رفتن به محتوای اصلی

اسرائیل از سال ۲۰۰۰ تا کنون دست کم ۴۵ گزارشگر را کشته است
14.05.2022 - 16:31

قتل ابوعاقله به دست نظامیان اسراییل نخستین مورد گزارشگر کُشی نیست. اتحادیه روزنامه‌نگاران فلسطینی می‌گوید در ۲۲ سال گذشته دستکم ۵۵ خبرنگار به ضرب گلوله‌های اسراییلی به قتل رسیدند. وزارت اطلاعات حکومت خودگران فلسطین هم قتل حداقل ۴۵ روزنامه‌نگار را ثبت کرده است.

 در فلسطین چندین مراسم برای شیرین ابوعاقله برگزار شد. او روز ۱۱ مه در جنین هنگامی که برای گزارش از یورش ارتش اسراییل به یک خانه در این منطقه رفته بود، به ضرب گلوله اسراییلی‌ها کشته شد. در رام الله، محل استقرار دولت خودگران مقام‌های دولت فسطین، از جمله محمود عباس در مراسمی که برای بزرگداشت ابوعاقله برگزار شد، شرکت کردند.

 

عباس که از سوی نیروهای فلسطینی متهم است به همکاری امنیتی با دولت اسراییل، در این مراسم اسراییل را مسئول قتل ابوعاقله دانست و گفت که برای احقاق حقوق فلسطینی‌ها به دادگاه بین‌المللی کیفری شکایت می‌کنیم.

فلسطین درخواست اسراییل برای تحقیقات مشترک در باره قتل ابوعاقله را رد کرده است. اسراییل و وابستگان به آن در دو روز گذشته کوشیده‌اند قتل ابوعاقله را به فلسطینی ها نسبت بدهند.

همکاران ابوعاقله که در جنین حاضر بودند اما روایت کرده‌اند اسراییلی‌ها به صورت مستقیم او و دیگر خبرنگاران را هدف شلیک قرار دادند. علی الصمودی، خبرنگار دیگری که در جنین حاضر بود از پشت گردن هدف حمله شلیک قرار گرفت. او زنده ماند و به روایت الجزیره حال عمومی‌اش مساعد است. هر دو این خبرنگاران جلیقه ویژه خبرنگاران را بر تن داشتند.

ابوعاقله در آخرین ایمیلی که برای همکارانش در الجزیره ارسال کرده، نوشته بود: «نیروهای اشغالگر به جنین یورش بردند و خانه‌ای را در جبریات محاصره کردند. به محض رسیدن تصویر روشن‌تری به شما خواهم داد. ما در راه هستیم».

 

 

در محل قتل، او و الصمودی تصمیم داشتند از حمله اسراییلی‌ها فیلمبرداری کنند. الصمودی گفته ارتش اسراییل «بدون اینکه از ما بخواهد فیلمبرداری را متوقف یا منطقه را ترک کنیم به ما شلیک کرد. گلوله اول به من اصابت کرد و گلوله دوم به شیرین...»

یک روزنامه‌نگار محلی دیگر که در جنین حاضر بود هم در روایتی مشابه گفته «نظامیان اسراییلی خبرنگاران را هدف قرار دادند. آن‌ها حتی پس از افتادن او (ابوعاقله) هم به شلیک ادامه دادند. حتی نمی‌توانستم دستم را دراز کنم و او را بِکشم. نظامی ها برای کشتن تیراندازی می‌کردند...»

ابوعاقله که قرار است پیکرش امروز در قدس، جایی که خانواده‌اش زندگی می‌کنند، به خاک سپرده شود، اولین گزارشگری نیست که در سرزمین‌های اشغالی هدف شلیک نظامیان اسراییلی قرار می‌گیرد. وزارت اطلاعات حکومت خودگران فلسطین در یک گزارش نام ۴۵ خبرنگار که از سال ۲۰۰۰ به دست اسراییلی ها کشته شدند را منتشر کرده است.

