رفتن به محتوای اصلی

دو دیپلمات ایرانی در قتل مسعود مولوی جعبه سیاه اطلاعات رژیم نقش داشته‌اند+فیلم
28.03.2020 - 07:33

با گذشت حدود پنج ماه از این ترور، خبرگزاری رویترز اطلاع یافته که دو مامور اطلاعاتی ایرانی که در پوشش دیپلمات در کنسولگری جمهوری اسلامی در استانبول مشغول به کار بوده‌اند در طراحی این ترور نقش داشته‌اند.

یک مقام امنیتی ترکیه که نامش افشا نشده است به رویترز اطلاع داده که قاتل هم‌اکنون در بازداشت پلیس قرار دارد و او و دیگر مظنونین اعتراف کرده‌اند که دستور قتل را از این دو دیپلمات ایرانی دریافت کرده‌اند.

مظنونان این ترور افرادی با ملیت ایرانی و ترکیه‌ای هستند.

یکی از این مظنونان فردی به نام «علی اسفنجانی» است که در لحظه ترور، مولوی را همراهی می‌کرد.

مقامات امنیتی ترکیه به رویترز گفته‌اند که اسفنجانی در تابستان ۲۰۱۸ از تهران به ترکیه آمده و با مولوی طرح دوستی ریخته بود. او اطلاعات مربوط به مسعود مولوی را در اختیار ماموران امنیتی جمهوری اسلامی قرار می‌داده است.

علی اسفنجانی صبح روز ۲۳ آبان در کنسولگری جمهوری اسلامی در استانبول رفته بود. او بعد از خروج از کنسولگری با قاتل دیدار داشته است تا جزییات عملیات را با او هماهنگ کند.  

در این گزارش، از علی اسفنجانی به عنوان رهبر و هماهنگ‌کننده تیم ترور مسعود مولوی نام برده شده که سه روز پس از این ترور به صورت غیرقانونی از مرز ترکیه و ایران گذشته و به ایران گریخته است. او با استفاده از عنوانی جعلی، بلیط اتوبوس خریده و خود را به مرزهای شرقی ترکیه در منطقه آگری رسانده و از آن‌جا به‌صورت قاچاقی از مرز عبور کرده است.

مسعود مولوی، ادمین کانال تلگرامی و اکانت توییتری موسوم به «جعبه سیاه» بود و همچنین، گفته شده است که حساب توییتری «برادر صادق» را نیز اداره می‌کرده است.

این دو حساب کاربری مدعی بودند که علاوه بر آن که گرداننده (یا گردانندگان) آن‌ها سابقه امنیتی در سطوح بالا دارند، اخبار و اطلاعاتی را هم که از درون نهادهای امنیتی ایران به دستشان می‌رسد، افشا می‌کنند.

بخش مهمی از افشاگری‌های مسعود مولوی در کانال جعبه سیاه به فساد سران سازمان اطلاعات سپاه و نحوه کار سیستم‌های امنیتی جمهوری اسلامی اختصاص داشت.

رویترز برای تکمیل گزارش خود کوشیده با کنسولگری ایران در ترکیه تماس بگیرد ولی آن‌ها سوال این خبرگزاری را بی‌پاسخ گذاشته‌اند.

سخنگوی پلیس ترکیه هم با اعلام این مطلب که هنوز تحقیقات در حال انجام است، این اطلاعات جدید را تایید و یا تکذیب نکرده است.

دو منبع اطلاعاتی ایرانی نیز که نامشان در گزارش رویترز نیامده به این خبرگزاری گفته‌اند که مقام‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی در چندین نوبت به مسعود مولوی هشدارهایی داده بودند. از جمله از او خواسته بودند که تماسی با ماموران دیپلماتیک خارجی برقرار نکند. این افراد به رویترز گفته‌اند که مولوی با دیپلمات‌های آمریکایی‌ و دست‌کم یک دیپلمات‌ اسرائیلی دیدار داشته است. جزئیات این جلسات و زمان برگزاری آن هنوز روشن نیست.

