رفتن به محتوای اصلی

دیده‌بان حقوق‌بشر: امکان انتخابات سالم و آزاد در ایران فراهم نیست
24.05.2013 - 23:04

 سازمان دیده‌بان حقوق‌بشر در بیانیه‌ای می‌گوید وجود نقایص جدی در انتخابات و موارد نقض حقوق‌بشر توسط حاکمیت جمهوری اسلامی، هرگونه چشم‌اندازی برای برگزاری یک "انتخابات آزاد و عادلانه" در ایران را از بین برده است.

بیانیه‌ی "سازمان دیده‌بان حقوق‌بشر" درباره‌ی انتخابات ریاست‌جمهوری خردادماه در ایران روز جمعه (۲۴ مه/۳ خرداد) انتشار یافت.

این نهاد بین‌المللی مدافع حقوق‌بشر می‌گوید، تعداد بی‌شماری از فعالان سیاسی و روزنامه‌نگاران، طی سرکوب‌های خشونت‌بار ناشی از انتخابات جنجال برانگیز ریاست‌جمهوری سال ۲۰۰۹ بازداشت شدند، دو تن نامزدهای سابق ریاست‌جمهوری در حصر خانگی قرار دارند، سرعت اینترنت به شدت کاهش یافته، فعالیت چهره‌ها و احزاب هم‌سو با جنبش اعتراضی ممنوع شده و روزنامه‎نگاران و وبلاگ‌نویس‌ها احضار و بازداشت می‌شوند.

دیده‌بان حقوق‌بشر سپس می‌پرسد، با وجود چنین شرایطی در ایران چگونه می‌‌توان "انتخابات آزاد و عادلانه" برگزار کرد؟


معیارهای مبهم و قابل تفسیر شورای نگهبان

انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران سه هفته دیگر، روز جمعه ۲۴ خرداد، برگزار می‌شود. هم‌زمان با آن انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا نیز برگزار می‌شود.

روز سه‌شنبه گذشته (۳۱ اردیبهشت/۲۱ مه) شورای نگهبان از میان ۶۸۶ نفر نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری صلاحیت تنها ۸ نفر را تایید کرد. یکی از چهره‌های مطرح در میان داوطلبان اکبر هاشمی رفسنجانی بود که صلاحیت او از سوی شورای نگهبان رد شد. او یکی از پایه‌گذاران نظام جمهوری اسلامی و برای سال‌های طولانی به‌عنوان رئیس مجلس، رئیس‌جمهور و رئیس مجلس خبرگان مسئولیت داشت و اکنون نیز رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

هم‌چنین برای انتخابات ریاست جمهوری ۳۰ زن نیز داوطلب شده بودند، اما شورای نگهبان همه آن‌ها را رد کرد.

دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید "شورای نگهبان"، به عنوان یک مجمع "غیرانتخابی" و متشکل از ۱۲ عضو فقیه و حقوقدان، با به‌کار گرفتن آمیزه‎ای از معیارها - که برخی از آن‌ها از قبیل معیارهای مربوط به سن و میزان تحصیلات مشخص هستند و برخی دیگر هم "مبهم و قابل تفسیرند"، به بازبینی و بررسی کاندیداها می‌پردازد.

این شورا داوطلبان زن را حذف کرده زیرا مطابق قانون اساسی ایران، رئیس جمهور باید از میان "رجال مذهبی و سیاسی" انتخاب شود. از نظر این شورا تنها مردان هستند که "رجال مذهبی و سیاسی" تلقی می‌شوند. محمد یزدی، یکی از روحانیون عضو شورای نگهبان اظهار داشته که قانون اجازه رئیس‌جمهور شدن را به خانم‌ها نمی‌دهد.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

ایران گلوبال
گویا نیوز

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.