رفتن به محتوای اصلی
خانه
  • خانه
  • اخبار
  • تریبون آزاد
  • سیاست
  • جهان
  • گوناگون
  • دیدنی‌ها
  • ادبیات
  • زنان
  • احزاب
  • کانال ویدیویی
  • انگلیسی
  • درباره ما
  • پیوندها
  • آرشیو نویسندگان
  • آرشیو تاریخی

با درگیری روسیه، سپاه در سوریه قدرت بیشتری می‌گیرد
07.04.2022 - 20:28

 

شماری از هواداران بشار اسد در دمشق از حمله روسیه به اوکراین استقبال کردند

روزنامه الشرق الاوسط و برخی اندیشکده‌های آمریکایی می‌گویند روسیه در حال کاهش نیروهایش در برخی از مناطق سوریه است.

بر مبنای این گزارش‌ها نیروهای سپاه پاسداران و شبه‌نظامیان وابسته به ایران در حال تقویت مواضعشان در حمص هستند.

این تغییر آرایش در نیروهای حامی بشار اسد به درگیری روسیه در جنگ اوکراین نسبت داده شده است.

از تغییر آرایش نظامی در سوریه چه می‌دانیم؟

رسانه‌های مخالفان بشار اسد در سوریه گزارشی از روزنامه الشرق الاوسط را بازتاب داده‌اند که می‌گوید نیروهای روسیه در حال عقب‌نشینی از مواضعشان در سوریه هستند و گروه‌های مورد حمایت ایران جای آنها را می‌گیرند.

این روزنامه مستقر در لندن، که عربستان سعودی هزینه‌اش را تامین می‌کند، دو روز پیش در گزارشی به نقل از منابعی که هویتشان فاش نشد نوشت که نیروهای روسیه به سوی فرودگاه نظامی پالمیرا یا تدمر عقب‌نشینی کرده‌اند.

الشرق الاوسط نوشت: "نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، حزب الله لبنان و لشکر ۴ به فرماندهی سرلشکر ماهر اسد، حضورشان را در انبار نظامی مهین، در حومه شرقی حمص تقویت کرده‌اند، این دومین انبار بزرگ تسلیحات و مهمات در سوریه است."

لشکر ۴ سوریه نزدیک به ایران توصیف شده است.

 

بنا به این گزارش ۴۰ خودروی نظامی، از جمله خودروی زرهی، ظرف دو روز کار انتقال نیروها را به عهده داشتند.

شبکه تی‌آرتی ترکیه هم به نقل از یک اندیشکده ترکیه‌ای نوشت ایران در یک ماه گذشته تلاش‌هایش برای انتقال تسلیحات، تجهیزات رصد و نظارت، پدافند موشکی و پهپاد از عراق به سوریه و لبنان را شدت بخشیده است.

شبکه سعودی العربیه هم نوشت که نیروهای ارتش روسیه و شبه‌نظامیان گروه واگنر و همچنین لشکر ۵ سوریه، که نزدیک به روسیه بوده، "کاملا" عقب‌نشینی کرده‌اند.

اندیشکده آمریکایی مطالعات جنگ، که متمایل به نئوکان‌ها دانسته می‌شود، می‌گوید گزارش‌ها حاکی از تغییر مواضع گروه‌های نیابتی وابسته به ایران و کاهش پروازهای نیروی هوایی روسیه در سوریه است.

این اندیشکده همچنین می‌گوید نیروهای روسیه در داخل سوریه در حال جابه‌جایی هستند.

به گفته این نهاد این دو تحول می‌تواند نشانه‌ای از عقب‌نشینی بخشی از نیروهای روسیه و آمادگی برای عقب‌نشینی در آینده باشد، هرچند اندیشکده مطالعات جنگ گفته شواهد قطعی در این باره ندارد و شاید روسیه مواضعش را تنها برای جذب نیروهای سوری برای جنگ در اوکراین تغییر داده است.

این اندیشکده گفته روسیه بر جذب فردی نیروهای سوری باسابقه رزمی تمرکز داشته و به دنبال به‌کارگیری واحدهای نظامی و شبه‌نظامی سوریه در اوکراین نیست.

اندیشکده راستگرای آمریکن انترپرایز هم می‌گوید نیروهای ایران بیشتر و بیشتر در سوریه پیش رفته‌اند و این می‌تواند نشانه‌ای از تلاش برای نفوذ فعالانه یا تهاجمی‌تر در منطقه باشد.

دلیل عقب‌نشینی روسیه چیست؟

Missing media item.

مخالفان بشار اسد در ادلب به هواداری از اوکراین تجمع کردند

اندیشکده مطالعات جنگ می‌گوید روسیه نیروهای گروه شبه‌نظامی خصوصی واگنر و وابستگان منطقه‌ای آنان را از سوریه به اوکراین اعزام کرده است.

