رفتن به محتوای اصلی

سفر پاپ به نجف، این پیام را ارائه می‌دهد که نجف مرجع عالی شیعان جهان است، نه قم
05.03.2021 - 17:05

هواپیمای حامل پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان، در فرودگاه بین‌المللی بغداد بر زمین نشست. 

پاپ فرانسیس که صبح روز جمعه، ۱۵ اسفندماه، برای سفری چهار روزه به عراق، ایتالیا را ترک کرد، ساعت ۱:۵۵ بعدازظهر به وقت محلی، وارد بغداد شد و در فرودگاه مورد استقبال مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر آن کشور قرار گرفت.  

این سفر نخستین سفر یک پاپ به کشور عراق و نخستین سفر پاپ فرانسیس از آغاز همه‌گیری کووید-۱۹ تاکنون است.  

رهبر ۱/۳ میلیارد کاتولیک‌ جهان که درپی محدودیت‌های مربوط به همه‌گیری، گفته بود خود را در واتیکان «داخل یک قفس» احساس می‌کند، در هواپیما به خبرنگاران گفت: «خوشحالم که دوباره سفر کردن را از سر می‌گیرم و این سفر نمادین نیز وظیفه‌ای درقبال سرزمینی است که سال‌ها رنج برده است.»

نخست‌وزیر عراق نیز در آستانه ورود پاپ فرانسیس به بغداد گفت: «مردم و دولت عراق با عشق و صلح به مقام معظم پاپ فرانسیس خوشامد می‌گویند و بار دیگر عمق این پیوند بشری را تأیید می‌کنند.»

درحالی‌که پاپ فرانسیس ضد بیماری کووید-۱۹ واکسینه شده است، عراق در موج دوم کرونا در این کشور، هر روز با بیش از پنج‌‌هزار مورد جدید ابتلا به این بیماری مواجه می‌شود و این موضوع، مقام‌ها را را ناچار کرده است تا در طول دیدار پاپ از آن کشور، قرنطینه و شهربندان سراسری برقرار کنند.

پاپ پیش از رسیدن به بغداد گفت: «سعی می‌کنم دستورالعمل‌ها را دنبال کنم و با همه دست ندهم، اما نمی‌خواهم خیلی دور بایستم.»

پس از چندین سال جنگ با داعش، هنوز هم هر از چندی، سلول‌های خفته این گروه تروریستی در عراق کشف می‌شود و در هفته‌های اخیر نیز چندین حمله‌ راکتی در نقاط مختلف کشور صورت گرفته است. در این شرایط، حکومت عراق برای رفع نگرانی‌‌ها درمورد امنیت رهبر کاتولیک‌های جهان، هزاران نیروهای امنیتی اضافی را برای محافظت از پاپ فرانسیس در هنگام بازدیدها، به‌کار گرفته است.

احمد الصحاف، سخنگوی وزارت خارجه عراق گفته است که برای رفع هرگونه خطر، مقام‌ها تدابیر امنیتی شدیدی را «چه در زمین و چه در هوا» اعمال کرده‌اند.  

پاپ ۸۴ساله در خطرناک‌ترین سفر خارجی خود از زمان انتخابش به این مقام در سال ۲۰۱۲، از چند شهر عراق دیدار خواهد کرد: بغداد، نجف، ناصریه، اربیل، موصل و قره‌قوش (بغدیدا). 

پس از استقبال مصطفی کاظمی در فرودگاه، برهم صالح، رئیس جمهوری عراق، در کاخ ریاست جمهوری به پاپ خوشامد گفت.

نخستین ایستگاه پاپ در سفر تاریخی‌اش به عراق، کلیسای کاتولیک سریانی «سیدة النجاة» (بانوی رستگاری) در شهر بغداد خواهد بود. او قرار است بعدازظهر روز جمعه در این کلیسا با حضور مقام‌ها و مردم، مراسمی برگزار کند. 

در پیامی ویدئویی که روز پنج‌شنبه، در آستانه سفر پاپ فرانسیس  به عراق منتشر شد، او ضمن ادای احترام به قربانیان و مصیبت‌دیدگان سال‌های جنگ، گفت که به عنوان «زائر صلح» به این کشور سفر خواهد کرد. حضور پاپ در کلیسای «بانوی رستگاری» نیز در همین راستاست. 

