رفتن به محتوای اصلی

واکنش تند دلار به نشست اف.ای.تی.اف
20.02.2020 - 08:19

روی کیوسک مطبوعات فونت درشت حرف‌های علی خامنه‌ای درباره انتخابات می‌خواهد توجه بیننده را جلب کند، اما در کوچه و خیابان کسی اعتنایی نمی‌کند. از میان شعارهای تکراری، تیتر شهروند که «نگران نباشید این ملت می‌داند چه بکند» حقیقتی داشت که عاقلان دانند.

با خبرهای اقتصادی شروع کنیم که بازار ارز ملتهب است. روزنامه صمت (صنعت، معدن، تجارت) با تیتر «واکنش تند دلار به نشست اف.ای.تی.اف»، نوشت نرخ دلار جدی‌ترین جهش یک ماه گذشته را داشته است و با رشد ۲۰۰ تومانی، به ۱۴ هزار و ۳۰۰ تومان رسید که بالاترین نرخ دلار از اواخر اردیبهشت امسال تاکنون محسوب می‌شود.

کارشناسان و فعالان بازار ارز معتقدند پررنگ‌ترین و مهم‌ترین عامل اثرگذار بر رشد نرخ ارز و سکه اجلاس گروه ویژه اقدام مالی و موضوع اف.ای.تی.اف است.

از روز یکشنبه ۲۷ بهمن، نشست گروه ویژه اقدام مالی (اف.ای.تی.اف) در پاریس آغاز شده است و تا جمعه ۲ اسفند ادامه دارد. روزنامه ثروت با تیتر «ماراتن ۶ روزه اف.ای.تی.اف»، نوشته است ۸۰۰ نماینده از ۲۰۵ کشور (تعداد کشورها در روتیتر مطلب روزنامه ثروت، به اشتباه ۲۵۰ ذکر شده است) در مورد ایران تصمیم می‌گیرند. قرار گرفتن ایران در لیست سیاه اف.ای.تی.اف خطر قطع روابط بانکی ایرانیان با دنیا را به دنبال دارد.

روزنامه ثروت از قول غلامرضا انصاری، معاون دیپلماسی وزارت امور خارجه، هشدار داده است اگر اف.ای.تی.اف تصویب نشود تمام حساب‌های بانکی ایرانیان در دنیا بسته می‌شود و هر ایرانی برای داشتن حساب بانکی در خارج از کشور، باید پاسپورت دیگر کشورها را داشته باشد.

کیهان و جوان و وطن امروز اما به این هشدارها اعتنایی نمی‌کنند و از قول عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی، نوشته‌اند که بعید است ایران وارد لیست سیاه شود و حتی اگر این اتفاق نیز رخ دهد، تاثیری در نرخ ارز نخواهد داشت و دلار از ۱۴هزار تومان بالاتر نمی‌رود.

گفت‌و‌گو با مسعود کیمیایی، که به دنبال تحریم جشنواره فجر مغضوب بسیاری از رسانه‌های حکومتی است، جسارت می‌خواهد. روزنامه شرق و احمد غلامی، سردبیر این روزنامه، به بهانه فیلم «خون شد» سراغ کیمیایی رفتند تا بگویند حق استاد بر سینمای کشور بالاتر از حاشیه‌های سیاسی است.

شرق نوشته مسعود کیمیایی کارگردانی است که فیلم‌هایش هم مردم کوچه و بازار را راضی می‌کرد و هم روشنفکرها و تماشاگران جدی سینما را. با قیصر مردمی شد و با گوزن‌ها روشنفکر‌پسند.

از نگاه احمد غلامی، کیمیایی کارگردانی است به‌مثابه سینما و آثار او مبتنی بر انتقام و دفاع از حقیقت و همین او را محبوب‌ترین کارگردان مردم فرودست جامعه کرده است. غلامی نوشته است فیلم «خون شد» عصاره همه فیلم‌های کیمیایی است.

۲۴ بهمن‌ماه، سالگرد مرگ فروغ فرخزاد بود، شاعری که سال‌ها نامش در جراید ممنوعه بود و هنوز شعری از او در کتاب‌های درسی نیست. پس حتی با گذشت چند روز از این مناسبت، وقتی صفحه‌ای از یک روزنامه دولتی یاد فروغ را زنده کرده، جالب و گفتنی است.

