رفتن به محتوای اصلی

اعتراض‌ها در بروجرد، حمله به معترضان در رشت و فضای امنیتی در اردبیل
13.05.2022 - 20:44

ویدئوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی حاکی است که در ادامه اعتراض‌ها در ایران، در شهر رشت ماموران امنیتی به سوی معترضان یورش برده‌اند و همچنین در شهر اردبیل، فضای امنیتی حاکم است. در ویدئوی کوتاهی که گفته می‌شود شهر بروجرد را نشان می‌دهد، عده‌ای در حال سردادن شعار هستند.

ویدئوهایی از اعتراض‌ها در شهرهای دهدشت و دورود نیز منتشر شده است.

همزمان برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی می‌گویند که اینترنت موبایل در شهرهای اندیمشک و بروجرد دچار اختلال شده است.

بی‌بی‌سی فارسی امکان تایید مستقل محتوای این گزارش‌ها را ندارد.

روز پنج‌شنبه نیز گزارش‌های مشابهی درباره اعتراض‌ها در شهرهای اندیمشک، ایذه و شهرکرد منتشر شد.

ویدئویی از تیراندازی هوایی در اندیمشک منتشر شده است. برخلاف تصور عمومی، تیراندازی هوایی به ویژه در مناطق مسکونی، اقدامی مرگبار است

در یکی از این ویدیوها که حوالی غروب روز پنج‌شنبه در اندیمشک ضبط شده و بی‌بی‌سی فارسی محل آن را حوالی میدان امام خمینی این شهر مکان‌یابی کرده است، صدای تیراندازی هم شنیده می‌شود.

هنوز خبر موثقی از تلفات جانی در این شهر یا شهرهای دیگر ایران منتشر نشده است.

در ویدئوی اعتراض‌های روز جمعه در بروجرد شنیده می‌شود که برخی شعار می‌دهند: «توپ، تانک، فشفشه، آخوند باید گم باشه».

اما در ویدئوی شهر رشت، عده‌ای در حال فرار دیده می‌شوند و برخی که به نظر می‌رسد هواداران جمهوری اسلامی هستند سعی می‌کنند با فریاد ایجاد رعب بکنند.

به رغم اینکه برپایی تجمع مسالمت آمیز و بدون سلاح بر اساس اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، آزاد است، اما اعتراض‌ها در ایران عموما با خشونت سرکوب می‌شود.

نخستین دور اعتراض‌های اخیر در آغاز هفته جاری (شنبه، ۱۷ اردیبهشت ماه) در استان خوزستان انجام شد.

بر اساس گزارش‌هایی که در ابتدای هفته به دست بی‌بی‌سی فارسی رسید، همزمان با فراخوان برای اعتراض به گران شدن قیمت آرد، اینترنت خانگی در استان خوزستان قطع شد.

مساله قیمت آرد از حدود ۲۰ روز پیش مطرح شد که دولت اعلام کرد یارانه آرد را برای صنایع غذایی و همچنین نان‌های فانتزی قطع می‌کند.

به گفته دست‌اندرکاران نانوایی‌های نان فانتزی، قیمت آرد برای آنها حدودا ۱۰ برابر گران‌تر شده است.

اما مساله گرانی‌ها در هفته جاری برای محصولات مختلف ادامه داشت و در روز پنج‌شنبه دولت ایران رسما بهای مرغ، تخم مرغ و لبنیات را افزایش داد.

بر اساس تصاویری تایید نشده از مصوبات قرارگاه امنیت غذایی وزارت جهاد کشاورزی که رسانه‌های ایران روز پنجشنبه منتشر کرده‌اند، قیمت هر کیلوگرم مرغ برای مصرف‌کننده پس از حذف ارز ترجیحی نهاده‌های تولیدی با رشد بیش از ۱۰۶ درصد نسبت به قیمت مصوب پیشین ۶۴ هزار تومان تعیین شده است.

