رفتن به محتوای اصلی

کنگره آمریکا در مورد سانسور اکانت مخالفان رزیم اسلامی توسط شرکت «متا» تحقیق می‌کند
09.06.2022 - 07:41

گوشه ای از گردهمایی و تجمع ده ها تن از ایرانیان ساکن آلمان در مقابل شرکت #تالاس_اینترنشنال

 

پایگاه خبری «واشنگتن فری بیکن» ۷ ژوئن (۱۷ خرداد) گزارش داد شماری از نمایندگان کنگره آمریکا در حال بررسی دلایل اقدام شرکت «متا» در سانسور حامیان دموکراسی و‌ مخالفان جمهوری اسلامی در اینستاگرام همزمان با موج تازه اعتراضات ضدحکومتی در ایران هستند.

در پی انتشار گزارش‌هایی مبنی بر حذف و سانسور حساب‌هایی مرتبط با رسانه‌های ضدحکومتی ایرانی و فعالان مخالف رژیم، سه قانونگذار جمهوریخواه در کمیته‌های روابط خارجی و نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا خواستار اطلاعاتی درباره اقدامات شرکت «متا» برای مقابله با نفوذ عوامل و حامیان جمهوری اسلامی ایران در این شرکت هستند.

جیم بنکس، کلودیا تنی و جو ویلسون به دنبال آن هستند تا متوجه شوند که شرکت متا بر چه مبنایی این اکانت‌ها را حذف یا سانسور کرده و آیا تحت نفوذ عوامل جمهوری اسلامی قرار گرفته یا نه.

به گزارش «واشنگتن فری بیکن»، این تحقیقات از زمانی آغاز شد که اینستاگرام اکانت شماری از رسانه‌ها و فعالان ضدحکومتی را حذف و یا سانسور کرد. این حساب‌ها مواردی از نقض حقوق بشر رژیم ایران را در جریان آخرین موج اعتراضات به اشتراک می‌گذاشتند. مدیران و ادمین‌های حساب‌های حذف یا سانسور شده می‌گویند اینستاگرام محتوایی را حذف کرده که در آن بطور مشخص نیروهای امنیتی رژیم ایران مردم را سرکوب می‌کنند یا به سمت آنها گاز اشک‌آور پرتاب می‌کنند.

 

 

به نظر می‌آید که در شرایط جذب و استخدام شرکت تلاس اینترنشنال اهمیت و تاثیر رسانه‌های اجتماعی فیس‌بوک و اینستاگرام در مسیر اطلاع‌رسانی آزاد در ایران و فعالیت گسترده اطلاعاتی و امنیتی جمهوری اسلامی برای محدود کردن آزادی بیان مردم و شناسایی مخالفان و حذف و ترور مجازی آنان در نظر گرفته نشده است. ادعا می‌شود بسیاری از کارمندان ایرانی این شرکت دانشجویانی‌اند که پاره‌وقت کار می‌کنند و دائم به ایران رفت‌وآمد دارند.

 

حذف پست‌های مخالفان جمهوری اسلامی در فیس‌بوک و اینستاگرام و بستن حساب‌های کاربری آنان مسئله‌ای است که به‌خصوص از سال ۱۳۹۸ تا اعتراض‌های اردیبهشت ۱۴۰۱، بارها در کانون توجه قرار گرفت. حالا مشخص شده است که یک شرکت آلمانی به نام «تلاس اینترنشنال» واقع در شهر اسن که بیش از ۳۰۰ کارمند فارسی‌زبان در آن مشغول به کارند، مسئول تحلیل محتوای فارسی و حذف هشتگ‌ها و حساب‌های کاربری است که خلاف دستورالعمل اینستاگرام و فیس‌بوک ارزیابی می‌شوند.

پس از انتشار گزارشی در مورد احتمال نفوذ جمهوری اسلامی ایران در سیستم تحلیل محتوای فارسی اینستاگرام و فیس‌بوک به اشکال مختلف، ایندیپندنت فارسی هم تحقیقاتی گسترده‌ را در این زمینه آغاز کرد. در مسیر این تحقیقات، با بیش از ۱۰ منبع مطلع در مورد شرایط کار در شرکت تلاس اینترنشنال، شرایط استخدام در بخش فارسی، نوع نظارت‌ها و دستورالعمل‌های بخش فارسی صحبت شد. همچنین مدارک و اسناد زیادی از افراد شاغل در این شرکت و سوابق آنان در اختیار این رسانه قرار گرفت که به منظور حفظ امنیت افراد، از انتشار آن خودداری می‌شود.

 

در این‌ بین، گفت‌وگو با شخصی که ادعا کرد یکی از کارمندان شبکه تلاس اینترنشنال است، ابعاد جدیدی از فعالیت این شرکت را روشن کرد که قابل تایید یا رد نیست.

به نظر می‌آید که در شرایط جذب و استخدام شرکت تلاس اینترنشنال اهمیت و تاثیر رسانه‌های اجتماعی فیس‌بوک و اینستاگرام در مسیر اطلاع‌رسانی آزاد در ایران و فعالیت گسترده اطلاعاتی و امنیتی جمهوری اسلامی برای محدود کردن آزادی بیان مردم و شناسایی مخالفان و حذف و ترور مجازی آنان در نظر گرفته نشده است. ادعا می‌شود بسیاری از کارمندان ایرانی این شرکت دانشجویانی‌اند که پاره‌وقت کار می‌کنند و دائم به ایران رفت‌وآمد دارند.

