رفتن به محتوای اصلی

تیم ملی یا تیم جمهوری اسلامی و چرا؟
05.02.2024 - 22:53

 

علیرضا جهانبخش و محمد محبی

 

«سجده شکر» علیرضا جهانبخش و محمد محبی در زمین بازی،‌ پس از زدن گل و پیروزی ایران بر ژاپن

 
  • نویسنده,مهرزاد فتوحی
  •  

پیروزی دو بر یک تیم ملی فوتبال ایران بر ژاپن در مرحله یک چهارم نهایی رقابت‌های جام ملت‌های آسیا قطر و راهیابی این تیم به نیم نهایی،‌ با فریاد شادی خیلی از ایرانی‌ها در سراسر جهان همراه شد و «گل‌های لبخند» را بر صورت آنها نشاند. شادی که با خشم و واکنش گروهی دیگر رو به رو شد و بار دیگر جامعه «چند قطبی» ایرانیان را دست‌کم در شبکه‌های اجتماعی به تصویر کشید.

گروهی از مخالفان جمهوری اسلامی ایران و خانواده‌هایی که عزیزانشان را به واسطه این حکومت از دست دادند، با انتقاد از «سکوت» اعضای تیم ملی فوتبال ایران در مقابل کشته شدن معترضان، اعدام‌ها و نقض حقوق بشر، آنها را به «بی‌تفاوتی به اعتراض مردم» متهم می‌کنند.

انتقادهایی که از سال گذشته ودر زمان مسابقات جام جهانی فوتبال که همزمان با اعتراضات در داخل ایران بود،‌ اوج گرفت و حتی کار به جایی رسید که گروهی در داخل ایران از باخت تیم ملی این کشور از تیم آمریکا شادی کردند.

در حالیکه گروهی از کاربران در شبکه‌های اجتماعی شادی را «حق مردم ایران» دانستند، تصاویری از خوشحالی خود یا افراد دیگر را منتشر کردند.

بسیاری از مقامات رسمی جمهوری اسلامی ایران و همچنین کنفدراسیون فوتبال آسیا و سفارت ژاپن در تهران پیروزی تیم ملی فوتبال ایران را تبریک گفتند.

نصرالله معین، ستاره موسیقی پاپ ایران، از جمله کسانی بود که در استوری اینستاگرام خود با انتشار عکس تیم ملی فوتبال ایران نوشت: «تبریک به مردم عزیز و تیم ملی فوتبال ایران.»

پیشتر هم پست ابراز «تسلیت» آقای معین در رابطه با انفجارهای مراسم سالگرد قاسم سلیمانی که به کشته شدن بیش از ۸۰ نفر منجر شده بود، به نوعی قصد این هنرمند برای بازگشت به ایران تعبیر شده بود،‌ به حدی که یک خبرنگار از وزیر ارشاد پرسید که آیا معین هم می‌تواند به ایران برگردد که با پاسخ مثبت وزیر ارشاد ایران روبرو شد.

اما گروهی دیگر در مقابل با انتشار عکس‌های اعضای تیم ملی فوتبال ایران با مقامات نظامی و حکومتی اعلام کردند که این تیم «تیم ملی ایران نیست» و حتی برای مدتی هشتگ «تیم ملا» را در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) مطرح کردند.

خلیل‌الله بلوچ، فعال سیاسی بلوچ در شبکه ایکس، (توییتر سابق) نوشت: «این تیمِ فوتبال همونقدر مِلّیه که صداوسیما و نفت ملی‌اند.»

زنده شدن یاد مهران سماک،‌ جوانی که در تجمع پس از باخت ایران از آمریکا جان باخت

مهران سماک و پست اینستاگرام برادرش مهرشاد سماک

 

استوری اینستاگرام مهرشاد سماک، برادر مهران سماک،‌ جوانی که سال گذشته در جریان تجمع اعتراضی پس از باخت ایران از آمریکا در جام جهانی قطر هدف گلوله ماموران قرار گرفت و کشته شد

همزمان با شادی گروه زیادی از مردم از پیروزی ایران بر ژاپن، نام مهران سماک، جوانی که به خاطر بوق زدن پس از باخت ایران از آمریکا در جام جهانی قطر هدف گلوله قرار گرفت و کشته شد،‌ باردیگر در شبکه‌های اجتماعی بازنشر شد.

مهرشاد سماک، برادر مهران درباره این واکنش‌ها در استوری اینستاگرام خود نوشت: «خیلی از دوستام بعد از برد برای مهران استوری گذاشتن از اینکه چقدر راحت فراموش می‌کنیم، چقدر راحت می‌گذریم.»

هشتم آذرماه سال ۱۴۰۱ پس از باخت تیم ملی فوتبال ایران در برابر آمریکا،‌ مهران سماک، معترض ۲۷ ساله در خودرو خود در خیابانی در بندرانزلی «در حال بوق زدن به نشانه اعتراض» از ناحیه سر هدف گلوله ماموران انتظامی قرار گرفت.

سال گذشته هم حضور تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی قطر با انتقادهای زیادی همراه بود و بسیاری اعضای این تیم را به «بی‌تفاوتی» به کشته شدن تعدادی از جوانان معترض در ایران متهم کردند و حتی گروهی باخت این تیم را جشن گرفتند.

