رفتن به محتوای اصلی

تابوی ایرانی چهارشنبه 16 مه در دانشگاه کپنهاک+فیلم
15.05.2012 - 17:38
تفسیر از:
کیانوش توکلی

Københavns Universitet d. 16 may 2012, Kl. 19.00 Njalsgade 126, 2300 København S Bygning 23, stuen, lokal 49 (23.0.49) Entré Kr. 50. betales ved indgangen For mere information se vedlagte plakat eller tel.: 41 43 19 19 og 29 82 42 08

 

فيلم مستند «تابوی ايرانی» که تبعيض عليه بهاييان درايران را بحث محوری خود قرار داده، تازه ترين اثر رضا علامه زاده، کارگردان سينما در هلند است.

در فيلم «تابوی ايرانی» تماشاگر با موارد دردناکی از مهاجرت بهاييان، انهدام محل سکونت و گورستان آنها، محروم ساختن بهاييان از تحصيل در دانشگاه‌ها و ده‌ها تبعيض ديگر آشنا می‌شود. در شکل گيری فيلم تابوی ايرانی، بهاييان در داخل ايران هم به ويژه در ارسال فيلم به رضا علامه زاده ياری رساندند.

به نقل ا ز رادیو فردا:

آقای علامه زاده! چطور شد که شما طرح تابوی ايرانی را شروع کرديد؟
 

کسانی که کارهای مرا دنبال می‌کنند چه به صورت فيلم و يا نوشته، توجه دارند که من به مسايل اجتماعی و انسانی و سياسی حساس هستم و نسبت به اين موضوعات تا آن جايی که از دستم برمی‌آيد به اشکال مختلف واکنش نشان می‌دهم.

در واقع من زودتر از اينها بايد اين کار را انجام می‌دادم و بايد جواب بدهم که چرا زودتر اين کار را شروع نکردم.
 

آقای رضا علامه زاده در ادامه گفت وگو با راديو فردا می‌گويد در فيلم تابوی ايرانی مسايل، مشکلات و تبعيض ها عليه بهاييان در ايران را تنها از نگاه حقوق بشری مورد بررسی قرار داده و می افزايد: «بسياری از اقوام در ايران مورد ستم مضاعف هستند.

سياری از پيروان اديان مختلف هم زير فشار هستند، ولی هيچکدام از اينها به اندازه بهاييان تحت فشار نيستند. من وقتی مطالعه کردم ديدم همه بخش‌های مختلف جامعه ما زير فشارند از لحاظ جنسيت، قوميت، زبان و مذهب ولی بهاييان در بالاترين درجه محروميت قرار دارند و حتی مرده های اينها امان ندارند و به گورستانشان حمله می‌شود. به همين دليل نگاه من صرفا نگاه حقوق بشری است که تا چه حد حقوق بهاييان تضييع می‌شود.»
 

آقای علامه زاده! شما ساکن هلند هستيد، آيا کسانی در شکل گيری اين فيلم مستند به شما ياری رساندند؟

 

اين فيلم بدون کمک افرادی مانند منصور تاييد که هنرمند بهايی که کارگردان تئاتر و بازيگر است شکل نمی گرفت.

او در واقع رابط من با افراد بهايی بود که در اين فيلم به شکل‌های مختلف جلوی دوربين بودند يا فيلمبرداری کردند. يا احمد مهرآذر که صحنه‌های بسيار زيبا و مهم فيلم مرا در ترکيه فيلمبرداری کرد.

همچنين بيژن شاهمرادی که تهيه کننده بسياری از کارهای من بوده، يکی از تهيه کنندگان همين فيلم است. به ويژه کسانی که داخل ايران به شکل‌های مختلف برای فيلمبرداری و ارسال فيلم به من کمک کردند که نمی‌توانم نامی از آنها ببرم و بايد بدون نام از آنها سپاس‌گذاری کنم.
 

هدف اصلی آقای علامه زاده در ساخت فيلم «تابوی ايرانی» به ويژه آشنا ساختن خارجی‌ها با مصائبی است که بهاييان در ايران از حدود ۱۵۰ سال پيش به اين سو متحمل شده اند. در فيلم مستند تابوی ايرانی موسيقی اسفنديار منفردزاده همراه با صدای داريوش اقبالی هم جاری است. شعر اين ترانه از زنده ياد فريدون مشيری است.

 
Dansk-iransk selskab af 1977 og Danak-iransk kulturcenter (Bita) inviterer til en documentar film om Iran, <Iranian Taboo> (engelsk undertekster)
www.iraniantaboo.com

 En film om at tilhøre en religiøs minoritet i Iran 
Mød instruktøren Reza Allamehzadeh 

Københavns Universitet d. 16 may 2012, Kl. 19.00 Njalsgade 126, 2300 København S Bygning 23, stuen, lokal 49 (23.0.49) Entré Kr. 50. betales ved indgangen For mere information se vedlagte plakat eller tel.: 41 43 19 19 og 29 82 42 08

BEMÆRK:
Kvittering for indbetaling via bankken SKAL fremvises ved indgangen.

 

تابوی ایرانی: افشای تجاوزات رژیم اسلامی علیه پیروان دیانت بهائی در ایران

رضا علامه زاده سینماگر ایرانی ساکن هلند که ورودش به ایران ممنوع است، با کمک همکارانش در ایران موفق می شود به شکل پنهانی در داخل کشور فیلم بگیرد و ریشه‌ های یک تابوی دیرپای ایرانی را بررسی کند.

تابوی ایرانی داستان "نادره"، یک مادر بهائی، و دختر چهارده ساله ‌اش را بازگو می ‌کند که هرچه دارند به فروش می‌گذارند و سرزمین مادریشان را ترک می‌ کنند تا به غرب پناهنده شوند.
تابوی ایرانی تماشاگر را از قاره ‌ای به قاره دیگر، از ترکیه به اسرائیل، و از آمریکا به ایران می‌ برد تا تصوری روشن از تعقیب بهائیان در ایران عرضه کند – از دانشگاه زیرزمینی بهائیان گرفته، تا روستائیان بهائی تحت ستم در دهکده‌ ایول در مازندران.

فیلم شامل گفتگوهائی یگانه است با کارشناسان، اندیشمندان، سیاستمداران و روشنفکران برجسته ایرانی که ریشه‌ های تجاوز به حقوق پیروان دیانت بهائی در ایران را می‌ کاوند.
 

 یادداشت کارگردان فیلم

من در طول سال ‌های دراز فیلمسازی ‌ام فیلم‌ های بحث ‌انگیز بسیاری ساخته‌ ام؛ فیلم‌ هائی همچون "حرف بزن ترکمن" که در مورد جنگ خونین رژیم تازه استقرار یافته جمهوری اسلامی بود با هموطنان بی ‌سلاح ترکمن، در اولین سال پس از انقلاب (1358). یا "جنایت مقدس" در مورد ترورهای رژیم اسلامی در خارج از ایران که تنها در یک دهه بیش از 80 کشته از سرشناس ‌ترین مخالفین حکومت اسلامی به جا گذاشت.

اما ساختن هیچکدام از آن ‌ها به اندازه‌ "تابوی ایرانی" مشکل نبود. من علیرغم اینکه نمی ‌توانم به ایران سفر کنم به همت دوستان مسئولی که در ایران با به خطر انداختن جان خود یاری‌ ام کردند، توانستم در دور دست‌ترین روستاهای وطنم از صحنه‌ های مورد نیاز، فیلم بگیرم.

یافتن و گفتگو کردن با تعداد کثیری از شخصیت های معتبر ایرانی در این فیلم، مشکل دیگری بود که با احساس مسئولیت مصاحبه شوندگان بر آن فائق آمدم.
"تابوی ایرانی" شخصی ‌ترین فیلم مستندی است که تا کنون ساخته ‌ام.

رضا علامه ‌زاده
آگوست 2011

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
برگرفته از:
ایران گلوبال

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.