فیفا خواستار توضیح فدراسیون فوتبال ایران در خصوص حوادث مشهد شد
فدراسیون بینالمللی فوتبال، فیفا با ارسال بیانیهای به بیبیسی فارسی، اعلام کرد که "ما اخبار نگران کننده در خصوص اینکه دیروز به زنان اجازه حضور در بازی شهر مشهد داده نشده" را دریافت کردهایم و "از فدراسیون فوتبال ایران خواستهایم تا در این خصوص توضیحات و اطلاعات بیشتری بدهند".
در این بیانیه آمده که موضع فیفا در قبال حضور زنان در ورزشگاه روشن است.
فیفا در ادامه با بر شمردن چندین بار حضور زنان از جمله در سال ۲۰۱۹ که برای اولین بار پس از ۴۰ سال اتفاق افتاد نوشته است: "پیشرفت تاریخی حاصل شده" و "راه برگشتی نیست."
همچنین یک روز پس از جلوگیری از حضور زنان در استادیوم مشهد برای تماشای بازی تیم ملی فوتبال ایران و لبنان و برخورد خشونت آمیز پلیس با آنها، بیبیسی دریافته که فدراسیون فوتبال ایران به فیفا گفته بود زنان هم در استادیوم حضور خواهند داشت.
پیشتر، و بعد از وقایع مرتبط با مسابقه فوتبال بین ایران و لبنان، فدراسیون فوتبال ایران در بیانیهای گفته بود که حضور زنان در ورزشگاه "غیر ممکن و بحرانساز" بود.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران هم وزیر کشور را مامور رسیدگی و تهیه گزارش از اتفاقات دیروز در مشهد کرده است.
روز گذشته رسانههای ایران و شبکههای اجتماعی ویدئوهایی را منتشر کردند که نشان میداد شمار زیادی از زنان با وجود خرید بلیت، اجازه ورود به ورزشگاه را پیدا نکردند.
همچنین براساس تصاویر ویدیویی پلیس برای متفرق کردن زنان از اسپری فلفل استفاده کرد.
فیفا: مسئولان فدراسیون فوتبال ایران در خصوص حوادث دیروز مشهد پاسخ دهند
فدراسیون بینالمللی فوتبال(فیفا) در متنی که برای بیبیسی فارسی فرستاده گفته در جریان اتفاقات دیروز شهر مشهد بوده و "از فدراسیون فوتبال ایران خواستهایم تا در این خصوص توضیحات و اطلاعات بیشتری بدهند".
فیفا گفته که موضعش در قبال حضور زنان در ورزشگاه بر همه روشن است و با بر شمردن چندین بار حضور زنان در ورزشگاهها در سالهای اخیر نوشته است: "فیفا خواهان ادامه حضور زنان بوده و بازگشت به گذشته در این خصوص وجود ندارد".
وزیر کشور ایران در خصوص حوادث مشهد: نیروی انتظامی وظیفه خود را انجام داده
احمد وحیدی، وزیر کشور ایران که از سوی ابراهیم رئیسی مامور بررسی حوادث اتفاق افتاده برای بانوان در بازی ایران و لبنان و پاشیدن گاز فلفل به صورت زنان شده بود در اولین واکنش گفت که "نیروی انتظامی وظیفه ذاتی خود را انجام داده".
آقای وحیدی در گفت و شبکه خبر تلویزیون دولتی ایران با دفاع از عملکرد نیروی انتظامی، گفت که معاونش را مامور بررسی کرده گفت براساس گزارشهای اولیه "پس از اینکه ظرفیت ورزشگاه براساس پیشبینی تکمیل شده بود، افراد دیگری تلاش کردند تا وارد ورزشگاه بشوند و فرماندهی انتظامی موظف بوده از ورود بقیه جلوگیری کند".
وی گفت که "نیروی انتظامی به طور طبیعی وظیفه ذاتی خودش را انجام داده و بعد از بررسی جزییات آن را اطلاع خواهم داد".
به گفته وی "یک مورد استفاده از گاز فلفل گزارش شده اما اینکه چه کسی و چرا این کار را انجام داده، در دست بررسی است".
آقای وحیدی همچنین گفت: "دو کافینت اقدام به فروش ۲۷ هزار بلیت تقلبی بازی تیم ملی فوتبال ایران کرده بودند در حالی که فقط ۱۰ هزار نفر مجاز به تماشای باز بودند".

