رفتن به محتوای اصلی

یک سوم کل آب حوضه آبریز دریاچه ارومیه صرف کشت یونجه می‌شود
07.02.2024 - 18:54

علی سلاجقه، رییس سازمان حفاظت محیط‌ زیست در مصاحبه با دید‌ه‌بان ایران درباره موانع احیای دریاچه ارومیه گفت: کشت یونجه حدود ۳۳ تا ۳۴ درصد کل آب حوضه آبریز دریاچه ارومیه را مصرف می‌کند. به گفته سلاجقه، کشت چغندر قند، باغات سیب و ویلاها، سهم زیادی از حقابه دریاچه را از بین می‌برند.

به گفته رییس سازمان حفاظت محیط‌ زیست، نباید با هر قیمتی از جمله به بهای از دست دادن دریاچه ارومیه، شرایط را برای هر نوع کشت‌وکاری در اطراف دریاچه فراهم کرد، بلکه باید توجه داشت که حفظ دریاچه ارومیه حق تمام ملت ایران است: «نباید این حق را از همه مردم بگیریم و سهم آب دریاچه را به عده‌ای خاص بدهیم.»

پیش از این علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو، در یک نشست خبری گفت که بدون بارش، احیای دریاچه ارومیه معنا ندارد.

محرابیان روز دوشنبه ۱۶ بهمن گفت تمام خطوط انتقال آب به دریاچه به بهره‌برداری رسیده‌اند: «البته باید طوری برنامه‌ریزی کنیم که در خشکسالی هم دریاچه ارومیه به حیات خود ادامه دهد؛ در شرایط عادی و فراتر از عادی طبیعتا این دریاچه شکوفاتر خواهیم شد.»

به گفته وزیر نیرو، مدیریت مصرف در ارتباط با دریاچه ارومیه به ویژه در حوزه کشاورزی دارای اهمیت است: «کارگروه احیای دریاچه ارومیه، تکالیفی تنظیم کرده است تا با اجرای دقیق این تکالیف، شاهد دریاچه‌ای پویا، زنده و سرحال باشیم.

سلاجقه روز یک‌شنبه ۱۵ بهمن گفته بود در اطراف دریاچه ارومیه چاه‌هایی غیرمجاز به وسیله افرادی برای تفنن و خوشگذرانی حفر شده که قرار است این امر به وسیله وزارت نیرو اصلاح شود.

او تاکید کرده بود احیای دریاچه ارومیه نیازمند مدیریت نرم است.

روزنامه شرق روز شنبه ۱۴ بهمن در گزارشی با عنوان دومینوی آثار مخرب، با محمدمسعود تجریشی، رییس اتاق فکر تغییر اقلیم و محیط‌ زیست فرهنگستان علوم درباره وضعیت دریاچه ارومیه گفت‌وگو کرد و از قول او نوشت که این آب‌گیر سال‌هاست تبدیل به دریاچه‌ای فصلی شده است.

تجریشی تاکید کرد در چند سال گذشته حتی پایه‌ای‌ترین آمار دریاچه ارومیه یعنی تراز آن منتشر نمی‌شود.

تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند مساحت دریاچه ارومیه از سه‌ هزار ‌و ۱۴۴ کیلومتر‌ مربع در بهمن سال ۱۳۹۸ هر سال به طور مداوم کاهش پیدا کرده و در بهمن امسال به ۱۹۲ کیلومتر مربع رسیده است.

به گفته این استاد دانشگاه، احیای دریاچه ارومیه هنگامی اتفاق می‌افتد که این دریاچه دوباره دائمی شود و برای این کار باید دست‌کم سه‌ هزار و ۴۲۶ میلیون مترمکعب آب به آن برسد.

اکنون تنها ۴۰ درصد از این آب مورد نیاز، از ورودی طبیعی روخانه‌ها و بارش‌های فصلی تامین می‌شود.

علی ارواحی، مدیر سابق طرح حفاظت از تالاب‌های ایران در گفت‌وگو با پیام ما به تعمیم نیافتن الگوهای موفقی که به‌صورت پایلوت عملیاتی شدند در سطح ملی و عملکرد جزیره‌ای اشاره کرد و هشدار داد تالاب‌های دائمی به تالاب‌های فصلی تغییر حالت داده‌اند.

به گفته او، برخی تالاب‌ها مانند پریشان، بختگان، گاوخونی و کافتر حتی امکان آبگیری فصلی را در برخی سنوات از دست داده‌اند: «در شمال ایران، تالاب‌ها آسیب بسیاری دیده و دریاچه خزر پسروی کرده است

تجریشی با اشاره به طرح‌های احیای دریاچه ارومیه گفت که ۳۰ درصد از حقابه مورد نیاز آن باید با صرفه‌جویی از مصارف آب سطحی کشاورزی حوضه آبریز تامین شود و برای ۳۰ درصد باقی‌مانده، باید سراغ منابع جدیدی چون پساب تصفیه ‌شده فاضلاب رفت.

اواسط دی ماه امسال تصاویری از شروع پروژه مالچ‌پاشی در سواحل دریاچه ارومیه در عجب‌شیر منتشر و منجر به بروز نگرانی شد.

همان زمان روزنامه پیام ما در گزارشی نوشت دریاچه برای احیا به ۳/۴ میلیارد متر مکعب آب نیاز دارد و وعده‌های مسوولان روی دو میلیارد مترمکعب است و همین تفاوت، باعث شده راهکار مالچ‌پاشی در برخی پهنه‌ها و آب‌رسانی در بقیه مناطق مدنظر قرار گیرد تا جلوی ریزگردها گرفته شود.

پیش از این علی علیزاده، رییس هیات مدیره کانون وکلای دادگستری استان آذربایجان غربی از اعلام جرم این کانون علیه مسببان خشک شدن دریاچه ارومیه خبر داده بود.

به گفته او، اتهام‌های مطرح شده شامل ترک فعل، سهل‌انگاری، تخریب منابع آبی، عدم تخصیص حقابه، برداشت‌‌های غیرمجاز، حفر چاه‌های غیرمجاز، توسعه کشاورزی سنتی و اجرا نکردن طرح‌های مدرن کشاورزی منطبق با تغییرات اقلیمی است.

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
برگرفته از:
بی بی سی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

دیدگاه‌ها

حزب خران

حالا که به یاری خداوند و کوشش مسئولین در ضمینه کشت یونجه به خودکفایی رسیدم امیدواریم ا کوشش مسئولین. کشورمان در ًضمینه پروزش خر و الاغ هم در جهان ومنطقه به خودکفایی برسیم که هرگز نیازی به واردکردن خر از ...قبر یا... در تاریخ کشورمان تکرار..نشود

پ., 08.02.2024 - 00:18 پیوند ثابت

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.