رفتن به محتوای اصلی

بیانیه پوتین و اوباما در مورد سوریه و دو راهی بحران هسته ای ایران
19.06.2012 - 06:15
تفسیر از:
کیانوش توکلی

این دو رهبر  در طول جلسه لبخندی بهم نزدند،  با صدور بیانیه ای خواهان صلح در سوریه شدند  واز ایران خواستند که اعتماد سازی کند  . در حالی که  کشتی های روسیه برای  حمل وسایل نظامی راهی سوریه است .از طرف دیگر نماینده  جمهوری اسلامی  می گوید که اگر تحریم‌ها تعلیق شوند و حق ایران برای غنی‌سازی به رسمیت شناخته شود، ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری خواهد کرد واما  طرف مقابل  تنها خواهان توقف بدون قید و شرح  غنی سازی 20 در صدی  و بستن پایگاه فوردو و بازدید از تاسیسات پارچین می باشد . علیرغم گذشت  گذشت صد ها  سال و تغییر و تحوالات اساسی  بر کسی پ.شیده نیست که   روسیه  تزاری، شوروی سابق و روسیه پوتین   بدنبال منافع استراتزیک خود در منطقه  است و اصولا در جایگاه قابل اعتمادی قرار ندارد  که کشوری مثل ایران بدان تکیه نماید ویا تحت الحایه آن قرار گیرد .بیشتر  بنظر می رسد که روسیه  در آینده دستخوش تحولالت درونی خواهد شد. بنابراین ایران دو راه در پیش دارد :1_  ار آنجا که   منافع استراتژیک ایران  در نزدیکی و همسویی  با غرب  تامین می شود. از این رو  جمهوری اسلامی چاره ای ندارد تا  خواستهای غرب را بدون قید و شرط بپذیرد و راه را برای اعتمادسازی اینده   هموار سازد  تا بتواند در منطقه نقش  مناسبی همچون عربستان ، قطر و ترکیه  بر ای خود دست و پا کند2_ بر عکس  به شرایط یک جانبه  و زور گویانه غرب تن ندهد و آماده تحریم های بیشتر و نهایتا حمله نظامی از خارج و شورش مردم در داخل شود.بنظر می رسد که خامنه ای که مذاکرات  هسته ای را رهبری می کند ، بدنبال راهی میانه و  کارسبکارانه برای حل بحران رابطه با غرب  باشد .

 

ساعاتی پس از پایان روز نخست گفت‌وگوهای اتمی مسکو، باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه با صدور بیانیه‌‌ای مشترک خواستار عمل کردن ایران به «تعهدات بین‌المللی» خود شدند.

اوباما و پوتین که برای شرکت در کنفرانس گروه ۲۰ در مکزیک به سر می‌برند در این بیانیه مشترک تصریح کرده‌اند: «ما در این امر اتفاق نظر داریم که ایران باید اقدامات جدی‌ای به منظور بازگرداندن اعتماد بین‌المللی به ماهیت منحصرا صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای خود انجام دهد.»

در این بیانیه مشترک آمده است: «برای نیل به این هدف تهران باید کاملا به تعهدات خود عمل کند و برای حل و فصل سریع همه موضوعات باقی‌مانده با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند.»

رئیسان جمهور ایالات متحده و روسیه همچنین در بیانیه خود قید کرده‌اند که خواستار کوچکتر شدن حجم استفاده ایران از اورانیوم با غنای بالا برای مصارف صلح‌آمیز هستند.

 

 به نوشته رادیو فردا:

بیانیه مشترک پوتین و اوباما: ایران اعتمادسازی کند

 اوباما و پوتین تاکید کرده‌اند که واشینگتن و مسکو خواهان همکاری سازنده با ایران در چارچوب گروه ۱+۵ هستند.


مذاکرات دو روزه مسکو، روز دوشنبه آغاز شد اما با پایان روز نخست دو طرف هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده‌اند.

 جلیلی به دفعات خواهان لغو تحریم‌ها شد

روزنامه گاردین گزارش کرده است که در روز دوشنبه سعید جلیلی سرتیم مذاکره‌کنندگان ایرانی به کرات خواهان لغو تحریم‌ها و به رسمیت‌ شناخته شدن حق غنی‌سازی شد.

به گزارش گاردین سعید جلیلی همچنین درخواست برای توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی و انتقال  اندوخته اورانیوم ۲۰ درصدی به خارج از کشور را رد کرده است.

به نوشته این روزنامه جلیلی در عوض گفته است که اگر تحریم‌ها تعلیق شوند و حق ایران برای غنی‌سازی به رسمیت شناخته شود، ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری خواهد کرد.

 ایرانی‌ها با انبوهی از سئوال و مواضع آمدند

مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، نشست روز دوشنبه را «فشرده» و «سخت» توصیف کرده است.

سخنگوی اشتون گفت: «ایرانی‌ها به بسته‌های پیشنهادی ما که در بغداد ارائه دادیم پاسخ گفتند، اما با انبوهی از سئوال و  مواضع شناخته شده و از جمله گلایه‌های قدیمی آمدند.»

گاردین می‌نویسد تیم ایرانی برای تشریح مواضع خود این بار از «پاورپویینت» استفاده کرد.

