رفتن به محتوای اصلی

لاوروف: هدف از تحریم‌‌ها تحریک نارضایتی در ایران است
18.01.2012 - 15:27

هنگامی که در یک مصاحبه مطبوعاتی از وزیر خارجه روسیه درباره احتمال اقدام نظامی اسرائیل و آمریکا علیه تاسیسات اتمی ایران سوال شد، او جواب داد: "درباره احتمال وقوع این مصیبت، شما باید از کسانی سوال کنید که مرتبا می گویند آن به عنوان یک گزینه روی میز باقی مانده است."

مقامهای روسی در روزهای اخیر با تلاش ایالات متحده و اتحادیه اروپا برای تحریم نفتی ایران، که باعث قطع منبع اصلی درآمد دولت این کشور می شود، مخالفت کرده و خواسته اند به جای وارد کردن فشار بیشتر بر جمهوری اسلامی، زمینه از سرگیری مذاکرات برای حل مساله اتمی این کشور فراهم شود.

آقای لاوروف افزود که در صورت وقوع جنگ در ایران، اختلافات شیعه و سنی در منطقه خاورمیانه تشدید خواهد شد.

او افزود: "نمی دانم که واکنشهای زنجیره ای متعاقب (حمله به ایران) به کجا خواهد انجامید."

آقای لاوروف پیش بینی کرد که جنگ در ایران موجی از مهاجرت ایرانیان جنگزده به کشورهای همسایه از جمله روسیه را به جریان می اندازد.

وزیر خارجه روسیه گفت: "اما این فقط یکی از مشکلات خواهد بود و اصلا مهمترین مشکل نخواهد بود. این آسان ترین آنها خواهد بود."

او اعلام کرد: "تحریمهای یکجانبه بیشتر علیه ایران هیچ ربطی با تمایل غرب برای اطمینان یافتن از تعهد رژیم ایران به عدم تکثیر تسلیحات اتمی ندارد. جدا هدفش خفه کردن اقتصاد ایران و رفاه مردمش است، شاید به این امید که نارضایتی تحریک شود."

سخنان وزیر خارجه روسیه در حالی بیان می شود که وزرای خارجه اتحادیه اروپا دوشنبه آینده درباره آغاز تحریم نفتی ایران تصمیم می گیرند.

دانمارک، رئیس دوره ای اتحادیه اروپا، پیشنهاد داده است که این تحریمها از اول ژوئیه (۱۱ تیر ۱۳۹۱) آغاز شود تا قراردادهای موجود منقضی شود.

در یک هفته اخیر، همزمان با تشدید تنش میان ایران و آمریکا، لحن مقامهای روس درباره این مساله تندتر شده است.

"هیچ برنامه یا تاریخ معینی موجود نیست زیرا ایران هنوز آشکارا نشان نداده که مایل است به نامه کاترین اشتون پاسخ دهد یا بدون پیش شرط مذاکره کند"

سخنگوی وزارت خارجه بریتانیا

روز جمعه گذشته نیز گزارش شد که دیمیتری روگزین، نماینده روسیه در ناتو و معاون نخست‌وزیر این کشور گفته است: "اگر اتفاقی برای ایران بیفتد و این کشور درگیر اقدام نظامی شود، آن اقدام تهدیدی مستقیم برای امنیت ما خواهد بود."

رهبران روسیه، که خود نیز گاه با اتهام زیرپا گذاشتن برخی اصول دموکراتیک مواجه بوده اند، نگران آن هستند که تحولات اخیر خاورمیانه و شمال آفریقا به ایجاد حرکت های دموکراتیک و سقوط یا تضعیف حکومت های متمایل به روسیه منجر شود و گسترش دموکراسی در منطقه، نفوذ و امتیازات این کشور را به مخاطره اندازد.

مخالفت جمهوری اسلامی با کشورهای غربی و نظام های سیاسی غرب باعث شده است تا برخی مقامهای روسی، ایران را یکی از کشورهای واقع در حوزه نفوذ خود بدانند و نسبت به هرگونه تحولی در صحنه سیاست داخلی و خارجی این کشور احساس نگرانی کنند.