این کلیسا از اماکن مقدس مسیحیان عراق است که در اکتبر سال ۲۰۱۰ هم‌زمان با نماز روز یکشنبه هدف حمله گروه تروریستی «دولت اسلامی عراق» وابسته به القاعده (که بعدها داعش را تشکیل داد) قرار گرفت و بیش از ۵۰ مسیحی حاضر در کلیسا کشته و نزدیک به ۸۰ نفر زخمی شدند. پس از آن در طول سال‌های گذشته، بسیاری از کلیساهای عراق مورد حمله قرار گرفته‌اند.

پاپ فرانسیس همچنین از شهر باستانی اور، زادگاه ابراهیم نبی، که مورد احترام مسیحیان، مسلمانان و یهودیان است، دیدار می‌کند و با علی سیستانی، مرجع تقلید شیعیان در عراق، دیدار و گفت‌وگو خواهد داشت. 

بی

 

 

البته سفر پاپ به عراق پیام‌های مهمی را به طرف‌های مختلف در داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد که مهم‌ترین آنها افزایش اعتماد جامعه جهانی به دولت عراق و نهادهای دولتی خواهد بود، علی‌رغم این‌که تهران و متحدان شیعه آن سعی دارند این سفر را در سطح بین‌المللی ضعیف جلوه دهند و از آن به عنوان کارت فشاری در مذاکرات تهران در باره برنامه هسته‌ای و لغو تحریم‌ها استفاده کنند.

پیام همزیستی و صلح

در هیمن راستا، حسن ناظم، وزیر فرهنگ عراق گفت که "سفر پاپ با مدلولاتی که برای همزیستی و صلح، گسترش روحیه تحمل و برجسته ساختن چهره متمدن این کشور به عنوان کشوری پر از بناهای تاریخی، عبادتگاه‌های مذهبی و کلیساها دارد، می‌تواند نشان دهنده پیام مهمی به جهان باشد."

حسن ناظم، هنگام دیدارش با کمیته مسئول فراهم کردن مقدمات استقبال پاپ، اظهار داشت که این وزارتخانه تمام مقدمات لازم را به اتمام رسانده و در حال حاضر و پیش از ورود رهبر کاتولیک‌های جهان به عراق، در نشست نمایندگان مولفه‌های دینی شرکت می‌کند. وی افزود که به همین مناسبت یک تمبر و کارت پستال ویژه صادر خواهد شد، علاوه برآن سرودهای کلیسایی و برنامه‌های فرهنگی برپا خواهد شد که تنوع مذهبی و فرقه‌ای در کشور را منعکس می‌سازد.

تبلیغات مثبت

یونادام کانا، رئیس جامعه مسیحیان میان‌رودان، اظهار داشت که "این دیدار با معطوف کردن توجه جهان به عراق، منجر به حمایت جامعه جهانی از عراق می‌شود." وی تأکید کرد که دولت عراق "همه اقدامات امنیتی را برای محافظت از پاپ انجام داده است." یونادام کانا در ادامه گفت که "این سفر حامل پیام همبستگی با مردم عراق و فراخوانی برای همزیستی و آشتی است و از آن‌جا که ۷۵ روزنامه‌نگار از سراسر جهان پاپ را همراهی خواهند کرد، این سفر تاریخی می‌تواند توجه جهان را به عراق معطوف کند." وی افزود که این سفر جنبه دینی دارد، زیرا پاپ از شهر" اور" در استان ذی‌قار، زادگاه حضرت ابراهیم علیه السلام که مورد تقدیس همه ادیان وحیانی است دیدار خواهد کرد. همچنین، پاپ قصد دارد در این سفر با آیت‌الله سیستانی، مرجع عالی شیعیان و برخی دیگر از مقامات در شهر" اور" دیدار کند. البته پاپ، جامعه جهانی را به همکاری در بازسازی عراق و پرونده آوارگان فرا خواهد خواند.

از سوی دیگر، منسیور پیوس قاشا خوری، از کلیسای مار یوسف در بغداد، معتقد است که این سفر، پیام‌آور صلح و دوستی است. وی گفت که رهبر کاتولیک‌های جهان در این سفر چهار روزه از شماری از کلیساها در بغداد، موصل و اربیل دیدن خواهد کرد، سپس برنامه سفر خود را با برگزاری مراسم دسته جمعی در ورزشگاه اربیل پایان خواهد داد.

