رفتن به محتوای اصلی

نماینده مجلس ترکیه: اقدام مجرمانه تتلو در خاک ترکیه قابلیت مجازات دارد
21.05.2020 - 17:35

در این مدت، برخی رسانه‌ها نظیر بخش ترکی «بی‌بی‌سی» و روزنامه‌های «ملیت» و «جمهوریت» به بسته شدن حساب‌های کاربری جدیدی که این خواننده راه‌اندازی کرده بود، اشاره کرده و آن را حاصل تلاش مجامع فمینیستی دانسته‌‌اند.

Missing media item.
به تازگی حساب کاربری امیر تتلو در شبکه اجتماعی توییتر نیز در همین راستا تعلیق شده است. در عین‌حال، برخی رسانه‌های ترکیه به دلیل الگو بودن هنرمندان برای جامعه، خواستار برخورد با تتلو شده‌اند.

قرار است در هفته‌های آینده نمایندگان ترکیه به مجلس باز گردند و یکی از مسایل مورد بحث آن‌ها، پی‌گیری مساله امیر تتلو خواهد بود.
در همین خصوص، «ایران‌وایر» با «زولیخا گولوم»، وکیل و نماینده مجلس ترکیه گفت‌وگو کرده است. او می‌گوید طبق قوانین، اقدام تتلو جرم است و باید در ترکیه محاکمه شود.

در ادامه، متن کامل گفت‌وگوی «ایران‌وایر» با زولیخا گولوم را می‌خوانید:

 Missing media item.

طبق قوانین ترکیه، سن کودکی چیست؟

  • ترکیه متعهد به «اعلامیه جهانی حقوق کودک» است. طبق ماده a-۱/۶ «قانون جمهوری ترکیه»،  هر فرد تا سن ۱۸ سال به عنوان «کودک» تعریف می‌شود. اما قانون‌گذار در ماده ۱۰۳ «قانون مجازات»، دو مفهوم کودک و «نابالغ» را از هم جدا کرده است. نابالغ به کودکان بین ۱۵ تا ۱۸ سال اطلاق می‌شود.

در قوانین ترکیه، مبحث کودک‌آزاری چه‌گونه تعریف می‌شود؟

  • قانون مجازات، کودک‌آزاری را بر اساس سن، به سه قسمت تقسیم می‌کند؛ آزار کودکانی که هنوز ۱۵ ساله نشده‌اند، ‌آزار کودکانی که ۱۵ سال را تمام کرده‌اند و نسبت به کودک‌آزاری و فعلی که اتفاق افتاده است، درکی ندارند و کودکان بین ۱۵ تا ۱۸ سال که با زور، تهدید، حیله یا هرچیزی که اراده آن‌ها را تحت تاثیر قرار دهد، مورد آزار جنسی قرار گرفته‌اند.
    طبق ماده ۱۰۳ قانون مجازات، داشتن رابطه جنسی با کودک ۱۶ ساله‌ بدون اعمال زور،  خشونت، حیله و... و با رضایت فرد، تجاوز محسوب نمی‌شود و فاعل به دلیل داشتن رابطه جنسی با شخص نابالغ مجازات می‌شود. این شرایط موجب می‌شوند کودک بین ۱۵ تا ۱۸ سال علاوه بر تحمل آزار و تجاوز جنسی، برای اعلام رضایت تحت فشار باشد.
    این اصلی‌ترین قسمت مبارزه ما برای تغییر قوانین آزار جنسی کودکان است. زیرا موضوع رضایت موجب شده است که راه فراری برای متجاوز از طریق ازدواج با کودک ایجاد شود. داشتن رابطه جنسی با کودک زیر ۱۸ سال، چه با زور و چه با رضایت، کودک‌آزاری است.

با این شرایط،‌ مجازات آزار جنسی کودک و هم‌چنین پیشنهاد داشتن رابطه جنسی با کودک چیست؟

  • مجازات آزار جنسی کودک هشت تا ۱۵ سال، حبس و داشتن رابطه جنسی با شخص نابالغ در صورت شکایت، دو تا پنج سال زندان تعیین شده است. پیشنهاد داشتن رابطه جنسی طبق ماده ۱۰۵ قانون جمهوری ترکیه، آزار جنسی محسوب می‌شود و این اقدام با شش ماه تا سه سال زندان مجازات روبه‌رو است.

بر این اساس، آیا اقدام تتلو، خواننده ایرانی جرم محسوب می‌شود؟ چه برخوردی می‌تواند با او شود؟

  • مطمئنا این عمل، یک اقدام مجرمانه است. این اقدام نزد دادگاه عالی، تهدید جنسی کودکان محسوب می‌شود و هم‌زمان، تلاش برای اقدام مجرمانه و آزار جنسی کودکان در آن مستتر است. این فرد نیت خود برای تجاوز را به صورت کاملا علنی اعلام کرده و برای عملی کردن نیت خود، دعوت عمومی هم انجام داده است. علاوه بر این، با توجه به قدرت نفوذ این شخص در میان تعداد بسیاری از طرف‌دارانش که اغلب کودک هستند، اقدام انجام شده از منظر حقوقی، مصداق  تشویق و تحریک اذهان برای انجام جرم نیز محسوب می‌شود.
    اقدام او بر اساس کلیتی که اشاره کردم، ارزیابی می‌شود و ترکیه بر اساس قراردادها و کنوانسیون‌های بین‌المللی موظف است در صورت وجود تهدیدی علیه حقوق اساسی کودک، با آن برخورد کند.

