رفتن به محتوای اصلی

بارور کردن ابرها، نسبت به شیرین‌سازی آب شور دریاها، روشی به‌مراتب کم‌هزینه‌تر است
01.09.2022 - 05:32

تقریبا تمامی کشورهای خاورمیانه، در سطوح مختلف، با بحران خشکسالی و کم‌‌آبی مواجه‌اند. کارشناسان محیط‌زیستی، چندین سال است که نسب پیامدهای دامنه‌دار تغییرات آب‌وهوایی و گرمایش زمین در کشورهای مختلف خاورمیانه و شمال آفریقا هشدار می‌دهند.

در این میان، برخی از دولت‌های منطقه، هشدار کارشناسان محیط‌زیستی را جدی گرفته‌اند و برنامه‌های درازمدت و چندجانبه‌ای را برای تامین آب سالم تدوین کرده‌اند. امارات متحده عربی یکی از کشورهای پیشگام در بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در منطقه است و راه‌کاری مختلفی را برای دسترسی پایدار به آب سالم برای شهروندان خود تدوین کرده است.

امارات متحده عربی در یکی از خشک‌‌ترین و گرم‌ترین مناطق کره زمین قرار دارد. داده‌های هواشناسی نشان می‌دهد میزان بارش سالانه در امارات متحده عربی کم‌تر از ۱۰۰ میلی‌متر است. با این حال، مقام‌های دولتی در امارات متحده عربی توانسته‌اند با بهره‌گیری از فناوری‌ها نوین، تا اندازه زیادی در مقابل جبر جغرافیایی منطقه مقابله کنند. واقعیت این است که امارات متحده عربی در حال حاضر در استفاده از فن‌آوری «باروری ابرها» پیشگام است.

خبرگزاری رویترز روز سه‌شنبه هشتم شهریورماه ۱۴۰۱ در گزارشی به‌نقل از عبدالله الحمادی، مدیر ارشد هواشناسی امارات متحده عربی، نوشت بارور کردن ابرها میزان بارش سالانه را بین ۱۰ تا ۳۰ درصد افزایش می‌دهد، اما مشکلاتی نیز وجود دارد.

 به‌گفته این مدیر ارشد اماراتی، فرآیند بارورسازی ابرها مستلزم وجود «ابرهای بارانی» است و این خودش چالش است، چرا که همیشه چنین ابرهایی در آسمان نیست.

 

 

انتشار نانوذرات نمک در میان ابرها، یک فناوری و روش تازه است که به دانشمندان و کارشناسان هواشناسی اماراتی کمک می‌کند تا فرایند تراکم ابرها را سرعت بخشند تا در نهایت قطرات بزرگی ایجاد شود که به‌شکل باران ببارد.

افزایش جمعیت، تنوع و گستردگی بخش‌های اقتصادی، از جمله گردشگری، در کنار پیامدهای ناشی از تغییرات آب‌وهوایی، نیاز به منابع آب سالم را در امارات متحده عربی افزایش داده است.

فناوری‌های نوین شیرین کردن آب دریا، هم‌اینک در امارات متحده عربی به‌گستردگی استفاده می‌شود، اما روشی پرهزینه است و نیاز است که راه‌کارهای جدیدتر، با توجه به نیاز رو به رشد کشور، به کار گرفته شود.

رویترز در بخش دیگری از گزارش خود به‌نقل مدیر ارشد هواشناسی امارات متحده عربی نوشت بارور کردن ابرها، نسبت به شیرین‌سازی آب دریاها، روشی به‌مراتب کم‌هزینه‌تر است.

به‌گفته این مدیر ارشد اماراتی، برخی دیگر از کشورهای منطقه، مانند ایران و عربستان سعودی، نیز روش‌های مشابه‌ای را به‌‌کار گرفته‌اند.

اما دغدغه‌ها و نگرانی‌های محیط‌زیستی نیز وجود دارد. ادوارد گراهام، کارشناس هواشناسی در دانشگاه هایلند بریتانیا معتقد است نوع و شیوه نمکی که کارشناسان اماراتی در فرایند بارور کردن ابرها به‌کار می‌گیرند، با محیط زیست سازگار است و  ضرری ندارد.

به‌گفته این کارشناس محیط‌زیستی، «ردپای کربنی» که هواپیماهای کوچک برای انتشار نانوذرات نمک در میان ابرها بر جای می‌گذارند نیز در مقایسه با حجم آلودگی که خودروها و هواپیماهای مسافربری  روزانه ایجاد می‌کنند مانند «قطره‌ای در برابر اقیانوس» است و اساسا حساب نمی‌شود.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

ایران گلوبال
برگرفته از:
ایندیپندنت ‌فارسی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

دیدگاه‌ها

محسن کردی

عنوان مقاله
میتوان به روش های کم هزینه تری این کار را کرد.

  میتوان از بالن مجهز به موتور هدایت شونده که موتورهایش از نیروی باطری های خورشیدی نصب شده روی بالن استفاده می کنند بکار برد. همان باطری های خورشیدی میتوانند هوای گرم برای بالا بردن بالن را تامین کنند و با کاستن ارتفاع و یا اضافه کردن بالن در مسیر بادهایی قرار بگیرد که همواره در منطقه مورد نظر باقی بماند. هدایت بالن خودکار و با یک لپتاپ روی زمین میسر است و همه کارها را برنامه کامپیوتری انجام میدهد و نیاز چندانی به هدایت انسانی بجز مراقبت کلی نیست. دهها بالن میتوانند بدون نیاز به کنترل انسان 24 ساعته شب و روز در آسمان و در کمین ابرهای باران زا باشند. 

پ., 01.09.2022 - 18:06 پیوند ثابت

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.