'مذاکره برای مذاکره'

در همین حال امروز علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران در آنکارا اعلام کرد که رایزنی با گروه پنج به علاوه یک بر سر زمان و مکان از سرگیری مذاکرات اتمی در جریان است، اما بریتانیا این سخنان را تکذیب کرد.

آقای صالحی گفت که احمد داوود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه، برای تعیین زمان و مکان این مذاکرات در حال تماس با کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپاست.

وزیر خارجه ایران احتمال داد که تازه ترین دور مذاکرات ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل همراه با آلمان در شهر استانبول ترکیه برگزار شود. آخرین دور مذاکرات طرفین نیز در ژانویه سال گذشته در این شهر برگزار شد ولی بی نتیجه پایان یافت.

وزیر خارجه ایران می گوید که همتای ترکیه ای او با رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای از سرگیری مذاکرات اتمی در تماس است

با این حال، امروز وزارت خارجه بریتانیا اعلام کرد که هیچ برنامه یا تاریخی قطعی برای مذاکره با ایران تعیین نشده است.

یک سخنگوی این وزارت خانه گفت: "هیچ برنامه یا تاریخ معینی موجود نیست زیرا ایران هنوز آشکارا نشان نداده که مایل است به نامه کاترین اشتون پاسخ دهد یا بدون پیش شرط مذاکره کند."

این مقام وزارت خارجه بریتانیا افزود تا وقتی ایران به نامه خانم اشتون پاسخ ندهد، غرب با شیوه های مسالمت آمیز از جمله تحریمها به جمهوری اسلامی فشار خواهد آورد.

ایران همواره آمادگی خود را برای مذاکره درباره برنامه اتمی خود ابراز کرده ولی غرب این کشور را متهم می کند که در جریان مذاکرات به بحث بر سر مسائل حاشیه ای مانند صلح و عدالت در جهان اصرار می کند. این کشور همچنین بر خلاف نظر قدرتهای بزرگ جهان توقف غنی سازی را ناممکن می داند.

روز گذشته معاون وزیر خارجه روسیه از این رویکرد ایران انتقاد کرده و آن را دلیل به بن بست رسیدن مذاکرات اتمی عنوان کرده بود.

گنادی گاتیلف، معاون آقای لاوروف گفته است تصمیم دولت ایران در غنی سازی اورانیوم تا خلوص ۲۰ درصد "با توافقات بین المللی مغایرت دارد."

ایران دو هفته پیش اعلام کرد که غنی سازی اورانیوم در تاسیسات زیرزمینی نزدیک قم را آغاز کرده و همین بر نگرانی ها درباره ماهیت غیرنظامی برنامه اتمی ایران افزوده است.

حمایت اسپانیا از تحریم نفتی

اسپانیا امروز حمایت خود را از تحریم پیشنهادی خرید نفت ایران ابراز کرد. خوزه مانوئل گارسیا مارگایو، وزیر امور خارجه اسپانیا، در آستانه نشست هفته آینده وزرای خارجه اتحادیه اروپا گفت که کشورش از آغاز تحریم نفتی ایران در اول ژوئیه حمایت می کند.

او گفت که دولت اسپانیا درباره تحریم نفتی ایران با دو شرکت رپسول و سپسا، دو واردکننده بزرگ اسپانیایی نفت ایران، صحبت کرده است.

ایران ۲۰ درصد نفت وارداتی اسپانیا را تامین می کند.

وزیر خارجه اسپانیا گفت: "آنها (مدیران این دو شرکت) به من گفتند که ایرادی ندارد. البته این زیان بزرگی برای ما خواهد بود، اما اگر بتوانیم منبع جایگزین بیابیم، می توان این تحریم را اجرا کرد."

به گفته او، اسپانیا برای پر کردن جای خالی نفت خام ایران دست به دامن عربستان سعودی و سایر کشورهای عرب خلیج فارس خواهد شد.

وزیر نفت عربستان اطمینان داده که کشورش ظرف چند روز می تواند هر گونه کمبود در بازار نفت را جبران کند. وزیر خارجه ایران این اظهار نظر را غیر دوستانه خوانده و نسبت به عواقب هر گونه همکاری اعراب با تحریمهای غرب هشدار داده است.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
بی بی سی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.