رفتن به محتوای اصلی

درگذشت حسن توفیق، مدیرمسوول نشریه توفیق
31.05.2020 - 20:44

ایران اینترناشینال :حسن توفیق، کاریکاتوریست، مدیرمسوول نشریه توفیق و بزرگ‌ترین برادر از برادران توفیق، در ۹۵ سالگی درگذشت.

خبرگزاری ایسنا، روز یکشنبه ۱۱ خرداد، به نقل از هادی حیدری، کارتونیست نوشت توفیق بر اثر ایست قلبی در بیمارستان آسیا در تهران درگذشت.

حسن توفیق از مدیران مسوول هفته‌نامه فکاهی توفیق بود که دوره سوم این مجله را منتشر کردند و او به مدت ۲۹ سال مدیریت این نشریه را برعهده داشت.

این مجله نزدیک به نیم قرن فعالیت داشت.

حسن توفیق مطالب طنز نیز می‌نوشت که با نام‌های مستعاری همچون «شرمسار خشن» و «میرزاقشمشم» منتشر می‌شد.

حسن (دوزنده) توفیق، برادر ارشد حسین و عباس (از نوه‌های خواهری حسین‌خان توفیق، بنیان‌گذار روزنامه توفیق در سال ١٣٠١)، متولد ١١ اسفندماه ١٣٠۴ بود. او در دبستان دارالفنون تا اخذ دیپلم متوسطه تحصیل کرد. سپس به دانشگاه تهران راه یافت و در رشته حقوق قضایی فارغ‌التحصیل شد. کارمند وزارت دارایی بود و مدتی در دانشگاه ملی (شهید بهشتی فعلی) درس می‌داد.

حسن توفیق، از دوران محمدعلی توفیق (١٣٢٢)، رسما به جمع طنزپردازان توفیق پیوست. از همان ابتدا نیز قدرت مدیریت خودش را نشان داد و پس از برکناری سردبیران چپ‌گرا و متمایل به حزب توده، سردبیری توفیق را با همراهی برادرانش برعهده گرفت، اغلب کاریکاتورهای روی جلد توفیق در دوره دوم و سوم، کار اوست.

او در ابتدا با راهنمایی و همکاری روح‌الله داوری، از کاریکاتوریست‌های متأخر توفیق و سپس به‌صورت مستقل شروع به خلق آثار ماندگارش در هفته‌نامه می‌کند.

***

Missing media item.

مصاحبه دو سال پیش عنایت فانی با عباس توفیق (برادر حسن و حسین توفیق)، نویسنده، طنزپرداز، سردبیر و یکی از صاحبان نشریه توفیق در باره یکی از موفق‌ترین و شناخته‌شده‌ترین مجلات فکاهی در تاریخ ایران و درگیری‌های آن با مسئولان سیاسی وقت و سرانجام توقیف آن سخن می گوید.

یندیپندنت فارسی - حسن توفیق را می‌توان از جمله بنیانگذاران کاریکاتورهای مطبوعاتی با سبک و سیاق ایرانی دانست.

اسماعیل عباسی، روزنامه نگار باسابقه، در صفحه فیسبوک خود نوشته است: «اگر مکتب توفیق را در حوزه کاریکاتور و کارتون به مثابه یکی از عمده‌ترین شالوده‌های کارتون مطبوعاتی در ایران بدانیم، در بنیانگذاری این مکتب، بی‌شک، زنده یاد حسن توفیق بیشترین سهم را داشته است.»

هادی حیدری، کارتونیست و از دوستان نزدیک خانواده توفیق نیز با اعلام خبر درگذشت حسن توفیق، گفته است: «ساعت ۱۵ امروز یک‌شنبه ۱۱ خرداد، بزرگترین برادر خانواده توفیق، درگذشت.»

آقای حیدری نوشته است: «حسن توفیق، دو روز پیش به دلیل کم اشتهایی به بیمارستان آسیا مراجعه می‌کند و امروز با وجود تلاش پزشکان، به دلیل ایست قلبی، فوت شد.»

