رفتن به محتوای اصلی

ابراز نگرانی 'عمیق' سه کشور اروپایی از تولید اورانیوم فلزی در ایران
16.01.2021 - 22:58

تولید این ماده توسط ایران مطابق توافق هسته‌ای برجام ممنوع است اما ایران هفته گذشته اعلام کرد که فرایند تولید را با هدف "ارتقا سوخت اتمی" در تاسیسات اتمی اصفهان آغاز کرده است.

فرانسه، بریتانیا و آلمان در بیانیه گفته اند که تولید این ماده دارای "پیامدهای نظامی بالقوه" است.

پس از انتشار این بیانیه، سازمان انرژی اتمی ایران هم در بیانیه ای برنامه تولید اورانیوم فلزی را "دارای مصارف صلح آمیز" و از حقوق خود دانسته و گفته در اوایل دهه ۱۳۸۰ خورشیدی میزان اندکی از این ماده را تولید کرده و آن را به اطلاع آژانس هم رسانده بود.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هفته گذشته به اطلاع اعضای آژانس رسانده بود که ایران فعالیت تحقیق و توسعه برای تولید اورانیوم فلزی را آغاز کرده است.

کاظم غریب آبادی نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفته بازرسان آژانس از تاسیساتی که فرایند تولید اورانیوم فلزی در آن در جریان است، بازدید کرده اند. او گفته این نوع سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران قرار است تولید شود.

این رآکتور در مرکز شهر تهران قرار دارد و بیش از پنج دهه پیش از سوی ایالات متحده آمریکا به ایران اهدا شده بود. ایران می گوید عمده کاربری این رآکتور در حال حاضر تولید رادیوداروها برای مصارف پزشکی است.

یک مرکزی اتمی ایران

 

ایران می‌گوید بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در هفته جاری از کارخانه تولید صفحه سوخت این کشور بازدید کردند

فرایند تولید اورانیوم غنی شده با خلوص ۲۰ درصد پس از آن مجددا در ایران آغاز شد که مجلس شورای اسلامی در مصوبه ای دولت را ملزم به این کار کرد.

 

دولت ایران منتقد این قانون بود اما محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفته است که آیت الله علی خامنه ای رهبر این کشور در جلسه ای که خود او، حسن روحانی رئیس جمهور و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی حضور داشتند، گفت که این مصوبه باید اجرایی شود.

این مصوبه "قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران" نام دارد که دولت ایران را موظف به غنی سازی مجدد اورانیوم با خلوص ۲۰ درصد کرده است.

توقف غنی سازی ۲۰ درصدی یکی از دستاوردهای قدرت‌های جهانی در توافق هسته‌ای برجام بود.

اورانیوم غنی شده با خلوص بالا کاربرد دوگانه در ساخت سلاح اتمی دارد و سرعت رسیدن به آن را در مقایسه با اورانیوم کم غنی شده افزایش می دهد.

چین، سه کشور اروپایی عضو توافق هسته ای (بریتانیا، فرانسه و آلمان)، اعضای اتحادیه اروپا، عربستان سعودی، اسرائیل و ایالات متحده از آغاز غنی سازی با خلوص ۲۰ درصد در ایران ابراز نگرانی کرده اند.

اتحادیه اروپا از ایران خواسته تا با توقف غنی سازی ۲۰ درصدی "به دیپلماسی فرصت دهد".

به غیر از غنی سازی با خلوص ۲۰ درصد، قانون تازه در ایران دولت را ملزم کرده در صورتی که جو بایدن، رئیس جمهور منتخب آمریکا در ماه اول ریاست جمهوری اش تحریم ایران را رفع نکند، از سطح بازرسی های آژانس در ایران با توقف اجرای پروتکل الحاقی کاسته شود.

جو بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا وعده هایی برای بازگشت به توافق هسته ای برجام را مطرح کرده است.

دوره ریاست جمهوری آقای بایدن این هفته آغاز خواهد شد. مقام های ایرانی از پیروزی او در انتخابات آشکارا ابراز خرسندی کرده اند.

 

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
بي بي سي

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.