رفتن به محتوای اصلی

انتقاد شدید نمایندگان مجلس از دولت درباره بازار آشفته ارز و طلا
30.01.2012 - 05:58

مجلس شورای اسلامی در جلسه غیرعلنی روز یکشنبه (۹ بهمن / ۲۹ ژانویه) با دعوت از سید شمس‌الدین حسینی وزیر اقتصاد و مهدی غضنفری وزیر صنعت، معدن و تجارت و محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی، موضوع نوسانات شدید قیمت ارز و سکه در هفته‌های گذشته را مورد بررسی قرار داد.

به گزارش خبرگزاری مهر مسئولان اقتصادی دولت حاضر در جلسه یکشنبه مجلس شورای اسلامی با تشریح چگونگی اعمال سیاست‌های خود در بازار سکه و ارز ابراز امیدواری کردند بازار هر چه سریع‌تر تحت کنترل قرار گیرد. اما به گفته برخی از نمایندگان مجلس «مسئولان دولتی در این جلسه حرف جدیدی را مطرح نکردند.»

در عین حال سکوت طولانی دولت در برابر افزایش قیمت ارزهای خارجی و طلا در ایران مورد انتقاد شدید تعدادی از نمایندگان قرار گرفت. آن‌ها توضیح‌های مسئولان اقتصادی دولت را «غیر قابل قبول» خواندند.

پیش از این نیز از مسئولان اقتصادی دولت دعوت شده بود تا در جلسه غیرعلنی پاسخگوی ابهامات و سئوالات نمایندگان باشند اما به دلیل عدم حضور آنان این جلسه لغو شد و موضوع در کمیسیون‌های مجلس مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش مهر، جلسه غیرعلنی مجلس با سخنرانی سید شمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد و بیان گزارش از وضعیت موجود بازار سکه و ارز آغاز شد. در این جلسه علاوه بر این مهدی غضنفری وزیر صنعت، معدن و تجارت و محمود بهمنی رئیس بانک مرکزی، احمد توکلی نماینده تهران و رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس، غلامرضا مصباحی مقدم رئیس کمیسیون ویژه مجلس و نماینده تهران و سید حسین هاشمی رئیس کمیسیون صنایع و معادن نقطه نظرات خود را در خصوص بازار سکه و ارز مطرح کردند.

حمیدرضا کاتوزیان رئیس کمیسیون انرژی مجلس Bft: حمیدرضا کاتوزیان رئیس کمیسیون انرژی مجلس معتقد است که در جلسه روز یکشنبه مجلس مسئولان دولتی حرف‌های قدیم را درباره بحران ارز و سکه تکرار کردند


«دولت حرف جدیدی ندارد»

سید فاضل موسوی نماینده خدابنده و عضو کمیسیون اصل۹۰ مجلس، در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی مهر گفت، بخش عمده‌ای از اظهارات مسئولان دولتی تکرار همان مباحث اعلام شده از رسانه‌ها بود. وی افزود، مسئولان دولتی در این جلسه برخی جریانات و رسانه‌ها را مقصر ایجاد بحران در بازار سکه و ارز اعلام کردند و به نوعی خودشان را تبرئه می‌کنند.

به گزارش مهر، حمیدرضا فولادگر نماینده اصفهان و رئیس کمیسیون اصل ۴۴ قانون اساسی در این باره گفت: «اظهارنظرها و توضیح‌های نمایندگان دولت بیشتر شرح ماوقع و مشکلات موجود بود. در حالی‌که سئوال مجلس این است که چرا باید این شرایط پیش بینی نشود؟ چرا باید مسائل فرعی، اصلی شود و مسئله اصلی کشور فرعی شود؟ این در حالی‌ست که مسئله اقتصاد برای ما یک مسئله اصلی است اما دولت به آن توجه نکرد».

