رفتن به محتوای اصلی

ایا مصر با انتخاب مرسی مدل ترکیه را انتخاب خواهد کرد ؟_ویدئو
25.06.2012 - 07:41
تفسیر از:
کیانوش توکلی

 جمهوری اسلامی ، اسرائیل  و وزیر امور خارجه آلمان، انتخاب محمد مرسی  به عنوان رئیس‌جمهور جدید مصر را به وی تبریک گفتند. در حالی که قدرت اصلی همچنان در دست ارتش مصر است ایا رئیس جمهوری جدید مصر با کسب 13 میلیون  رای  و با اقتصادی  ورشکسته چه خواهد کرد . آنچه که مشخص است مصر به راه جمهوری اسلامی نخواهد رفت و حتی در اینده  جانب کشورهای سنی مذهب نظیر عربستان و ترکیه را در پیش خواهد گرفت هم اکنون نیمی از رای دهندگان مخالف جدی  انتخاب نماینده اخوان المسلیمین هستند.از سوی دیگر با سقوط اسد ، فضای خاورمیانه برای رهبران جمهوری اسلامی تنک تر خواهد شد. روند در خاورمیانه تقویت مثلث ترکیه ، عربستان و قطر خواهد بود .

 بنابر نوشته دویچه وله گیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان، انتخاب محمد مرسی به عنوان رئیس‌جمهور جدید مصر را به وی تبریک گفت. وستروله در عین حال تصریح کرد که راه برقراری دمکراسی‌ای واقعی در مصر طولانی است.

در نخستین واکنش‌ها به پیروزی محمد مرسی، نامزد اخوان‌المسلمین در انتخابات ریاست جمهوری مصر، گیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان، این پیروزی را به وی تبریک گفت.


محمد مرسی رئیس‌جمهور مصر شد

کمیسیون انتخابات ریاست جمهوری مصر محمد مرسی، نامزد اخوان‌المسلمین، را نخستین رئیس جمهوری این کشور پس از سرنگونی حسنی مبارک معرفی کرد. 

وستروله عصر یکشنبه (۲۴ ژوئن) در برلین گفت که برای نخستین بار در تاریخ مصر رئیس‌جمهوری بر مسند قدرت نشسته که در انتخاباتی آزاد برگزیده شده است. وی در عین حال تصریح کرد که راه رسیدن مصر به دمکراسی‌‌ای واقعی هنوز طولانی است.

به گفته‌ی وزیر خارجه آلمان، حال انتظار می‌رود که رئیس‌جمهور جدید خود را پشتیبان تحولات دمکراتیک در مصر بداند، نماینده‌ی همه‌ی مصریان باشد و به ضامن صلح در داخل مصر و همچنین در مناسبات با دیگر کشورها بدل شود.

گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان

گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان

وستروله همچنین خاطرنشان ساخت که شورای نظامی مصر که پس از سرنگونی حسنی مبارک به اختیاراتی گسترده دست یافته، اکنون موظف است که هر چه سریع‌تر، یک فرایند سیاسی را نمایان ساخته و به جریان اندازد که حاصل آن، قرار گرفتن قدرت در دست‌ شخصیت‌های مدنی است که به شکلی دمکراتیک برگزیده شده‌اند.

واکنش اسرائیل و ایران به پیروزی مرسی

دولت اسرائیل نیز ابراز امیدواری کرد که همکاری میان تل‌آویو و قاهره پس از پیروزی محمد مرسی به عنوان رئیس‌جمهور جدید مصر ادامه یابد. در بیانیه‌ای که از سوی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در شامگاه یک‌شنبه (۲۴ ژوئن) منتشر شده، آمده است: « همکاری میان مصر و اسرائیل باید بر مبنای قرارداد صلح میان دو کشور، منافع هر دو ملت و برقراری ثبات در منطقه استوار باشد.»

به گفته نتانیاهو دولت اسرائيل «از روند دمکراسی در مصر استقبال می‌کند و به نتایج آن احترام می‌گذارد.»

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی نیز بنا بر گزارش خبرگزاری مهر پیروزی محمد مرسی را در انتخابات ریاست جمهوری مصر با انتشار بیانیه‌ای تبریک گفته است.

جشن شادی در میدان تحریر

به گزارش رسانه‌ها، هزاران تن از هواداران مرسی، پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری مصر را در میدان تحریر قاهره جشن گرفتند.

کمیسیون انتخابات ریاست جمهوری مصر بعدازظهر یکشنبه (۲۴ ژوئن) محمد مرسی، نامزد اخوان‌المسلمین، را نخستین رئیس جمهوری این کشور پس از سرنگونی حسنی مبارک معرفی کرد. پیش‌تر از اعلام رسمی نتیجه‌ی انتخابات، مرسی و هم احمد شفیق، رقیب او، خود را برنده نهایی خوانده بودند.