در مورد دستورالعمل‌ها و دسترسی افرادی که مسئولیت حذف پست‌ها، حساب‌های کاربری و هشتگ‌های مخالفان سیاسی جمهوری اسلامی در اینستاگرام و فیس‌بوک را بر عهده دارند، هم ابهام‌های زیادی وجود دارد.

نکته دیگری که با توجه‌ به تحقیق‌های انجام‌شده در مورد فعالیت شرکت تلاس اینترنشنال آشکار شد، شفاف نبودن ساختار تصمیم‌گیری و نظارت در ارتباط با امنیت کارکنان از یک سو و نیز امنیت کاربران در قبال تصمیم‌های شخصی کارکنان و دسترسی آنان به اطلاعات افراد و حذف محتوا در رسانه‌های اجتماعی اینستاگرام و فیس‌بوک است که می‌تواند به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم به دستگاه سرکوب و سانسور جمهوری اسلامی برای محدود کردن آزادی شهروندان ایرانی کمک کند.

ایندیپندنت فارسی در روزهای آینده، با تکمیل تحقیقات و گفت‌وگوی بیشتر با متخصصان امور سایبری و رسانه‌های مجازی این رسانه، گزارش مفصلی در مورد این ابهام‌ها و آثار آن منتشر می‌کند. طبیعی است که پس از انتشار این گفت‌وگو امکان پاسخ‌گویی شرکت تلاس اینترنشنال و فیس‌بوک و اینستاگرام در مورد مسائل مطرح‌شده وجود دارد. هرچند تا زمان انتشار این گزارش، با وجود همه پیگیری‌ها، امکان گفت‌وگوی رسمی با هیچ‌کدام از کارکنان یا مسئولان شرکت تلاس اینترنشنال فراهم نشد.

حساسیت جامعه مدنی ایران به نقض حقوق حریم شخصی، به خطر افتادن امنیت کاربران و مهندسی محتوا در رسانه‌های اجتماعی موضوعی است که باعث شد ایندیپندنت فارسی و بسیاری از رسانه‌های مستقل دیگر مسائل مطرح‌شده در مورد رسانه اجتماعی اینستاگرام و حذف مطالب و حساب‌های کاربری بعضی افراد در فیس‌بوک و اینستاگرام را با حساسیت ویژه و بدون پیش‌داروی، از نظر مغایرت با دستورالعمل‌های این رسانه‌ها و اصل آزادی بیان، در ضمن توجه به موارد ممنوع، بررسی و ارزیابی کنند.

 

در این گفت‌وگو، مطالب مطرح‌شده در مورد احتمال ارتباط بعضی کارکنان فارسی‌زبان شرکت تلاس اینترنشنال با جمهوری اسلامی، امنیت آنان، شرایط استخدام و کار افراد و حذف عمدی حساب‌های کاربری، پست‌ها و هشتگ‌ها در قبال دریافت پول و مسائلی از این‌ دست صرفا ادعاهای شخص گفتگوشونده‌اند و این رسانه نمی‌تواند آن‌ها را تایید یا رد کند؛ اما احتمالا در افزایش ابهام‌ها در مورد سازوکارهای نظارتی و کاری این شرکت و تشکیک در نظارت بر امنیت فعالیت کاربران آن‌ها موثر خواهد بود.

جمهوری اسلامی طی یک دهه گذشته با ایجاد گردان‌های سایبری زیر نظر بسیج و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و خرج کردن میلیون‌ها دلار و اجرای طرح‌هایی مانند اینترنت ملی و طرح صیانت، همواره برای محدود کردن فعالیت کاربران ایرانی در فضای مجازی، شناسایی، تهدید و ترور شخصیت آن‌ها به‌خصوص در اینستاگرام، تلاش کرده است.

########################################################################################

کیانوش توکلی از تجربه خود می گوید :

حساب‌های کاربری فیس‌بوک و اینستاگرام اینجانب سال گذشته بدون هیج دلیلی برای همیشه بسته شد.در همان زمان متوجه شدم که برای بسیاری از فعالین سیاسی در خارج از کشور همین اتفاق افتاده است و حذف پست‌های مخالفان جمهوری اسلامی در فیس‌بوک و اینستاگرام و بستن حساب‌های کاربری آنان مسئله‌ای است که به‌خصوص از سال ۱۳۹۸ تا اعتراض‌های اردیبهشت ۱۴۰۱، بارها در کانون توجه قرار گرفت. حالا مشخص شده است که یک شرکت آلمانی به نام «تلاس اینترنشنال» واقع در شهر اسن که بیش از ۳۰۰ کارمند فارسی‌زبان در آن مشغول به کارند، مسئول تحلیل محتوای فارسی و حذف هشتگ‌ها و حساب‌های کاربری است که خلاف دستورالعمل اینستاگرام و فیس‌بوک ارزیابی می‌شوند.

هم اکنون هم فسیبوکم برای یک ماه محدود شده است دلیل آن عکسی بود که شرکردم مربوط به افغاستان بود که در ان عکس داعشی ها در حال خواندن قران هستند و در طرف دیگر عکس سرباز افغانی است که از زیر قران رد می شود....فقط یک مقایسه ساده است

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.