 همچنین از سوی سپاه پاسداران به مولوی هشدار داده شده بود که از همکاری با مقام‌های ترکیه در مورد پروژه هواپیماهای بدون سرنشین خودداری کند. این اطلاعات را یک منبع امنیتی ایرانی در اختیار رویترز گذاشته است.

مسعود مولوی متولد سال ۱۳۶۵ در اصفهان بود. پیش از آن که نام او در پیوند با حساب‌های کاربری افشاگر بر سر زبان‌ها بیفتد، او در برخی رسانه‌های داخلی به عنوان «نخبه جوان» و «مغز متفکر» معرفی می‌شد.

او در یک حساب کاربری که با نام وی در وبسایت اشتراک ویدیوی آپارات ایجاد شده است، بخش‌هایی از برنامه‌های خبری و مصاحبه‌های صداوسیمای ایران با خودش را به اشتراک گذاشته بود. او در آن برنامه‌ها مدعی شده بود که در زمینه «هوش مصنوعی» ابتکارات و اختراعاتی انجام داده است که کشورهای پیشرفته غربی هم هنوز به آن‌ها دست نیافته‌اند.

بخش دوم زندگی مسعود مولوی، به حضور او در ترکیه و افشاگری‌های امنیتی دو حساب کاربری «جعبه سیاه» و «برادر صادق» بازمی‌گردد. جعبه‌سیاه، از سیاق کانال‌های افشاگر در شبکه‌های مجازی است که در یک سال و نیم گذشته، اخبار و اطلاعاتی درباره فعالیت‌های امنیتی و فساد اقتصادی برخی از چهره‌های سیاسی جمهوری اسلامی ایران منتشر کرده است.

کانال جعبه سیاه، تولید مستندی با نام «ولایت مطلقه فساد» را آغاز کرده بود که قسمت اول آن در یوتیوب منتشر شده است. این کانال در توضیح آن مستند گفته بود که «مجموعه‌ای ۹۰ قسمتی» است که «با انتشار فایل‌های شنود تلفن‌ها، ویدیوی دوربین‌های مداربسته و مخفی جلسات مقامات، اوراق قضایی و اسناد فساد مافیای سرداران خاکستری» (به افشاگری) خواهد پرداخت. افشای دست داشتن سران جمهوری اسلامی در قتل‌ها، ترورها، آدم‌ربایی و ...، با اسناد سری و کاملا محرمانه، نیز بخش دیگری از محتوایی بوده است که آن کانال مدعی شده بود که در آن مجموعه ۹۰ قسمتی، آن‌ها را پخش خواهد کرد. از آن مجموعه ۹۰ قسمتی، تنها همان یک قسمت پخش شده است.

Missing media item.

Missing media item.

 

مولوی وردجانی  حدود یک‌سال پس از خروجش از ایران در یکی از خیابان‌های استانبول به ضرب گلوله کشته شد.

یکی از دو مقام بلند پایه ترکیه‌ای گفت ، چندین مضنون ترکیه‌ای و ایرانی که پس از قتل مولوی وردجانی بازداشت شده‌اند به مقامات ترکیه گفته‌اند که برای ترور از دو مامور اطلاعاتی در کنسولگری ایران در استانبول دستور گرفته‌اند.

وی گفت: «آنگونه که در اظهارات مضنون‌های دستگیر شده آمده است، این دو مامور ایرانی که گذرنامه‌های دیپلماتیک داشتند دستور ترور را صادر کرده بودند.»

دیگر مقام ترکیه‌ای به رویترز گفت شواهد به دست آمده از اعترافات مضنونین نشان می‌دهد «اتباع ایرانی نقش بسیار مهمی در طرح‌ریزی و هماهنگی» این ترور داشته‌اند.

 به گفته دو مقام ترکیه‌ای، دولت ترکیه به زودی موضوع قتل مولوی وردجانی و نقش دو دیپلمات ایرانی در این ترور را به صورت رسمی به دولت ایران ابلاغ خواهند کرد. همچنین دادستان‌های ترکیه‌ای در حال پیگیری این پرونده هستند.