روز گذشته به زنان اجازه ورود به ورزشگاه برای دیدن مسابقه فوتبال ایران و لبنان داده نشد
یک روز پس از جلوگیری از حضور زنان در استادیوم مشهد برای تماشای بازی تیم ملی فوتبال ایران و لبنان و برخورد خشونت آمیز پلیس با آنها، بیبیسی دریافته که فدراسیون فوتبال ایران به فیفا گفته بود زنان هم در استادیوم حضور خواهند داشت.
پیشتر، و بعد از وقایع مرتبط با مسابقه فوتبال بین ایران و لبنان، فدراسیون فوتبال ایران در بیانیهای گفته بود که حضور زنان در ورزشگاه "غیر ممکن و بحرانساز" بود.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران هم وزیر کشور را مامور رسیدگی و تهیه گزارش از اتفاقات دیروز در مشهد کرده است.
روز گذشته رسانههای ایران و شبکههای اجتماعی ویدئوهایی را منتشر کردند که نشان میداد شمار زیادی از زنان با وجود خرید بلیت، اجازه ورود به ورزشگاه را پیدا نکردند.
همچنین براساس تصاویر ویدیویی پلیس برای متفرق کردن زنان از اسپری فلفل استفاده کرد.
فدراسیون فوتبال ایران امروز در واکنش به اعتراضها به این موضوع اطلاعیهای صادر کرده و مدعی شده "تنها ۹ هوادار زن" بلیت خریده بودند که هزینه آنها ۴۸ ساعته عودت داده میشود و مابقی بلیتها جعلی بوده است.
فدراسیون فوتبال ایران گفته به دلیل شرایط کرونا قرار نبوده بلیتی فروخته شود و سه روز مانده به مسابقه اقدام به این کار شده و در این مدت " امکان پیش بینى و فراهم سازى شرایط مساعد براى ورود بانوان به استادیوم و فراهم ساختن امکان ورود امن، همچنین گیت های مناسب و جایگاه وِیژه وجود نداشته" است.
در این اطلاعیه گفته نشده که چرا ورود زنان به ورزشگاه " غیر ممکن و بحران ساز" بوده و در صورت ورود زنان به ورزشگاه چه بحرانی به وجود میآمد.
فدراسیون فوتبال ایران از اتفاقات پیش آمده ابراز تاسف کرده و "اتفاقات تلخ" دیروز را " حاصل شیطنت و سودجویی" افرادی دانسته که با فروش و چاپ بلیت جعلی نظم و امنیت ورزشگاه را به خطر انداختهاند.
با وجود این اطلاعیه، روز گذشته مدیرکل اداره ورزش و جوانان خراسان رضوی در گفتوگو با رسانهها مسایل مذهبی در شهر مشهد را دلیل عدم حضور زنان در بازی ایران و لبنان بیان کرده بود.
علی اکبر هاشمی جواهری گفته بود: "با توجه به اینکه مشهد به عنوان پایگاه فرهنگی جهان اسلام و تشیع است، بنابراین بعضی از مسائل باید از قبل پیشبینی میشد".
اما فرماندار مشهد امروز در یک نشست خبری درباره ممانعت از ورود زنان به ورزشگاه گفت: "تمام تصمیمات، تصمیمات ملی بود و برای همه حوزه ها با نظر ملی تصمیم گرفتیم و کسی در استان تصمیمی در این خصوص نگرفته و همه چیز با مرکز بود".

بازی روز گذشته فوتبال بین ایران با لبنان با نتیجه دو بر صفر به سود ایران خاتمه یافت اما آنچه پر رنگتر از پیروزی ایران بود ممانعت از حضور زنان در ورزشگاه بود.
علیرضا جهانبخش زننده دومین گل ایران پس از پایان بازی در مقابل دوربین تلویزیون دولتی ایران ابراز امیدواری کرد که تماشاگران زن بتوانند در ورزشگاه ها حاضر شوند اما اخبار صدا و سیما سخنان او را سانسور کرد.
انتقاد مسئولان و نمایندگان مجلس ایران از برخورد با زنان و حاشیههای این بازی، کم سابقه است.
فاطمه رحمانی، نماینده مشهد در مجلس، وزارت ورزش را مقصر حاشیههای دیروز دانست و از این وزارتخانه خواست پاسخگو باشد. او در توئیتر نوشت: "بارها گفته شده است ایجاد زیرساختهای لازم و بسترهای فرهنگی از الزامات حضور بانوان در ورزشگاه است که با درایت و برنامهریزی دنبال نشده است".
مجتبی توانگر، نماینده تهران نیز نوشت "دختران برای تماشای فوتبال بلیت خریدند ولی سهمشان گاز فلفل شد! این اقدامات جز هزینهتراشی در داخل و خارج نتیجه دیگری ندارد".