یک کارکاتوریست بنام در ایران به «ایندیپندت فارسی» می‌گوید: «توفیق در نسل کاریکاتوریست‌هایی که هنوز در قید حیات هستند، اساس ماجرا بود و اصلی‌ترین مجله بود و اگر مجله توفیقی نبود، قطع به یقین بدانید که کاریکاتور و هنر کاریکاتور به این شکل شکوفا نمی‌شد و رشد نمی‌کرد. شخصیتی مثل کامبیز درم‌بخش که الان به عنوان یکی از ۵ اسطوره کاریکاتور دنیاست، در واقع به واسطه مجله توفیق و با آشنایی با این مجله، به دنیای هنر کاریکاتور علاقمند شد.»

وی همچنین توضیح می‌دهد:«کارکاتوریست‌های بسیار شناخته شده و بنامی با مجله توفیق همکاری داشته‌اند که برای خیلی از آنها نیز پله ترقی به حساب آمده و برای بسیاری از کاریکاتوریست‌ها هم کار کردن با توفیق از آمال آنها بود . کامبیز درم‌بخش کار خودش را با توفیق شروع کرد. آقای درم‌بخش از دوره دبیرستان در مجله توفیق مشغول بود. بهمن عبدی و احمد عربانی نیز سالها با توفیق کار کرده‌اند. آقای عربانی بعد به گل آقا رفت و سالیان سال با گل آقا فعالیت می‌کرد. دهه شصت آقای بهمن عبدی را همه خوب می‌شناسند. وی در روزهای ماه رمضان داستانی را با ماژیک روی مقوا به صورت مصور می‌کشید و در کودکی بسیاری در دهه ۶۰ خاطره‌انگیز است.‌»

این کاریکارتوریست همچنین می‌گوید: «مجله توفیق هم جنبه اجتماعی داشت و هم جنبه سیاسی و ترجیح می‌داد با دربار خودش را درگیر نکند. ولی حدود ۴ سال توقیف بود.»

حسن توفیق، متولد ۱۱ اسفند ۱۳۰۴ و از مدیران مسئول نشریه طنز «توفیق» و بزرگ‌ترین برادر از برادران توفیق بود که دوره سوم این مجله را منتشر کردند. برادران توفیق ۴ تن بودند.

مجله توفیق، هفته‌نامه‌ای فکاهی و طنز در ایران بود که نزدیک به نیم قرن فعالیت داشت.

حسن توفیق در دبستان دارالفنون تا اخذ دیپلم متوسطه تحصیل کرد، و سپس در رشته حقوق قضایی از دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شد. آقای توفیق برای مدتی کارمند وزات دارایی بود و بر اساس اطلاعات موجود از دوران محمدعلی‌خان توفیق، به صورت رسمی در جمع طنزپردازان توفیق مشغول به کار شد و پس از مدتی سردبیری توفیق را برعهده گرفت.

وی با نام‌های مستعار «شرمسار خشن» و «میرزاقشمشم» مطالب طنز هم می‌نوشت.

حسن توفیق، در زمره کاریکاتوریست‌های برجسته ایرانی است و گفته می‌شود بیشتر کاریکاتورهای روی جلد مجله توفیق از آثار اوست. وی هنرمندی صاحب‌سبک بود و در دوره سوم انتشار مجله توفیق، امتیاز این مجله به نام وی صادر شد و مدیریت و جواز چاپخانه رنگین (متعلق به توفیق) هم به نام وی ثبت شد. حسن توفیق بعد از چند سال کار در وزارت دارایی، خود را بازخرید کرد و به رشته تحصیلی خود یعنی حقوق بازگشت و پروانه وکالت گرفت. پس از آن، در کنار فعالیت‌های مطبوعاتی و کاریکاتورهای توفیق، کار وکالت نیز انجام می‌داد.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.