رفتن به محتوای اصلی

وزیر خارجه آلمان؛ برای حفظ برجام تلاش می‌کنیم، اما معجزه هم نمی‌توانیم بکنیم
10.06.2019 - 13:52

آقای ماس در نشست خبری خود با اشاره توافق هسته‌ای برجام گفت "برای اجرای تعهداتمان در برجام تلاش می‌کنیم اما معجزه هم نمی توانیم بکنیم. در حال تلاش برای اجرایی کردن سازوکار مالی اتحادیه اروپا با ایران هستیم".

وی همچنین با اشاره به واکنش ایران که برخی تعهدات برجامی خود را کاهش داده است، تأکید کرد که اروپا نمی پذیرد ایران به خاطر عدم اجرای تعهدات از سوی یکی از طرف های برجام، تعهدات خود را کاهش دهد.

وزیر خارجه ایران نیز تأیید کرد که دو طرف در این دیدار درباره مسایل مختلف بین‌المللی و منطقه‌ای تبادل نظر کرده‌اند.

آقای ماس در ابتدای این نشست با تأکید بر اهمیت تبادل نظر در شرایط فعلی گفت "شرایط در منطقه خاورمیانه بسیار حساس و جدی است و باید تلاش کنیم تا از احتمال یک درگیری جلوگیری کنیم".

آقای ماس افزود "در دیداری که از کشورهای منطقه داشتم هیچ کس خواستار افزایش تنش نیست. این پیامی است که از کشورهای منطقه برای ایران آورده‌ام".

آقای ماس علاوه بر ایران، به دیگر کشورهای دیگر منطقه از جمله امارات نیز سفر کرده است و روز گذشته اعلام کرده بود مخالفت اتحادیه اروپا با برنامه موشکی را به ایران اطلاع می‌دهد.

تشویق ایران به باقی‌ماندن در توافق هسته‎‌‌ای

وزیر خارجه آلمان همچنین با اشاره به واکنش ایران که برخی تعهدات برجامی خود را کاهش داده است، تأکید کرد که اروپا نمی‌پذیرد ایران به خاطر عدم اجرای تعهدات از سوی یکی از طرف های برجام، تعهدات خود را کاهش دهد.

پیشتر عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، گفت که رئیس آلمانی ساز و کار مالی اروپا با ایران (اینستکس/ساحات)، همراه هایکو ماس وزیر خارجه آلمان در تهران است.

اروپایی‌ها به راه‌اندازی این کانال مالی جدید با ایران اقدام کرده‌اند تا بدون نیاز به سیستم سوییفت امکان معامله با ایران را داشته باشند. این کانال مالی هنوز عملیاتی نشده است.

پیش از این سفر، رسانه‌های آلمانی کاهش تنش و تشویق ایران به باقی ماندن در توافق هسته‌ای (برجام) را از اهداف سفر وزیر خارجه آلمان عنوان کرده بودند.

چندی پیش ایران اعلام کرد که در واکنش به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و در اعتراض به اقدامات ناکافی سایر کشورهای عضو این توافق، اجرای تعهداتش در توافق هسته‌ای را کاهش می‌دهد.

ایران همچنین به کشورهای باقی‌مانده در برجام ۶۰ روز فرصت داد تا تعهدات خود به ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی را تامین کنند"، ضرب‌الاجلی که اروپا بلافاصله رد کرد.

امروز هم محمد جواد ظریف تکرار کرد که "کشورش آمادگی دارد بر اساس اقدام طرف‌های مقابل در توافق هسته‌ای برجام، تعهدات خود را بیشتر کاهش دهد یا اجرای تعهداتی را که متوقف کرده، از سر بگیرد".

آقای ماس نیز در همین رابطه امروز گفت "ما این را به رسمیت می‌شناسیم که ایران خواهان برخورداری از منافع توافق هسته‌ای است. ما و دیگر کشورهای اتحادیه اروپا تلاش می‌کنیم از طریق سازوکار مالی اتحادیه اروپا بتوانیم امکان فعالیت شرکت‌‎های اروپایی در ایران را فراهم کنیم".

وزیر خارجه آلمان بر حمایت کشورش از برجام تاکید کرد و گفت که این حق ایران است که از منافع اقتصادی برجام استفاده کند.

واکنش ایران به میانجی‌گری و گفت‌وگو با آمریکا

در بخش دیگر از این نشست خبری آقای ظریف گفت "آلمان و اتحادیه اروپا می‌توانند نقش مهمی در پایان دادن به جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران اعمال کنند".

گفته می‌شود سفر وزیر خارجه آلمان به ایران بخشی از تلاش‌ها برای میانجی‌گری در خصوص تنش‌های اخیر بین ایران و آمریکاست.

وزیر امور خارجه آلمان در همین زمینه گفت "تنشی که در منطقه وجود دارد بسیار خطرناک است و ممکن است در یک مانیزم زنجیره ای اتفاقاتی بیفتند که خارج از کنترل شود. ما عضو شورای امنیت هستیم و در این چاچوب هم تلاش خودمان را برای جلوگیری از افزایش تنش ها ادامه خواهیم داد".

آقای ظریف نیز درباره توقعات ایران و راه حل کاهش تنش با آمریکا گفت "شخص آقای ترامپ گفته در جنگ اقتصادی با ایران هستیم. دلیل تنش در منطقه این است. تنها راه توقف کاهش در منطقه، توقف جنگ اقتصادی در منطقه است".

ایران برداشتن تحرین‌های اقتصادی و یکجانبه آمریکا علیه ایران را پیش شرط مذاکره با آمریکا می‌داند.

آقای ظریف نیز امروز درباره مذاکره با واشنگتن و پیشنهادهای ایالات متحده و اروپا گفت "اول اینکه ما یک توافقی داریم که حاصل دو سال مذاکره فشرده و دوازده سال کار دیپلماتیک است. آیا این توافق را اجرا کردند که توقع گفت و گو درباره موضوعات دیگر را دارند؟ اول باید نشان بدهند که توافق کردن با ایالات متحده فایده ای دارد بعد درخواست توافق دیگری مطرح کنند".

ایران پیش از این به جای مذاکره با آمریکا از مذاکره با کشورهای منطقه استقبال کرده بود و پیشنهاد داد بود تا این کشورها یک پیمان عدم تجاوز با یکدیگر امضا کنند.

آقای ماس نیز با اشاره تلویحی به پیشنهاد ایران برای مذاکره با کشورهای منطقه برای کاهش تنش گفته "کشورهای منطقه هم باید با هم صحبت کنند و من از این گفت و گوها حمایت خواهم کرد".

آقای ماس قرار است در ادامه سفر خود با حسن روحانی رئیس جمهوری ایران دیدار خواهد کرد.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.