رفتن به محتوای اصلی

حکم دیپورت دو پناهجو( افسانه رستمی و لیلا حسنیان) و نگاهی به وضعیت پناهجویان در ترکیه
09.09.2020 - 08:31

 

افسانه رستمی و لیلا حسنیان بعداز سالها درگیر پروسه دادگاه بودن حکم دیپورت گرفتند.

این دو فعال سیاسی مشروطه خواه بیشتر از ۹سال در ترکیه بلاتکلیف مانده اند .

از لیلا حسنیان سوال کردیم در مورد وضعیتشان در ترکیه، ایشان گفتند که از تمام احزاب و سازمان های حقوق بشری درخواست کمک کردیم که متاسفانه همه یک جواب مشترک داشتند ما نمیتوانیم کاری برای شما انجام دهیم.

نا گفته نماند که افسانه رستمی قبولی سازمان ملل را دارد و صرفا به خاطر کار کردن در ترکیه برایش پرونده سازی شده است و پلیس اداره مهاجرت از تمدید کیملیک این دو فعال سیاسی سربار میزند

این در  حالی ست که بارها این دو بانو تهدید شده اند و هیچ کسی جوابگوی وضعیتشان نیست  و لیلا حسنیان حدودا دوماه در شهر ارزوم ترکیه در بازداشت برای دیپورت به ایران بوده و به خاطر فعالیت سیاسی به  شهر  کارس تبعید شده بوده که در بی خبری رسانه ای و سکوت ۹سال از زندگیش در بلاتکلیفی هدر رفته است

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

روایت زندگی پناهجویان در ترکیه، از اسف‌بارترین گزارش‌هایی‌ست که می‌تواند در یک رسانه منتشر شود.

وضعیت پناهجویان در ترکیه: آینده بدتری پیش روست؟

بنا بر گزارش  رادیو زمانه : این گزارش  قصد ندارد سطح فلاکت و بی‌پناهی پناهجویان در ترکیه را با وضعیت پناهندگان در دیگر کشورها مقایسه کند، بلکه تنها می‌خواهد اوضاع اسف‌بار پناهجویان در حدود و جغرافیای کشور ترکیه را انعکاس دهد با این امید که بتواند التفات نهادهای بین‌المللی و مدافعان حقوق بشر را کسب کند.

پیش از هر چیز شاید لازم باشد روایت و شرحی اجمالی از اوضاع دو کمپ پناهجویی در ترکیه به دست داد: کمپ‌هایی که سازمان ملل و دیگر ارگان‌های بین‌المللی مستقر در ترکیه کاملا از وجود آنها باخبرند.

  • کمپ یوزگات: این کمپ امنیتی یا شاید بتوان گفت زندان یوزگات در حوالی آنکارا، تمامی شاخصه‌های یک زندان را داراست و تنها تفاوتش با زندان این است که در ساعاتی مشخص ساکنان کمپ می‌توانند از کمپ خارج شوند.

این کمپ پناهجویی که مختص زنان نیز هست، از حداقل امکانات بهداشتی و تغذیه‌ای برخوردار است و حتی گزارش‌هایی مبنی بر تن‌فروشی زنان برای تامین مخارج و مایحتاج ضروری در این کمپ منتشر شده است.

  • کمپ کوروباش (حوالی وان): در آمار رسمی ظرفیت این کمپ ۷۵۰ نفر اعلام شده در حالی که بعضی روزها بیش از دو هزار و ۵۰۰ پناهجو از ملل مختلف در این کمپ تحت نظر پلیس قرار می‌گیرند.

تمام قوانینی که در مورد یک فرد بازداشتی (مجرم) وجود دارد، در مورد پناهجویان ساکن در این کمپ به اجرا گذاشته می‌شود. حتی در بدو ورود کفش‌ها و کمربند پناهجو به وسیله پلیس ترکیه ضبط می‌شود و افراد تا پایان رسیدگی به پرونده خود، بدون مرخصی مجبور هستند در این کمپ بمانند (روند رسیدگی به پرونده پناهجویان ساکن در این کمپ گاهی تا ماه‌ها طول می‌کشد).

آب کمپ از چاه یا تانکر تامین می‌شود که آن هم به صورت یک روز در میان قطع است. در اتاق‌های کوچک با ظرفیت چهار نفر گاهی بیش از ۱۲ نفر نیز نگهداری می‌شوند.

وضعیت پزشکی و بهداشتی در کمپ کوروباش همچون دیگر کمپ‌های مستقر در ترکیه شدیدا اسف‌بار است و بعضا حداقل امکانات درمانی نیز برای پناهجویان موجود نیست.

این خلاصه وضعیت مختصر از این دو کمپ، تنها نمونه‌ای از کمپ‌های پناهجویی در ترکیه است و طبیعتا همه جمعیت چند میلیونی پناهجویان در ترکیه در این کمپ‌ها ساکن نیستند.

عده زیادی از پناهجویان در شهرهای مختلف ترکیه پس از نام‌نویسی در اداره مهاجرت به حال خود رها می‌شوند.

روند نام‌نویسی و دریافت کارت شناسایی این پناهجویان بدین صورت است که پس از مراجعه پناهجو به یکی از دفاتر اداره مهاجرت در ترکیه، صرفا اسم و مشخصات و دلیل درخواست پناهندگی به صورت کاملا فرمالیته و در عرض ۱۰ الی ۱۵ دقیقه پرسیده و ثبت می‌شود.

سپس بدون ذره‌ای راهنمایی یا حمایتی دیگر، از پناهجو خواسته می‌شود چندین ماه بعد (در بعضی موارد تا یک سال بعد) برای دریافت کارت شناسایی مراجعه کند.

از سوی دیگر نهادهای پشتیبانی مالی و حقوقی از پناهجویان در ترکیه به صورت مشخص وجود ندارند و تنها یک دفتر از طرف اداره مهاجرت، خدمات مشاوره‌ای ارائه می‌دهد که آن هم فقط سه یا چهار روز در طول هفته مشغول به کار است.

در مدتی که پناهجو کارت شناسایی دریافت نکرده است، او به صورت یک فرد کاملا بی‌هویت بوده و به خدمات ارزان پزشکی و دیگر خدمات اجتماعی همچون داشتن حساب بانکی، خریدن سیم کارت و … دسترسی ندارد.

همچنین به علت نداشتن کارت شناسایی رسمی، پناهجویان قادر به اجاره یک سرپناه نبوده و مجبور هستند در پانسیون‌های غیررسمی و خانه‌های گروهی زندگی کنند که این مکان‌ها از لحاظ بهداشتی، تغذیه‌ای و امنیتی شرایط قابل قبولی ندارند.

در قوانین کشور ترکیه به فرد پناهجو مجوز کار داده نمی‌شود و این بدین معنی‌ست که پناهجویان مجبورند به کارهای سیاه روی بیاورند و همین مساله دست کارفرمایان را برای سوء استفاده‌های متعدد از جمله نپرداختن حق بیمه، نپرداختن کف دستمزد کارگری، به موقع نپرداختن دستمزدها و در مواردی بالا کشیدن حقوق هفتگی و ماهانه پناهجویان، باز می‌گذارد.

با توجه به روندی که در قوانین مهاجرتی ترکیه پیش‌بینی شده است و همین‌طور پس از تعطیل شدن کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در این کشور و سپرده شدن امور به اداره مهاجرت ترکیه و نابلدی و بی‌تجربگی کارمندان اداره مهاجرت برای رسیدگی به پرونده‌ها، انتظار می‌رود وضعیت پناهجویان در ماه‌های آینده به مراتب بدتر از گذشته نیز بشود

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.