اعزام این نیروها به اوکراین بنا به برآورد این اندیشکده می‌تواند شکاف‌های امنیتی در سوریه ایجاد کند که هر یک از بازیگران مخالف بشار اسد می‌توانند از آن به نفع خود استفاده کنند، اعم از ترکیه، یا مخالفان مسلح، یا اسلامگرایان افراطی چون داعش و القاعده.

الشرق الاوسط نوشته: "پس از عقب‌نشینی گروه‌های متحد روسیه، شبه‌نظامیان ایران به مواضع استراتژیک در مرکز اعزام شدند؛ اقدامی که به کوشش ایران برای پر کردن خلاء ناشی از درگیری مسکو در جنگ اوکراین تعبیر می‌شود."

مطلبی در وبسایت میدل‌ایست مانیتور این تحلیل را ارائه کرده که روسیه از اهرم ایران برای فشار به اسرائیل استفاده می‌کند تا اسرائیل همچنان در موضع کمابیش بی‌طرفانه در جنگ اوکراین باقی بماند.

اهمیت جایگزینی احتمالی ایران و روسیه چیست؟

تصویر خامنه ای در سوریه

 

در تبلیغات رسمی سوریه از رهبران ایران ستایش می‌شوند

هرچند ایران و روسیه برای حفظ بشار اسد و حزب بعث در قدرت متحد یکدیگر بودند، اما پس از ثبات نسبی و عقب راندن شورشیان و داعش از اغلب مناطق، اختلافاتی بین دو طرف بروز کرد.

اختلاف تهران و مسکو تا جایی پیش رفت که در مذاکرات سوچی درباره سرنوشت استان ادلب، ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان بدون حضور نماینده‌ای از ایران گفتگو کردند.

به جز رقابت میان ایران و روسیه بر سر آینده سوریه، تغییر آرایش نظامی نیروهای آنان می‌تواند پیامدهای امنیتی هم داشته باشد.

ورود روسیه به جنگ داخلی سوریه یک برتری هوایی بی چون و چرا به نیروهای حامی بشار اسد داد و سرنوشت جنگ را به کلی دگرگون کرد، اما ایران از چنان نیروی هوایی قدرتمندی مانند روسیه بهره‌مند نیست.

علاوه بر این، نیروهای ایرانی در سوریه هدف حملات پیاپی اسرائیل بوده‌اند، حملاتی که ایران عمدتا در برابرشان سکوت کرده است.

روسیه چنین نقطه ضعفی نداشت و حتی پس از تهاجمش به اوکراین، آمریکا و متحدانش هم مراقب بوده‌اند که وارد رویارویی مستقیم نظامی با این قدرت اتمی نشوند.

اندیشکده ترکیه‌ای جسور می‌گوید ایران به دنبال تقویت نفوذ خود در شمال سوریه و جذب حمایت گروه‌های محلی و تضعیف نیروهای کُرد در این منطقه است.

ترکیه نسبت به این منطقه در مرزهای جنوبی خود حساسیت ویژه‌ای دارد و هرچند ممکن است از تضعیف تشکیلات کردها استقبال کند، مشخص نیست چه قدر راضی به تقویت ایران در آن منطقه باشد.

علاوه بر این کردهای سوریه در روژاوا حمایت آمریکا را دارند و تقویت حضور ایران در منطقه می‌تواند احتمال درگیری میان ایران و آمریکا را تشدید کند، به ویژه که منابع عربی گزارش‌هایی از تقویت نیروهای آمریکا در شمال سوریه منتشر کرده‌اند.

آمریکا: سپاه قدس تروریست است،‌ نباید از فهرست خارج شود

Missing media item.

ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، روز پنجشنبه گفت او از حذف نیروی قدسِ سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی حمایت نمی‌کند. این نیرو که به «سپاه قدس» معروف است و از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۲۰ تحت فرماندهی قاسم سلیمانی بود مسئول عملیات برون‌مرزی سپاه است.

ژنرال میلی که در کمیته نیروهای مسلح مجلس سنا شهادت می‌داد گفت: «من باور دارم که نیروی قدس سپاه پاسداران سازمانی تروریستی است و حامی حذف آن‌ها از فهرست سازمان‌های تروریستی نیستم.»

گفته‌های این ژنرال ارشد در حالی می‌آید که گفته می‌شود حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی از خواسته‌های ایران در مذاکرات وین بوده است. این خواسته این روزها در فضای سیاسی آمریکا مطرح شده است و برخی چهره‌های حزب دموکرات گفته‌اند اگر احیای برجام منوط به آن باشد موافق به انجام این کارند؛ گرچه انتظار می‌رود مخالفت شدیدی علیه آن نه‌تنها در حزب جمهوری‌خواه که حتی در حزب دموکرات هم صورت بگیرد.

اما نکته این‌جا است که «نیروی قدس» و «سپاه پاسداران» به‌عنوان دو نیروی مجزا در فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی قرار دارند. موضع‌گیری مارک میلی در مورد «نیروی قدس» به نظر مجزا از موضع احتمالی او در مورد حضور کل سپاه در فهرست است.