 کنفرانس خبری باقری

در پایان مذاکرات، علی باقری معاون جلیلی در یک کنفرانس خبری مواضع ایران را تشریح کرد.

 علی باقری گفت: «ما صبح و عصر دو گفت‌وگوی بسیار جدی و سازنده داتشیم. در عرصه‌های مختلف چه درباره پیشنهاد خودمان و چه نقد پیشنهاد طرف مقابل در چارچوب معیارهای قانونی صحبت کردیم. در جلسه عصر به طور دقیق و بر اساس مفاد اساسنامه آژانس و مفاد منشور سازمان ملل متحد غیرقانونی بودن موضوع ارجاع پرونده فعالیت هسته‌ای ایران از شورای حکام به شورای امنیت را بصورت تفصیلی بیان کردیم همینطور درباره غیرقانونی بودن قطعنامه‌های تحریمی شورای امنیت نیز به صورت تفصیلی نظرات خود را عنوان کردیم.»

 ریابکوف: مذاکرات سخت و پیچیده است

 در همین روز سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه گفت مذاکرات سخت و پیچیده بود و مشکل بتوان مواضع دو طرف را به هم نزدیک کرد.

 تنها چند روز پیش از آغاز این مذاکرات سرگئی لاوروف به تهران رفته بود و با علی‌اکبر صالحی، همتای خود و  سعید جلیلی دیدار و گفت‌وگو  داشت.
بی بی سی:

اوباما و پوتین به دنبال 'صلح در سوریه'

به روز شده:  00:25 گرينويچ - سه شنبه 19 ژوئن 2012 - 30 خرداد 1391
 
باراک اوباما و ولادیمیر پوتین

خبرنگاران گزارش کردند که دو رئیس جمهوری در نشست خبری به هم لبخند نمی‌زدند

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا و ولادیمیر پوتین، همتایش از کشور روسیه، خواهان پایان فوری خشونت ها در سوریه شدند.

آنها در نخستین دیدارشان پس از انتخاب مجدد آقای پوتین به ریاست جمهوری روسیه، با هم بیانیه مشترکی دادند که در آن آمده بود، مردم سوریه باید خودشان برای آینده کشورشان تصمیم بگیرند.

آمریکا و روسیه، راه های مختلفی را برای پایان یافتن خشونت ها در سوریه پیشنهاد می کنند.

روسیه و چین، دوبار با استفاده از حق وتوی خود جلوی قطعنامه های سازمان ملل را که دولت سوریه را متهم می کرد، گرفتند.

هر دوی این کشورها مخالف مداخله خارجی برای جابه جایی قدرت در سوریه بودند.

از سوی دیگر خبرهای تایید نشده که از روسیه می آید حاکی از این است که دو کشتی دیگر از این کشور برای رفتن به سوریه آماده شده‌اند.

این طور که گفته شده این دو کشتی برای بازگرداندن شهروندان روسیه که در سوریه هستند راهی این سفر می شوند و دلیل دیگرشان هم برای بازگرداندن تجهیزاتی است که در بندر طرطوس است. این بندر، محل یکی از پایگاه‌های نیروی دریایی روسیه است.

جاناتان مارکوس، خبرنگار امور دفاعی بی بی سی می گوید اگر این اخبار درست باشد، نشان می دهد که روسیه دارد برای سقوط احتمالی دولت سوریه قدم های محتاطانه بر می دارد.

اوضاع در سوریه هم مانند گذشته است و همچنان مخالفان از کشته شدن عده ای دیگر گزارش می دهند. این بار تعداد کشته ها ۵۲ نفر در کل کشور است.

گزارش شده که در شهرهای حمص، دیر ازور و دوما در حومه دمشق، آتشباری سنگینی در جریان بوده است.

نقاط اشتراک

دیدار روسای جمهوری دو کشور در حاشیه نشست گروه بیست در مکزیک، انجام شد و این نخستین دیدار دو رئیس جمهوری بعد از بازگشت آقای پوتین به سمت ریاست جمهوری بود.

بعد از دیدار دو ساعته دو رئیس جمهوری، آقای اوباما گفت که دو کشور قرار گذاشتند تا با "بازیگران بین المللی دیگر از جمله سازمان ملل و کوفی عنان همکاری کنند" تا راهی برای حل بحران سوریه بیابند.

آقای پوتین هم گفت که دو کشور "نقاط اشتراک زیادی" درباره سوریه دارند.

در بیانیه ای مشترک، دو رئیس جمهوری گفتند که "برای پایان دادن به حمام خون در سوریه، باید به سرعت آتش بس اجرا شود."

آنها همچنین در بیانیه خود تایید کرده اند که مردم سوریه باید "بخت این را داشته باشند تا از راه های دموکراتیک و به صورت مستقل آینده خود را تعیین کنند."

دو طرف همچنین مقرر کردند که برای حل مشکل سپر دفاع موشکی آمریکا که در اروپاست، با هم همکاری کنند.

خبرنگارانی که در محل بودند می گویند روسای جمهوری دو کشور در طول جلسه خبری خود، لبخندی به هم نزدند و رفتارهایشان سفت و سخت بوده است.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.