طبق نتیجه‌ی نهایی انتخابات که از سوی کمیسیون مزبور منتشر شده، محمد مرسی، بیش از ۱۳ میلیون (۷/ ۵۱ درصد) رأی را از آن خود کرده است. احمد شفیق نیز توانسته است، ۱۲ میلیون و ۳۴۷ هزار و ۳۸۰ (۳/ ۴۸ درصد) رأی را به خود اختصاص دهد.

بنا بر اعلام کمیسیون انتخابات مصر در مجموع نزدیک به ۵۱ میلیون نفر به پای صندوق‌های رأی‌گیری برای تعیین ریاست جمهوری مصر فرا خوانده شده بودند. مشارکت نهایی از قرار حدود ۵۱ درصد بوده است. بر این اساس ۲۵ میلیون و ۵۷۷ هزار و ۵۱۱ رأی سالم به صندوق‌ها ریخته شده و تعداد آرای باطله در نهایت نزدیک به ۸۴۴ هزار رأی بوده است.

 

 

محمد مرسی: چيزی به نام دموکراسی اسلامی وجود ندارد

 رادیو فردا

شبکه خبری «سی ان ان» در گزارشی درباره محمد مُرسی، رئيس جمهوری منتخب مصر، می نويسد نخستين رهبر تاريخ مصر که طی يک انتخابات دموکراتيک به قدرت رسيد جمعی از اضداد است: تحصيلاتش را در کاليفرنيای جنوبی به انجام رسانده، عهد کرده که برای دفاع از حقوق زنان خواهد ايستاد اما با نامزدی زنان برای احراز مقام رياست جمهوری مخالفت کرده است.

محمد مرسی که شصت سال سن دارد روز يکشنبه، بيست و چهارم ژوئن، پس از کسب ۵۲ درصد آرا در برابر احمد شفيق نخست وزير سابق در دولت حسنی مبارک که ۴۸ درصد آرای مصری ها را از آن خود کرد، به عنوان رئيس جمهوری جديد مصر معرفی شد.

در طول تبليغات برای انتخابات تاريخی رياست جمهوری مصر، محمد مرسی اعلام کرد که در صورت انتخاب شدن از «دموکراسی، حقوق زنان و روابطی صلح آميز با اسرائيل» حمايت خواهد کرد.

رئيس جمهوری جديد مصر در عين حال رهبران اسرائيل را «خون آشام» و «قاتل» ناميده است.
 
به گفته يک تحليل گر مسائل سياسی محمد مرسی نمادی از آن قسمت از جامعه مصر است که خواهان اجرايی شدن «برنامه ای افراطی» در اين کشور هستند. بنابر تبليغات انتخاباتی محمد مُرسی، وی در دوران زمامداری حسنی مبارک، به دليل اعتراض به «اقدامات سرکوبگرانه و رويکرد ظالمانه» و «تقلب انتخاباتی» چندين بار بازداشت شد. 
رئيس جمهوری جديد مصر در يکی از دفعاتی که بازداشت شد، هفت ماهی را نيز پشت ميله های زندان به سر برد.

شعار تبليغاتی محمد مرسی در انتخابات اخير، «اسلام راه حل است»، بسياری را از اين بابت نگران کرد که چه بسا انتخاب او به رياست جمهوری مصر به تأسيس يک نظام دين سالار بنيادگرا منجر شود.

محمد مرسی در زمان تبليغات پيش از انتخابات در گفت و گو با کريستين امان پور، خبرنگار سرشناس «سی ان ان»، تأکيد کرده بود که چنين برنامه ای ندارد. وی گفت که حزبش «به دنبال تأسيس قوه مجريه ای است که اراده واقعی مردم را نمايندگی کند و منافع عمومی آنها را در امور کشور حاکم سازد.» محمد مرسی در ادامه افزود که «چيزی به نام دموکراسی اسلامی وجود ندارد. [آنچه وجود دارد] تنها دموکراسی است...مردم منشأ اصلی قدرت هستند.»

رئيس جمهوری جديد مصر درباره نقش زنان نيز گفت که نسبت به «برابری حقوق زنان با مردان» متعهد شده است و برای احقاق آن در کشور تلاش خواهد کرد.

مُرسی درباره روابط کشورش با اسرائيل و سياستش درقبال توافقنامه صلح ۱۹۷۹ تأکيد کرد که «بله، البته که اين توافقنامه را حفظ خواهم کرد. من مادامی که طرف مقابل به اين توافقنامه پايبند است و آن را محترم می شمرد، به آن احترام خواهم گذاشت.»

بايد توجه داشت که محمد مرسی گزينه اول حزبش برای تصدی مقام رياست جمهوری نبوده است. او هنگامی وارد عرصه کارزار برای انتخابات رياست جمهوری مصر شد که صلاحيت گزينه نخست حزب رد شده بود.

پيش از ورود محمد مرسی، خيرات الشاطر، نامزد اول اخوان المسلمين، يکی از سه نامزدی بود که به آنها اعلام شد صلاحيت نامزدی در انتخابات رياست جمهوری را ندارند.
 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.