وی افزود، جلوگیری از افزایش نقدینگی، دلالی و سوء مدیریت ها هر کدام راه حل خود را دارد که مجلس معتقد است دولت باید به این مسائل می‌پرداخت و مشکلات را حل می‌کرد.

حمیدرضا کاتوزیان رئیس کمیسیون انرژی مجلس نیز گفت که در این جلسه نکته ویژه‌ای گفته نشد و مسئولان دولتی حرف جدیدی نداشتند. حرف‌ها همان حرف‌هایی است که در حد مطبوعات مطرح شده است.

بنا به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، محسن كوهكن، سخنگوی هيات رييسه مجلس با اشاره به اختلاف ديدگاه برخی نمايندگان مجلس و نمايندگان دولت درباره علت به وجود آمدن نوسانات بازار ارز و طلا اظهار داشت: «اين‌كه دولت در نوسانات قيمت طلا و ارز نقش مديريتی داشته تا درآمدهايش را افزايش دهد، تهمت به دولت است».

رئیس احمد توکلی٬ رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس ایرانrift: احمد توکلی٬ رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس ایران در نامه خود به نمایندگتن مجلس عامل اصلی بحران بازار سکه و ارز را «بی‌کفایتی مقامات مالی و پولی کشور» خوانده بود

توکلی: رئیس جمهور در سیاست پولی بی‌کفایت است

احمد توکلی، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس ایران٬ پیش از این در نامه‌ای سرگشاده به نمایندگان با برشمردن دلایل نوسانات اخیر در بازار سکه و ارز٬ از نقش انگیزه‌های سیاسی دولت در این میان سخن گفته بود.

وی در نامه خود از «بی‌کفایتی مقامات پولی و مالی دولت» به عنوان اصلی‌ترین عامل پیدایش وضع بحرانی بازار سکه و ارز نام برده بود. توکلی در نامه خود نوشت: «سکان در دست کسانی قرار گرفته که مهم‌ترین وظیفه خود را اطاعت از رئیس‌جمهور می‌دانند ولو خواسته وی غیرعلمی و غیرکارشناسی باشد».

احمد توکلی در نامه خود تاکید کرده بود که «بازار ارز کشور، یک بازار رقابتی نیست. دولت عرضه کننده اصلی ارز است و سهم بیشتر تقاضای عادی در این بازار را بنگاه‌ها و دستگاه‌های دولتی دارند. بنابراین نقش دولت تعیین‌کننده است».

ارزیابی‌های مختلف از دلایل بحران ازر

نوسانات شدید نرخ ارز در ماه‌های گذشته هم‌زمان با اعلام تحریم‌های تازه آمریکا و سپس اتحادیه اروپا علیه ایران آغاز شد. این تحریم‌ها بانک‌های‌ مرکزی و تجارت ایران و نیز خرید نفت و فراورده‌های پتروشیمی از کشور را را هدف گرفته‌اند. در حالی که برخی از کارشناسان فضای روانی ناشی از اعلام این تحریم‌ها را یکی از دلایل افزایش شدید نرخ ارز و طلا در ایران می‌دانند، برخی دیگر نیز با توجه به کم‌تحرکی و حتی بی‌تفاوتی دولت در برابر بحران در هفته‌های نخست، کاهش ارزش ریال را اقدامی آگاهانه از سوی دولت می‌دانند که هدف آن افزایش درآمد ریالی دولت و جبران کسری بودجه بوده است.

محمود بهمنی، رئیس کل بانک مرکزی ایران روز پنجشنبه (۶ بهمن / ۲۶ ژانویه) نرخ دلار تک نرخی را ۱۲۲۶ تومان اعلام کرد. قرار بود این نرخ از روز شنبه ۸ بهمن در تمام نظام بانکی اعتبار داشته باشد. ولی مدت کوتاهی پس از اعلام تک‌نرخی شدن قیمت ارز، قیمت ارزهای خارجی باز هم در بازار افزایش یافت. در این حال خرید و فروش در بازار ارز محدودتر شده‌ است.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
دویچه وله

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.