مولوی وردجانی که قبلا در امنیت سایبری ایران کار می‌کرده سه ماه پیش از به قتل رسیدنش در شبکه‌های اجتماعی مطلبی را علیه سپاه پاسداران جمهوری اسلامی پست کرده بود. وی در این پست تاکید کرده بود که اگر کشته نشود «فرماندهان فاسد مافیا را ریشه‌کن خواهد کرد».

کسی در کنسولگری و سفارت ایران در ترکیه به تماس‌های رویترز برای پیگیری این موضوع پاسخ نداده است.

 

این دو مامور، به گفته منبع رویترز بر اساس «اقرار مظنونین»، «پاسپورت دیپلماتیک دارند و دستور ترور را صادر کرده‌اند».

پلیس ترکیه اوایل آذرماه سال گذشته خبر داده بود که پنج نفر را در ارتباط با تیراندازی و قتل این شهروند ایرانی بازداشت کرده است.

هنوز هیچ مقامی در تهران به این گزارش رویترز واکنش نداشته، اما پیشتر عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در آذرماه در پاسخ به سوالی درباره ترور آقای مولوی گفته بود که منتظر گزارش دستگاه قضایی و امنیتی ترکیه در این زمینه هستیم.

 

حال رویترز نوشته است که دولت ترکیه قرار است مسئله قتل مولوی را با دولت ایران رسما مطرح کرده و «دادستانی ترکیه نیز پیگیر این پرونده است».

به گفته یک منبع دیگر، شواهد موجود از جمله اقرار مظنونین حاکی از آن است که «دو تبعه ایران نقشی جدی در تحریک و هماهنگی» برای قتل داشته‌اند.

مسعود مولوی با نام کامل «مسعود مولوی وردنجانی» پیش از این در رسانه‌های ایران به عنوان «رئيس تیم تحقیقاتی پارسه اصفهان» و متخصص هوش مصنوعی معرفی شده بود.

ارتباط مسعود مولوی با مدیر سابق آمدنیوز، افشاگری‌های او درباره سازمان اطلاعات سپاه و برخی چهره‌های قضایی، ترور او در ترکیه و همزمانی این ترور با اعتراض‌های آبان‌ماه در داخل ایران سبب شده است که نظریه احتمال ترور او توسط دستگاه‌های امنیتی ایران مطرح شود.

حال به نظر می‌رسد که گزارش رویترز تاییدکننده این نظریه است، اما این خبرگزاری ننوشته است که دولت ترکیه «پاسخ رسمی» خود به ایران در این باره را چه زمانی ابلاغ خواهد کرد.

مسعود مولوی کیست؟

او خود را فارغ‌التحصیل آمریکا و یکی از "نابغه‌های هوش مصنوعی" در ایران معرفی کرده و گفته بود که با وزارت دفاع ایران همکاری می‌کرده است. چند سال پیش در صدا و سیما او مدعی شد که لامپ کاغذی درست کرده که برق بسیاری کمی مصرف می‌کند.

مسعود مولوی عکس‌های خود را با روسای جمهور سابق ایران از جمله اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی و محمود احمدی‌نژاد در صفحات فضای مجازی منتشر کرده بود و یک سال پیش خبرگزاری مهر در مصاحبه‌ای از او به عنوان یکی از "نخبگان و مدال‌آوران مسابقات جهانی اختراعات "نام برد.

در این مصاحبه آقای مولوی عملکرد دولت حسن روحانی، رئیس جمهور ایران را "تیر خلاصی" بر پیکر جامعه نخبگان علمی ایران خوانده بود و مدعی شده بود که به ترکیه رفته و با شرکت‌های نظامی این کشور برای ساخت پهپادهای سنگین همکاری می‌کند.

اما بسیاری او را گردانده اصلی کانال افشاگر "جعبه سیاه" می‌دانند که بارها با انتشار اسنادی بیت رهبری، قوه قضائیه و نیروهای امنیتی ایران را متهم به فساد مالی و ترور مخالفان کرد.

