رفتن به محتوای اصلی

خودسوزی زنان در ایران و بی توجهی مسئولین به این موضوع
گزارشی پیرامون آمار خود سوزی زنان و سکوت رسانه ای حکومت
21.02.2017 - 12:04

پدیده‌ خودسوزی میان زنان در استان‌هایی مانند ایلام،کردستان، لرستان، کهگیلویه و بویر احمد، آذربایجان شرقی و غربی، ترکمن‌های گلستان ‌و بوشهر بیشتر دیده می‌شود. اما در این میان، آمار خودسوزی زنان در ایلام بیش از سایرین است و به «فرهنگ غالب» این منطقه تبدیل شده اما همچنان اطلاع‌رسانی از این امر از جمله خط قرمزهای جمهوری اسلامی به حساب می‌آید.

 فرودستی جنسیتی به لحاظ سابقه تاریخی از نظام طبقاتی قدمت بیشتری دارد و ریشه‌دارتر است. در جامعه شکارگر مردان از موقعیت‌ برتری برخوردارند.»  همچنین «عدم آگاهی یا پایین بودن سط آگاهی زنان، ازدواج اجباری یا پیش از موعد، فقر، تجاوزات جنسی و مشکلات روانی» را از جمله عواملی‌ هستند که باعث خودسوزی زنان است.

 اگرچه برخی شهروندان و کارشناسان مسائل اجتماعی استان سیستان‌و‌بلوچستان معتقدند که آمار خودسوزی در این استان روبه ‌افزایش است و در این زمینه هشدار می‌دهند اما «علی‌اصغر جمشید‌نژاد» معاون سیاسی و اجتماعی استانداری این استان نظر متفاوتی دارد: «شاید سوانح سوختگی مربوط به سرنشین‌ خودروهای حامل سوخت است که به دلایلی همچون سرعت بالا یا تلاش گریز از دست مأموران قانون دچار سانحه می‌شوند. من در مدت مسئولیتم در این استان حتی به یک مورد خودسوزی هم برخورد نکردم و هیچ گزارشی نیز در این زمینه دریافت نکردم.

 سطح آگاهی زنان ایرانی از حقوق خود در مقابل زنان در سایر کشورهای خاورمیانه اشاره می‌کند: «این‌که زنان ایرانی رتبه اول خودکشی و خودسوزی را در خاورمیانه داشته باشند، زیاد هم دور از ذهن نیست. زنان ایران از سطح آگاهی بالایی نسبت به دیگر زنان منطقه برخوردارند اما از آن‌جایی که این آگاهی با بن‌بست‌های قانونی و اجتماعی مواجه می‌شود و به تغییر شرایط نمی‌انجامد، به ابزاری برای رنج بیشتر آن‌ها تبدیل شده. اما این آگاهی در زنان دیگر منطقه مانند امارات شکل نگرفته. آن‌ها بیشتر مصرف‌کننده هستند و حتی تا حدودی چندهمسری مردان را نیز پذیرفته‌اند. جنبش عدالت‌خواهی هنوز در این منطقه شکل نگرفته و زن‌ها صرفا کالاهای لوکسی هستند که بیشتر به آموزش و پرورش یا پزشکی وارد شده‌اند. مانند جایگاه زنان ایرانی پس از انقلاب سال پنجا و هفت .

عواملی چون فقر، اعتیاد و مشکلات روانی را از جمله دلایل اقدام به خودسوزی در زنان ایرانی می‌داند که به هم ریختگی «زیرساخت‌های اقتصادی» و افزایش افسردگی به آن دامن زده است. اما مهم‌ترین عامل خودسوزی به گفته‌ این پژوهش‌گر «اختلافات خانوادگی‌» است؛ «که بخش عمده‌ی این اختلافات نیز به مسایل اقتصادی اختصاص دارد. بیکاری نیز دیگر دلیلی ا‌ست که هم باعث ایجاد مشکلات اقتصادی می‌شود و هم مشکلات روانی در پی دارد. طبق آمار تنها ۱۳ درصد زنان تحصیل‌کرده وارد بازار کار شده‌اند.