به گفته خوری، شروع برنامه پس از ظهر جمعه آیند از کلیسای کاتولیک "بانوی رستگاری ما" در بغداد و دیدار با شماری از روحانیون کلیسای مسیحی، راهبان، راهبه‌ها، کشیش‌ها و اسقف‌ها آغاز می‌شود. پاپ در روز دوم به نجف می‌رود و با آیت‌الله سیستانی دیدار می‌کند، سپس عازم شهر" اور" می‌شود و پس از آن برای ادای مراسم عبادی به کلیسای مار یوسف در بغداد می‌رود. پاپ فرانسیس، روز یکشنبه به اربیل و از آن‌جا به استان نینوا سفر می‌کند و بار دیگر برای ادای مراسم عبادی که در ورزشگاه اربیل برگزار خواهد شد به آن شهر باز می‌گردد.

ترویج گردشگری

در همین حال، کمیته گردشگری و آثار باستانی در مجلس نمایندگان عراق بر لزوم بهره‌جویی از این سفر برای ترویج گردشگری و بازدید اماکن باستانی، به ويژه در شهر" اور" در استان ذی‌قار تأکید دارد. بشار الکیکی، یکی از اعضای این کمیته خاطرنشان می‌کند که دولت عراق طرح ویژه‌ای را برای حفظ مکان‌های باستانی ارائه کرده است. الکیکی افزود که "کار بین وزارت فرهنگ و کمیته گردشگری و آثار باستانی در مورد توجه به بنای باستانی شهر" اور" ادامه دارد، زیرا این یک بنای تاریخی مهم مذهبی است و برای سراسر جهان، به ویژه برای مسیحیان جهان اهمیت ویژه‌ای دارد. وی تأکید کرد که "سفر پاپ بار دیگر عراق را به طور کل، شهر" اور" را به طور خاص و مناطقی را که پاپ از آنها دیدن خواهد کرد، در کانون توجه جهان قرار می‌دهد."

بشار الکیکی، گفت که دولت عراق باید تلاش‌‌های خود را برای حمایت از مکان‌های باستانی افزایش دهد، به ویژه این‌که بودجه سال ۲۰۲۱، مبلغی را برای حفظ و نگهداری اماکن باستانی تخصیص داده است. وی افزود که هماهنگی با نهادهای بین‌المللی، یونسکو و نمایندگی‌های بین‌المللی آثار باستانی به منظور محافظت از مواقع باستانی در عراق ادامه دارد.

در پیوند به احتمال فراهم شدن زمینه ورود گردشگران خارجی، به ویژه مسیحیان به مناطق باستانی عراق، به خصوص شهر" اور"، الکیکی گفت که به دلیل وضعیت آشفته امنیتی، برای گردشگران خارجی تا به حال نگرانی‌هایی وجود دارد و دولت بایستی در تلاش برای کنترل امنیت کشور باشد.

اعتراف بین‌المللی به نقش و اهمیت نجف

تردیدی نیست که سفر پاپ به شهر نجف و دیدار وی با آیت‌الله سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان، پیام روشنی به جهان و خاورمیانه است، مبنی بر این‌که نجف "قلب تشیع میانه‌رو و پایتخت آن" است و نه قم که حوزه علمیه آن امتداد حکومت ولایت فقیه و سیاست‌های آن در ایران است.

در همین راستا، یاسر مکی، رئیس مرکز " موجه" در نجف، معتقد است كه سفر پاپ به عراق به طور كل و نجف به طور خاص و دیدار وی با آیت‌الله سیستانی نشان می دهد كه "مرجع دینی نجف، رهبر واقعی شیعیان در جهان است." مکی افزود که "این یک دیدار تاریخی است و از این سفر تا ۲۰ سال آینده می‌توان بهره‌برداری کرد، اما آمادگی‌ها و مقدمات اتخاذ شده برای این سفر تاریخی تا کنون در حد لازم انجام نشده است و ایجاب می‌کند اقدامات بیشتری در این زمینه اتخاذ شود، به ویژه این‌که سفر موردنظر نخستین دیدار پاپ از عراق است و جامعه نجف با توجه به این‌که این دیدار نمایانگر تقریب بین مسلمانان شیعه و جهان مسیحی است، انتظار بسیاری از آن دارد."

وی تأکید کرد که جامعه شیعه باید در سایه تقابل کنونی میان بسته بودن جامعه و گشودگی آن، از این سفر تاریخی بهره‌برداری کند، به ویژه این‌که گروه‌های مسلح وابسته به ایران، برخلاف مرجعیت عالی نجف که از محور اعتدال و میانه‌روی نمایندگی می‌کند، خواستار بسته بودن عراق و فاصله‌گیری آن از جامعه بین‌المللی هستند.

© IndependentArabia

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
ایندیپند نت

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.