دولت ترکیه هنوز در باره هویت عامل یا عاملان ترور این شهروند ایرانی اظهار نظر نکرده اما پلیس این کشور می‌گوید ضارب خارجی بوده است.

حدود دو سال پیش سعید کریمیان، مدیر جم ‌تی‌وی در استانبول به گلوله بسته شد و کشته شد. بسیاری انگشت اتهام را به سوی نهادهای اطلاعاتی ایران نشانه می‌روند.

مسعود مولوی که نام کامل او «مسعود مولوی وردنجانی» است، پیش از این در رسانه‌های ایرانی به عنوان «رئيس تیم تحقیقاتی پارسه اصفهان» و متخصص هوش مصنوعی معرفی شده است.

بر اساس گزارش روزنامه خراسان او تولیداتی مانند «روبوت پرنده» برای یک نهاد نظامی داشته است. آقای مولوی در مطالبی که پیش از در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده، از ارتباطات خود با سپاه پاسداران سخن گفته بود.

خبرگزاری مهر هم در گزارشی که دی‌ماه ۹۷ منتشر کرده از او به عنوان «یکی از نخبگان و مدال‌آوران مسابقات جهانی» نام برده که در نتیجه بی‌توجهی دولت به نخبگان، «ناچار شده است» شرکت‌های تولید پهپاد نظامی سنگین را به ترکیه و عراق ببرد.

او در این مصاحبه با ستایش از محیط «جهادی و پرنشاط» سپاه پاسداران، مدعی شده که از روی ناچاری، مجبور شده شرکتی که در زمینه تولید «پهپادهای سنگین» دارد را به استانبول ترکیه منتقل کند و این شرکت سالانه ۱۰۰ فروند پهپاد برای ترکیه تولید می‌کند.

در رسانه‌های ترکیه گزارشی درباره فعالیت‌های این شرکت منتشر نشده است.

علاوه بر این، آقای مولوی در توییتر خود مدعی شده که در ایجاد «قرارگاه دفاع سایبری» مشارکت داشته و «پیشرفته‌ترین سامانه هوش مصنوعی جهان» را با حضور اکبر هاشمی رفسنجانی رونمایی کرده است.

آقای مولوی همچنین در برخی برنامه‌های تلویزیونی حاضر شده و به عنوان یک نخبه و مخترع به معرفی اختراعات خود پرداخته است ولی مشخص نیست که این اختراعات به کجا رسیده است.

در توییتر مسعود مولوی تصاویر متعددی منتشر شده که نشان از علاقه او برای گرفتن عکس‌ یادگاری با چهره‌های مشهور اجتماعی، سیاسی و ورزشی مانند محمد خاتمی، محمود احمدی‌نژاد، اکبر هاشمی رفسنجانی، علی پروین و شهرام جزایری دارد.

او در دو سال گذشته توییت‌های متعدد سیاسی علیه حکومت نوشته بود و علاوه بر این توییت‌هایی در حمایت از محمود احمدی‌نژاد و نزدیکان او منتشر کرده بود. آقای مولوی اوایل سال گذشته مدعی شده بود که به خاطر حمایت از احمدی‌نژاد به مراجع قضایی احضار شده است.

وب‌سایت تابناک فروردین ۹۷ در گزارشی با اشاره به این ادعا، از مسعود مولوی به عنوان یک جاعل نام برده که با مدارک جعلی «ادعاهای پوچ» متعددی کرده است. این وب‌سایت همچنین از احمدی‌نژاد به خاطر عدم توجه به جعلیات این فرد انتقاد کرده بود.

در شبکه‌های اجتماعی نیز تصویری از حکم محکومیت آقای مولوی به ۸ سال زندان برای اتهاماتی چون تلاش برای هک سیستم‌های دولتی و جعل عناوین منتشر شده، اما مشخص نیست این حکم چرا اجرا نشده است.