مهرشاد سماک هم دیروز بار دیگر از بازیکنان تیم ملی ایران به شدت انتقاد کرد و نوشت: «سال گذشته همین بازیکنان بی‌غیرت یکبار شد کنار ما مردم باشند؟»

او نام تعدادی از کشته‌شدگان اعتراضات سال گذشته را نوشت و افزود که یکبار شد که اعضای تیم ملی فوتبال برای آنها که «برای راحت‌تر زندگی کردن ما،‌ برای آزاد زندی کردن ما، برای خوشحالی ما» جان دادند، استوری بزارند؟ و خود پاسخ داد که «نه چون براشون مهم نیست.»

مهرشاد سماک که بیش از یکسال است سوگوار برادر است، نوشت که برایش نه برد و نه باخت،‌ «هیچ معنایی» ندارد و با اشاره به گرانی‌ها و اعدام‌ها از کسانی که می‌توانند «استوری خوشحالی» منتشر کنند،‌ به شدت انتقاد کرد و آنها را «بی‌غیرت» و «احمق» خواند.

با پیگیری خانواده مهران سماک،‌ پرونده‌ای با موضوع قتل او تشکیل شد و پس از مدتی جعفر جوانمردی، فرمانده منطقه انتظامی بندر انزلی بازداشت شد.

بعدا اعلام شد که مامور نیروی انتظامی که به قتل مهران سماک متهم شده بود «به اعدام» محکوم شد اما به تازگی این حکم در دیوان عالی نقض شده و برای رسیدگی مجدد به دادگاه ارجاع داده شده است.

حسین رونقی، فعال سیاسی که مدتها در ایران زندانی بود هم از امیررضا نصر آزادانی،‌ فوتبالیستی که در جریان اعتراضات سال گذشته در ایران بازداشت و به زندان محکوم شده، یاد کرد.

آقای رونقی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «امیررضا نصرآزادانی بازیکن فوتبال و عضو سابق باشگاه‌های تراکتور، سپاهان و راه‌آهن روزهای پایانی آبان ۱۴۰۱ در خیزش زن، زندگی، آزادی بازداشت و سپس با خطر اعدام مواجه شد و اکنون به ۲۶ سال حبس محکوم شده‌است.»

حسین رونقی افزود: «امیر بارها از فوتبالیست‌ها و مردم خواسته است فراموشش نکنند و صدایش باشند. او باید آزاد و در زمین بازی فوتبال باشد.»

این فعال سیاسی در داخل ایران هم فوتبالیست‌هایی را که از اعتراضات مردم در ایران حمایت کردند را نام برد و آنها را «تیم ملی» واقعی دانست.

«تیم ملی یعنی امیر نصر آزادانی، علی دایی،‌ وریا غفوری، علی کریمی، کریم باقری، مهدی مهدوی‌کیا، مسعود شجاعی، یحیی گل‌محمدی، حسین ماهینی، عارف غلامی و ده‌ها فوتبالیست مردمی که همواره در کنار مردم و برای آنها ایستاده‌اند.»

فوتبالیست‌هایی که بابت حمایت از اعتراضات سراسری در ایران هزینه‌هایی پرداخت کردند.

علی دایی که در جریان اعتراضات سال گذشته بارها با معترضان همدردی کرد و با برخوردهای قهری حکومت جمهوری اسلامی ایران از جمله بازگرداندن هواپیمای حامل همسر و دخترش به ایران، ممنوع الخروجی و حتی پلمب مغازه‌هایش رو به رو شده بود،‌ به تازگی درگفتگویی با عادل فردوسی پور از «ممنوع المعامله بودن» خود از سال گذشته خبر داد.

آقای دایی در این مصاحبه که پس از پیروزی تیم ملی فوتبال ایران بر ژاپن انجام شد،‌ با ستودن بازی ایران گفت: «من خیلی وقت بود چنین بازی را از تیم ملی ندیده بودم و در نیمه دوم واقعا ژاپن حرفی برای گفتن نداشت و بازیکنان ما ژاپنی‌ها را در زمین خفه کرده بودند. آن‌ها مقابل ایران ذلیل شده بودند.»

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

انتشار از:

ایران گلوبال

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

دیدگاه‌ها

دایی جان ناپلئون

....ناصر خان حجازی آرام بخواب .... پیراهن ملی تو... پرویز قلیچ خاتی.... غفور جهانی.. و.بسیاری دیگر...امروز به تن بیشرف های دو زاری خیلی خیلی کشاد بود...

چ., 07.02.2024 - 20:07 پیوند ثابت
گلی مهربان

اگر بازی کنند و برنده بازی بشن افتخار ورزشی کسب میشه که هم رژیم ازش سود میبره و هم خود فوتبالی ها.
اگر بازی کنند و باخت داشته باشند, رژیم برد داشته ولی فوتبال ایران هیچ چیز گیرش نمیاد.
اگر نیکا ها و سارینا ها بمیدان مبارزه با رژیم نمیرفتند یک عمر زندگی میکردند و آینده ای پیش رو داشتند.
ولی آن دلاوران خون شان را تقدیم آزادی مردمشان کردند. حالا پرسش اینستکه افتخار فوتبال بیشتر از جان میارزد؟

س., 06.02.2024 - 06:44 پیوند ثابت

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.