علی مجتهدزاده، حقوقدان و وکیل داد گستری برخورد قهرآمیز با زنان و ممانعت از ورودشان به ورزشگاه را خلاف قانون اساسی دانسته و گفته "مصداق جرایم کلاهبرداری، نقض آزادیهای مشروع موضوع ماده ۵٧٠ قانون مجازات اسلامی و تخلف نیروی انتظامی از قانون به کارگیری سلاح بود".
دادستان کل کشور در واکنش به اتفاقات دیروز به "ضعف مدیریت" اشاره کرد و در گفتوگو با تلویزیون دولتی ایران گفت"باید مسئولین عقلشان را به کار میانداختند و عذرخواهی کافی نیست".
ابراهیم رئیسی نیز از وزیر کشور خواسته درباره فرآیند فروش بلیت، عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی ابلاغی ستاد کرونا در رعایت سقف مجاز تماشاچیان و تضییع حقوق برخی از شهروندان که برای تماشای مسابقه، بلیت تهیه کرده بودند، گزارشی تهیه کند.
همچنین رئیس مجلس ایران به کمیسیون امور داخلی مجلس ماموریت داده تا به "رفتار دور از شأن در مواجهه با بانوان در بازی فوتبال ایران و لبنان" رسیدگی کند.
آذرماه سال گذشته رسانههای ایران خبر دادند که فدراسیون فوتبال ایران با هماهنگی وزارت ورزش به فیفا تعهد داده که همه بازیها از جمله تیم ملی، لیگ قهرمانان آسیا و لیگبرتر فوتبال ایران، با حضور تماشاگران زن، برگزار میشود.
اما به جز مسابقه فوتبال بین ایران و عراق که در هشتم بهمنماه برگزار شد، بازیهای ایران بدون تماشاگر برگزار شد و دلیل آن هم شیوع بیماری کرونا اعلام شد.
احمد علمالهدی امام جمعه مشهد پیش از مسابقه فوتبال ایران و عراق در اول بهمنماه گفته بود " اینکه میگویند فیفا مجبور کرده است زنان باید تماشای بازی فوتبال شرکت کنند؛ شیطنتهای افراد بیدین و ضدانقلاب خارجنشین است که فیفا را تحریک کردند وگرنه فیفا به این کارها کار نداشت".
آقای علمالهدی پس از آن مسابقه هم از نشان دادن "هیجانات" زنان انتقاد کرده بود و گفته بود "جایگاه بانوان در ورزشگاه باید به گونهای باشد که هیجانات آنها به جایی منعکس نشود و متاسفانه دیروز این اتفاق نیفتاد".
پاشیدن اسپری فلفل به زنان در مشهد؛ فدراسیون فوتبال: به زنان بلیت نفروخته بودیم
با وجود اعتراضهای پرشمار به ممانعت خشونتبار از ورود زنان به ورزشگاه مشهد، فدراسیون فوتبال فروش بلیت به زنان را تکذیب کرد و مسئول ورزش استان گفت نمره قبولی گرفتیم و حواشی را فراموش کنید.
فدراسیون فوتبال ایران در بیانیهای که روز چهارشنبه منتشر شد فروش بلیت به زنان برای تماشای مسابقه ایران و لبنان در ورزشگاه مشهد را تکذیب کرد و از فروشندگان «بلیط جعلی» سخن گفت.
به گفته این فدراسیون، «شرايط مساعد» براى ورود زنان به ورزشگاه وجود نداشت، ورود آنها بحرانساز به نظر میرسید، و «تنها ۹ نفر» از زنان «اقدام به خرید بلیط در بخش جایگاه آقایان» کرده بودند که پول آنها «حداکثر طی ۴۸ ساعت» بازگردانده خواهد شد.
محسن داوری، فرماندار مشهد، نیز روز چهارشنبه با تاکید بر اینکه عدم حضور زنان در ورزشگاه «یک تصمیم ملی بود، نه استانی»، از «سعه صدر مامورین انتظامی» تمجید کرد و گفت: «نقاط قوت بازی دیروز به مراتب بیشتر از حواشی آن بود.»
علیاکبر هاشمی جواهری، سرپرست اداره کل ورزش و جوانان خراسان رضوی، نیز خواستار آن شد که «به جای پرداختن به حواشی» برای صعود تیم ملی فوتبال جشن گرفته شود.
مسابقه تیم ملی فوتبال ایران در مقابل تیم لبنان در چارچوب رقابتهای مقدماتی جام جهانی روز سهشنبه نهم فروردین در مشهد برگزار شد و زنانی که برای تماشای این مسابقه بلیت خریده بودند به ورزشگاه رفتند اما ماموران از ورود آنها به ورزشگاه جلوگیری کردند و سپس اقدام به شلیک گاز اشگآور کردند.
محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور، نیز گفته است: «اگر شرایط مهیا نبوده، مقامات از اول باید عقل خودشان را به کار میانداختند و بلیت نمیفروختند.»
اتفاقات روز سهشنبه ورزشگاه مشهد بازتاب گستردهای در فضای مجازی داشت.
در همین حال مهرداد سراجی، عضو هيات رئيسه فدراسيون فوتبال، در توییتی نوشت: «اخبار نگرانکنندهای از تصمیمات فیفا و ایافسی به گوش میرسد.»
علی مطهری، نایب رییس سابق مجلس، نیز اتفاقات رخ داده در ورزشگاه مشهد را «مایه سرشکستگی» خواند و نوشت: «به جای سرزنش طالبان در موضوع رفتار با زنان، رفتار آنها را تقلید میکنیم.»
به دنبال تهدیدهای فیفا درباره اعمال اقدامات تنبیهی در صورت جلوگیری از ورود زنان به ورزشگاهها، مقامهای جمهوری اسلامی در سالهای اخیر در برخی مسابقات به شماری از زنان به صورت گزینشی اجازه ورود به ورزشگاه دادهاند.
در سال ۱۳۸۵ نیز محمود احمدینژاد دستور ورود زنان به ورزشگاه را صادر کرد اما این دستور به دلیل مخالفت مراجع تقلید و دستور رهبر جمهوری اسلامی لغو شد.
شش بهانه روحانیون ایران برای مخالفت با حضور زنان در ورزشگاهها
اراده فقه و فقهای شیعه در مخالفت با حضور زنان در ورزشگاهها، فوتبال ایران را یک گام دیگر به مرز تحریم و تنبیه فیفا نزدیکتر کرد و فدراسیون فوتبال هم پای خود را از این جنجال بیرون کشید.
دو هزار زن و دختر بلیت به دستی که روز سهشنبه ۹ فروردین در مشهد میخواستند برای تماشای مسابقه فوتبال ایران و لبنان وارد ورزشگاه شوند، نهتنها به در بسته خوردند، بلکه از آنها با گاز فلفل و اشکآور پذیرایی شد.
انتشار تصاویر این برخوردهای تبعیضآمیز و خشونتبار، با واکنشهای منفی گستردهای در ایران همراه شده و حتی برخی از نمایندگان گفتند وزیر ورزش را به مجلس خواهند کشید.
فدراسیون فوتبال هم در واکنش به این اعتراضها با صدور اطلاعیهای مدعی شد ورود زنان به ورزشگاه «غیرممکن» بود و «بحرانساز» میشد و بلیتی که به زنان داده شده نیز مشروط به «فراهم شدن زیرساختهای مناسب» بود که چنین اتفاقی رخ نداد.
این فدراسیون ادعا کرد تنها ۹ زن از طریق سامانه الکترونیکی اقدام به خرید بلیت در «جایگاه مردان» کرده بودند که در ۴۸ ساعت آینده پول آنها بازگردانده خواهد شد و مابقی زنانی متقاضی ورود به ورزشگاه فاقد بلیت بوده یا «بلیت جعلی» داشتند.
این فدراسیون به طور تلویحی فروشندگان «بلیت جعلی» به گروهی از زنان و مردان را عامل بروز حواشی و برخی ناآرامیها در اطراف ورزشگاه مشهد معرفی کرده است.
علی اکبر هاشمی جواهری، مدیرکل اداره ورزش و جوانان خراسان رضوی هم درباره اتفاقات روز گذشت گفت که «ما و شورای تامین استان همه گوش به فرمان و مجری دستوراتی بودیم که از تهران آمد و در آخرین لحظهها قرار شد {مسابقه} به این شکل {بدون حضور زنان} برگزار شود.»
هاشمی جواهری در عین حال افزود که «مشهد پایگاه فرهنگی جهان اسلام و تشیع است، بنابراین بعضی از مسائل باید {در برگزاری این بازی} از قبل پیشبینی میشد.»
اتفاق روز گذشته یکبار دیگر نشان داد که موضوع حضور زنان در ورزشگاههای ایران برای تماشای مسابقات ورزشی مردان به یکی از مهمترین جنجالهای ورزشی، سیاسی، اجتماعی و حقوقی و فقهی تبدیل شده که تاکنون اراده و قرائت فقها و نیروهای تندرو مذهبی نسبت به سایر دیدگاهها و سیاستها، دست بالا را داشته است.
