رفتن به محتوای اصلی

رضا شاه، محمدرضا شاه را عامل انگلستان می دانست!
14.03.2020 - 22:29

 

 

حسن تقی زاده، مقام برجسته ی دولت های رضاشاه و محمدرضا شاه، می نویسد:

[ محمدرضا، رفیقی سوئیسی داشت که او را برای کسب خبر از وضع رضا شاه به ژوهانسبورگ فرستاده بود. رضا شاه به اطرافیانش گفت: «حالا این پسره را فرستادند بیاید اینجا، معلوم است از کجا آب می‌خورد…» می‌گفت: «همه اینها را انگلیسی‌ها تدارک می‌بینند.» به پسرش سوظن داشت. می‌گفت که دست انگلیسی‌ها است.] [۱]

 

رضاشاه پهلوی، زاده ی ۲۴ اسفند ۱۲۵۶ خورشیدی، در ۳ اسفند ۱۲۹۹ با کودتایی نظامی قدرت سیاسی را در ایران به دست گرفت و عملاً به چیرگی پادشاهی فاسد قاجار در ایران پایان داد.

این دگرگونی رژیم سیاسی در ۲۱ آذر ۱۳۰۴ با برکناری خاندان قاجار و واگذاری پادشاهی به رضا شاه از سوی مجلس مؤسسان رسمیت یافت.

رضاشاه، هرچند کودتای ۱۲۹۹را با یاری دولت بریتانیا انجام داد، پس از چندی سیاستی مستقل از بریتانیا و دیگر دولت های بیگانه در پیش گرفت و به نوسازی و سکولاریزه کردن سیاست و جامعه ی ایران پرداخت.

هرچند که دیکتاتوری خشن رضا شاه گروهی از روشنفکران میهن پرست ایرانی را زیر فشار و آزار قرار داد، اما کوتاه کردن دست قاجارها و روحانیون فاسد و مدرن سازی جنبه های گوناگون زندگی ایرانیان تصویری سازنده از این پادشاه بر جای گذارد.

لغزش هایی چون پذیرش قرارداد نفتی ناعادلانه ی ۱۳۱۲ با شرکت نفت ایران و انگلیس، تصاحب میلیون ها هکتار زمین و انباشت ثروت برای خود و خانواده اش، حکومت دیکتاتوری و پلیسی، و نزدیک شدن به آلمان هیتلری در سال های واپسین حکومت خود، که سرانجام به اشغال ایران از سوی دولت های متجاوز بریتانیا و شوروی انجامید، از بزرگترین جنبه های منفی دوران زمامداری رضاشاه می باشند.

در برابر، برچیدن نفوذ روحانیت فاسد از سیاست و دیگر حوزه های اجتماعی چون قضاوت، شکوفاسازی اقتصاد ایران با برپایی صنایع، راه آهن و دیگر بنگاه های اقتصادی نوین، برپاسازی دادگستری نوین، گسترش فرهنگ و آموزش از راه هایی چون برقراری آموزش دبستانی و دبیرستانی همگانی، فرستادن دانشجویان ایرانی به اروپا برای آموزش دانش های نوین و بنیانگذاری دانشگاه تهران، و کاهش نفوذ دولت های بیگانه در سیاست ایران از نکات مثبتی هستند که در پیشرفت سریع ایران از جامعه ای پس مانده به سوی جامعه ای مدرن و پویا نقش کلیدی داشتند.

از این چشم انداز، سیاست ملی و پیشرو رضاشاه، با سیاست وابسته به بیگانه ی پسرش، محمدرضاشاه، که از آغاز آن در ۱۳۲۰ تا پایانش در ۱۳۵۷ پیروی کامل از دولت های بریتانیا و آمریکا بود، تفاوت نمایان داشت.

رضاشاه پهلوی در شهریور ۱۳۲۰، با تجاوز نظامی دولت های بریتانیا و شوروی به خاک ایران، به دست متجاوزان از پادشاهی برکنار و برای همیشه از ایران تبعید گردید.

     

[۱] کتاب «زندگی توفانی»، خاطرات سیدحسن تقی زاده

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کاوه جویا
برگرفته از:
https://t.me/jonbesheiranian/11628

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.