رفتن به محتوای اصلی

ماجرای به دام افتادن جاسوس ایران در ارتش آلمان
03.04.2020 - 18:08

خبر بازداشت یکی از همکاران ارتش آلمان به اتهام همکاری با وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی سال گذشته اعلام شد و رای دادگاه مبنی بر محکومیت او چهارم فروردین (۲۳ مارس ۲۰۲۰) صادر شده است.

محاکمه عبدالحمید س، مترجم افغان‌تبار ارتش آلمان و همسرش پشت درهای بسته برگزار شد و کیفرخواست این پرونده نیز تا کنون به طور رسمی منتشر نشده است.

عبدالحمید س، ۵۱ ساله متولد کابل است و همراه با همسرش پس از مهاجرت به آلمان تقاضای پناهندگی داده بود. او به زبان‌های دری، پشتو، فارسی و روسی تسلط دارد و به عنوان مترجم و آشنا با اوضاع این کشور در استخدام ارتش آلمان بوده است.

ارتش آلمان با آغاز عملیات نیروهای ناتو در افغانستان در سال ۲۰۰۱ بیش از پیش به مترجمان آگاه از اوضاع افغانستان نیاز داشته و ده‌ها نفر را برای همکاری در این حوزه به استخدام درآورده است.

نشریه "زوددویچه" روز جمعه، ۱۵ فروردین (دوم آوریل) با استناد به منابع آگاهی که هویت‌شان فاش نشده جزئیاتی از نحوه شناسایی و به دام انداختن عبدالحمید س را منتشر کرد.

بنابر این گزارش عبدالحمید در ابتدا همکار قراردادی ارتش فدرال آلمان (بوندس‌ور) بود و سپس به عنوان کارمند رسمی در واحد جنگ‌های الکترونیکی پادگانی در ایالت راین‌لند- فالتس مشغول خدمت شد.

یکی از وظایف این واحد شنود پیام‌های مخابراتی اسلام‌گرایان افراطی طالبان و حفاظت از پیام‌های رد و بدل شده میان نظامیان آلمانی در منطقه عنوان می‌شود.

گزارش محرمانه یک دستگاه اطلاعاتی خارجی

به گزارش "زوددویچه" تحت نظر گرفتن عبدالحمید که حدود ۲۰ سال در استخدام ارتش آلمان بوده پس از گزارش نهادهای اطلاعاتی یکی از کشورها آغاز شده است. نام این کشور مشخص نیست.

نهاد اطلاعاتی به طرف آلمانی اطلاع داده که یکی از همکاران ارتش آلمان اسناد محرمانه‌ای را  به ماموران وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی رسانده است. این فرد مردی حدود ۵۰ ساله و آشنا به زبان‌های رایج در افغانستان معرفی شده، بدون این که اطلاعات دقیقی در مورد او ارائه شده باشد.

واحد ضد جاسوسی ارتش آلمان در میان صدها همکار خارجی‌تبار ارتشی، چند نفری را که دارای این مشخصات بودند زیر نظر گرفت که عبدالحمید یکی از آنها بود.

عبدالحمید به خاطر شغلش به اسناد محرمانه نیز دسترسی داشته است. "زوددویچه" به نقل از محافل امنیتی می‌گوید او از ژوئن ۲۰۱۷ تحت نظر ماموران اطلاعاتی ارتش آلمان بوده و تماس‌های تلفنی، ایمیل، حساب بانکی و سفرهایش کنترل می‌شده است.

ماموران آلمانی در عملیات خود پی‌بردند که عبدالحمید س، در فاصله سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ دست‌کم ۱۹ بار به شهرهای کشورهای اروپایی سفر کرده و همکاران شناخته شده وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی نیز دقیقا در همان روزها، و اغلب دو نفر با هم، به همان شهرها رفته‌اند. در مواردی ماموران ایرانی در همان هتلی اقامت داشته‌اند که مترجم سابق ارتش آلمان.

