رفتن به محتوای اصلی

چقدر احتمال دارد زمان پایان عملیات نظامی اسرائیلی‌ها نزدیک شده باشد؟
20.02.2024 - 06:13

جنگ اسرائیل-غزه؛ تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد مصر در حال ساخت و ساز در مرز با غزه است

مرز مصر و غزه

 

  • نویسنده,آلیس دیویس و پل آدامز، خبرنگار دیپلماتیک
  •  

عکس‌های ماهواره‌ای نشان می‌دهند که عملیات ساخت‌وساز گسترده‌ای در نزدیکی مرز مصر با غزه درجریان است که بر اساس گزارش‌ها به منظور آمادگی برای آوارگان فلسطینی است.

از قول منابعی در مصر که نخواستند نامشان فاش شود، گزارش شده است که این عملیات ساخت‌وساز در استان سینای شمالی مصر برای ایجاد یک منطقه حائل منفک است که با دیوارهای بلند محصور شده است و این اقدام با در نظر گرفتن احتمال حمله برنامه‌ریزی شده اسرائیل به رفح در غزه و هجوم آوارگان فلسطینی انجام شده است.

مصر این اقدامات را تکذیب کرده است.

یوآف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، هم گفته است که‌ این کشور «تصمیمی‌برای انتقال فلسطینی‌ها به مصر ندارد».

از ابتدای جنگ غزه با اسرائیل که در پی حملات هفتم اکتبر حماس به آن کشور بود، مصر بارها گفته است که مرز را به روی آوارگان باز نخواهد کرد

نقشه گذرگاه رفح

مصر این موضع را از آن جهت اتخاذ کرده که به عنوان شریک اسرائیل در جابه جایی گسترده فلسطینی‌ها به نظر نرسد و همچنین به دلیل نگرانی‌های اقتصادی و امنیتی.

با وجود هشدارهای بین‌المللی به نظر می‌رسد که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، آماده یک حمله عمده در رفح است، جایی که یک میلیون و ۴۰۰ هزار فلسطینی پناه گرفته‌اند.

اسرائیل مدعی است که نیروهای حماس در این شهر هستند و باید «حذف» شوند. این کشور همچنین می‌گوید که گروگان‌های اسرائیلی که هنوز از ۱۳۰ نفرشان اطلاعی در دست نیست، در آنجا هستند.

در آستانه حمله اسرائیل به رفح، این کشور از غیرنظامیان خواسته که به زمین‌های باز شمال این شهر بروند.

آقای نتانیاهو هم به طور مبهمی‌ از «مناطقی در شمال رفح که پاکسازی شده» سخن گفته است. به نظر می‌رسد که برنامه ریزی‌های اسرائیل هنوز در مرحله ابتدایی باشد.

آقای نتانیاهو گفته است «ما تا دستیابی به پیروزی کامل می‌جنگیم و در رفح هم با قدرت اقدام می‌کنیم، البته بعد از اینکه جمعیت غیرنظامی‌ منطقه درگیری را تخلیه کند».

تازه ترین تصاویر ماهواره‌ای از شرکت «مکسار تکنولوجیز» می‌تواند نشان دهد که مصر به دلیل حمله قریب الوقوع در حال انجام اقدامات احتیاطی است.

در یکی از این تصاویر مربوط به ۱۵ فوریه (۲۶ بهمن) به نظر می‌رسد که زمین وسیعی در نزدیکی گذرگاه رفح پاکسازی شده است.

مرز مصر و غزه

با مقایسه‌ای عکس با تصویر پنج روز پیش، ظاهرا این کار در چند روز گذشته انجام شده است.

محمد شوشه، فرماندار استان سینای شمالی مصر، هفته گذشته در گفتگو با تلویزیون العربیه الحدث عربستان سعودی گفت که هدف از این فعالیت‌ها برای «تهیه فهرستی از خانه‌های» ویران شده در جریان عملیات گذشته مصر علیه گروه دولت اسلامی، داعش، در آن منطقه بوده است.

او افزود که موضع مصر این است که «اجازه ندهد تا ساکنان غزه به اجبار به مصر منتقل شوند».

ولی تصایر ماهواره‌ای از ۱۵ فوریه (۲۶ بهمن) نشان می‌دهند که ماشین‌های ویژه ساخت و ساز در جاده کنار منطقه مرزی پاکسازی شده قرار دارند و بعضی از آنها هم در حال ساخت یک دیوار بزرگ هستند.

در تصویر زیر یک ماشین ساخت و ساز دیده می‌شود که در نزدیکی پنل‌های دیوار است که روی زمین قرار داده شده و آماده کار گذاشته شدن در دیوار هستند.

علاوه بر تصاویر ماهواره‌ای، ویدیوها و عکس‌هایی از این منطقه که توسط اعضای بنیاد حقوق بشر سینا گرفته شده نیز از در جریان بودن کار ساخت و ساز در آنجا حکایت دارد.

این گروه در گزارشی که هفته گذشته منتشر شده گفت که ویدیویی، که البته هنوز بی‌بی‌سی آن را تأیید نکرده، محوطه‌ای را نشان می‌دهد که با دیوارهایی به ارتفاع هفت متر محصور شده و در حال ساخت است.

