
تحلیل فوتبال ایران با ولز؛ ایران توپ را به حریف داد و برنده شد

بازی دوم ایران درحالی آغاز شد که با توجه به نتایج روز اول در گروه دوم جام جهانی و تساوی ولز مقابل آمریکا، کارلوس کیروش به احتمال فراوان روی کسب ۴ امتیاز برای صعود به دور دوم مسابقات حساب میکرد.
ایران که در بازی مقابل انگلیس با دریافت ۳ گل در نیمه اول و ۳ گل در نیمه دوم، یکی از سنگینترین شکستهای مرحله گروهی را تجربه کرده بود، برای بازی مقابل ولز با ترکیبی نزدیک به آنچه در نیمه دوم مقابل انگلیس دیده بودیم، به میدان رفت.
علی قلیزاده و سردار آزمون که در نیمه دوم مقابل انگلیس نمایش خوبی داشتند، این بار از ابتدای بازی کنار مهدی طارمی قرار گرفتند تا مثلث هجومی ایران شکل بگیرد.
علیرضا جهانبخش مهمترین بازیکن خارج شده از ترکیب ایران بود؛ بازیکنی که در باشگاه فاینورد هلند بازی میکند و از باتجربهترین بازیکنان ایران در جام جهانی ۲۰۲۲ محسوب میشود.
در چارچوب دروازه هم بحث بر سر حضور پیام نیازمند یا امیر عابدزاده در ترکیب اصلی زیاد بود اما سرانجام بار دیگر حسین حسینی در چارچوب دروازه ایران قرار گرفت تا روشن شود که کیروش به دروازهبان استقلال اعتقاد فنی ویژهای دارد و برای او دروازهبان دوم ایران در جام جهانی، حسینی است.
برنامه ویژه کیروش برای مثلث هجومی
ولز بازی را با همان سیستمی شروع کرد که مقابل آمریکا به کار گرفته بود؛ ۳-۴-۳ در حمله و ۲-۳-۵ در دفاع. البته این بار یک تغییر مهم در ترکیب ولز ایجاد شده بود؛ کیفر مور که یک مهاجم مرکزی و بلندقامت است و از ابتدای نیمه دوم مقابل آمریکا به جای دنیل جیمز وارد زمین شده بود، این بار از ابتدا به عنوان مهاجم مرکزی بازی میکرد.
ایران در دقایق ابتدایی نشان داد که با یک شکل باریک از ۳-۳-۴ بازی میکند. به این ترتیب که مهدی طارمی از چپ و علی قلیزاده از راست، بسیار نزدیک به آزمون جاگیری میکنند.
دلیل این رویکرد کیروش احتمالا به ضعف ولز در حفظ توپ برمیگشت؛ ولز مقابل آمریکا نشان داده بود که نمیتواند پاسهای متوالی زیادی بدهد و سرمربی پرتغالی ایران به همین دلیل برای اینکه در انتقال از دفاع به حمله، بتواند خط دفاع ولز را در کانالهای میانی غافلگیر کند، سه نیروی هجومی خود یعنی قلیزاده، طارمی و آزمون را نزدیک ۳ مدافع میانی ولز قرار داده بود.
در دقایق ابتدایی بازی ایران چند حمله موثر با تمرکز روی همین برنامه داشت. درواقع هر دو تیم در نیمه اول براساس نقشه اصلی خود یک موقعیت بزرگ به دست آوردند.
ولز در دقیقه ۱۱ روی ارسال از کانال کناری و قطع توپ مور میتوانست به گل برسد اما واکنش حسینی مانع ورود توپ به دروازه شد.
چند دقیقه بعد هم ایران روی یک حمله سریع با همکاری سه نیروی هجومی خود، با پاس آخر آزمون و ضربه نهایی قلیزاده به گل رسید که بعد مشخص شد قلیزاده فقط چندین سانتیمتر در آفساید بوده و گل ایران به همین دلیل مردود شد. در ادامه نیمه اول ولز در مالکیت توپ نسبت به دقایق ابتدایی نیمه اول پیشرفت کرد و ایران ترجیح میداد روی همان برنامه ویژه کیروش، یعنی قطع یکی از پاسهای ولز و انجام ضدحمله سریع تمرکز کند.
اما در عمل در ۱۵ دقیقه پایانی بازی، دو تیم نتوانستند موقعیت خاصی خلق کنند و بازی در نیمه اول درحالی بدون گل به پایان رسید که سهم ولز در این نیمه ۶۵ درصد مالکیت توپ و دو شوت در چارچوب بود و سهم ایران ۳۵ درصد مالکیت توپ و دو ضربه در چارچوب.
اجرای نقشه دوم برای هر دو تیم

نیمه اول نشان داد که کیروش ترجیح میدهد ولز مالکیت توپ بالایی داشته باشد اما روی قطع توپ در میانه میدان و اجرای یک ضدحمله سریع با حداقل تعداد پاس، به موقعیت گل برسد؛ کاری که روی گل رد شده قلیزاده به خوبی انجام شد.
