رفتن به محتوای اصلی

کمپین زنان و فراخوان تظاهرات سراسری علیه اعدام امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی وروح الله زم
30.06.2020 - 20:28

ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، به نقل از یکی از وکلای پرونده، نام این محکومان به اعدام را امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی عنوان کرده است.

این بازداشت‌شدگان سوم اسفند ۱۳۹۸ در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی به اتهام‌هایی از جمله "مشارکت در تخریب و تحریق به قصد مقابله با نظام جمهوری اسلامی ایران" و "محاربه" به اعدام محکوم شده بودند. امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی در این دادگاه همچنین به "سرقت مسلحانه مقرون به آزار در شب" به تحمل زندان و شلاق محکوم شدند.

سازمان عفو بین الملل دهم سال گذشته، یک هفته پس از اعلام صدور حکم اعدام برای این متهمان سیاسی، با "به شدت ناعادلانه" خواندن محاکمه این افراد، خواستار لغو حکم شده بود.

در بخشی از این گزارش به نقل از منابع آگاه آمده که سعید تمجیدی و محمد رجبی به خانواده خود گفته‌اند بسیاری از اتهامات مطروحه "مانند اتهام ارتباط با سازمان مجاهدین خلق" ناروا بوده و "تحت شکنجه" چنین اقراری اخذ شده است. آنها تاکید کرده‌اند که "به هیچ وجه با هیچ گروهی در خارج از کشور ارتباط نداشتیم."

رسانه‌های نزدیک به قوه قضائیه ایران درباره این خبر سکوت کرده‌اند.

پس از خبر هرانا، باشگاه خبرنگاران جوان وابسته به صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، به نقل از یک "منبع آگاه" در دیوان عالی کشور این گزارش را تکذیب کرد.

اما پس از آن، هرانا گزارش داد که در این باره باز با "منابع مطلع این پرونده از جمله یکی از وکلا" تماس گرفته و "منبع مطلع که به دلایل امنیتی نخواست نامش منتشر شود" دوباره بر صحت خبر تاکید کرده و گفته است: "این پرونده شرایط خاصی دارد، وکلا به شدت از اطلاع رسانی بر حذر شده‌اند."

هرانا نوشته که وکلا "امیدوارند با کاستن از حساسیت‌ها، در مرحله واخواهی تغییری در این حکم ایجاد کنند."

اعتراض‌های خیابانی آبان ماه در پی افزایش قیمت و سهمیه‌بندی بنزین در ایران برپا شد و به سرعت در بیش از ۱۰۰ شهر گسترش یافت. این اعتراض‌ها با سرکوب شدید نیروهای امنیتی و انتظامی روبرو شد. خبرگزاری رویترز به نقل از سه منبع آگاه در حکومت ایران، شمار کشته شدگان را دست‌کم هزار و ۵۰۰ تن گزارش کرد. مقامات ایران به گزارش واکنش نشان داده و آن را تکذیب کرده‌اند.

مجتبی ذوالنوری، رییس کمیسیون امنیت ملی دهمین دوره مجلس شورای اسلامی تعداد کشته‌های این حوادث را ۲۳۰ نفر اعلام کرده است. عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور هم تعداد کشته شدگان اعتراض‌های آبان ماه سال گذشته را ۲۰۰ تا ۲۲۵ تن اعلام کرده و تلویحا گفته بود که ۸۰ درصد به دست نیروهای دولتی و ۲۰ درصد با "سلاح های غیرسازمانی" کشته شده‌اند.

اگرچه هنوز شمار دقیق مجروحان و بازداشت‌شدگان روشن نیست ولی حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس پیشین شورای اسلامی شمار این افراد را حدود ۷ هزار تن اعلام کرده است.

استرداد از ترکیه به ایران باوجود درخواست پناهندگی

امیرحسین مرادی ۲۵ ساله، سعید تمجیدی ۲۷ ساله و محمد رجبی ۲۵ ساله که هر سه ساکن محله خزانه تهران هستند در روز ۲۵ آبان سال گذشته در تجمع اعتراضی محله ستارخان تهران شرکت کرده بودند. در گزارش هرانا آمده که پس از بازداشت امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی به همراه فرد سومی به نام شیما به ترکیه می‌گریزند. این افراد در مسیر شهر آنتالیا به دست یک راننده تاکسی به پلیس تحویل داده می‌‌شوند.

در این گزارش آمده که آنها ۵ دی ماه ۱۳۹۸ به شهر "آغری" در نزدیکی مرز ایران منتقل شده و ۲ روز بعد همراه با حدود ۳۰ شهروند دیگر از مرز بازرگان به ایران بازگردانده می‌شوند. این در حالی است که هر سه در ترکیه تقاضای پناهندگی کرده بودند. پس از بازداشت در ایران، شیما به طور موقت و به قید وثیقه آزاد شد. محمد رجبی و سعید تمجیدی به زندان مرکزی تهران بزرگ (فشافویه) منتقل شدند. محمد رجبی ابتدا به قید وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی آزاد شده بود ولی پس از ۱۵ روز با احضار به دادگاه انقلاب، دوباره به زندان منتقل شد.

تائید حکم اعدام از سوی دیوان عالی کشور در حالی است که پس از فروکش کردن اعتراض‌ها، حسن روحانی در مقام رئیس دولت ادعا کرد که معترضان "دو سال برای کارهای خود برنامه‌ریزی کرده بودند”. رئیس جمهوری ۱۳ آذر سال سال گذشته گفت که "اعترافات" تلویزیونی کسانی که به صورت "سازمان‌یافته در این اغتشاشات آمده‌اند"، پخش خواهد شد.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

انتشار از:

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.