بر همین اساس ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاههای ایران بیش از آنکه عاملی اجتماعی یا سیاسی داشته باشد، از فقهی سرچشمه میگیرد که زنان را همواره «جنس دوم» میپندارد.
این نگاه تبعیضآمیز برآمده از فقه میگوید شش دلیل دارد که براساس آن نمیتواند به زنان اجازه دهد وارد ورزشگاهها شوند.
ورزشکاران «نیمه برهنه»
نوع پوشش مردان در برخی ورزشها از مهمترین دستاویز برخی فقهای شیعه در مخالفت با تماشای این نوع ورزشها از سوی زنان است.
آنها میگویند در بعضی از ورزشها مثل کشتی و شنا، ورزشکاران مرد پوشش کمی دارند و از آنجا که نگاه زن به بخشهایی از بدن مردان ممنوع است و مردان نیز موظف به پوشاندن بدن خود هستند، بنابراین زنان اجازه تماشای این نوع مسابقات از نزدیک را ندارند.
برخی از فقهای حتی تماشای مسابقات کشتی و شنای مردان از طریق تلویزیون را هم برای زنان جایز ندانسته و حکم به حرمت (فعل حرام) آن دادهاند.
«خشونت» مسابقات ورزشی مردان
این دسته از فقها در استدلالی دیگر میگویند از آنجا که بعضی ورزشها خشن و دربردارندە صحنههایی است که مشاهدۀ آنها بر روح و اعصاب تماشاگر «تاثیرات منفی» میگذارد، بنابراین جایز نیست زنان به تماشای این نوع مسابقات بنشینند.
کشتی کچ از جمله ورزشهای مدنظر این فقهاست که میگویند مسابقات آن همراه با «نمایش حرکات بسیار خشن است» که تماشای آن برای زنانی که «دارای روح لطیف» هستند، مناسب نیست.
رفتار «ناهنجار» تماشاگران مرد
بسیاری از فقها از این موضوع برای اثبات مخالفت خود با حضور زنان در ورزشگاهها سود میبرند.
آنها میگویند از آنجا که گروهی از مردان عادت دارند در جریان تماشای مسابقات ورزشی علیه تیم حریف یا تماشاگران آن شعارهای «زشت» سر دهند، حضور زنان در چنین محیط «ناسالمی» باعث میشود که «به سلامت زنان لطمه وارد شود.»
زنان «زمینهساز فساد»
فقهای مخالف همچنین میگویند از آنجا که فضای ورزشگاهها همراه با کف زدن، پایکوبی، نواختن آلات موسیقی، شادی و هیجان است، حضور زنان میتواند این وضعیت را تشدید کرده و منجر به «تحریک شهوات» مردان تماشاگر شود.
آنها ادعا میکنند که حضور زنان در چنین محیطهایی، زمینههای «فسق و فجور» را فراهم کرده و «قبح» و «حرمت» رابطه زن و مرد را میشکند.
حضور در ورزشگاهها در«شأن زنان» نیست
«شأن زن مسلمان» از آن عناوین دهان پرکن و پر طمطراق و در عین حال کشدار و مبهمی است که فقها و برخی اخلاقیون به آن متوسل شدهاند تا مخالفت خود با حضور زنان در ورزشگاهها را توجیه کنند.
براساس دیدگاه آنها، زن مسلمان شئونی دارد و اسلام برای زن جایگاه و مقام ویژهای در نظر گرفته است. در نگاه اسلام زن «ریحانە نرم خوی» است که طبیعتش با دنیای قهرمانی و چالاکی و مبارزه مردان در میادین ورزشی سازگار نیست.
شئونی که فقه شیعه برای زنان تعریف میکند، لوازم و اقتضائاتی دارد که ممنوعیت حضور در محیطهای ورزشی مردانه از جمله آن است.
حضور زنان در ورزشگاه فرهنگ «غربی» است
این فقها همچنین مدعی هستند حضور زنان در ورشگاهها از تاثیر فرهنگ «منحط و منحوس» غربی است، چراکه در این کشورها حضور زنان در ورزشگاهها امری عادی است و زنان «پروایی از حضور در مجالس مردانه که فضای هیجانی بر آن حاکم است» ندارند.
به اعتقاد این دسته از فقها گرایش زنان به حضور در ورزشگاهها و محیطهای مردانه از « دل فرهنگ بیگانه» به ایران رسوخ کرده که باید مقابل آن ایستاد، چرا که «آداب و رسوم اسلامی با آن همخوانی ندارد.»
دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمیکند.
افزودن دیدگاه جدید