رفتن به محتوای اصلی

مسئله ملی از دو نگاه و چند پیشنهاد (کنفرانس بروکسل)
02.04.2009 - 09:57

 ا سلام به حضار گرامی و با تشکر از برگزار کنندگان این جلسه که امکان چنین دیالوگی را فراهم نموده‌اند!

 ***

 کیانوش توکلی از سایت ایران گلوبال هستم؛ لازم میبینم قبل از هر چیز این توضیح کوتاه را بدهم که گروه اینترنتی ما یک حزب سیاسی نیست. افراد این گروه نظرات متفاوتی در خصوص مسئله ملی دارند؛ و من سعی می کنم در این فرصت کوتاهی که به من داده شده نظرات خودم را بطور خیلی خلاصه در 2 نگاه و چند پیشنهاد ارائه نمایم.

 نگاه اول

 _ ایران گلوبال بدون اینکه بخواهد عملا به کانون گفتمان " فدارلیسم و تمامیت ارضی" مبدل شده است و در دو سال گذشته صدها مقاله و هزاران کامنت در باره این موضوع مهم، از نظر گاههای کاملا متفاوت در سایت ما درج شده است و گردانندگان این سایت با بی طرفی کامل به انعکاس نظرات متفاوت و حتی متضاد در این خصوص اقدام نموده اند.

_ همانطور که میدانید موضوع فدرالیسم در ایران، مساله‌ای حساس ، پیجیده و بسیار مهم است. واقعیت این هست که در چند سال اخیر، تقریباً همه اجلاس های سیاسی ایرانی حول محور "فدرالیسم " با بن بست مواجه شده‌اند و به اعتقاد ناظران سیاسی تا برای این موضوع راه حلی مشترک و مورد قبول برای اکثریت نیروهای دمکراسی‌خواه پیدا نشود، متاسفانه ائتلاف های سیاسی مخالفین در آینده دچار مشکلات جدی خواهد شد.

- از طرف دیگر هزاران کامنتی که پای اینگونه مقالات گذاشته شده است، نشاندهنده آنست که احساسات "ملی" بر سیاست گفت و گو و دیالوگ طرفین برتری دارد .

میانگین نظرات در ایران گلوبال چنین بوده است که: "نه تمرکز گرایی و نه تجزیه طلبی پاسخ به مساله ملی در ایران نیست".

 _ نکته مهمی که نبایستی نادیده گرفته شود اینست که در ایران حکومت دینی همه ر ا سرکوب می کند و همین وحدت در سرکوب؛ ضروری بودن وحدت عملی برای تحقق سکولاریسم در ایران را نشان میدهد.

 _ مشکل اپوزیسیون مدعی تمامیت ارضی در خارج از کشور این است که خود را در جایگاه حاکمیت می‌بینند و بقیه را در جایگاه اپوزیسون! از این رو برخی از آنان حاضرند در مقابله با جریانهای تجزیه طلب و تجاوز طلبی در کنار جمهوری اسلامی قرار گیرند و این براستی سیاست خطرناکی است.

 نگاه دوم

 _ایران کشور بزرگی است که در آن مردمانی از تبار، فرهنگ و زبان های گوناگون سال های طولانی در کنار هم زندگی کرده و به فرهنگ سرزمین کهن خویش غنا بخشیده‌اند.

 _ انقلاب سال 1357 و تداوم حکومت دینی در سی سال اخیر موجی از احساسات ملی را در همه سو به شکل بی سابقه ای تقویت کرده است. این احساسات هم در بین ملیت های فرهنگی _ اتنیکی و هم در بین آن دسته از ایرانیانی که بازگشت به "ایران باستان" و شکوه و عظمت ایران قدیم را تبلیغ می کنند، دیده می‌شود. نخبگان چنین طرز فکری با طرح تز "یک کشور یک ملت " عملا منکر حقوق ملیت های فرهنگی _ اتنیکی در ایران هستند .

_ سیاست تبلیغاتی جمهوری اسلامی چند سالی است که به موازات این دسته از جریانات اپوزسیون بر احساسات عظمت طلبانه ایران قدیم تمرکز کرده است ؛ هر چند جمهوری اسلامی در اصل پانزده قانون اساسی‌ خود این اجازه را داده ‌است که زبان محلی درمدارس، مطبوعات و رسانه‌های گروهی (با بودجه‌ی ملت ایران!) در کنار زبان فارسی قابل تحصیل و آزاد است ، ولی این قانون تاکنون اجرا نشده است.

_ نگاهی گذرا به وضیعت ایران و جهان نشانگر آن است که دیگر مرکزگرایی و تمرکز قدرت در یک نهاد، جوابگوی نیاز های امروز بشر بویژه در جوامع چند فرهنگی و چند زبانی نیست.