همچنین قیمت هر شانه تخم‌مرغ دو کیلوگرمی نیز با افزایش دو برابری نسبت به نرخ مصوب پیشین به ۹۶ هزار تومان می‌رسد.

اختلال اینترنت در چند استان در ادامه اعتراضات؛ شمخانی اعتراضات را «محدود» خواند

همزمان با گزارش‌ها درباره ادامه جو امنیتی و اختلال اینترنت در چند استان، علی شمخانی از «اعتراضات محدود برخی هموطنان نگران» سخن گفت و تعدادی از امامان جمعه نیز درباره «خرید هیجانی» به مردم هشدار دادند.

پس از اعتراض‌های پنجشنبه‌شب در چندین استان ایران، روز جمعه ۲۳ اردیبهشت نیز گزارش‌هایی درباره جو امنیتی و همچنین قطعی یا کندی شدید اینترنت در این استان‌ها منتشر شد.

در همین حال حساب توییتری ۱۵۰۰ تصویر نوشته است که در اعتراضات پنجشنبه‌شب در اندیمشک یک جوان ۲۱ ساله به ضرب گلوله ماموران حکومتی کشته شد. این حساب توییتری نام این فرد را امید سلطانی یا نوری ذکر کرده است.

گزارش‌هایی نیز درباره بازداشت معترضان در شهرهای مختلف منتشر شده است.

خبرگزاری دولتی ایرنا وقوع اعتراض‌ها در چند شهر را تایید کرده اما مقام‌های جمهوری اسلامی تاکنون گزارشی رسمی درباره این اعتراضات یا آماری از بازداشت شدگان و آسیب‌دیدگان ارائه نکرده‌اند.

با این حال علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، روز جمعه دولت رئیسی را «دولت چابک» خواند و در توییتی نوشت که این دولت «با اصلاح ساختارها، بهینه‌سازی منابع و همراهی مردم از همه موانع عبور خواهد کرد».

او هشدار داد: «اعتراضات محدود برخی هموطنان نگران هیچ نسبتی با موج‌سواری رسانه‌های معاند و دنباله‌های داخلی آنها ندارد.»

نسبت دادن اعتراضات مردم به کشورها و رسانه‌ها پیش از این نیز همواره در جمهوری اسلامی رایج بوده است.

امامان جمعه نیز روز جمعه اظهاراتی هماهنگ، ضمن تقدیر از اقدام دولت رئیسی، به مردم هشدارهایی دادند.

از جمله احمدرضا شاهرخی، امام جمعه خرم‌آباد، گفت: «منافقین به دنبال این هستند که افراد را به اعتراض تحریک و فیلم‌های مربوط به گذشته را در فضای مجازی منتشر کنند.»

میثم موسوی، امام جمعه ایذه، هم درباره اعتراضات در این شهر گفت: «شبکه های خارج نشین ‌بی‌بی‌سی، ایران اینترنشنال و صدای آمریکا بدانند که اگر روی موضوع شهرستان ایذه حساب باز کرده‌اند بسیار در اشتباهند.»

نصیر حسینی، نماینده خامنه‌ای در کهگیلویه و بویراحمد، نیز با تاکید بر اینکه در همه دنیا مشکلات وجود دارد گفت: «به مردم می‌گوییم که از خریدهای هیجانی دست بردارید و مراقب شیطنت‌ها و فتنه‌ها باشید.»

پنجشنبه‌شب چندین شهر خوزستان و همچنین شهرهایی در استان‌های لرستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه و نیز شهر فشافویه در استان تهران شاهد تظاهرات مردم و شعارهایی علیه خامنه‌ای و رئیسی بود.

دست‌کم در سه شهر ایذه، اندیمشک و شهرکرد نیز نیروهای امنیتی به سوی مردم شلیک کردند.

روزهای گذشته دسترسی به اینترنت موبایل در استان خوزستان با قطعی و اختلال گسترده روبه‌رو بود اما از شامگاه پنجشنبه این اختلال به دست‌کم شش استان ایران دیگر نیز کشیده شد.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.