آیا احتمال استرداد تتلو به ایران طبق موافقت‌نامه همکاری بین دولت‌ها وجود دارد؟

  • در قراردادهای همکاری بین دولت‌ها، چنان‌چه در صورت استرداد، حقوق اساسی فرد به خاطر جهان‌بینی، گرایش سیاسی، اجتماعی یا وابستگی به گروهی خاص در خطر باشد و احتمال اعمال شکنجه ثابت شود، استرداد انجام نمی‌شود.
    حق حیات این فرد در ایران در خطر است و ضمانتی در راستای وجود حق دفاع از خود برای وی وجود ندارد. به همین دلیل استرداد نباید رخ دهد. اما اقدام مجرمانه او در خاک ترکیه قابلیت محاکمه و مجازات دارد.

یکی از بحث‌های مطرح در مورد محتوای مطلب منتشر شده از سوی تتلو، مرز بین آزادی بیان و آزار جنسی در فضای مجازی است. این مرز طبق قوانین ترکیه چه‌گونه تعریف شده است؟

  • متاسفانه این روزها شاهد افزایش خشونت در فضای مجازی هستیم. نفرت‌پراکنی، نمادی از خشونت موجود در جامعه و سیستم است. زنان، دگرباشان، مهاجران، پناهندگان، کردها و علوی‌ها در فضای مجازی و حتی تلویزیون‌های ترکیه علنا با مصادیق خشونت و نفرت‌پراکنی مواجه می‌شوند.
    برای این‌که بتوانیم ابراز نظری را در حوزه آزادی بیان داشته باشیم، لازم است که حقوق اساسی هیچ کس از طریق آن نقض نشود. محتوایی که از نابودی فرد، گروه یا قشری از جامعه و تضییع حقوق اساسی آن سخن می‌گوید، آزادی بیان نیست بلکه سوءاستفاده از آزادی بیان است.
    در ماده ۲۱۶ قانون جمهوری ترکیه موضوع تحریک اذهان به کینه‌ورزی، دشمنی و تحقیر علیه طبقه‌ اجتماعی خاص با هر دین و نژاد و جنسیتی جرم‌انگاری شده است. از طرفی نیز طبق ماده ۱۲۲ همین قانون اعمال تبعیض به عنوان جرم تعریف شده است.
    محتوای آنلاین در صورت ترویج خشونت و تشویق به جرم، بر اساس این قوانین مورد بررسی قرار می‌گیرد. هر گفتمانی که زنان و کودکان را تهدید کند، به دلیل داشتن پتانسیل تبدیل شدن به یک خطر جدی، طبق قوانین ترکیه آزار محسوب می‌شود. بنابراین هر ابراز نظری که ‌تمامیت بدنی، روحی، جنسی و اجتماعی کودک را با کوچک‌ترین خطری تهدید کند، از حوزه آزادی بیان خارج می‌شود و جای هیچ‌گونه  شک و بحثی برای مقابله با آن وجود ندارد.

‌در ترکیه تعداد زیادی مهاجر و پناه‌جوی ایرانی زندگی می‌کنند که شمار بالایی از آن‌ها کودک هستند.  به نظر می‌رسد این اقدام بیشتر متوجه آن‌ها بوده است. ترکیه تا چه حد حامی حقوق کودکان خارجی ساکن این کشور است؟

  • قانون‌گذار با پناه‌جویان طبق قوانینی که برای تمامی اتباع خارجی وجود دارد، برخورد کرده است. تمامی اتباع خارجی و افرادی که تحت حمایت نهادهای بین‌المللی در ترکیه زندگی می‌کنند، بر اساس قوانین اداره مهاجرت، در این کشور ساکن هستند. کودکان در این زمینه مستثنی نشده‌اند و متاسفانه برای کودکان پناه‌جو قانون خاصی وجود ندارد. این موضوع به ویژه در مورد کودکان سوری بسیار تبعیض‌آمیز است. بسیاری از این کودکان پناه‌جو بدون همراه و بدون حمایت پدر و مادر در این کشور زندگی می‌کنند. کودکان پناه‌جو از بسیاری جهات تهدید می‌شوند و تحت حمایت نیستند.
    علی‌رغم عضویت ترکیه در «کنوانسیون حمایت از حقوق کودک»، با این کودکان رفتار بسیار بدی می‌شود. ماده ۲۲ این کنوانسیون در ارتباط با کودکان پناه‌جو است و دولت بر اساس قوانین بین‌المللی، در برابر آن‌ها مسوول است.

اقدام تتلو در داخل ترکیه رخ داده اما دعوت او به زبان فارسی منتشر شده است. بعضی  با وجود موضوع کودک‌آزاری، این اتفاق را دغدغه ترک‌ها نمی‌دانند. شما در این زمینه چه فکر می‌کنید؟

  • این موضوع، مساله ما است. طبق اصل ۱۰ قانون اساسی، هرکسی با هر زبان، دین، رنگ، جنسیت و تفکر سیاسی یا فلسفی در برابر قانون برابر است.

پس از آغاز به کار مجلس، آیا موضوع تتلو را در زمینه کودک‌آزاری دوباره طرح خواهید کرد؟

  • ما هیچ موردی که کودک‌آزاری را مشروع جلوه می‌دهد، قبول نکرده و نخواهیم کرد. در این راستا، سال‌ها است با جنبش زنان فمینیست همکاری می‌کنیم. موضوع تتلو هم البته از این حوزه جدا نیست و شامل تلاش ما برای احقاق حقوق زنان و کودکان و مبارزه با کودک‌آزاری می‌شود. ما تمامی تخلف‌هایی که در مورد حقوق کودک اتفاق می‌افتد را در همه‌جا و در مجلس پی‌گیری می‌کنیم.
  • Missing media item.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.