_ در دولت _ ملت مدرن، اصل بر حکومت ملی است نه حکومت تمرکز گرا؛ اصل بر زبان رسمی است نه یک زبان واحد

_ ملیت های فرهنگی _ اتنیکی با ملیت های سیاسی فرق دارد. یعنی ملیت سیاسی بزرگ ایران از ملیت های اتنیکی_ فرهنگی متشکل شده است؛ بنابراین نا عادلانه خواهد بود که ملیت ها ی فرهنگی سهمی از قدرت سیاسی نداشته باشند

_عده ای چنان تبلیغ می کنند که گویا اگر کوچکترین اجازه‌ای به ابراز وجود به ملیتهای فرهنگی ایرانی داده شود آنها در یک چشم بهم زدن از مرکز خواهند گریخت. این ادعا کاملا بی اساس است.

 _ ضروری است تابو واژگان فدرال، خودمختاری را بشکنیم. ما فقط یک مدل نداریم _ مدل دولت – ملت به سبک آلمان، ایتالیا و انگلستان که غیر مترکز است همچنین تجربه پاکستان و هندوستان و… در حالی که قانون اساسی ایران به سبک فرانسه بنا شده است

_ از نگاه تئوریسین‌ها, ناسیونالیسم به لحاظ اقتصادی در حال زوال می باشد، یعنی ملی فاقد پایه های اقتصادی شده است. به عبارتی روندهای گلوبال _ دیجتال موجب شد که حاکمیت سیاسی- ملی گرایی، اقتدار خود را ا ز دست داده و دولت های ملی به جای حاکمیت, به کار اداره کشور ها می پردازند. برهمین اساس پارلمان های کشورهای بزرگ, حاکمیت سیاسی را به میزان زیادی از دست داده‌اند و در کشورهایی که به شکل فدرال اداره می شوند, سهم دولت های فدرال روز به روز کم رنگ تر می شود.

همچنین این روند ها در جامعه فراصنعتی ، موجب سازمان‌یابی سیاسی نوینی در جهان شده است و اتحادیه اروپا حاصل چنین روندی است بنابراین در صورت حل مسئله ملی در منطقه ما ؛ راه را برای ایجاد اتحادیه بزرگ خاورمیانه هموار می شود که در آن صورت منطقه ما بجای جنگ و فقر ؛ شاهد توسعه و همکاری های گسترده منطقه ای خواهد شد.

_ در پایا ن از بحران هسته ای بگویم که مانند شمشیری دو لبه عمل میکند ؛ یعنی هم می تواند به بقا و حفظ نظام ولایت کمک کند و هم می تواند نهایتاً موجب سقوط نظام را فراهم نماید. بنابراین هر دو بخش اپوزسیون نبایستی حساب خط مشی سیاسی خود را بر یک لبه "شمشیر" بگذارند.

چند پیشنهاد

_ کنفرانس بروکسل در این خصوص می تواند قدم نخستی باشد در این جهت که نخبگان سیاسی با دید گاههای متفاوت بتوانند به یک راه حل مشترکی دست یابند .

تفاوت ها را ارج نهیم. و فراموش نکنیم که تقابل ملیت و قومیت تقابل شومی است. بنابراین از گفت و گو و دیالوگ نهراسیم .

_ دفاع از همه کسانی که تحت عنوان " هویت طلب " و یا فعال سیاسی ملیت های فرهنگی_ اتنیکی بازداشت و یا مورد اذیت و آزار حکومت قرار می گیرند.

_ حرکت جنبش های فدرالیستی نبایستی در تقابل و یا تضعیف کننده جنبش سراسری برای دمکراسی و سکولاریزم در ایران باشد.

_ حر کت گام به گام در این زمینه و تعاملات دمکراتیک و فرهنگ گفت و گو ؛ میتواند بر مشکلات و گرفتاریهای ملیت های فرهنگی _ اتنیکی کمک نماید.

_در هر دو سو، طیفی از نظرات وجود دارد . از این رو " تحریم " و سانسور کمکی به حل مشکل ملی در ایران نمی کند.

_ بهتر است این مباحث ابتدا در میان روشنفکران و در رسانه ها مطرح شود تا چشم انداز چگونگی حل مسایل حداقل در میان فعالین سیاسی تا حدودی روشن شود. آنگاه می توان آن را به میان مردم برد. بنابراین با هوشیاری جلوی ایجاد اقدامات کینه قومی _ نژادی را از همین امروز بایستیم.

_ به مسئله ملی _ قومی بعنوان یک مشکل نگاه کنیم و تئوری توطئه را بطور جدی به کنار بگذاریم .

موفق باشید

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

ایران گلوبال

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.