رفتن به محتوای اصلی

ورود پزشکان بدون مرز با 'هماهنگی کامل وزارت اطلاعات بود'؟
25.03.2020 - 23:20

به دنبال منتفی اعلام شدن حضور تیم پزشکان بدون مرز برای کمک به مقابله با کرونا در ایران، امروز ششم فروردین سعید نمکی وزیر بهداشت اذعان کرد: "از دو سه هفته قبل مکاتباتی برای [ورود] آنها از سوی وزارت کشور و امور خارجه شده بود و همکاران ما در حوزه بین الملل نیز حضور آنها را به عنوان کمک تایید کرده بودند".

این در حالی است که دیروز ایسنا خبر داده بود که حضور پزشکان بدون مرز "توسط وزارت بهداشت و وزارت کشور با هماهنگی کامل وزارت اطلاعات صورت گرفته ". به گزارش ایسنا سازمان مزبور ۲۶ تن کمک به ارزش به بیش از ۹۵۰ هزار یورو را به ایران آورده که شامل "تجهیزات کامل بیمارستانی برای ۴۸ تخت شامل تجهیزات یک اتاق آی سی یو، و یک ژنراتور برق" می شود (آقای نمکی امروز گفته اگر "زمانی ضرورتی بود" از این تجهیزات استفاده خواهد شد).

ولی ساعاتی بعد، خبرِ ورود سازمان پزشکان بدون مرز "با هماهنگی وزارت اطلاعات" از ورودی ایسنا حذف شد. آن هم در شرایطی که چهره ها و رسانه های نزدیک به سپاه تبلیغات پرحجمی را علیه این سازمان به جریان انداخته بودند که عمدتا، بر مشکوک دانستن پزشکان بدون مرز از نظر امنیتی تمرکز داشت.

برداشت واضحی که از مجموعه این نشانه ها می شد داشت این بود که یک بار دیگر، علت اصلی آشفتگی تصمیم گیری، رویارویی دولت های موازی در جمهوری اسلامی ایران بوده است.

 

به نظر می‌رسد که سپاه و دولت حسن روحانی هر دو به یک اندازه در تشدید بحران کرونا در ایران مقصر بوده اند و درمجموع، هیچ یک از آنها نمی تواند تقصیر دیگری را در این فقره بیشتر از خود بداند. با این حال، ظاهرا میان آنها یک تفاوت مشخص وجود دارد و آن اینکه در مواقع اختلاف، زور یکی (سپاه) به وضوح از دیگری (دستگاه اجرایی) بیشتر است.

نتیجه آنکه مثلا وقتی سپاه پاسداران در مورد سازمان پزشکان بدون مرز تصمیمی می گیرد، رسانه های نزدیک به سپاه با قدرت کامل هر کس که مدافع حضور این سازمان بین المللی است را به اتهامات امنیتی متهم می کنند. در حالی که دولتی ها، تنها مجاز به حمله به منتقدان جمهوری اسلامی با این اتهامات هستند، اما در جایگاهی قرار ندارند که رفتار مشابهی را با منتسبان سپاه انجام دهند.

کمابیش به همان ترتیب که مقام های دولتی، همسو با صداوسیما به انتقاد تند از شهروندانی می پردازند که توصیه های بهداشتی در مورد پرهیز از سفر و اجتماعات را رعایت نمی کنند -و واقعا هم بسیاری از شهروندان رعایت نمی کنند- اما همین مقام ها، در ارتباط با گردهم آیی های مرتبط با نظامیان با احتیاط کامل رفتار می کنند.

مثلا وقتی در میانه بحران کرونا، برای یکی از فرماندهان سپاه مراسم تشییع جنازه‌ای با حضور چند هزار نفر -و بعضا پرسنل نظامی با یونیفورم رسمی- برگزار می شود، مهمترین واکنش دولت گلایه توییتری سخنگوی وزارت بهداشت است که آن هم با پاسخ سخنگوی سپاه در مورد "خودجوش" بودن مراسم فیصله می یابد. تنها یک روز بعد از تشییع جنازه، سپاه مجددا "رزمایش یگان های جنگ نوین" را در خیابان های اهواز برگزار می کند که هرچند موضوع آن "عملیات دفاع بیولوژیک و مقابله با ویروس کرونا" است، ولی مجددا چند صد نفر دیگر را گرد هم می آورد و استاندار خوزستان نیز در آن حاضر می شود.

در پس زمینه این اتفاقات، نباید فراموش کرد که از اوایل اسفند با تصویب شورای عالی امنیت ملی و تایید آیت الله خامنه ای"ستاد ملی مبارزه با کرونا" تشکیل شده که ریاست عالی آن به عهده رئیس جمهور است. همچنین، اعلام شده که طبق مصوبه شورای عالی امنیت ملی "همه دستگاه ها" باید از تصمیمات ستاد ملی مبارزه با کرونا تبعیت کنند و آقای خامنه ای اجرای تصمیمات این ستاد را "از لحاظ شرعی" لازم الاجرا دانسته. به علاوه در ۲۲ اسفند، آقای خامنه ای به رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران دستور داده یک "قرارگاه بهداشتی و درمانی مقابله با کرونا" را تشکیل دهد که "در هماهنگی کامل با دولت و وزارت بهداشت و درمان عمل کند."

در نهایت اما، خروجی تمام اینها شرایطی بوده که در آن، تیم پزشکان بدون مرز تنها پس از ورود به ایران با مجوز دولت متوجه می شود که مطابق نظر دولتی موازی اجازه فعالیت در کشور را ندارد.

ساعاتی پیش، علی ربیعی سخنگوی دولت روحانی در توضیح فقره اخیر اعلام کرد: "سفر پزشکان بدون مرز به ایران در هماهنگی کامل با دستگاه‌های ذی‌ربط صورت گرفته است".

اعلامی که نشان می دهد چه بسا حتی سخنگوی دولت، بعد از چهار دهه حضور در مناسب حکومتی و داشتن سابقه حضور در سِمت هایی همچون معاونت وزارت اطلاعات و مسئولیت دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، هنوز متوجه تعریف واقعی "دستگاه های ذی ربط" در جمهوری اسلامی ایران نشده است.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
بی بی سی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.