 

خودکشي در ايران

  احمد شجاعی در حاشیه سی و دومین همایش فصلی مدیران کل سازمان پزشکی قانونی گفت: در سال گذشته آمار تلفات خودکشی در کشور 1.8 درصد کاهش یافت. در سال گذشته 4020 نفر بر اثر خودکشی در کشور جان خود را از دست دادند در حالیکه این رقم در سال قبل از آن 4095 نفر بود. بر اساس اعلام روابط عمومی پزشکی قانونی وی تصریح کرد: در سال گذشته از کل تلفات خودکشی در کشور 2887 نفر مرد و 1133 نفر زن بودند.

 وي با بيان اينکه ميزان خودکشي در خاورميانه و شرق آسيا از مناطق ديگر بسيار بيشتر از بيان آماري است، گفت: «40 درصد از علل اين خودکشي‌ها به خودسوزي تعلق دارد و اين رقم نگران‌کننده است. اگرچه در کشورهاي توسعه‌يافته ميزان خودکشي بالاست و ايران در اين ميان رتبه 39 را به خود اختصاص داده اما خودکشي زنان ايران در خاورميانه رتبه اول را دارد و همچنين ايران، سومين کشوري است که آمار خودکشي در آن به سرعت در حال افزايش است.

 

افزایش امار خودکشی در کردستان

با نگاهی گذرا به دیگر استانها مشاهده می شو د که استان کردستان نیز  بيشترين ميزان خودکشها را دارا می باشد و طی 9 ماه گذشته بیش از 65 زن و دختر ما بین سن "13تا 30" سال از طریق خودسوزی جانشان را از دست داده اند، بنا به امارهای موجود متاسفانه شهرستان سقز بیشترین امار خودکشی مخصوصا خودسوزی را دارا بوده اما چراخودکشی به شهرها کشيده می‌شود و افراد تحصيلکرده به اين کار اقدام مي‌کنند؟ آيا تاسيس خانه‌هاي سلامت، راه‌اندازی خط بحران، مراکز مشاوره خانوادگي و اورژانس اجتماعی توانست جلوی خودسوزی را بگيرد؟ مساله اين است که خيلي از اين برنامه‌ها در حد طرح يا کاری نمادين بوده در نتيجه کاری از پيش نبرده است.

 

برای خودکشی علل گو ناگونی را برمی شمارند ازجمله:

 علت آن اغلب به اختلال روانی نظیر افسردگی(ناشی از عوامل گوناگون همچون بیکاری،طلاق،افسردگی پس از بارداری و...) ، اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی، شکست عشقی٬ اعتیاد به الکل ، سوء مصرف دارو نسبت داده می‌شود.

 انواع روشهای رایج خودکشی به این شرح است(باید توجه داشت که به فراخور جفرافیا وفرهنگها متفاوت  می باشند):

 دار زدن خود، مسمومیت با قرص برنج و اسلحه گرم.اعتقاد بر این است که این تفاوت‌ها تا حدودی ناشی از دسترس بودن روش‌های مختلف می باشد.

 خودکشی مانند بسیاری از پدیده ها مخالفان وموافقانی داشته است. ادیان توحیدی مخالف خودکشی هستند وآنرا دستکاری در طرح جامع خداوند می دانند. درمیان متفکرین نیز می توان به امانوئل کانت و جان استوارت میل به عنوان مخالفین و دیوید هیوم فیلسوف اسکاتلندی به عنوان موافق خودکشی اشاره کرد.

  طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی خودکشی سالانه حدود 800000 نفر است . براساس اعلام همین منبع، نرخ خودکشی 11-12  نفر در هر یکصد هزار نفر جمعیت می باشد. بیشتر مرگ و میرهای ناشی از خودکشی در کشورهای آسیایی رخ می دهد.

 

منابع استفاده شده : رادیو زمانه ،ایلنا،اسونیوز،شهروند

 

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

سمانه گرمرودی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.