در روزنامه دولتی ایران می‌خوانیم که «فروغ، زنی که می‌خواست زن بماند و زنانه بسراید و با رفتنش، شب‌های بی‌فروغ بر ادبیات ایران چیره شد». نجمه دری، استاد دانشگاه تربیت مدرس، درباره فروغ نوشته است هنوز هم با گذشت چند دهه، نمی‌شود بی‌پرده از او سخن گفت، شاعر شگفت‌انگیزی که تنها گناهش بیان دیگرگونه احساسات بود. بی‌پروایی فروغ با تصویر نهادینه‌شده از زن محبوب منافات دارد، برای همین محافظه‌کاران تحملش نمی‌کنند.

ایران می‌نویسد فروغ چه خوب می‌دانست برای مهر ورزیدن وقت کم است.

برویم سراغ روزنامه‌خوانی امروز و آرزوی فروغ را آرزو کنیم که گفت «تا وقت دارم باید مهر بورزم و دوست بدارم همه زیبایی‌ها را...»

رسانه‌های داخلی بیش از رسانه‌های خارجی ضد دولت‌اند

به نوشته آرمان ملی، دو روز مانده به انتخابات ولی جامعه فضای انتخاباتی به خود نگرفته است و مردم از عملکرد دولت و همه جریان‌های سیاسی کشور اعم از اصول‌گرا، اصلاح‌طلب ناامیدند.

مصطفی هاشمی‌طبا، معاون رییس‌جمهوری در دولت هاشمی رفسنجانی، در گفت‌و‌گو با آرمان ملی، دلیل سردی فضای انتخابات را ناهماهنگی نیروهای سیاسی کشور می‌داند؛ یعنی در حالی‌که همه می‌گویند در انتخابات شرکت کنید، به یکدیگر اتهام‌های زیادی می‌زنند، به‌خصوص جریان مخالف دولت که خیلی بیشتر از ضدانقلاب علیه دولت کارشکنی و تبلیغ می‌کند.

از نگاه هاشمی‌طبا، هیچ‌یک از کشورهای خارجی یا رسانه‌های خارجی آن‌قدر که در داخل علیه دولت تبلیغ می‌شود اقدامی نمی‌کنند.

مردم هم که می‌بینند دولتی که بخشی از بدنه نظام است این‌قدر ناکارآمد و فاسد است، اعتقادشان به مشارکت در انتخابات و تاثیر رایشان در روی کار آمدن مجلسی کارآمد را از دست می‌دهند.

هاشمی‌طبا البته اتفاق‌های آبان و دی را نیز در رویکرد ضد‌انتخاباتی مردم موثر می‌بیند.

این فعال سیاسی پیش‌بینی می‌کند مجلس آینده نیز مثل مجلس کنونی ناکارآمد خواهد بود و نخواهد توانست در تصمیم‌های مهم دخالت داشته باشد. به گفته هاشمی‌طبا، هیچ‌کس در نظام دلش برای کشور و آینده آن نمی‌سوزد و نمی‌توان از مجلس بعدی هم انتظاری داشت.

آیا حکومت می‌خواهد کنشگری محیط زیست خفه شود؟

جهان صنعت تنها روزنامه‌ای است که در واکنش به حکم زندان برای فعالان محیط زیست، که در مجموع به ۵۸ سال می‌رسد، تبعات چنین احکام سنگینی را در گزارشی با عنوان «خودسانسوری، آفت طبیعت» بررسی کرده است.

جهان صنعت به تاریخچه بازداشت این گروه از فعالان محیط زیست در بهمن ۱۳۹۶ اشاره و یادآوری کرده وقتی دادستانی تهران با اعلام خبر مرگ کاووس سید‌امامی در زندان، اتهام بازداشت‌شدگان را جاسوسی اعلام کرد؛ رییس سازمان حفاظت از محیط زیست وارد پرونده شد و گفت هیاتی چهارنفره از دولت به این نتیجه رسید که فعالان بازداشت‌شده باید آزاد شوند، چون هیچ سندی برای اثبات تهمت‌هایی که به این افراد زده شده است، وجود ندارد.

با این‌حال کیفرخواست چهار تن از بازداشت‌شدگان به اتهام افساد فی‌ الارض تغییر کرد. اکنون بعد از گذشت دو سال، احکام ده سال و شش سال و چهار سال زندان برای جمع هفت‌نفره فعالان محیط زیست صادر شده است.

