رفتن به محتوای اصلی

اخبار ضد و نقیض می رسد ولی مذاکرات بغداد ادامه دارد
24.05.2012 - 13:56
تفسیر از:
کیانوش توکلی

بر اساس گزارش های مطبوعات ایران، مذاکرات هسته‌ای در بغداد بدون نتیجه اعلام کرده و گفته اند این گفت‌و‌گوها در حالی به اتمام رسیده که گروه ۵+۱ در خصوص بسته پیشنهادی ایران هنوز به جمع بندی نرسیده است. در حالی بر اساس گزارش مطبوعات غربی «دور دوم مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ در جریان است.» از سوی دیگر بنابر گزارش بی بی سی در حالیکه نمایندگان گروه ۱+۵ برای گفتگو پیرامون نزدیک کردن نظرات دو طرف در مورد پرونده هسته ای ایران در این مذاکرات شرکت کرده بودند، بسته های پیشنهادی جمهوری اسلامی شامل مواردی مانند آمادگی دولت ایران در مشارکت در مدیریت جهانی و حل و فصل انواع مسائل بین المللی و منطقه بوده و گاه بحران هسته ای تنها موضوعی جنبی تلقی شده است.
به همین دلیل، کسانی که جمهوری اسلامی را به فعالیت های غیرمجاز هسته ای متهم می کنند این بسته های پیشنهادی را مردود دانسته و انگیزه ارائه آنها را "وقت کشی" و درگیر کردن جامعه جهانی در مذاکراتی طولانی و بی حاصل دانسته بودند تا ایران بتواند با استفاده از فرصت، به فعالیت های خود ادامه دهد.

بی بی سی:

دور دوم مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ در جریان است

به روز شده:  09:28 گرينويچ - پنج شنبه 24 مه 2012 - 04 خرداد 1391
 
اجلاس بغداد

ظاهرا اجلاس دو روزه بغداد به ارائه پیشنهادهای متقابل دو طرف و پاسخ به آنها پرداخت

دور دوم مذاکرات هسته ای ایران و کشورهای گروه ۱+۵ پس از یک تنفس کوتاه ادامه یافته است.

صبح روز پنجشنبه، ۴ خرداد (۲۴ مه)، هیات های نمایندگی جمهوری اسلامی ایران به ریاست سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرست مذاکرات هسته ای جمهوری اسلامی، و نمایندگان کشورهای عضو گروه ۱+۵ به ریاست کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دور دوم مذاکرات خود را در مهمانسرای دولت عراق برگزار کردند.

به گزارش خبرگزاری فارس، قبل از تشکیل نشست عمومی، خانم اشتون و آقای جلیلی به طور خصوصی با یکدیگر دیدار کرده بودند و ساعاتی بعد، گزارش شد که جلسه عمومی با حضور اعضای هیات های شرکت کننده در این مذاکرات برگزار شده است.

ظاهرا جلسه روز پنجشنبه به اظهار نظر دو طرف در مورد بسته های پیشنهادی طرف مقابل اختصاص دارد.

هنوز هیچیک از دو طرف رسما در مورد نتیجه این مذاکرات اظهار نظر نکرده اما به نقل از منابع اتحادیه اروپا گزارش شده است که گروه ۱+۵ پیشنهادی شامل یک رشته امتیازات در برابر موافقت ایران با توقف تولید اورانیوم با خلوص متوسط ارائه داده است.

ایران علاوه بر تولید اورانیوم با خلوص کم که جنبه سوخت نیروگاهی دارد، به تولید اورانیوم با خلوص حدود ۲۰ درصد نیز پرداخته و هدف از تولید آن را، تامین نیاز یک رآکتور تحقیقات پزشکی اعلام کرده است.

جلیلی و اشتون

رئیسان هیات های نمایندگی ایران و گروه ۱+۵ در گفتگوهای دوجانبه نیز شرکت کردند

در مقابل، هیات اعزامی جمهوری اسلامی با ارائه یک بسته پیشنهادی، خواستار مذاکره با قدرت های بزرگ بر سر یک رشته مسایل بین المللی شده بود که ظاهرا برخی از آنها ارتباطی با پرونده هسته ای ایران ندارند.

هنوز میزان پیشرفت در مذاکرات بغداد و برگزاری احتمالی جلسات بعدی مشخص نیست اما برخی خبرگزاری های گفته اند که در پایان اجلاس بغداد، رئیسان هیات های نمایندگی ایران و گروه 1+5 در یک نشست خبری شرکت خواهند کرد.