فعالیت‌های رسانه‌ای پرحاشیه

علاوه بر این آقای مولوی در گزارش‌هایی در اکانت‌های توییتر و تلگرام «جعبه سیاه»، مطالبی مبنی بر فساد اخلاقی و مالی مقام‌های قضایی منتشر کرد که جنجالی‌ترین آن مربوط به چت‌های قاضی ابوالقاسم صلواتی با یک زن بود.

او همچنین گزارش‌هایی درباره زینب طاهری، وکیل دادگستری که اسفند سال ۹۷ بازداشت شد، منتشر کرد. بر اساس اظهارات آقای مولوی در یک فایل صوتی، زینب طاهری ابتدا وکیل او بود. خانم طاهری در جریان رسیدگی به پرونده محمد ثلاث، یکی از دراویش که خرداد ۹۷ بازداشت، وکالت آقای ثلاث را بر عهده گرفت.

تلاش‌های زینب طاهری برای دفاع از محمد ثلاث بی‌نتیجه ماند و این درویش معترض با رای قاضی صلواتی محکوم به اعدام شد. پس از این ماجرا، خانم طاهری مقام‌های قضایی را دروغ‌گو خواند و تهدید کرد که اسنادی را علیه آنها منتشر می‌کند. این درگیری‌ها در نهایت به بازداشت زینب طاهری منجر شد.

در واقع وب‌سایت «جعبه سیاه» که آقای مولوی مطالبی را در آن منتشر می‌کرد، ابتدا نام کانال تلگرامی زینب طاهری بود. زینب طاهری پس از آزادی از زندان فعالیت خاصی نداشت و فعالیت‌های افشاگرانه و سیاسی کانال تلگرامی «جعبه سیاه» نیز محدود شد.

مسعود مولوی نیز شش ماه پیش در توییتی ارتباطش با این کانال را تکذیب کرد و گفت ممکن است «شایعات» این کانال برای او «مشکل» ایجاد کند.

آقای مولوی در آخرین توییتی که ۲۰ مرداد امسال منتشر کرده، خطاب به یک کاربرد نوشته است: «ان‌شالله از بیخ ریشه این مفسدان و مافیای سرداران خاکستری رو خواهم کند. دعا کن قبل اینکه این کارو کنم اونا منو نکشن.»

اخیرا بردار مازیار ابراهیمی که در سوریه توسط حزب الله لبنان به لبنان برده شد و از آنجا به تهران منتقل شده بود تایید کرد که مسعود مولوی  پس از آزادی با او تماس گرفت و نقش خود در بازجویی و انتقال او به لبنان اعتراف کرد

ارتباط با آمدنیوز؟

علاوه بر این، در کانال‌های تلگرامی یک فایل صوتی از مکالمه مسعود مولوی با روح‌الله زم منتشر شده است. در این فایل صوتی آقای مولوی به دفاع از نزدیکان محمود احمدی‌نژاد پرداخته است.

روح‌الله زم بر اساس اطلاعیه سپاه پاسداران روز ۲۲ مهرماه امسال بازداشت شد. بر اساس گزارش‌های منتشرشده، روح‌الله زم در عراق بازداشت شده است.

ارتباط مسعود مولوی با مدیر سابق آمدنیوز، افشاگری‌های او درباره سازمان اطلاعات سپاه و برخی چهره‌های قضایی، ترورش در ترکیه و همزمانی این رویداد با اعتراض‌های داخل ایران سبب شده که برخی گمانه‌زنی‌هایی درباره احتمال ترور او توسط دستگاه‌های امنیتی ایران مطرح کنند.

ولی آنچه مشخص است، آقای مولوی در طول دو دهه گذشته، بارها درگیر حاشیه‌های سیاسی و اجرایی متعددی بوده است.

او در طول این سال‌ها از فردی که در حوزه علمی و فناوری فعالیت می‌کرد به حوزه سیاسی و امنیتی وارد شده است. گزارش‌هایی درباره فعالیت‌های اقتصادی غیرقانونی و حاشیه‌ساز او در ترکیه هم منتشر شده که راستی‌آزمایی این گزارش‌ها دشوار است.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.