گذرگاه رفح

در این گزارش به نقل از منبعی مطلع، ذکر شده که ساخت و ساز با هدف «پذیرش آوارگان در صورت مهاجرت گسترده ساکنان نوار غزه» انجام شده است.

نشریه وال استریت ژورنال این گزارش را با مقامات مصری و کاشناسان امنیتی در میان گذاشته و تأیید کرده است. به نوشته‌این نشریه منطقه محصور شده ۲۰/۷ کیلومتر مربع وسعت دارد و می‌توان بیش از ۱۰۰ هزار نفر را در آن جای داد.

یوآف گالانت وزیر دفاع اسرائیل پنج شنبه هفته گذشته در گفتگو با خبرنگاران خارجی تأیید کرد که «کشور اسرائیل قصد انتقال غیرنظامیان فلسطینی را به مصر ندارد».

اسرائیل می‌داند در وضعیتی نیست که به عنوان کشوری دیده شود که فلسطینی‌ها را از سرزمین شان بیرون می‌راند هر چند این موضع به آن معنا نیست که اگر مردم خواستند از غزه بروند، جلوی آنها را بگیرد.

اگر مصر مایل باشد ۱۰۰ هزار آواره فلسطینی‌ را بپذیرد (رقمی‌ که گفته می‌شود گنجایش زمین دیوارکشی شده در مصر است) اسرائیل مانع نخواهد شد.

مقامات سازمان ملل عمیقا نگرانند که خروج گسترده فلسطینی‌ها ممکن است قریب‌الوقوع باشد.

یکی از مقامات این سازمان که نخواست نامش برده شود، به بی‌بی‌سی گفت: «به نظر می‌رسد که به‌ این سمت می‌رویم».

همچنین فیلیپو گراندی، کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ به خبرگزاری رویترز گفته است که ورود گروهی از آوارگان از رفح به مصر «فاجعه‌ای برای فلسطینی‌ها... فاجعه‌ای برای مصر و فاجعه‌ای برای آینده صلح» خواهد بود.

حدود ۸۰ درصد از جمعیت نوار غزه از نسلی هستند که در طول جنگ استقلال اسرائیل مجبور شدند فرار کنند یا از روستاهای خود رانده شدند.

برای بسیاری از آنان ترک غزه که به عنوان آخرین تکه خانه اجدادی شان است، تکرار چیزی است که فلسطینی‌ها آن را «نکبت» یا فاجعه سال ۱۹۴۸ می‌خوانند.

حتی اگر اردوگاه آواران آن سوی مرز به عنوان پناهگاهی موقت اعلام شود ولی شوک ناشی از این واقعه بسیار شدید خواهد بود.

گرچه اسرائیل ممکن است رفتن فلسطینی‌ها به مصر را به عنوان یک حرکت داوطلبانه و پاسخی به دعوت مصر نشان دهد، برای فلسطینی‌ها خیلی مشکل است که آن را چیزی غیر از اخراج اجباری بعد از بیش از چهار ماه حمله اسرائیل به نوار غزه بدانند.

وزارت بهداشت تحت اداره حماس در غزه گزارش کرده که دست کم ۲۸ هزار و ۷۷۵ نفر که بیشتر زن و بچه بوده‌اند در حمله اسرائیل به غزه کشته شده‌اند.

این اقدام اسرائیل بعد از حمله حماس به آن کشور در روز هفتم اکتبر (۱۵ مهر) بود که طی آن بیش از ۱۲۰۰ اسرائیلی کشته و ۲۵۳ نفر به گروگان گرفته شدند.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

انتشار از:

آرش

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

دیدگاه‌ها

دایی جان ناپلئون

اسرائیل حتماً میداند که بازیِ پینگ پونگِ نظامی یعنی جنگِ فرسایشی. پیامهایِ نمایشیِ نظامی که ما میتوانیم بزنیم اگر به ما میتوانیم و می زنیم نینجامد....فقط یک جلقِ نظامی است و راه به جایی نمی برد. برخیها به اسرائیل دِل بسته اند... امّا اسرائیل با رژیمِ ایران فقط جلق میزند.
چه ناتانیاهو و چه بنی گانتس باید بدانند که تنها راهِ حلِ پایان دادن به ماجراها حملهٔ غیرِ متعارف در داخلِ ایران و به موازاتِ آن بمبارانهایِ سنگین در سوریه و در صورتِ لزوم در لبنان است.
یا رومیِ روم... یا زنگیِ زنگ.
و گرنه همه میدانند که پینگ پونگ فقط اتلافِ وقت است و ارزشی ندارد. این بازی نه اروپاییها و نه جو بایدن را از تصمیمِ خود باز نخواهد داشت. زیرا آنها مغزِ خر نخورده اند و میدانند که اسرائیل با این بازیها نشان میدهد که جدّی نیست.
آنها زمانی کیش و مات خواهند شد که موضوعی برای مذاکره باقی نمانده باشد

پایانِ جنگ در ۶ روز در ۱۹۶۷ را حملهٔ نامتعارف رقم زد و جنگِ ۶ روزه را به اسطوره تبدیل نمود.

س., 20.02.2024 - 08:31 پیوند ثابت

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.