رفتن به محتوای اصلی

ژورنالیسم امروز در رسانه های اجتماعی
18.01.2021 - 05:05

در تاریخ 17 ژانویه بدعوت جنبش سکولار دمکراسی  ایران , اینجانب بعوان سخنران در دهمین نشست عمومی مهستان - (دوره چهارم یکشنبه ) شرکت کردم :

موضوع برنامه  :"ژورنالیسم امروز در رسانه های اجتماعی"  را می توان در دو عرصه مورد بررسی قرار داد.   رابطه  رسانه‌های اجتماعی (Social Media) با  شبکه‌های اجتماعی (Social Networks) ویا دوم _ رابطه رسانه ها وجایگاه  ژورنالیسم در شبکه های اجتماعی  مورد بررسی قرار گرفت .

 رسانه :

امروزه رسانه‌ها از جمله قدرتمندترین ابزارها در اختیار بشر محسوب می‌شوند.  رسانه ها ؛ شتاب  غیرقابل باوری به تحولات سیاسی ، اجتماعی ؛ اقتصادی و فرهنگی  در عرصه ملی و جهانی داده است و ما شاهد تغییرات بسیار گسترده‌تری در تمامی شئونات زندگی  جامعه امروز هستیم. 

رسانه های فارسی زبان پرقدرت تر از زمان بر سر حواداث و رویداد های سیاسی؛  مدام جمهوری اسلامی را به چالش می کشند و سخنگویان رزیم  ناگزیر به پاسخگویی می شوند. درکلیه مواردی که  اپوزیسیون متحد عمل کرده است مثل داستان دختر آبی ، زدن هواپیمای مسافربری ؛ اعدام نوید افکاری و روح الله زم و... موفق شدند  که حداقل رزیم  در این عرصه های مشخص   را شکست دهند.

 _روزنامه نگاری از ابتدای پیدایش با فناوری رسانه همراه و عجین بوده و با چاپ در آمیخت و با همراهی تلگرام ؛ تلفن ؛ فاکس  و...  اخبار دریافت می کرد.اگر در گذشته خبرنگار اولین کسی بود که به محل حادثه و یا خبر میرسید امروز با پدیده  شهروند خبرنگار در گسترده میلیونی آن  مواجه هستیم که در تهیه  گزارش، انتشارِ اخبار و اطلاعات در جامعه، نقشِ فعالی بازی می‌کنند وبه  منبع بزرگی برای رسانه های حرفه ای محسوب می شوند؛ این واژه شهروند خبرنگار در جریان وقایع بهار عربی  و  درطول  جنبش سبزنهادینه شد.بهر حال رابطه رسانه و شبکه اجتماعی یک رابطه دو سویه  است البته  در خیلی از  موارد اخبارفیک وارد  شبکه اجتماعی می شوند ورسانه با کارشناسان حرفه ای خود جعلی بودن  شایعه سازی را برملا می کنند .

 

دسته بندی رسانه ها فارسی زبان خارج کشورو منابع خبری ایران :

1_ رسانه های جمهوری اسلامی(اصولگرا و اصلاح طلب )که در ایران دارای دفاترخبری و بطور قانونی فعالیت می کنند و لی  رسانه های  مستقل و آزادی نیستند 

2_رسانه های حرفه ای دولت ها ویا نهاد های غیر ایرانی( بی بی سی ، ایران اینترنشیانال ،من و تو ؛ صدای امریکا ، رادیو فردا ؛ رادیو فرانسه و دویچه وله و...) که دفتر و خبرنگاری در ایران ندارند و منبایع آنان روزنامه های داخل ویا بعضا فعالین شبکه های اجتماعی  داخل کشورند

3_ رسانه های احزاب و سازمانهای سیاسی مخالف رزیم ( برانداز ویا اصلاح طلبان غیر حکومتی) وضعیت بهتری از رسانه ها حرفه ای ندارند. این دست خود عمدتا مصرف کننده دسته دوم هستند

4_ رسانه های مستقل با گرایشات کاملا متفاوت سیاسی هم  در وضعیتی نیستند که در نهاد های امنیتی و یا حکومتی دارای منابع خبری باشند . جسته و گریخته اخباری بدستانش می رسد ولی بازهم آنان "کپی پیس" هستند

