رفتن به محتوای اصلی

اصرار جهانگیری و زنگنه برای حضور سپاه در پروژه «۳ تا ۴ میلیارد دلاری» پالایشگاه کرمانشاه
07.02.2021 - 10:09

قرارگاه خاتم‌الانبیا، بازوی اقتصادی سپاه، در بسیاری از پروژه‌های عمرانی و زیربنایی ایران از جمله در حوزه‌های انرژی، راه‌سازی و سدسازی فعالیت دارد

قرارگاه خاتم‌الانبیا، بازوی اقتصادی سپاه، در بسیاری از پروژه‌های عمرانی و زیربنایی ایران از جمله در حوزه‌های انرژی، راه‌سازی و سدسازی فعالیت دارد

اسحاق جهانگیری، معاون اول دولت روحانی، و بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت، خواهان حضور جدی قرارگاه خاتم‌الانبیاء سپاه در قرارداد ساخت پالایشگاه آناهیتا در کرمانشاه شده‌اند که سرمایه‌گذاری آن ۳ تا ۴ میلیارد دلار برآورد شده است.

آقای جهانگیری که روز شنبه ۱۸ بهمن در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی استان کرمانشاه سخن می‌گفت، چند بار از قرارگاه خاتم خواست که «محکم پای کار بیاید» تا این پروژه را اجرایی کنند.

وزیر نفت نیز در این جلسه گفته است که خواستار مشارکت جدی قرارگاه سپاه در این پروژه است.

پروژه ساخت پالایشگاه آناهیتا به سال ۱۳۸۵ باز می‌گردد و در طول سال‌های گذشته مسئولان دولتی بارها وعده بهره‌برداری از این پروژه را داده بودند.

پیش از این از شرکت سرمایه‌گذاری سازمان تامین اجتماعی به‌عنوان سهامدار اصلی این پروژه نام برده می‌شد، ولی به‌تازگی بهمن بازوند، استاندار کرمانشاه، اعلام کرده است که «۶۵ درصد از سهام این پالایشگاه متعلق به قرارگاه خاتم الانبیاء است».

هدایت حاتمی، معاون اقتصادی استانداری کرمانشاه، نیز گفته است «احداث پتروپالایش آناهیتا سه تا چهار میلیارد دلار معادل ۷۰ تا ۸۰ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز دارد» و قرار است در مدت ۴ سال به بهره‌برداری برسد.

مسئولان دولت درباره نحوه واگذاری این قرارداد به قرارگاه سپاه و جزئیات سرمایه‌گذاری طرفین توضیحاتی نداده‌اند.

دی ماه سال گذشته، سعید محمد، فرمانده قرارگاه «سازندگی خاتم‌الانبیاء»، از ورود ستاد کل نیروهای مسلح ایران به حوزه نفت و پتروشیمی خبر داده بود.

او گفته بود که «ده پتروپالایش از سوی ستاد کل نیروهای مسلح به مجموعه نفت پیشنهاد شده است» ولی به اسامی این پالایشگاه‌ها اشاره‌ نکرده بود.

فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیاء همچنین از پیشنهاد تبدیل پالایشگاه آناهیتا به پالایشگاه پتروشیمی خبر داد و گفت که این مورد جزو «مصوبات سفر» رهبر جمهوری اسلامی به این استان بوده است.

اصرار به حضور سپاه در پروژه‌های کلان نفتی در حالی صورت می‌گیرد که در سال‌های قبل مقام‌های دولت روحانی از حضور گسترده سپاه در اقتصاد ایران انتقاد می‌کردند.

حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران، نیز تیرماه سال ۹۶ با انتقاد از حضور نهادهای نظامی در عرصه اقتصاد ایران گفته بود که «بخشی از اقتصاد دست یک دولت بی‌تفنگ بود که آن را به یک دولت با تفنگ تحویل دادیم».

کار‌شناسان و صاحب‌نظران اقتصادی، حضور نهاد‌ها و دستگاه‌های امنیتی، نظامی و انتظامی و دیگر نهادهای وابسته به رهبر جمهوری اسلامی در اقتصاد ایران را از جمله مشکلات جدی بر سر راه توسعه اقتصادی، حضور بخش خصوصی واقعی و جذب سرمایه و سرمایه‌گذاری در کشور توصیف می‌کنند.

با این حال، بسیاری از پروژه‌های عمرانی و زیربنایی ایران در حوزه‌های مختلف از انرژی، مخابرات، راه و ترابری و سدسازی در سال‌های گذشته با موافقت دولت و با ترک تشریفات مناقصه به قرارگاه خاتم‌الانبیا واگذار شده‌ است.

دی‌ماه سال ۹۶ نیز وزیر دفاع ایران خبر داد که رهبر جمهوری اسلامی به ستاد کل نیروهای مسلح ایران مأموریت داده تا واگذاری بنگاه‌های اقتصادی «غیرمرتبط» در سپاه پاسداران، ارتش و وزارت دفاع را پیگیری کند.

تاکنون گزارشی از میزان دقیق واگذاری بنگاه‌های اقتصادی توسط نیروهای نظامی منتشر نشده است ولی گزارش‌های متعدد درباره افزایش حضور نهادهای نظامی به ویژه سپاه پاسداران در حوزه نفت و پتروشیمی نشان می‌دهد که از نظر رهبر جمهوری اسلامی این حوزه جزو حوزه‌های «غیرمرتبط» با نهادهای نظامی نیست.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

اصغر جیلو
برگرفته از:
رادب. فردا

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.