رفتن به محتوای اصلی

حسن روحانی: لحن دولت جدید آمریکا مقداری تغییر کرده است
03.03.2021 - 09:56

روحانی: لوایح اف‌ای‌تی‌اف تصویب نشود به یک قرن پیش بازمی‌گردیم

 

 

حسن روحانی گفت که لوایح مرتبط با گروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف) ارتباطی به برجام و تحریم‌ها ندارد و «تحریم باشد یا نباشد، این لوایح لازم است».

رییس جمهوری ایران روز چهارشنبه ۱۳ اسفند هشدار داد که تاخیر در تصویب این لوایح در مجمع تشخیص مصلحت نظام باعث قطع ارتباطات بانکی کشورها و حتی کشورهای دوست با ایران و بازگشت به «یک قرن پیش» می‌شود. 

به گفته روحانی، تصویب نشدن این لوایح باعث می‌شود پول بیشتری از «جیب مردم» برای مبادلات با دیگر کشورها خرج شود و باید این موضوع به مردم توضیح داده شود.

او اضافه کرد: «همه کشورها تلاش می کنند رتبه بالاتری را در اف‌ای‌تی‌اف کسب کنند ولی ما ایستادیم تماشا می‌کنیم.»

در دی ماه اعلام شد که رھبر جمھوری اسلامی با درخواست روحانی برای تمدید مھلت بررسی لوایح پالرمو و الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم در مجمع تشخیص مصلحت نظام موافقت کرده است.

 سال گذشته رسانه‌ھا از پایان فرصت یک ساله مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی این دو لایحه خبر داده بودند. 

پیش از این تعدادی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام از احتمال رد لوایح سخن گفته بودند.

با این حال محمدرضا باهنر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفته که این لوایح به احتمال زیاد تصویب خواهند شد.

محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، نیز ابراز امیدواری کرده که این نهاد تا پایان اسفند تصمیم خود را درباره این لوایح اعلام کند.

با این حال او روز چهارشنبه گفت بحث اينكه كشورهای همكار و دوست ایران مثل چين و روسيه گفتند اگر تهران به اف‌ای‌تی‌اف نپيودد با مشكلاتی مواجه می‌شود را فقط رییس کل بانک مرکزی و محمدجواد ظريف مطرح كردند وعده‌ای كه مخالف پيوستن هستند گفتند چنين چيزی نيست.

او افزود ‌گفت تکلیف نهایی دو لایحه باقی‌مانده اف‌ای‌تی‌اف در جلسه آینده در فروردین ۱۴۰۰ مشخص می‌شود.

در اسفندماه سال گذشته، گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی در پی تصویب نشدن این لوایح، نام ایران را به «فھرست سیاه» خود بازگرداند و از کشورھای عضو خواست به اجرای کامل اقدام‌ھای احتیاطی درباره این کشور بازگردند.

##########################

آقای روحانی همچنین با اشاره به توافق هسته‌ای برجام و حفظ آن از سوی دولتش گفت زمانی باید تشریح شود که چه اقداماتی با هدایت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر ایران انجام شد. این حق مردم است. اگر یک ساعت برای برداشتن تحریم تعلل کنیم و امروز و فردا کنیم، حقوق مردم را پایمال کردیم.

آقای روحانی گفت برداشته شدن تحریم‌ها "حق مردم" است و اضافه کرد "اگر یک ساعت برای برداشتن تحریم تعلل کنیم و امروز و فردا کنیم، حقوق مردم را پایمال کردیم".

رئیس جمهوری ایران افزود "فشار باید از دوش مردم برداشته شود و این وظیفه دولت است".

او سپس با با انتقاد از دخالت‌ها در امور اجرایی گفت که قانون اساسی به صراحت می‌گوید جزء در مواردی که اجرا به رهبر حکومت واگذار شده است، "تمام موارد برعهده دولت است و هیچ کس حق ندارد در اجرا دخالت کند".

در هفته‌های گذشته دولت ایران و مجلس این کشور بر سر مذاکره و توافق با قدرت‌های غربی بر سر توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵(برجام) اختلاف داشتند.

مجلس شورای اسلامی حدود سه ماه پیش قانونی را گذراند که در صورت عدم رفع تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران برخی برخی تعهدات این کشور تعلیق می‌شد. دولت ایران در ابتدا از طرح این مصوبه در مجلس انتقاد کرد اما پس از تصویب آن، وعده اجرایش را داد.

بر همین اساس ایران روز پنجم اسفند - ۲۳ فوریه - اعلام کرد که مطابق مصوبه مجلس، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرده و دیگر اجازه نظارت های فراپادمانی را به بازرسان نخواهد داد.

با این حال دولت ایران پیش از اجرای این قانون مجلس با آژانس بین‌المللی به توافقی سه ماه دست یافت که بنابر آن، آژانس در ۱۲ هفته پس از آن به "نظارت ضروری" خود ادامه دهد.

مجلس ایران در ابتدا به شدت از این توافق انتقاد و از دولت شکایت کرد اما ادر پی اظهارات رهبر این کشور برای حل اختلاف نظر قوه مجریه و مقننه، نمایندگان مجلس عقب نشستند.

رافائل گروسی مدیر کل آژانس این توافق را فرصتی گران‌بها برای دیپلماسی خواند و اروپا کوشید تا در نشست آتی اعضای برجام ایران و آمریکا را در مسیر مذاکره قرار دهد.. با وجود استقبال آمریکا ایران این پیشنهاد را رد کرد.

اما دیروز وزارت خارجه آمریکا مجددا با استقبال از گفت‌وگو با ایران اعلام کرد "درباره چگونگی این مذاکره تعصب و جزم‌اندیشی ندارد".

این تحولات در شرایطی رخ می‌دهد که شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی این هفته درباره گزارش‌های مربوط به افزایش تولید سوخت هسته‌ای توسط ایران و کاهش همکاری‌های این کشور با آژانس تشکیل جلسه داده است.

گزارش‌ها حاکی از آن است که پیش‌نویس قطعنامه‌ای از سوی یکی از کشورهای اروپایی در حال آماده شدن است که اقدامات اخیر ایران را محکوم می‌کند. این نسبت به عواقب این اقدام هشدار داده است.

 

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.