جمع بندی : 3 دسته بالا در عرصه اخبار داخلی عموما از اخبار نشریات رسمی جمهوری اسلامی کپی برداری و همراه با تفسیر و تحلیل ها متفاوت در رسانه های خارج از کشور منتشر می شوند . دسته 2 ؛ 3 ؛ 4  منبع خبر دایمی  ویا دفتر خبری در داخل ایران ندارند در چنین شرایطی   شاخ های اینترنتی  خبری  در شبکه اجتماعی  ادعا می کنند که ازپشت پرده ها با خبرند .این شاخ ها به دلایل مختلف توانسته اند؛  مخاطبان بسیاری بیابند و درنزد همین شاخ های اینترنتی انواع شایعات و اخبار فیک وجود دارد. 

 

شاخ های اینترنتی اخبار در شبکه اجتماعی  (اکتیویست _ خبری):

 حال می پردازیم به مهمترین شاخ های اینترنتی (سیاسی ) عبارتند از مسیح علی نژاد ؛ زنده یاد روح الله زم؛ عباس فخر اور ؛ علی جوانمردی ؛ محمد حسینی ؛وحید خزایی ؛ سعید سکویی ؛  امید دانا و....البته محتوای لایو ها و محتوای برنامه هر کدام متفاوت است. .هر کدام از این شاخ های اینترنتی فالورهای بسیاری دارند(بالای یکصد هزار نفر تخمین زده می شوند) و می توان  انها را به لحاظ محتوا دسته بندی نمود.قبل از هر چیز از جنبه های مثبت کاری آنان صحبت کرده ام  و اینکه چگونه  موفق شده اند؛ مخاطبان فراوانی در دنیای مجازی  بیابند و در باره شاخ های اینترنتی درشبکه های اجتماعی صحبت کردم:

 -  مهمترین دلیل موفقیت شان این بود درگیر  بگو مگو درونی اپوزیسیون  نشده اند مباحث و محتوای برنامه های آنان  عمدتا علیه رژیم اسلامی ایران است وکمتر به اختلافات آنچنان که در درون اپوزیسیون سنتی ایران جریان دارد_ می پردازند. بعبارت دیگر آنان فهمیده اند  که مردم دیگر رغبتی  به دنبال کردن ؛ درگیری های داخلی اپوزیسیون ندارند.

_  آنان بر پایه پوپولیسم دنیای مجازی , موفق به  جذب افکار مردم ساده لوح و کم تجربه شده اند. مدام علیه رسانه های حرفه ای سخن می گویند و میلیونها مخاطب در دنیای مجازی دارند  برای زنده نگاه داشتن برنامه های لایو خود؛ برنامه ریزی می کنند ؛  برخی از انان دست به  دامن فیک نیوزمی شوند و با هیجان سخن می گویند طوری وانمود می کنند  که گویا از پشت پرده  ها خبر دارند  و به قول معروف چنان پیاز داغ اخبار جعلی  را زیاد می کنندو که مخاطب  دور بقیه رسانه های خبری خط بکشند ؛  امید به رهایی کوتاه مدت؛ دشمن خوار و کوچک فرض می کنند  سهل   و  صحنه و فضا را برنامه های لایو خود را چنان تصویر می کنند که مخاطب به لحاظ روانی ارضا ی فکری می شوند  و منتظربرنامه بعدی آنان می مانند. 

 _ سایت های  شاخ های اینترنتی بیننده ای ندارد ولی اینستگرام , تلگرام ، فیسبوک ؛  یوتوب و توییتر آنان بسیار پرمخاطب است. این شاخ ها اینترنتی( بجز مسیح علی نژاد ) به گونه ای از اخبار فیک آگاهانه بهره می برند .   آنان در افکار عمومی مردم  داخل و خارج از کشور تاثر گذار هستند و رژیم  بشدت از آنان  هراس دارد و از این رو دستگاه اطلاعاتی رزیم در 3 سال گذشته ؛ ستاد های بزرگی برای مقابله با انان در تهران و استامبول ایجاد کرده است و سعی می کنند با تزریق اخبار جعلی و دام گستری آنان را فریب  دهند.

 

 

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

انتشار از:

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.