به نوشته روزنامه "زوددویچه" مامورانی که عبدالحمید را تحت نظر گرفته بودند مطمئن بودند که او در این سفرها اسناد محرمانه ارتش را در اختیار همکاران دستگاه اطلاعاتی جمهوری اسلامی قرار می‌دهد اما تا مدتی سندی برای اثبات این مسئله در اختیار نداشتند.

جاسوس در تله ماموران

سرانجام ماموران واحد ضدجاسوسی ارتش آلمان تله‌ای برای همکار افغان‌تبار خود تدارک دیدند و به این ترتیب توانستند او را به دام بیندازند.

این تله یک سند جعلی اما به ظاهر واقعی و بسیار حساس مرتبط با ایران بود که ماموران در اختیار عبدالحمید گذاشتند با این امید که او بلافاصله با مامور ایرانی مرتبط خود تماس می‌گیرد؛ و این اتفاقی بود که دقیقا افتاد.

سند جعلی حکایت از آن داشت که ارتش آلمان به اطلاعاتی دست یافته که مطابق آن یک خطر بسیار جدی در روزهای آینده یکی از کنسولگری‌های جمهوری اسلامی در خاورمیانه را تهدید می‌کند.

ماموران آلمانی که عبدالحمید را تحت نظر داشتند متوجه شدند که او پس از دیدن سند چند بار شتابزده میز کارش را ترک کرده و ظاهرا چون باور کرده مسئله فوری است و فرصتی برای سفر نیست از خارج از محل کارش موضوع را از طریق تلفن به اطلاع مامور رابط اطلاعاتی ایران می‌رساند.

واحد ضدجاسوسی ارتش آلمان اندکی بعد اطمینان یافت که خبر جعلی به طرف ایرانی منتقل شده است و در اطراف همان کنسولگری که ظاهرا در خطر بوده اقدام‌ها و تدابیر امنیتی و حفاظتی به شدت افزایش یافته است.

دادستانی آلمان سرانجام در سپتامبر ۲۰۱۸ حکم بازداشت عبدالحمید س، به اتهام خیانت و انتقال اسناد محرمانه به یک کشور بیگانه را صادر کرد.

ماموران اداره فدرال جنایی آلمان ۱۵ ژانویه ۲۰۱۹ با حکم دادگاه محل سکونت عبدالحمید در شهر بن و صندوق امانت بانکی او را بازرسی و وسائل زیادی از جمله تلفن همراه، لپ‌تاپ و تعدادی سیم کارت تلفن کشورهای مختلف را ضبط کردند. در این بازرسی‌ها تقویمی نیز به دست ماموران افتاد که عبدالحمید تاریخ سفرهای خود به کشورهای اروپایی را در آن یادداشت کرده بود.

اسناد به دست‌آمده از کامپیوتر پاک شده

ماموران در حافظه پاک شده کامپیوتر عبدالحمید، که به وسیله کارشناسان وزارت دفاع پس از چند هفته تلاش دوباره احیا شده، به اسنادی دست یافتند که او از محل کار به خانه منتقل می‌کرده و پس از اسکن کردن، آنها را به یک فلش‌مموری منتقل کرده به دست ماموران اطلاعاتی جمهوری اسلامی می‌رسانده است.

برخی اسنادی که مترجم‌ افغان‌تبار ارتش آلمان در اختیار ماموران جمهوری اسلامی قرار داده طبقه‌بندی بسیار محرمانه داشته‌اند. مطابق حکم دادگاه عبدالحمید س، در مجموع ۳۴ هزار و ۵۰۰ یورو به عنوان "دستمزد جاسوسی" از ماموران ایرانی دریافت کرده است.

دادگاه عالی ایالت راین‌لند-فالتس آلمان در شهر کوبلنتس چهارم فروردین، در حکمی که این هفته تائید شده، عبدالحمید س را مجرم تشخیص داد و او را به شش سال و ده ماه زندان محکوم کرد. همسر او نیز به جرم فراهم کردن مقدمات سفرهای شوهرش به ده ماه حبس محکوم شده است.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
دویچه‌وله

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.