اعدام) هم بود.

اما در سال‌های اخیر امضای نامه برای «گذار از حکومت جمهوری اسلامی» و تحریم انتخابات و بیانیه‌ها و نامه‌هایش از داخل زندان اوین لحن تندتری به فعالیت‌های او داده است.

تقی رحمانی فعال سیاسی و همسر خانم محمدی که در فرانسه به سر می‌برد، معتقد است که نیروهای امنیتی هم به دنبال «انتقام از او» هستند.

نرگس محمدی دانش‌آموخته فیزیک کاربردی است. او اما در دهه‌های گذشته به عنوان فعال مدنی- سیاسی و روزنامه‌نگار فعالیت کرده است.

خانم محمدی در ابتدا فعالیت خود را با جریانات ملی مذهبی آغاز کرد، در سال ۷۶ در ستاد محمد خاتمی فعال بود و در انتخابات سال ۱۳۷۸ مجلس در ستاد ملی‌ مذهبی‌ها فعالیت داشت.

خانم محمدی سال ۱۳۷۸ با تقی رحمانی، فعال و زندانی سیاسی ملی مذهبی ازدواج کرد. تقی رحمانی نیز در حکومت فعلی ایران، بیش از ۱۴ سال را در زندان گذرانده است.

خانم محمدی و آقای رحمانی دو فرزند دوقلو دارند. فرزندان او در پی افزایش فشارها به فرانسه رفتند و او بارها به دلیل محدودیت‌ها از شنیدن صدای فرزندانش و تماس تلفنی با آنها هم محروم بوده است.

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

دیدگاه‌ها

خورشید

عنوان مقاله
نرگس محمدی

امیدوارم از این فرصت برای جلب توجه جهانیان استفاده شود

ش., 07.10.2023 - 17:30 پیوند ثابت
نظرات رسیده

از سیروس ملکوتی 

تبریک به نرگس محمدی برای دریافت جایزه صلح نوبل . امیدوارم با دریافت این جایزه نرگس محمدی همچنان پای در زمین زندگی  و همپیمان با مردم کشورش علیه جور و ظلم و نابرابری ها و نفی تمامیت و کلیت یک نظام تمامیت خواه  حاکم به مبارزه ادامه دهد . امیدوارم که  این جایزه تاثیر گذار و مطرح با مناسبات تحمیلی دیپلماتیک حول آن او را مجبور نسازد تا از بطن مبارزات روی به حاشیه های مرمت و نقد  آورد، بلکه با استفاده از سکوی اعتبار آن به پژواک دادخواهی های مردم ایران در صحنه جهانی  تبدیل شود . هر چند تلاش و مبارزات دلیرانه نرگس محمدی غیر قابل چشم پوشی می‌باشد اما بخش مهمی از این اعتبار بی تردید خود را مدیون جنبش زن زندگی آزادی و مبارزات دادخواهانه مردم ایران میداند . درک این مهم مسئولیتی بیش از پیش برای نرگس محمدی همراه خواهد ساخت . تبریک مجدد به نرگس محمدی و جنبش زن زندگی آزادی . این جایزه متعلق به همه دختران و زنان و مردان هم‌پیمان در میدان  مبارزه می‌باشد . 
#نرگس_محمدی
#زن_زندگی_ازادی

جمعه, 06.10.2023 - 19:38 پیوند ثابت
نظرات رسیده

نرگس محمدی بانوی دلیری است که بهترین سالیان عمرش را در راه مبارزه و اعتلای آزادی در بیدادگاه ها و بند ج ا گذرانده درو به شرف این بانوی شجاع

جمعه, 06.10.2023 - 19:30 پیوند ثابت
نظرات رسیده

سیامک فرید

  · تبریک صمیمانه من به نرگس محمدی عزیز برای همه تلاش‌هایش برای آزادی و تبریک به همه زنان ایران بخصوص آنها که با تباهی پیکار می کنند.

از امروز کار #نرگس_محمدی مشکلتر از گذشته شده است زیرا هم در مقابل تباهی ایستاده است و هم در مقابل تنگ نظرانی که کارشان تخریب همه چهره های موثر است. امیدواریم که اگر رقابتی هم هست حتما رقابتی شرافتمندانه در ارائه خدمات بیشتر باشد و نه تلاش برای تخریب دیگران!

نرگس جان عزیز با انرژی بیشتر امروز صدایش می تواند در سراسر جهان به عنوان برنده صلح نوبل شنیده شود. از این پتانسیل به نفع زنان و مردم ایران سود ببریم

جمعه, 06.10.2023 - 17:47 پیوند ثابت
فرامرز حیدریان

عنوان مقاله
زنخدایی که زندگیست

دروووود!

جایزه به نام «نرگس محمّدی» رقم خورد؛ امّا، زندگی بود و هست که حقّانیّت خودش را تثبیت کرد و بر رسولان مرگ چیره شد. آنکه خون بریزد و جان و زندگی را بیازارد حتّا اگر تا خرخره به مخوفترین سلاحها مجهّز باشد، بازنده ابدیست و ملعون ملعون. هیچکس با هیچ نامی حقّ ندارد در باره جان و زندگی، قضاوت کند؛ زیرا آفریننده «زندگی و مرگ» نیست. انسان را فقط در رفتارها و گفتارهایش میتوان قضاوت کرد و تدابیر حقوقی را در باره رفتارهایش و سنجشگری را در باره گفتارهایش به کار بست. امّا در باره جان و زندگیش، هیچکس و تحت نام هیچ خدایی و نیرویی و امثالهم محق و مجاز نیستند، کوچکترین تصمیمی بگیرند. « قداست جان و زندگی» به ابدیّت هستی و کائناته.

جای چنین «عزیزی» نباید در گوشه سیاهچالها باشه. آزاد کنید زندگی را تا به رقص و شور و حال درآید.

شاد زیید و دیر زیید!

فرامرز حیدریان

جمعه, 06.10.2023 - 15:00 پیوند ثابت
همایون

عنوان مقاله
نرگس دادگر

پیش از هر جیز شادباش به نرگس دادگر. امیدوارم روزی نیز بیاید که در آن روز ما ایرانیان این بانو را در جایگاه سرپرست جمهوری نوین ایران ببینیم. و روزی رسد که او، نام (محمدی) را از روی خودش بردارد و نامی فارسی و درخور برگزیند.

جمعه, 06.10.2023 - 13:56 پیوند ثابت

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.