ژنرال میلی به‌عنوان بخشی از جلسات مربوط به بودجه سال ۲۰۲۳ بایدن در کنگره شهادت می‌دهد. دان سالیوان، سناتور جمهوری‌خواه از ایالت آلاسکا، از میلی و لوید آستین، وزیر دفاع، در مورد نظر شخصی‌شان در این مورد سوال کرد.

آقای آستین گفت در این زمینه اظهار نظر نمی‌کند چون «مذاکرات در جریان‌اند» و او نمی‌خواهد به «در مورد مشورت من به رئیس‌جمهوری گمانه‌زنی کند».

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز چهارشنبه گفته بود راجع به وضعیت کنونی مذاکرات وین «خیلی خوش‌بین» نیست. او در گفتگو با تلویزیون «ام اس ان بی سی» گفت: «علیرغم تمام تلاش‌هایی که انجام دادیم هنوز به مقصد نرسیده‌ایم و زمان هم دارد به سرعت از دست می‌رود. اما امروز بعدازظهر و فردا در این مورد با شرکای اروپایی‌مان صحبت خواهیم کرد.»

دیپلمات ارشد آمریکا گفت: «من همچنان باور دارم که در راستای بهترین منافع کشورمان خواهد بود که ما به تبعیت از برجام بازگردیم به شرط این‌که ایران هم چنین کاری کند. اما هنوز به چنین چیزی نرسیده‌ایم.»

بلینکن در پاسخ به این‌که آیا سپاه سازمانی تروریستی است یا نه گفت: «هست.»

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

  • اخبار

انتشار از:

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

● اخبار ایران و جهان
  • شب‌های طاعونی (Die Nächte der Pest)
  • روسیه از ماهواره خیام ایران در جنگ اوکراین استفاده خواهد کرد…
  • خوشبینی اولیانوف به نتیجه مذاکرات وین؛ درخواست امیرعبداللهیان…
  • وخامت حال زندانی سیاسی رسول چلداوی در زندان شیبان اهواز
  • نامه‌های عاشقانه فریدون فرخزاد به یک مرد لهستانی
  • اعدام افراد بیگناه برای رعب و وحشت و نشان دادن قدرت و ابهت…
  • «کئی پلا»، رمز ارتباط اسراییل با زنان بهایی!
  • بهروز کمالوندی: مشغول مذاکرات «کارشناسی» هستیم
  • نظریه پرداز«تئوری توطئه» و پرداخت بیش از ۴۹ میلیون دلارغرامت…
  • آگهی – اسامی و تصاویر ۲۱۶ زندانبان و شکنجه‌گر زندان قزلحصار…
  • فرا خوان اعتراضی در جهت پایان دادن به تهاجم گسترده حکومت…
  • انتقال چند زندانی از جمله علی قره لر جهت اجرای حکم اعدام و…
  • با من برقص، یک‌سال حبس به جرم خوانندگی + فیلم
  • سپیده رشنو بخاطر خون ریزی داخلی به بیمارستان منتقل شد
  • “تونل زمان " شیر چپق کش ومراسم عاشورا 
  • تمرکز بر دولت پنهان یا حاشیه‌‌سازی‌های بیهوده؟
خبرهای بیشتر...
● تریبون آزاد
محمدحسین یحیایی
جناب علی کشتگر به کجا چنین شتابان !
دکتر حسن بلوری
آیا قوانین طبیعی تغییر می‌کنند؟
محمد برزنجه
امکان گذار دموکراتیک در ایران
ابوالفضل محققی
هم وطن عزیز بهائی مادر بزرگ چه بنویسم…
1 نظر
اپوزیسیون در دام وزارت اطلاعات, علی تهرانی…
7 نظر
احمد تاج الدینی
از «دارالسیاده» عباسیان تا «بیت السادات» ول…
پروانه عارف
پروانه عارف و کشتار زندانیان سیاسی در تابست…
کیانوش توکلی
پاسخ کیانوش توکلی به اتهامات و توهین های آق…
2 نظر
عباس خرسندی
“تکوین تاریخی مفهوم حاکمیت ملی” در پویش دمو…
شورای ملی تصمیم
عبدالستار دوشوكی
آقای کیانوش توکلی, این بی اخلاقی ها و شانتا…
7 نظر
" نگاهی به وضعیت کنونی کارگران شاغل و…
بیشتر بخوانید...

ایران گلوبال نشریه اینترنتی خبری - سیاسی - اجتماعی - فرهنگی و مبتنی بر منشور حقوق بشر می باشد.
مدیریت سایت ، در گزينش و نشر مطالب ارسالی آزاد است.
نشر و تکثیر تمامی و یا قسمتی از مطالب نوشته شده در این سایت آزاد است. 
آدرس تماس: info@iranglobal.info