محمد درویش، کارشناس محیط زیست، در گفت‌و‌گو با جهان صنعت گفته است باید معلوم شود چرا این افراد چنین احکام سنگینی گرفتند، چون ممکن است هر فعال محیط زیستی بترسد با دوربین چشمی به بیابان برود، مبادا به او انگ جاسوسی بزنند. او در ادامه افزوده است حکومت معلوم کند چه کارهایی خط قرمز است. چنین برخوردی این احساس را ایجاد می‌کند که حکومت دلش می‌خواهد کنشگری در حوزه محیط زیست خفه شود و سازمان‌های مردم‌نهاد وجود نداشته باشد.

از نگاه درویش، باید جزییات شفاف اعلام شود که این افراد چرا به این جرم محکوم شدند، عبارت کلی همکاری با آمریکا یا جاسوسی کافی نیست و این تلقی به وجود آمده است هرکس برای محیط زیست یا حفاظت از یوزپلنگ‌ها کار می‌کند برچسب جاسوس می‌خورد.

«کد‌ شناسه» رمزی برای تشخیص کالای تقلبی

از روزی که واردات لوازم خانگی ممنوع شد، بازار تغییر مسیر داده است و کالاهایی که هیچ اصالتی ندارند جای برندهای معروف را در بیشتر مغازه‌ها گرفته‌اند، به‌گونه‌ای که مردم یخچال با برند معروف خارجی می‌خرند و بعد از چند روز، از زبان نماینده خدمات پس از فروش همان برند می‌شنوند کالایی که به قیمت ۱۱ میلیون یا ۲۰ میلیون خریدند، در زیرپله‌های اطراف تهران تولید شده است و اصالتی ندارد.

اکنون که برندهای ال.جی و سامسونگ ایران را ترک کرده‌اند، متقاضیان خرید محصولات این دو برند در بازار تهران حاضرند چند برابر ارزش اصلی آن را بپردازند و این میان، سوداگران با جعل آرم، کالاهای تقلبی را وارد بازار می‌کنند و خریداران از ترس تحریم و تمام شدن کالا، شتابزده جنس تقلبی را با قیمتی گزاف به خانه می‌برند.

همدلی از رییس اتحادیه لوازم خانگی پرسیده است در مورد کالاهای تقلبی چه کرده‌اند؟ به گفته مرتضی میری، افراد سودجویی که کالاهای تقلبی را وارد بازار می‌کنند قابل شناسایی نیستند. با این حال، وزارت صمت در نظر دارد برای کلیه لوازم خانگی کد‌ شناسه صادر کند تا در آینده نزدیک، کالاهای تقلبی شناسایی و از بازار جمع شوند.

غنی باز هم رییس‌جمهور شد، عبدالله باز هم اعتراض کرد

عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی، در روزنامه اعتماد، از تعبیر واردات دموکراسی برای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان استفاده کرده و نوشته است ۱۸ سال بعد از سقوط طالبان و حضور گسترده نظامیان آمریکایی، انتخابات افغانستان شکستی فاحش و تمام‌عیار بود.

نتایج انتخاباتی با کمتر از دو میلیون رای‌دهنده به‌گونه‌ای مهندسی شد که بالای ۵۰ درصد آرا به نفع رییس‌جمهوری فعلی باشد. از نگاه عبدی، مشارکت حداقلی افغان‌ها نشان از بی‌اعتباری انتخابات در افغانستان دارد و افراد صرفا براساس ملاک‌های قومی و قبیله‌ای رای دادند و نقشه آرا نشان می‌دهد در ولایت‌های شمالی رای عبدالله بیشتر است و در ولایت‌های جنوبی رای اشرف غنی.

عبدی در ادامه افزوده است با چنین دموکراسی شکننده‌ای، اگر طالبان وارد فرایند انتخابات شوند، چه بسا اکثریت قاطع آرا را از آن خود کنند. اگر محصول دموکراسی و انتخابات طالبان باشد، دیگر فرار از حکومت طالبانی و حمله نظامی چه توجیهی دارد.

این تحلیلگر سیاسی با اشاره به این‌که حداقل ۱۰ میلیون نفر رای ندادند، پرسیده است این جمعیت از کدام گروه یا شخص حمایت می‌کنند که در میدان انتخابات نبود؟ از نگاه او، حمله خارجی امکان تحولات درون‌زا و پایدار را از جوامع منطقه سلب کرد.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
ایران اینترنشنال

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.