اتحادیه روزنامه‌نگاران فلسطین شمار خبرنگاران کشته شده در حملات اسراییل را ۵۵ نفر اعلام کرده است.

پیش از شیرین ابوعاقله که در ۱۱ مه ۲۰۲۲به قتل رسید، در سال ۲۰۲۱ یوسف ابوحسین، مجری رادیو «صدای الاقصی» در حمله هوایی اسراییل به غزه که تا ۱۱ روز ادامه داشت، کشته شد. ابوحسین در خانه‌اش هدف موشک های اسراییل قرار گرفت.

در حملات مه ۲۰۲۱ دستکم ۲۶۰ فلسطینی کشته شدند. اسراییل در ۱۵ ماه آن سال ساختمانی که دفتر شبکه خبری الجزیره و چند رسانه دیگر در آن مستقر بود را ویران کرد.

 

 

۲۰۱۸: اسراییل به خبرنگاران شلیک می‌کند

احمد ابوحسین و یاسر مرتجا دو گزارشگر رادیویی بودند که در سال ۲۰۱۸ در فاصله کمتر از یک هفته هدف شلیک‌های مرگبار نیروهای اسراییلی قرار گرفتند. ابوحسین عکاس رادیو «صدای مردم» در غزه ۱۳ آوریل هنگامی که تظاهرات در جبلیه را پوشش می‌داد، در حالیکه جلیقه ویژه خبرنگاران را به تن داشتهدف شلیک اسراییلی ها قرار گرفت.

هفتم آوریل همان سال یاسر مرتجا، عکاس «العین مدیا» در غزه در حالی که جلیقه آبی ویژه خبرنگاران را بر تن داشت، همزمان با پوشش تظاهرات ضد اسراییلی در جنوب نوار غزه با شلیک ماموران اسراییلی به قتل رسید. ابوحسین ۲۴ ساله بود و مرتجا ۳۰ ساله.

۲۰۱۴: اسراییل به روزنامه‌نگاران شلیک می‌کند

در ژوئیه ۲۰۱۴ اسراییل حملات گسترده‌ای به نوار غزه را آغاز کرد. این حملات که تا روزهای پایانی اوت آن سال ادامه داشت، جان دستکم ۲۱۰۰ فلسطینی را گرفت و بیش از ۱۱ هزار مجروح به جای گذاشت.

در میان کشته شدگان آن سال آنطور که وزارت اطلاعات دولت فلسطین اعلام کرده است ۱۷ تن روزنامه‌نگار بودند.

منابع فلسطینی نام تمامی ۱۷ خبرنگار کشته شده در سال ۲۰۱۴ و ۲۵ خبرنگار دیگری که در فاصله سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۲، یعنی از زمان آغاز انتفاضه دوم در فلسطین و سرزمین‌های اشغالی به ضرب گلوله یا موشک‌های شلیک شده از اسراییل به قتل رسیده‌اند را منتشر کرده‌اند.

اسراییل تا به حال از پاسخگویی در باره قتل غیرنظامیان فرار کرده است. با وجود اینکه چندین نهاد بین‌المللی اقدام‌ های اسراییل در سرزمین های اشغالی را مصداق «آپارتاید» دانسته و خواستار توقف آن شده‌اند، دولت اسراییل اما تا به حال حاضر به پاسخگویی در این باره نشده است.

 

روز چهارشنبه ۱۲ مه عمر شاکر مدیر اسراییل و فلسطین سازمان دیده بان حقوق بشر گفت نمی‌توان به اسراییل برای پاسخگویی اعتماد کرد:

واقعیت این است که وقتی صحبت از اقدام‌های اسراییل به میان می‌آید هیچ پاسخگویی برای این سوء‌استفاده ها وجود ندارد.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

طاهره بارئی
برگرفته از:
radiozamaneh

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.