پیش از این، نمایندگان ایران و گروه ۱+۵ در سال های ۲۰۰۸، ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ مذاکراتی انجام دادند که بدون نتیجه به پایان رسید اما در آخرین دور مذاکرات که چندی پیش در استانبول برگزار شد، بر سر ادامه گفتگوهای کنونی در بغداد به توافق رسیدند.

اجلاس بغداد در حالی برگزار می شود که در ماه های اخیر، تشدید تحریم های خارجی فشارهای سنگینی را بر اقتصاد ایران وارد کرده است و به همین دلیل هم از سرگیری مذاکرات در هفته های اخیر تاثیراتی مثبت بر بازارهای ارز و طلا در ایران گذاشته بود.

پیشنهادهای متقابل

ظاهرا در جلسه روز گذشته، گروه ۱+۵ "یک بسته پییشنهادی" را برای حل بحران اتمی جمهوری اسلامی ارائه داد که به گفته ایرنا، خبرگزاری دولتی ایران، شب گذشته ایران "نظرات صریح و روشن" خود را در مورد این بسته پیشنهادی به کاترین اشتون ارائه کرد که وی آمادگی لازم برای پاسخگویی نداشت.

پیشتر هم گزارش هایی در مورد ارائه بسته پیشنهادی جدیدی از سوی کشورهای گروه ۱+۵ انتشار یافته بود و در مقابل، برخی منابع داخلی از بسته پیشنهادی متقابل هیات ایرانی نیز خبر داده بودند.

ایرنا بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی را "جامع" و شامل مسایل مختلف هسته ای و غیرهسته ای و موضوعات منطقه ای گزارش کرده و گفته است که "بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی برخلاف بسته پیشنهادی ۱+۵ که جزئی نگر بوده، کاملا جامع است."

اجلاس ژنو

گفتگوهای قبلی برای حل بحران اتمی ایران با ارائه پیشنهادهای متقابل اما بدون نتیجه خاتمه است

جزئیات طرح ایران منتشر نشده، اما به گفته برخی ناظران، معمولا پیشنهادهای جمهوری اسلامی شامل مجموعه ای از موضوعات متفاوت و نه لزوما مرتبط با برنامه هسته ای و یکی از دلایل عدم موفقیت مذاکرات قبلی بین گروه ۱+۵ و ایران بوده است.

در حالیکه نمایندگان گروه ۱+۵ برای گفتگو پیرامون نزدیک کردن نظرات دو طرف در مورد پرونده هسته ای ایران در این مذاکرات شرکت کرده بودند، بسته های پیشنهادی جمهوری اسلامی شامل مواردی مانند آمادگی دولت ایران در مشارکت در مدیریت جهانی و حل و فصل انواع مسائل بین المللی و منطقه بوده و گاه بحران هسته ای تنها موضوعی جنبی تلقی شده است.

به همین دلیل، کسانی که جمهوری اسلامی را به فعالیت های غیرمجاز هسته ای متهم می کنند این بسته های پیشنهادی را مردود دانسته و انگیزه ارائه آنها را "وقت کشی" و درگیر کردن جامعه جهانی در مذاکراتی طولانی و بی حاصل دانسته بودند تا ایران بتواند با استفاده از فرصت، به فعالیت های خود ادامه دهد.

خبرگزاری دولتی ایران در دفاع از بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی گفته است که در آن "داده ها و ستانده ها متوازن است" و بسته پیشنهادی گروه ۱+۵ را "به روز نبودن و عدم تناسب بین داده ها و ستانده های آن" قلمداد کرده است.

این خبرگزاری توضیح نداده است که منظور از "داده ها و ستانده ها" در پیشنهادهای هسته ای چیست اما احتمالا اشاره به "به روز نبودن" بسته پیشنهادی می تواند حاکی از آن باشد که طرف مقابل پیشرفت های هسته ای اخیر جمهوری اسلامی مانند افزایش تولید اورانیوم غنی شده و تولید اورانیوم با خلوص بیشتر را به عنوان واقعیاتی اجتناب ناپذیر مورد قبول قرار نداده است.

صبح پنجشنبه، شبکه تلویزیونی عرب زبان العالم، متعلق به جمهوری اسلامی" گفته است که پیشنهاد گروه ۱+۵ رضایت طرف ایرانی را جلب نکرده و ایران خواستار اصلاحات اساسی در آن شده است و افزوده است که طرف مقابل به اصل گام به گام که در نشست استانبول بر سر آن توافق شده بود پایبند نبوده است.

همچنین، تلویزیون انگلیسی زبان پرس تی وی، متعلق به جمهوری اسلامی، در خبری کوتاه به نقل از "منابع نزدیک به هیات ایرانی" گفته است که چشم انداز مذاکرات "مبهم" است و اگر گروه ۱+۵ بسته پیشنهادی ایران را رد کند، آینده مذاکرات "زیر سئوال قرار می گیرد."

رادیو دویچه وله :

 

پیچیده شدن مذاکرات اتمی در نشست بغداد

Missing media item.

رسانه‌های جمهوری اسلامی از پایان مذاکرات اتمی بغداد خبر می‌دهند. نمایندگان دو طرف تا کنون نظر مثبتی مبنی بر ثمربخش بودن این مذاکرات ابراز نکرده‌اند. جمهوری اسلامی آمریکا را عامل شکست احتمالی این مذاکرات می‌د‌اند.

رسانه‌های جمهوری اسلامی از پایان دور دوم مذاکرات نمایندگان گروه ۵+۱ و جمهوری اسلامی در بغداد خبر داد. این خبر پنج‌شنبه (۴خرداد/ ۲۴ مه) درحالی منتشر شد که خبرگزاری‌های بین‌المللی هنوز خبر پایان این مذاکرات را تأیید نکرده‌اند.

در عین‌حال هیچ‌یک از طرفین مذاکره‌کننده نظر مثبتی مبنی بر ثمربخش بودن این مذاکرات ابراز نکرده‌اند. خبرگزاری‌های ایران، از جمله شبکه برون مرزی پرس‌تی‌وی، مذاکرات بغداد را بی‌نتیجه ارزیابی کردند.

خبرگزاری‌ دانشجویان ایران، ایسنا‌، نیز مدعی شده است که نمایندگان گروه ۵+۱ در بغداد چندان پایبند به اصل عمل متقابل که در استانبول بر روی آن توافق کردند، نیستند. این خبرگزاری می‌نویسد که جمهوری اسلامی ارزیابی خود از بسته پیشنهادی ۵+۱ را ارائه کرده است، اما شش قدرت جهانی هنوز نظر خود را در خصوص پیشنهاد ایران اعلام نداشته‌اند.

ایسنا بدون اشاره به جزئیات پیشنهاد ایران، به طور غیرمستقیم آمریکا را مسئول شکست احتمالی مذاکرات دانسته و چنین تأکید کرده است: «به نظر می‌رسد غرب، به ویژه آمریکا، تمایلی برای ارائه جمع‌بندی [در خصوص پیشنهاد ایران] ندارد.»

انتشار اخبار ضد و نقیض پیش از پایان رسمی مذاکرات

از سوی دیگر خبرگزاری مهر از ضد و نقیض بودن اخبار منتشر شده در مورد مذاکرات بغداد خبر داده است. خبرنگار اعزامی مهر به بغداد چنین تأکید کرده است: «عده‌ای بر این باورند که سعید جلیلی و کاترین اشتون برای تنفس محل مذاکرات را ترک کرده و قرار است پس از نیم ساعت گفتگو در کنفرانس خبری حاضر شوند.»

به نوشته خبرگزاری مهر، جمهوری اسلامی در دور اول مذاکرات ایران و گروه ۵+۱ بسته‌ای جامع شامل ۵ محور ارائه داده است که دربرگیرنده مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران است. جمهوری اسلامی از قرار همزمان در بسته‌ای که به صورت "گام به گام" تدوین شده، گام‌های عملی مشخصی را به غرب پیشنهاد کرده است.

یکی از اعضای هیأت جمهوری اسلامی ‎در بغداد به خبرگزاری رویترز گفت که طرف غربی «جو دشواری» در این گفت‌و‌گوها ایجاد می‌کند. این مقام ایرانی افزود: «آن‌چه در استانبول مطرح شد جالب‌تر بود.» وی در ادامه آمریکا را عامل به نتیجه نرسیدن مذاکرات دانسته و تصریح کرد: «ما فکر می‌کنیم آمریکا دلیل این‌است که ۵+۱ نمی‌تواند به نتیجه برسد.»

انتظار می‌رود سعید جلیلی، مذاکره‌کننده ارشد مسئله هسته‌ای ایران، و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در نشستی خبری جمع‌بندی خود از مذاکرات بغداد را عرضه کنند.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.