ایران در نیمه اول نشان داد که این کار را به خوبی میتواند انجام دهد اما البته ولز هم روی ارسال از کنارهها با توجه به حضور مور در محوطه جریمه، به اندازه کافی خطرناک نشان داد.
کیروش در ابتدای نیمه دوم تغییری در ترکیب ایجاد نکرد اما یک تغییر فرمی مهم انجام داد و طارمی را کاملا پشت آزمون برد و قلیزاده و حاجصفی هم تبدیل به هافبکهای کناری شدند تا سیستم ایران به ۴-۴-۱-۱ تغییر کند.
هدف کیروش از این تغییر، تمرکز بیشتر روی ضدحملات از کانالهای میانی با محوریت آزمون و طارمی بود. خیلی زود اثربخشی این استراتژی روشن شد و ایران در دقیقه ۵۱ روی ضدحمله با پاس حاجصفی، آزمون را با توپ از حدود ۳۰ متری دروازه ولز، پشت خط دفاع این تیم قرار داد.
ضربه آزمون به تیر دروازه خورد و در برگشت شوت فنی قلیزاده با پای چپ هم به تیر دروازه خورد. سرمربی ولز که با توجه به اگاهی از کار سختی تیمش در بازی پایانی مقابل انگلیس، از بازی با ایران برد میخواست، جیمز و برنان جانسون را به جای روبرتز و هری ویلسون به میدان فرستاد.
با این دو تعویض، ولز به نقشه دوم خود که مقابل آمریکا هم استفاده شده بود، برگشت و شروع به بازی با سیستم ۲-۴-۴ کرد.
به این ترتیب جیمز که یک نیروی هجومی بسیار سرعتی است، در سمت چپ خط میانی قرار گرفت و بیل و مور دو مهاجم مرکزی ولز شدند.
تعویضهای اجباری و اخراج هنسی
با این تعویض، ولز هجومیتر شد و از سوی دیگر ایران هم فضاهای بیشتری در نیمه زمین ولز برای طراحی حملاتش پیدا میکرد.
مصدومیت آزمون و بعد آسیبدیدگی احمد نوراللهی باعث شد کیروش دو تعویض اجباری انجام دهد و کریم انصاریفرد و روزبه چشمی را به میدان بفرستد.
مهدی ترابی هم به جای قلیزاده وارد زمین شد و علیرضا جهانبخش جای حاجصفی را گرفت. با ورود ترابی و جهانبخش به میدان، کیروش قصد داشت سرعت انتقال ایران را به خصوص در راست و چپ افزایش دهد.
چند دقیقه پس از این تعویضها، عزتاللهی هم مصدوم شد تا یک تعویض اجباری دیگر برای ایران شکل بگیرد و علی کریمی به میدان برود.
ولز که روی ضدحملات ایران آسیبپذیر بود، سرانجام روی یکی از همین ضدحملات در دقیقه ۸۵ دروازهبان خود را از دست داد.
وین هنسی بیرون از محوطه جریمه روی طارمی خطای شدیدی انجام داد و هر چند داور بازی به دلیل مسیر حرکت طارمی رو به خط طولی، به دروازهبان ولز کارت زرد داد اما در بازبینی ویدئویی صحنه، به هنسی به دلیل خطای شدید روی طارمی کارت قرمز داد.
ایران پس از ۱۰ نفره شدن ولز، چند حمله خوب انجام داد و در یک صحنه شوت ترابی از پشت محوطه جریمه، با اختلاف کم از کنار دروازه بیرون رفت.
شوت سرنوشتساز چشمی
هرچند پس از اخراج هنسی، ولزیها همچنان برای باز کردن دروازه ایران و کسب پیروزی امیدوارانه حمله میکردند اما ایران در ۹ دقیقه وقت اضافه فشار حملاتش را افزایش داد و سرانجام در دقیقه ۹۷ شوت سنگین چشمی از پشت محوطه جریمه، دروازه ولز را باز کرد و یک دقیقه بعد هم روی ضدحمله، پاس طارمی به رامین رضائیان رسید و او با ضربهای نرم نتیجه را ۲ بر صفر کرد.
ایران با ۳۸ درصد مالکیت توپ، فرصتهای بیشتر و بهتری در جریان بازی خلق کرد، ۶ ضربه در چارچوب داشت، ۲ ضربه به تیر دروازه زد و ۲ بار هم دروازه ولز را باز کرد تا در پایان دومین بازی خود ۳ امتیازی شود و به رده دوم جدول صعود کند.
البته آمریکا یک بازی کمتر از ایران انجام داده و کیروش و بازیکنانش امیدوار هستند انگلیس مقابل آمریکا پیروز شود.
دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمیکند.